Dodaj do ulubionych

Płyta indukcyjna?

18.02.08, 11:44
Muszę wybrać płytę elektryczną i zastanawiam się jaką. Czy polecacie
indukcyjną? Jakiej firmy? Nie mam pojęcia na co zwracać uwagę.Czy
opłąca się płacić więcej za indkcyjną, bo widzę, że są one droższe
od tych zwykłych.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Kasia Sloneczko IP: *.ksknet.pl 18.02.08, 15:56
    Ja mam plyte indukcyjna Eletroluxa - jest fantastyczna! cos takiego:
    www.agito.pl/plyty_i_piekarniki/electrolux_ehd_60140_p.1584.324142.html
    Szybko sie nagrzewa i jest goraca tylko pod naczyniem. Dzieki temu latwiej sie
    ja czysci bo jak cos chlapie to mozna szybko zetrzec :)
  • Gość: Grześ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 13:05
    Zdecydowałem się na zakup Teka 6014B lub Amica PI7506TF
    Amica ma funkcj Boster a Teka Funkcję szybkiego zagotowania co to
    znaczy czy to to samo. Ktrą byście wybrali.Podobno te płyty nie
    buczą.
  • Gość: adrol IP: 80.54.63.* 15.04.09, 13:22
    Zastanów się też nad kupnem dobrych garnków bo płyty są dobre ale zużywają też energię elektryczną a tym samym rachunki za prąd mogą wzrosnąć. Dobry garnek + dobra płyta = oszczędność energii.
  • Gość: Gosia_Szymonek IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.08, 01:26
    Indukcja jest rewelacyjna! Mam Mastercooka i jestem bardzo
    zadowolona.
  • Gość: bert2004 IP: *.ukonline.co.uk 19.02.08, 01:50
    Wlasnie wybieram plyte indykcyjna, dlatego tez jestem zainteresowana
    jakie firmy polecacie? Jaki macie doswidczenia z jaką firmą, jesli
    mozecie to udzielcie rad i przestrog i napisz rowniez ile czasu
    macie swoja plyte. Pierwotnie chcialam Electroluxa, ale jedna
    spotkalam opinie, ze plyty sa awaryjne i ciezko sie czyszcza i do
    tego sa stsunkowo glosne. Jesli nie Elektrolux to co?
  • aina40 19.02.08, 07:55
    Mam Elecroluxa EHD 68200P.
    Jest bardzo cicha, w zasadzie to ją w ogóle nie słychać.
    Czyści się tak samo, jak każda płyta szklana, a o awaryjności trudno
    mi coś powiedzieć, ponieważ użytkuję ją dopiero 3 miesiące i jak
    narazie działa bez zarzutu.
  • Gość: peter IP: *.autocom.pl 19.02.08, 15:57
    Ta płyta ma 2 pola indukcyjne i 2 "ceramiczne".
    Zaletą jest możliwość gotowania w garnkach do których się magnes nie czepia,
    wadą bezwładność cieplna na polach "ceramicznych"
  • monleson 19.02.08, 19:19
    Mam mastercooka dwa pola indukcyjne i dwa ceramiczne.Muszę jednak
    powiedzieć że dość mocno się nagrzewa cała płyta gdy korzystam z
    wszyskich pól naraz...
  • Gość: dyzio IP: *.bartsat.pl 02.03.08, 18:02
    jaki model i gdzie
  • Gość: Magdzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 13:27
    Też planuję płytę indukcyjną, ale Siemens. Ja znowu słyszałam że gotowanie na
    takiej kuchni jest szkodliwe (tu pewnie usłyszę, że dziś nie ma rzeczy
    nieszkodliwych i prawda..) a poza tym widzę duży plus, że nic się nie przypala i
    dzieci się nie poparzą (mam dwójkę maluchów).
    Ale np nic nie słyszałam o tym, żeby pracowały głośno. A i garnki są potwornie
    drogie, trzeba kupić wszystkie garnki specjalne do kuchni indukcyjnej to spory
    wydatek.
  • Gość: peter IP: *.autocom.pl 19.02.08, 15:53
    Nie opowiadaj bzdur.
    Nie potrzeba żadnych specjalnych garnków. Możesz używać zwykłe "olkuskie" lub
    każde inne do których przyczepia się magnes.
  • Gość: zulejka IP: *.010-67-73746f38.cust.bredbandsbolaget.se 19.02.08, 19:21
    Mam plyte indukcyjna Miele, juz dwa lata. Ma same zalety, oprocz
    ceny;( Nie widze sensu mieszania "palnikow" ceramicznych i
    indukcyjnych. Jaki mialby byc tego cel? Kupujac garnki trzeba po
    prostu chodzic z magnesem. Wiele zwyczjnych garnkow pasuje (Np
    stare "nrdowskie),coraz wiecej garnkow na rynku jest juz robionych
    do takiej plyty. Maja specjalne oznakowanie. Ogromnym plusem tej
    plyty jest, ze nie trzeba jej skrobac, bo nic do niej nie przywiera.
    Wystarczy przetrzec wilgotna szmatka. Troche ja rzeczywiscie slychac
    jak sie wlaczy "booster", ale trudno to nazwac halasem
  • kowalikm 29.07.08, 10:31
    z tym magnesem to nie do końca.
    Raz kupiłam garnek, pani przyłożyła magnez - był ok, ale w domu niestety na polu
    grzewczym nie był rozpoznawany.
    Podstawa to oznaczenie - takie dwa (może trzy zwoje), jest też bardzo podobne
    oznaczenie z kilkoma zwojami więcej - ja się na to nabieram najczęściej...
    Magnez też nie zaszkodzi, ale nie gwarantuje w 100% właściwego zakupu. Najlepiej
    umówić się ze sprzedawcą...w razie czego zwrot lub wymiana...
    --
    JAŚ i MAmusia
  • Gość: Grześ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 14:05
    Proponuję raczej chodzić z magnesem, a nie z magnezem, Magnez z reguły wybucha
    na powietrzu, Jest to więc mocno niebezpieczne
  • Gość: dyslektyk IP: *.chello.pl 24.09.08, 19:16
    małostkowość i brak dobrego wychowania (nie jestem autorem komentowanej
    wypowiedzi ale nie lubię geniuszy niepopełniających błędów krytykujących innych)
  • Gość: Wariat1803 IP: *.centertel.pl 09.10.08, 13:06
    Garnki nie sa drogie - zestaw EDITION TEFALA 10 częściowy na
    Allegro można kupić za 350 zł
  • Gość: kuc IP: *.piotrkow.net.pl 19.02.08, 22:03
    Mam płytę indukcyjną TEKi (Teka model: GKST 60 I 4 B) - użytkuję od października
    i jestem bardzo zadowolona - jeszcze nigdy gotowanie nie było tak czyste.
    Wcześniej mieliśmy zwyklą kuchnię elektryczną z żeliwnymi polami - tragedia.
    Niewątpliwa zaleta indukcji - to brak utraty ciepła, szybkie nagrzewanie pól,a
    przy tym chłodna szyba (ciepło jest tylko pod naczyniem - w ceramicznych
    nagrzewa sie cała płyta)- więc nawet jeśli coś wylejemy, można raz dwa wytrzeć i
    się nie poparzyć. Łatwa do utrzymania w czystości (używam mleczka i ręczników
    papierowych, na koniec ściereczka z mikrofibry i BŁYSK :)).
    Sterowanie sensorowe - to też zaleta - szybkie, łatwe i pozbawione upaćkanych
    pokręteł, które z reguły ciężko doczyścić.
    Pomysł zakupu płyty kombinowanej - ceramiczna-zwykła + pola indukcyjne, to wg
    mnie raczej niezbyt udany produkt. Bez sensu mieszać coś, co jest lepsze, z
    czymś gorszym. Skoro będziesz chciała zaoszczędzić energię, bardziej komfortowo
    gotować, to będziesz używała pól indukcyjnych, a te pozostałe, będą cię
    denerwowały tym, że się nagrzewa cała płyta, że się przypala, aż wreszcie, że są ;)!
    Płyta, którą mam, na pewno nie jest z górnej półki, ale to dobry model,
    poczytałam na różnych forach i zdecydowałam sie na zakup. Nie żałuję. Kupiłam w
    jednym z internetowych sklepów - było zdecydowanie taniej. Zresztą sugeruję użyć
    jednej z porównywarek cen, sama zobaczysz.
    Jeśli zaś chodzi o garnki, fakt, droższe - ale w ikei można kupić podstawowy
    zestaw IKEA 365+ (2 garnki, rondelek i patelnia) za 199,95 zl. Mam i jakoś
    służy, choć nieco denerwuje skraplająca sie para spod uchwytów (a moze mnie sie
    jakiś feler trafił :( ).
  • lucky_mee 20.02.08, 11:15
    kuc - a możesz napisać z którego sklepu internetowego korzystałaś?
    ja mialam już raz "przejścia" z jednym i od tego momentu się zraziłam, ale może
    znów uwierzę w rzetelność sprzedawców internetowych...
    :-)

    --
    Live is short and it's up to you to make it sweet.
  • Gość: kuc IP: *.piotrkow.net.pl 20.02.08, 18:12
    www.feni.pl (kupiłam płytę i okap)
  • Gość: katarinka IP: *.biblioteka.gliwice.pl 21.02.08, 13:58
    Ja kupowalam 2 miesiace temu piekarnik na agito.pl - przejsc nie
    bylo wiec polecam :)
  • ciekawa.amanda 21.02.08, 16:56
    no agito to dobry sklepik maja spoko obsługę i duży wybór no i konkurencyjne
    ceny. polecam
  • Gość: demo IP: 213.77.33.* 22.02.08, 07:19
    Też mam ten model. Kupiłem za 1799 w sklepie internetowym. Polecam.
  • Gość: demo IP: 213.77.33.* 22.02.08, 07:20
    Aha kupiłem w sklepie internetowym ale odebrałem osobiście i
    utargowałem jeszcze 30 zł :-).
  • Gość: gość IP: 194.106.192.* 01.03.08, 14:04
    Powiedzcie jakie jest zużycie energii płyt indukcyjnych w porównaniu z
    ceramicznymi czy zwykłą kuchenką gazową. Z góry dziękuje.
  • Gość: kuc IP: *.piotrkow.net.pl 16.03.08, 08:50
    jak dokładnie jet ze zużyciem energii - niestety nie wiem; oczywiście podawane
    jest, ze to najbardziej ekonomiczny sposób gotowania. Powiem tak, nie wiem, ile
    prądu pożera płyta - ale moje rachunki są podobne, mimo iż doszło mi kilka
    nowych prądożernych urządzeń (piekarnik, tv, zmywarka). Czyli musi być ta płyta
    oszczędna.
  • Gość: Jacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 00:36
    Wygląda na to, że zużycie energii dla nikogo nie jest sprawą ważną.
    (Wniosek poboczny: albo w naszym kraju ceny energii elektrycznej nie
    są wysokie albo koszty eksploatacji są tak niskie, że nieznaczące).
    Jeżeli ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami w tej materi,
    będę bardzo wdzięczny. Właśnie zabieram się do wyposażania kuchni,
    mam zarówno instalację gazową jak i elektryczną 3f ale jestem
    przerażony wzrostem cen nośników energii a w szczególności energii
    elektrycznej. Dziwię się więc, że dla nikogo ten fakt nie ma
    większego znaczenia. A może rzeczywiście kuchnie indukcyjne są
    bardzo tanie w eksploatacji ?
  • szperacz.pl 24.03.09, 09:08
    Indukcja łączy szybkość gotowania na gazie z wygodą obsługi płyty
    ceramicznej. Jest jednak trochę droższa w eksploatacji od gazu. Jak na razie,bo
    gaz też nie jest już taki tani i stale drożeje.Jest za to dużo tańsza w
    eksploatacji od klasycznej,elektrycznej płyty ceramicznej.
    Koszty utrzymania w czystości też mają znaczenie.Płyty gazowej bez CIF-u nie
    wyczyścisz,a indukcyjną wystarczy przetrzeć mokrą szmatką z mikrofibry,bo nic
    się na niej nie zapieka.
    Łatwość utrzymania w czystości to też oszczędność czasu.
    Postaw sobie proste pytanie co dla Ciebie ma znaczenie.
    Wygoda i oszczędność czasu czy oszczędność w opłatach za energię elektryczną
    kosztem większych rachunków za gaz i zwiększonych wydatków na środki czystości ?
    Pozdrawiam


  • ssaczek 24.03.09, 23:18
    Trudno tu określić koszty używania indukcji (sam używam od roku
    indukcji, ale płyty elektryczne w sumie od lat pięciu) i powiem, że
    nie wrócę już do gazu, brak spalin, smrodków, gdy coś przyklei się
    do dna, okopconych i opalonych garnków, kuchni oklejonej tłuszczem,
    który wraz ze spalinami fantastycznie rozchodzi się po meblach,
    ścianach i suficie, maluję jak mam ochotę na zmiany a nie z powodu
    brudu. O bezpieczeństwie to już nawet nie wspomnę(gaz to gaz a ogień
    to zawsze ogień i wszystkie zabezpieczenia specjalnie do mnie nie
    przemawiają).
  • Gość: iwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 09:20
    Mam pytanie do osób, które używają już płyt indukcyjnych.

    Jak to jest z wielkością pola grzewczego na płycie i wielkością garnka, który chcemy na nie postawić??

    W przypadku zwykłych płyt ceramicznych takie pole nie może być większe od garnka, czy tak samo jest w przypadku płyt indukcyjnych??
    Czy każda płyta indukcyjna rozpoznaje wielkość dna garnka, czy tylko takie, które mają specjalną funkcję??
  • Gość: Ibag IP: 195.187.84.* 05.03.08, 13:55
    Mam płytę indukcyjną firmy teka 64... dokładnie nie pamiętam dokładnie jaki
    model.Gotuje na niej od 5m-cy (wcześniej gaz)powiem tak
    podczas gotowania jak pole sie nagrzewa pracuja wentylatory jest to delikatny
    szum mozna sie przyzwyczaic
    nagrzewa sie b. szybko i podgrzanie potrawy wyjetej z lodowki trwa naprawde
    krótko trzeba jedynie pamiętać żeby garnek był przykryty pokrywką oszczednosc
    czasu i energii
    pole grzejne ma 20 cm jak postawiłem garnek 22 cm nie było problemu z gotowaniem
    oraz jak podniosłem garnek na wysokośc ok 2 cm nadal sie gotowała potrawa to
    jest działanie indukcji
    garnki podczas gotowania nie opalaja sie i sa takie same od momentu zakupu nie
    mam problemu z tłuszczem na szafkach
    zauważyłem że jeżeli garnek ma cienkie dno to podczas gotowania występuje
    delikatne buczenie
    jeżeli coś mi wykipi to momentalnie podnoszę garnek i ścierka czyszczę pole
    stawiam z powrotem i sie gotuje
    jak zestawię garnek z pola to ono sie automatycznie wyłacza po kilku sekundach
    nie muszę pamiętać jak przy gazie że ma włączony palnik
    ogólnie jestem zadowolony nie wiem jak z rachunkiem za prąd bo jeszcze nie dostałem
  • Gość: Kroko IP: 153.19.108.* 25.07.08, 14:15
    Pojęcie rozpoznawalności wielkości garnka jest pojęciem używanym na wyrost w przypadku płyt indukcyjnych. Istota i cała "magia" tkwi w zjawisku fizycznym wykorzystywanym w tych płytach - indukcji magnetycznej (elektromagnetycznej) wzajemnej. Ciepło w metalowym (ferromagnetycznym) naczyniu jest wytwarzane tylko w tych miejscach gdzie styka ono się w niewielkiej odległości z polem płyty generującym pole magnetyczne. Jeżeli więc na płycie o polu "grzewczym" o średnicy 15 cm postawimy garnek o średnicy 30 cm, to ciepło zostanie wygenerowane tylko w części obszaru garnka. I odwronie, gdy na dużym polu postawimy mały ganuszek, to ciepło zostanie wygenerowane tylko i wyłącznie w obszarze dna garnka.
    To cała MAGIA rozpoznawalności wielkości naczyń.
  • Gość: m IP: *.range81-159.btcentralplus.com 19.04.09, 12:51
    > W przypadku zwykłych płyt ceramicznych takie pole nie może być
    większe od garnka, czy tak samo jest w przypadku płyt indukcyjnych??

    bzdura w jednym jak i drugim przypadku



  • Gość: DL IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 20:18
    Kupiłam właśnie dzisiaj tę samą płytę i jak ją podłączyłam to nie
    mogę dopasować garnków, działają tylko te zwykłe emaliowane, inne
    nie nawet te które przyciągają magnez i są z oznaczeniem do
    indukcji. Zastanawiam się co dalej. W każdym razie będę próbować.
  • tipdesign 25.07.08, 16:42
    Wszystkim zainteresowanym Polecamy płytę indukcyjną marki
    ELECTROLUX EHD 60020P w bardzo atrakcyjnej cenie - Dotyczy POZNANIA.

    Skomponujcie również swój 5 elementowy zestaw AGD do zabudowy marki
    ELECTROLUX i poznajcie naszą ofertę.
    Pozdrawiamy - TIP DESIGN STUDIO

    biuro@tipdesign@.pl
  • Gość: Karolina IP: *.icpnet.pl 29.07.08, 21:15
    Bardzo proszę o info gdzie w Poznaniu można kupić tą płytę w atrakcyjnej cenie,
    jak piszesz:)
    Pozdrawiam
  • Gość: Karolina IP: *.icpnet.pl 29.07.08, 21:42
    Jeszcze jedno pytanie: czy płytę indukcyjną Teka GKST 60 I 4 FB można podłączyć
    pod 230 V? Bardzo
    proszę o odpowiedź:)
    Pozdrawiam
  • Gość: Justyna IP: *.provider.pl 01.04.09, 12:09
    Nie wiem czy jakakolwiek plyte indukcujna podlaczysz pod 230V.
    Ja u siebie mam specjalne gniazdo do plyty i tylko elektrykowi wolno przy nim
    majstrowac, podlaczyc plyte tez musi on.
    Biorac pod uwage ze na sama plyte jest przeznaczony bezpiecznik 16A to raczej
    wielce prawdopodobne ze jest tam sporo wiecej jak 230V.
    Ale lepiej zapytac dobrego elektryka z uprawnieniami.
  • Gość: AGD IP: 83.220.107.* 15.08.08, 17:01
    produkty ELECTROLUXA uwaga!

    Ostatnio chodzę po sklepach AGD chcąc się dowiedzieć i finalnie kupić całe
    wyposażenie nowego mieszkania jednak dziwne jest to ŻE WSZYSCY SPRZEDAWCY
    OSTATNIO POLECAJĄ TYLKO ELECTROLUXA Podejrzewam że firma Electrolux daje im
    jakieś specjalne dodatkowe profity (oczywiście ograniczone czasowo). Sam pracuje
    w handlu i wiem coś o tym. Okresowo dany producent, którego towarami handluje
    organizuje tzw. konkursy sprzedażne. Pytanie więc brzmi: Czy Electrolux jest
    naprawdę taki dobry ....?
  • Gość: morgan.2 IP: *.mofnet.gov.pl 25.09.08, 09:04
    Mam pytanie do osób, które mają podłączoną płyte indukcyjną do 230 V.
    Czy to działa i czy nie ma jakiś większych probleów?
    proszę o dodpowiedź.
  • ba_gosia 25.09.08, 15:01
    Też stoję przed wyborem płyty. Chcę indukcję i tak myślę nad Teką
    GKST 60 I 4 B. Poczytałam trochę w necie i opinie na jej temat są
    dość pozytywne. Nie wiem tylko dlaczego kosztuje tak mało w
    porównaniu z innymi, może to już jakiś staroć? Podpowie mi ktoś, kto
    sie na tym zna?
  • drozdek122 25.09.08, 17:59
    Jak Teka za tania to kup np.Miele za 7500 zł.
  • ba_gosia 26.09.08, 07:20
    Bez komentarza...
  • reni5553 26.09.08, 08:19
    są tacy, którzy sobie chwalą płyty TEKI
    ponoć to też dobra i solidna niemiecka firma
    ja osobiście wybrałam bardziej sprawdzoną markę-boscha, choć liczę
    się z tym, że mogę przepłacić
  • ba_gosia 26.09.08, 08:33
    Też czytałam, że to dobra firma, z tym, że może mniej znana w
    Polsce. U mnie jest tak, że muszę kalkulować, ponieważ mam całe
    mieszkanie do "zrobienia".
  • Gość: morgan.2 IP: *.mofnet.gov.pl 26.09.08, 09:05
    Ja biorę pod uwagę tylko TEKE (czytałam same pozytywne opinie i nie
    jest droga) lub Mastercook.
  • ba_gosia 26.09.08, 09:19
    o! a masz moze gdzies zapisane te artykuly na temat teki?
  • Gość: morgan.2 IP: *.mofnet.gov.pl 26.09.08, 12:25
    Jeżeli to pytanie ma byc do mnie to odpowiadam Ci, że same pochlebne
    opinie na temat teki czytałam przeglądając oferty na ceonecie i tam
    chwalą ją ludzie, którzy już ją kupili. Słyszałam też, że Teka ma
    lepsze szkło od Mastercooka.
  • ba_gosia 26.09.08, 12:48
    Yhm..., takie opinie też czytałam, myślałam, że masz do tego jakieś
    artykuły na necie.
  • truskaweczka18 03.10.08, 07:15
    Doradzcie jaka playte wybrac. Mam na oku trzy marki: mastercook
    (Mastercook ID 622 S), teka (TEKA GKST 60 I4 lub TEKA GKST 60 I 4
    B), electrolux (Electrolux EHD 60140 P), Ta ostatnia jest najdrozsza
    i zastanawiam sie czy jest warta tego. Jesli macie jakies
    doswiadczenia z tymi modelami napiszcie.
  • Gość: drozdek112 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 16:41
    Mam Teka i polecam.
  • ola5777 19.03.09, 15:39
    A mozecie napisac w jakich garnkach gotujecie na płycie
    indukcyjnej ? ja przyznam ze kupiłam Philipiaka ale chyba takie
    zwyczajne mozna smiało stawiac ?
  • Gość: zulejka IP: *.010-67-73746f38.cust.bredbandsbolaget.se 19.03.09, 21:56
    Kazde garnki do ktorych przyczepi sie magnes beda dzialaly na plycie
    indukcyjnej. Mozna wyprobowac w sklepie, trzeba miec tylko magnes ze
    soba)
  • kowalikm 24.03.09, 10:37
    To niestety nie prawda.
    Raz tak testowałam i garnek wrócił do sklepu - nie był rozpoznawalny na polu
    indukcyjnym.
    Zasada jest taka - do każdego garnka, który pasuje na indukcję przywiera magnes,
    ale już nie każdy do którego przywiera magnes pasuje na indukcję...
    Ale to rzeczywiście jedna z lepszych metod...Pomijając śledzenie oznaczeń
    (indukcja to chyba 2 zwoje - nie więcej).
    --
    JAŚ i Mamusia
  • Gość: Sprzedawca_Ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 11:07
    Podpisuje się, do naszych garnków magnes przylega, płyta nie rozpoznaje.
    Płyta Whirpoola AKM 983, jak się ustawi powyżej 5, zaczyna wydawać nieprzyjemny
    dźwięk, trochę podobny jak się przechodzi koło stacji transformatorowej. Im
    wyższa moc tym głośniej. Pani w serwisie mówi, że to normalne. Mam nadzieje, że
    uda się ja zwrócić, gotowanie przy takich dźwiękach nie napawa radością.
  • Gość: Marta IP: *.aster.pl 28.03.09, 15:42
    Ja tez mam Philipaka.I spokojnie mozesz gotowac na gazie , to garnki
    i na gaz i na płyte indukcyjna.
  • Gość: miki IP: *.provider.pl 01.04.09, 12:14
    Bliski znajomy pracuje w punkcie handlujacym sprzetem agd, co do indukcji to
    polecal 2 firmy (oczywiscie mowil to "prywatnie", wkoncu to kumpel) : Teka i
    Mastercook.
    Tak naprawde to caly podstawowy mechanizm robi jakas niemiecka firma (nie
    pamietam ktora) dla wszystkich, poszczegolne marki tylko dokladaja swoj design i
    extra funkcje....
    slyszalam ze mleko i cytryna wyzera dziury w kazdej plycie jak sie tego od razu
    nie sprzatnie ...
  • kowalikm 01.04.09, 14:08
    > slyszalam ze mleko i cytryna wyzera dziury w kazdej plycie jak sie tego od razu
    > nie sprzatnie ...

    Takich rewelacji to jeszcze nie słyszałam ...
    Dziury w szkle hartowanym!!! Normalnie nobel z chemii :]

    Nie powiedziałabym abym Teka była równa Mastercookowi.
    O ile płytę teki mam i sobie chwalę to jednak nie wydaje mi się, aby stary
    Wrozamet (z całym szacunkiem dla dawnych kuchenek gazowych) był bliski Tece.
    A to, że szkło i część komponentów jest tłuczona dla wszystkich w tych samych
    fabrykach to oczywiste - tyle, że dotyczy to praktycznie wszystkich sprzętów agd
    i rtv. Problem polega na kontroli jakości - u jednych dopuszczalna wpadka trafia
    się np. raz 100 sztuk u innych raz na kilka tysięcy...
    Ale reklamę mają fajną...;-)
    --
    JAŚ i Mamusia
  • aina40 01.04.09, 23:57
    > slyszalam ze mleko i cytryna wyzera dziury w kazdej plycie jak sie
    tego od razu
    > nie sprzatnie ..

    Twojej głupoty to nawet ustawa nie przewidziała.
    Proponuję natychmiastowe samobójstwo.
  • Gość: arte IP: *.chello.pl 02.05.09, 01:00
    teka i mastercook, teka i fagor? ... ups ja , niestety, nie ufam mastercook
    -owi. Sorry
  • pantera22 07.10.08, 14:11
    Ja juz od ponad 10 mcy używam tej plyty Electrolux'a:
    www.electrolux.pl/node38.aspx?productid=10449&QPProducts=10449,10450,10451
    i sprawuje się bez zarzutów.Namowil mnie na zakup moj maz i to byl bardzo udany
    zakup.Aby się nie rozpisywac wypunktuje jej zalety i wady, choc tych ostatnich
    jest niewiele...
    - gotowanie jest o conajmniej 30% krotsze i efektywniejsze, nagrzewa sie tylko
    dno naczynia przez co energia nie jest tracona na grzanie garnka/patelni dookola
    co przeklada sie na łatwosc utrzymania garnkow w czystości,
    - 2 dolne pola na tej plycie maja prawie dwukrotnie wieksza moc w Wattach,
    posiadaja funkcje POWER BOOST przez co mozemy doprowadzic do blyskawicznego
    zagotowania potrawy/nagrzania oleju etc.
    -blokada przycisniecia przycisku na panelu sterowania zabezpiecza przez
    przypadkowym wlaczeniem/ wylaczeniem plyty, dodatkowo posiada funkcje TIMERA
    (jeszcze nie uzywalam)
    -latwa w utrzymaniu czystosci-wystarczy przetrzec wilgotna szmatka
    -nieprawda jest mowienie iz po zdjeciu garnka i wylaczeniu plyty pole jest
    chlodne-jest gorace i mozna sie poparzyc gdyz przejmuje energie od gorocego
    garnka z potrawa-tak samo jak polozymy cos goracego na blacie - blat sie tez
    nagrzeje!!
    -kupujac garnki/naczynia do gotowania nazely zwrocic uwage czy umieszczono tam
    symbol plyty indukcyjnej na opakowaniu, nie testowalam osobiscie garnkow
    magnesem;kazde naczynie ze stali szlachetnej z tzw.podwojnym dnem bedzie
    dzialac; ja uzywam garnkow Ikea 365 oraz firmy Meyer i spisuja sie
    swietnie!!..naczynia zeliwne tez sa jak najbardziej wskazane.
    -malym minusem uzytkowania tej plyty jest 'pikajacy' dzwiek kiedy pole grzewcze
    pracuje, glosniejszy na max.poziomie '9', ale da sie przyzwyczaic
    -po naglym zdjeciu garnka z plyty (nie wylaczajac jej) mozemy po chwili postawic
    tam garnek z powrotem i kontynuowac gotowanie
    -po skonczeniu gotowania zapala sie lampka kontrolna H (jak HOT) na polu ktorego
    przed chwila uzywalismy
    - ostatnia rzecz to niereagowanie na wlaczenie; juz wyjasniam-plyta ma
    sterowanie dotykowe i czasami(bardzo rzadzko) nie moge wlaczyc plyty(zly
    dotyk??), ale zazwyczaj po 2-3 probach wlacza sie bez problemu
    Teraz gdybym miala kupowac plyte 2 razy wybralabym tylko indukcyjna.
    Mam nadzieje ze rozwialam nieco obawy jeszcze niezdecydowanych i obalilam kilka
    mitow. Dodaje ze spostrzezenia opieram wylacznie na moim wlasnym doswiadczeniu.
  • minnie28 14.04.09, 11:11
    Czy to prawda, że płytę indykcyjną może "podłączyć" tylko i
    wyłącznie serwis danej marki (bo w przeciwnym wypadku - jeśli
    cokolwiek złego zadziałoby się z płytą - serwis mógłby nie uznać
    gwarancji)?
  • sparrov 16.04.09, 14:07
    Nie wiem jak z innymi markami ale przy mojej płycie f. Teka gwarancja jest ważna
    jeżeli pytę podłączy elektryk z uprawnieniami i potwierdzi to pieczątką na
    karcie gwarancyjnej, przy czym nie musi on być z serwisu Teka.
    Szczerze mówiąc, to podłączenie płyty do zasilania jest dość proste nawet jeśli
    podłącza się ją na dwóch fazach. Potem wystarczy tylko poprosić jakiegoś
    znajomego elektryka żeby przybił pieczątkę. Moją płytę podłączałem sam i
    wszystko śmiga jak należy :)
  • 321start 29.04.09, 11:30
    Witam,
    ja również przymierzam się do zakupu płyty indukcyjnej i mam pytanko
    do uzytkowników. Standardowo plyty maja pola 14 cm, 18 cm i 21 cm,
    natomiast ja nie uzywam takich małych garnków (najmniejszy to 18 cm
    ale moje ulubione to 21 i 24 cm) po za tym używam często brytfanny
    która ma wymiar ok 30 cm.
    Pytanie 1- czy powinnam kupic droższą płytę z polem do brytfanny?czy
    wogóle muszę przejmować się wymiarami garnków? Jestem świadoma, że
    płyta wytwarza pole tylko maksymalnie pod wymiarem zaznaczonego
    pola, ale jak ta energia cieplna rozklada się w garnkach? Czy po
    bokach za dużej (w stosunku do pola) patelni kotlety nie bedą się
    już smażyły?.
    2 pytanie- do czego słuzy sensor smażenia np w płycie Siemens
    EH77S502E.?
    z góry dziękuję za pomoc
    pozdrawiam
    Boo

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka