• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jakie kupic garnki,jaka macie opinie o AMC Dodaj do ulubionych

  • 06.03.08, 18:59
    Chcialabym sukcesywnie wymienic garnki,mam maszynke gazowa.ew.moge
    kupic kpl.jezeli bedzie kosztowal normalna cene.Sasiadka namawiala
    mnie na AMC,nawet bylam na pokazie,ale baba mnie zdenerwowala na
    pytanie o pokrywe szybkowarowa,nie umiala odpowiedziec ile
    kosztuje.A ceny,masakra 1 garnek 2000,-,co z tego,ze na raty?
    Zaawansowany formularz
    • Gość: gosc IP: *.ists.pl 06.03.08, 19:47
      Zdecydowanie polecam garnki w rozsądnej cenie, wyroby z wyższej połki są przereklamowane i nie warte tych pieniędzy. Całkiem niezłe są np. firmy BERGNER lub podobnej. Zobacz na Aledrogo możesz porównać ceny.
      • Gość: tomik IP: *.chello.pl 07.03.08, 08:21
        Weź się bujaj z tym Bergnerem. Co ty łosiu porównujesz jakąś chińską
        marketówkę z garnka mi AMC. Ja pie.. , ty wogóle kiedyś widziałeś
        AMC ? Bo chyba nie wiesz o czym piszesz. To może od razu poleć takie
        te z tesco na wage co są. Bo sie wypie.., świat schodzi na psy.
        • Gość: Mały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 09:11
          Witam

          Tomik popierwsze Bergner nie jest chiński tylko austryjacki jezeli
          chodzi skad te garnki.
          A po drugie masz racje ja też bym niepolecił firmy Bergner jak
          również Berghoffa obie firmy nie maja na terenie Polski serwisów. I
          nawet jak oddasz do sprzedawcy to on tylko może wyrzucić go na złom.

          A w rsądnej cenie to można kupić, Fagora, Vinzera, Beema, i inne
          marki i spokojnie można zmieścić sie do 1000 zł.

          Poszukaj na allegro tam jest spory wybór garnków lub w porównywarce.
          • Gość: tomik IP: *.chello.pl 07.03.08, 10:04
            A czy to ma jakieś znaczenie czy austriackie czy chińskie ?, bubel i
            tyle. Swoją drogą to nie wierzę żeby to wogóle austrie widziało.
        • Gość: gosc IP: *.ists.pl 07.03.08, 11:00
          Weź się bujaj z tym Bergnerem. Co ty łosiu porównujesz jakąś chińską
          > marketówkę z garnka mi AMC. Ja pie.. , ty wogóle kiedyś widziałeś
          > AMC ? Bo chyba nie wiesz o czym piszesz. To może od razu poleć takie
          > te z tesco na wage co są. Bo sie wypie.., świat schodzi na psy

          Z twojej wypowiedzi widać wyraźnie że nie jesteś bardzo inteligentny, bo nawet ze zrozumieniem tekstu pisanego masz problemy. Druga sprawa to jeżeli będziesz obrażał ludzi to będziesz miał kłopoty.
          Znajomość tematu też odbiega u ciebie sporo od prawdy, proszę troche poczytaj a dopiero potem napisz co się wyuczyłeś :)
        • Gość: Lexpar IP: 83.12.103.* 07.04.08, 09:51
          Naczynia AMC mam już od ok. 20 lat i nie zamieniłbym na żadne inne.
          One zawsze były drogie, ale zapomnijcie, że za małe pieniądze kupicie dobry sprzęt.
    • 07.03.08, 23:41
      Narazie znalazlam Hoffburg de lux,ale skad mam wiedziec,ze na
      allegro nie kupie chinskiej podroby?
      • Gość: tomik IP: *.chello.pl 08.03.08, 09:06
        Na Allegro napewno kupisz jakąś chińszczyznę lub inne badziewie.
        • Gość: gosc IP: *.ists.pl 08.03.08, 10:05
          > Na Allegro napewno kupisz jakąś chińszczyznę lub inne badziewie.

          To jest nieprawda co piszesz, nie wiem skąd u Ciebie takie skrajne opinie, owszem trzeba sie pilnować, dużo rzeczy kupiłem na allegro i zawsze były zgodne z opisem, najlepiej umówić się na odbiór osobisty i zobaczyć przed zakupem. Komentarze osoby tez są bardzo ważne, co inni piszą o towarze. Na pewno nic nie ma :)
        • Gość: Mały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 18:31
          Tomik niemasz racji na allegro możesz kupić nietylko badziewie ale i
          zestawy garnków dobrych firm.
          Wszytsko zalezy od ceny i od osoby ktora Ci to chce sprzedac jezeli
          masz napisane ze jest ajwaj i cuda wianki to ja bym sie zastanowil
          pare razy zanim bym od takiej osoby kupił.
          • Gość: szaman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 22:13
            Niemieckie Schulte-Ufer. Mało znana marka, na poziomie wręcz identycznym jak
            Fissler, o którym nikt tutaj nie wspomina.
            Moge jednak powiedzieć, że Schulte-Ufer ma niższe ceny od Fisslera i powłokę
            miedzianą, której nie ma nikt inny Już nawet chińskich w to nie włączam:
            Bergner, Berghoff, Hoffburg etc.
            • Gość: Mały IP: *.acn.waw.pl 11.03.08, 00:43
              Szaman a firmaprodukująca małe AGD Vinzer ma w garnkach dno
              miedziane i jest o wiele tańszy od fisslera o tym zapomniałeś ??
              • 24.01.11, 14:21
                Mam garnki Schulte-Ufer i polecam bo są rewelacyjne.
                Jak ktoś chce kupić garnki za 5000 zł to raczej polecałbym zakupić za granicą np. takie www.ruffonicookware.com/ po prosu dzieło sztuki. Ja swoje tu kupiłem > www.kuchlandia.pl/Gotowanie/Zestawy-garnkow/ polecam model Cult, ma trzywarstwowe ścianki nie tylko dno.
    • 11.03.08, 13:55
      AMC to ta sama polka co Zepter - dobre , ale drogie.Ja mam od lat
      niemieckie garnki WMF i jestem zadowolone, byly drogie , ale
      nieporownywalnie tansze od AMC i Zeptera.
      • Gość: ewa IP: *.internet.radom.pl 11.03.08, 17:42
        ja użytkuję od prawie 10 lat dwa garnki Fissler. Są idealne. Od 3 lat mam
        zestaw niemieckiej firmy ELO - też rewelacja, a co najważniejsze nie są tak
        koszmarnie drogie. ELO - ok 500 zł za komplet. Mam wrażenie że są nie do
        zdarcia. Ja w każdym razie szczerze polecam.
        • 13.03.08, 19:43
          A sa na allegro,bo nie widzialam.
        • 13.03.08, 19:47
          Przepraszam jest Fissler, ale nie za 500,-
          • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 12:18
            Ja polecam Elo, i wcale nie pracuje dla firmy ;)

            mam od prawie roku Elo Profi Crystal, kupowałam na sztuki wysyłkowo -
            otrzymałam wyczerpujące informacje mailem

            pozdrawiam
            • 17.03.08, 14:57
              Tu każdy pisze o innej firmie. A ja odpowiem Ci na pytanie, ja
              polecam AMC. Są bardzo drogie, być moze że za drogie. Ale wiesz
              jedzenie jest smaczniejsze.. Mięso smazone, duzone bez kropelki
              tłuszczu. Zdrowo i bardzo smacznie.. No i dzięki tej pokrywie
              szybkowarowej szybsze. Rozumiem Twoją wsciekłość na brak odp o
              cenę. Tez byłam zdegustowana na pokazie tą dziwną tajemnicza
              polityką. Tak działają. Facet się umówił na drugie spotkanie i wtedy
              omawiał ceny. Wiem, ze warto kupowac w zestawach, nie pojedynczo. Ja
              naprawdę polecam AMC.
              --
              Chwal życie, gdy idziesz i gdy się budzisz.
              To tylko pożyczka.
              • Gość: greta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 17:02
                mam szybkowar AMC od 8 lat ,garnki zeptera od 14. Polecam sam
                szybkowar-gotuje w nim ziemniaki ,zupy ,buraki ,bigos,gulasze itd.
                w bardzo krotkim czasie i nie wyobrazam sobie ze moglabym z niego
                teraz zrezygnowac .Natomiast co do pojedynczych garnkow gotowanie
                bez wody i smazenie bez tluszczu wymaga bardzo dobrej wprawy, zeby
                tych potraw nie przypalic.
              • 20.09.08, 22:52
                A TY MAsz te garnki??:) bo ja tak
    • Gość: Matylda IP: *.aster.pl 01.09.08, 16:36
      Nie wiem jak Wy ale ja nie słyszałam dobrych opinii o AMC.Moaj
      kolezanka natomiast dobrze sie wypwiada na temat garnków
      philipiaka.Sama widziałam je tylko na bilboardach i robia wrazenie.Z
      pwenoscia sa takie ładne ze nie trzeba bybyło chowac je do szafek.
      • Gość: zenon-wolszon@wp.p IP: *.wave.com.pl 09.07.14, 18:55
        witam kto nie widział co potrafią garnki AMC nie może wydać opinii,dla tych osób mała informacja gotujemy smażymy bez dodatku wody tłuszczu wszystkie zupy do 5 minut miesa od 4 do 10 minut w garnkach wędzimy ryby,mięso robimy soki itp zapiekamy pieczemy ciasta chleb garnki potrafią wszystko tylko użytkownik tego czasami nie wie bo jak nie widział prezentacji to z kont ma wiedzieć i najważniejsze naczynia kupione od przedstawiciela AMC posiadają 30 lat gwarancji i są numerowane każde naczynie a klient kupujący otrzymuje przesyłkę z fabryki z niemczech i ma pewność że otrzymał oryginał
        • 12.02.15, 11:37
          Właśnie zmarnowałem ładny kawałek karkówki, bo znowu szybkowar się nie uszczelnił. Za 3000 zł mam kilka garnków i złom udający pokrywę szybkowarową. Pani, która to nam sprzedała nie jest zainteresowana tym, aby nam jakoś pomóc.
          • Gość: gość IP: *.centertel.pl 08.11.15, 21:11
            Witaj prawdopodobnie miałeś mokrą uszczelkę i nie złapała szczelności. Należy zawsze wytrzeć do sucha rant naczynia oraz obwód pokrywy szybkowarowej. A tak nawiasem mówiąc posiadam naczynie AMC które ma dokładnie 20 lat i nie miałem kłopotów z żadnym elementem zestawu. A jeszcze druga rada jak widzisz że pokrywa nie może się zamknąć dociśnij ją i po kłopocie zobaczysz że gotowanie w naczyniach AMC jest frajdą zaufaj mi. Jak chcesz pogadać napisz do mnie podaję emaila apacha1@o2.pl
      • Gość: Esti IP: 31.64.82.* 11.11.15, 08:47
        Garnki philipiaka nie polecam bardzo ciężkie gary jak dla
        Mnie
    • Gość: rychu IP: *.users.zlotniki.pl 03.09.08, 23:08
      Gość portalu: Ewka napisał(a):

      > moja kolezanka ma AMC i w zasadzie to nie narzeka, ale widze, ze
      > wolalaby miec moje ( mam phili)...;) troche ja zazdrosc bierze,
      jak
      > widzi taka sliczna piramide u mnie na polce:)



      Normalnie wyrywa mi bebechy jak czytam te bzdury pisane przez
      kulinarne beztalencia, nawet platynowe garnki nie uczynią potrawy
      smaczniejszej!!!
      Wywalajcie kasę na garnki tylko metki nie zrywajcie bo to jedyne
      czym będziecie mogli błysnąć przed znajomymi jak zmęczą te
      bezsmakowe papki duszone bez wody tłuszczu i przypraw.
      Profesjonalni kucharze wyją ze śmiechu po pokazach na których
      napalone i beztalentne gospodynie dostają orgazmu na widok
      błyszczącego gara za 2500zł.
      A sami gotują w najtańszych stalowych garach.
      KOMEDIA!
      • Gość: platinium IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 10.09.08, 10:47
        Rychu brawo!!!!Pierwsza rozsądna odpowiedz.Ale niestety prawia wszystkie bzdury
        są trendy!!!Pozdrawiam Ciebie i tych garnkowych szpanerów którym życzę by po
        spłacie raty mieli co w nich gotować.
        • 13.09.08, 15:26
          Jak już jesteśmy przy garnkach,to może ktoś mi powie,czy garnki
          (grube dno,magnes się chwyta,aledno jest zrobione z dwóch
          warstw,najpierw jest warstwa stali potem aluminium i znów stal)
          nadają się do płyty indukcyjnej?Garnki są firmy Steibach.
          • 18.09.08, 14:49
            Ale to nieprawda, że autorytety gotują w byle czym. Okrasa np gotuje w garnkach
            Philipiaka, Pascal tez ma jakies firmowe tylko juz nie pamietam nazwy. Porzadny
            garnek to klucz do sukcesu udanej potrawy.
            • Gość: ło matko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.08, 19:37
              A dlaczego okrasa gotuje w garach philipiaka ?? Bo dostaje za to kasę !!! Gotuje
              jak ludzie widzą, jak nie widzą, to używa innych. Nie bądźmy naiwni. Tak samo
              jak pascal używa śmietany ramy, sponsor to sponsor, nie zawsze można wybierać i
              nie zawsze te produkty są dobre i warte swojej ceny. Pozdrawiam wszystkich
              rozsądnych
              • 19.09.08, 14:51
                Dokładnie zgadzam sie ze oni nie moga wybierać..ale my tak!
                Ja mam garnki Elo, kupiłam na wyprzedazy za uwaga 50 Euro!
                Normalnie kosztuja w Niemczech ponad 120 ...
                Jak byłam w Pl. to jadłam ziemniaki ugotowane w AMC bo kolezanka
                ma...wiecie co nawet jej mąż powiedział że nie zyczy sobie takich
                ziemniaków bo po prostu cuchną...ja nie skomentowałam;)
                AMC dzialaja na zasadzie normalnego szybkowara...ja mam Fagor ale
                potrawy z niego tez inaczej smakują...więc gotuje w nim tylko
                potrawy "długodystansowe"
                Zycze smacznego! ;)
                --
                Moin, moin....Nordsee :)
            • 20.09.08, 22:54
              PASCAL GOTUJE W AMC ORAZ EWA WACHOWICZ TEZ:) I MAKŁOWICZ
              • Gość: Janusz IP: *.superkabel.de 07.10.12, 01:53
                Osobiście używam zestawu AMC, zestaw mój ma 30 lat, czyli są niezniszczalne poprzez normalne użytkowanie (prędzej się znudzą jak zużyją) chyba , że ktoś chce je na siłę zniszczyć.Opinia moja jest pozytywna. Wady to:
                - mój zestaw nie nadaje się na piec indukcyjny ( nowe może się nadają - nie wiem)
                - cena, można ją zmniejszyć kupując garnki używane ja tak zrobiłem, zważywszy na żywotność wiek nie ma znaczenia. Jeśli mają dużo rys można je wypolerować i są jak nowe. Części plastykowe można dokupić (gryfy, termostat)
                Innych wad nie znalazłem same zalety. Warto rozważyć czy chcemy coś mieć na całe życie i ile wydać. Cały czas wchodzi coś nowego zmieniają się technologie wzornictwo itd.jeśli ktoś nie goni za nowościami polecam AMC
                • Gość: megiii IP: *.092.073.pools.vodafone-ip.de 16.10.14, 22:34
                  jak używasz garnkow 30 lat to ciekawe gdzie było można było kupic takie ,heh,tylko nie nawijaj ze na zachodzie.Boże bajki zawsze mnuszą być a naiwni się nabieraja
                  • Gość: kasiek IP: 193.8.182.* 18.10.14, 20:44
                    30 lat temu sprzedawałam takie garnki, więc niech nikt nie mówi że nie można było ich wtedy kupić. Wtedy to na tym był zarobek.... :)
        • 12.10.08, 17:23

          Tu wcale nie chodzi o cenę tylko o jakośc. Kupiłam garnki bergner w których powyginało dno i bez sensu jest w nich gotowanie na płycie ceramicznej, zbyt duże straty energii. Chcę takie garnki by dno było idealnie równe i grube.
          • Gość: może morze :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.08, 19:44
            No ostatnio pojawiły się na rynku garnki Solingena z dnem o grubości 18 mm.
            Powinny się sprawdzić zwłaszcza przy ceramicznych i indukcyjnych.
    • Gość: platinium IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 19.09.08, 18:57
      Zwolennicy drogich garów dajcie jakieś argumenty na super dobre potrawy które
      nie wyjdą w tanich czy np.parowarze za70zł.Proszę nie piszcie o oszczędzaniu
      energi bo ich cena to wielokrotnie przewyższy.
    • 20.09.08, 19:12
      Moge polecic dwa rodzaje garnkow - drozsze ze sklepu DUKA, seria sie nazywa
      chyba coquette, maja miedziane dno, gotuje sie w nich szybko i nic nie
      przywiera. Sprawdzilam je w ciezkich bojach i ostatnio dokupilam sobie dwa
      wielkie do smazenia konfitur (obecnie resztki sa na duzej przecenie). Jedyna
      wada - nie nadaja sie do zmywarki ze wzgledu na miedziane dno.
      Drugie, na ktorych sie nie zawiodlam to niedrogie garnki z Makro - Steinbach
      (maja dwa rodzaje 18/10 i 18/8) - nic mi sie nie przypala, traktuje je
      brutalnie, myje w zmywarce. Mam kilka niewielkich garnkow i spisuja sie na
      medal. Bardzo polecam, bo tanie a fajne.
    • 20.09.08, 21:30
      Daj se Adamo lepiej spokój...
      --
      Moin, moin....Nordsee :)
      • 20.09.08, 22:50
        DLACZEGO?? JA JE MAM 10 LAT I NAPRAWDE SA REWELACYJNE:)
        • Gość: ppp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 17:54
          Proszę moderatora forum o zablokowanie użytkownika adamo258 za spamowanie.

          A swoją drogą to musi być koszmar, prezentacja prowadzona przez tak koszmarnie
          nachalnego sprzedawcę. Ciekawe, czy AMC wie, jacy ludzie to sprzedają?
          • Gość: czarna IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.11, 20:56
            adamo ma racje wie co sprzedaje...ludzie czy wy wogole umiecie gotowac?AMC i tylko AMC na wieki
    • Gość: platinium IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 21.09.08, 12:09
      ADAMO chyba ktoś podwędził Ci rozum.
    • 21.09.08, 12:34
      Weż chłopie na wstrzymanie, bo jak na razie to robisz sobie
      antyreklamę.
    • Gość: qlka IP: *.hutakatowice.com.pl 26.09.08, 14:35
      I nie krzycz, na miłość boską, normalnie nie umiesz?
      • 19.11.08, 21:16
        przepraszam bardzo a o oc ci konkretnie chodzi
        • Gość: Benia IP: *.chello.pl 13.05.09, 09:50
          Czy ktoś używa może garnków Millerhaus? Proszę o wszystkie opinie bo zastanawiam się czy takich nie kupić.
          • Gość: toż to chiny IP: *.acn.waw.pl 13.05.09, 10:03
            Millerhaus to chińska produkcja w których po roku odchodzą dna. Absolutnie nie
            polecam nawet teściowej :)To tylko niemiecko brzmiąca nazwa bez certyfikatu.
            Jeśli już produkt niemiecki to Fissler, Solingen (np. GGS Solingen), Silit.
            Jeśli zainwestować jakąś kwotę to na produkt który te 10 lat posłuży. Życzę
            dobrego wyboru.
            • Gość: marcin30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.09, 14:23
              Czy ktoś coś wie na temat garnków Bonnet?? Zamierzam takie zakupić
    • Gość: rose IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.09, 16:30
      Garnki AMC sa znakomite. Absolutnie warte swojej ceny. Używam ich od
      ponad 10 lat i wciąż są jak nowe. Nie można porównac ich z żadnymi
      innymi!!!
    • 31.10.09, 16:58
      Amc nie sa zle. To taka kopia Zeptera W pierwszej polowie lat 90-tych byly takei
      same ale po tanszej cenie. Kupilam 2 w 1993 i w 2000 musialam jeden wywalic bo
      sie uchwyt oderwal. Ponadto nie warto sobie zawracac glowy temperaturomierzem(
      psuje sie). 7 lat to dlugo zwlaszcza ze to byl moj nr 1 garnek. Drugi mam do
      teraz ale rzadko uzywam.
      Uwazam ze sa jednak rownie dobre inne garnki po tanszej cenie. Le Creuset czy
      Staub te zeliwne sa najlepsze wg moich doswiadczen. Emily Henry sa super,a
      jakies tytanowe to juz w ogole mniam mniam.

      Nie polecam kupowania calych zestawow garow z tego samego materialu. W kazdej
      kuchni przyda sie 1 zeliwny, 1 tytanowy, 1 ze stali z podwojnym dnem, jeden
      ceramiczny jak EmilyHenry itd. Naprawde kazdy material lepiej sie spisuje lepiej
      w innym gotowaniu.
      • Gość: Porazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 14:32
        Ale tu ludzie agitują na rzecz swoich firm!masakra... A ten ADAMO to
        już bije wszystkich na łeb!heheheheh
    • Gość: Ewa IP: 212.180.168.* 19.12.09, 12:31
      Chciałaby Pani kupić kpl AMC za 2500,-? z pokrywą szybkowarową?
      • 23.12.09, 23:27
        ja ostatnio oddałam garnki AMC razem z pokrywą szybkow. miałam je 16
        lat!! byłam zadowolona tylko uchwyty się nag. teraz kupiłam WFM.
    • 12.01.10, 09:55
      Teściowie mają garnki AMC, czasami ja w nich gotuję, nie widzę w nich żadnej
      rewelacji. Na pewno nie dałabym za nie tyle pieniędzy. Gotuję tak jak w każdym
      innym garnku, ta nakładka z termometrem bez sensu jak dla mnie. Chcę, żeby coś
      się gotowało, a to piszczy niemiłosiernie, jak zmniejszę ciepło pod garnkiem, to
      się nie gotuje wcale. Z szybkowarów nie korzystam, jestem zwolenniczką
      tradycyjnego, powolnego gotowania. Tak więc, uważam, że garnki AMC są niewarte
      swojej ceny i działają tak samo jak inne. Jedyna ich zaleta to grube dno i to,
      że się nie wykrzywia.
    • Gość: kamillo IP: *.blokowe.pl 30.01.10, 17:13
      AMC to super garnki. Są produkowane we włoskiej fabryce Silga tam gdzie Zepter i
      Philipiak. Uważaj na GGS Solingen. To chłam z Chin. Dali w nazwie Solingen, żeby
      kojarzyło się z Niemcami, ale to badziew z Chin. Sam pracuje w kuchni i znam się
      na tym. W tym roku jakaś firma CWT Centrum Wdrażania Technologii - oszuści dała
      te GGS jako główną nagrodę w konkursie w Baranowie. Oszuści i tyle. Na allegro
      można te same garnki co Baranów reklamuje za 2230euro kupić za 500złotych.
      • Gość: gość IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.10, 13:15
        Oszustem jest ten kto napisał poprzedni post. Ale rubaszne stwierdzenia, jakie dobitne słowa:-). No no pięknie, pięknie.
        Już wkrótce wszyscy się dowiedzą jakie naczynia sprzedaje ten jegomość i sprawa dla wszystkich będzie zrozumiała, dlaczego tak go trafia że aż głowa od złości paruje:-)Proponuje troszkę wyluzować, odpocząć i nie walczyć z wiatrakami. Pozdrawiam wszystkich wyprowadzonych z równowagi zazdrośników. Czuwaj.
    • 15.02.10, 16:06
      2000 zł za komplet to już porządne garnki, 2000 zł za pojedyncze to przesada!!!
      Rady na temat kupna porządnych garnków można znaleźć na stronie:
      garnki-kuchenne.pl
      Artykuły tam zawarte mówią czym różnią się poszczególne tworzywa, z jakich
      wykonywane są garnki, na co warto zwrócić uwagę przy zakupie. Napewno dowiesz
      się z nich więcej niż ja mogłabym powiedzieć ;)
    • Gość: Alfa IP: *.52-79-r.retail.telecomitalia.it 09.03.11, 14:26
      Właśnie kupiłam sobie garnki za przyzwoitą cenę 100 euro w sklepie, w ofercie , komplet do gotowania PLATINUM, grube , błyszczące , z wielowarstwowym dnem i przykrywkami z termostatem , 4 garnki , wkład do gotowania na parze i patelnia.
      Te wszystkie garnki sprzedawane w piramidach , nie są złe oczywiście , ale ceny nie są adekwatne do ich wartości, to jest nabijanie ludzi w butelkę .
      Może kiedyś , jak do wyboru były naczynia aluminiowe i emaliowane , to te były wyjątkowe , ale dziś jest bardzo duży wybór , bardzo dobrych garnków i o niebo tańszych , co jest też ich ogromną zaletą.
      Na te drogie dają 30 lat gwarancji , a ja swoje stare i nie firmowe ze stali nierdzewnej po 10 latach , też oddaje znajomym , bo są jak nowe. To już nie jest żaden atut.
      Świat nie stoi w miejscu i na to co ktoś kiedyś wpadł , wpadli też i inni na szczęście dla klientów :)))
    • Gość: gosc IP: *.aonet.pl 18.07.11, 19:59
      co za tuman tworzy stronę i jeszcze ją reklamuje a robi podstawowe błedy ( zreszta po raz kolejny ) "RANKING POSZCZEGULNYCH NACZYŃ ROK 2010"

      powodzenia
    • 19.09.11, 16:08
      dla AMC produkuję berghoff, kiedyś była taka sytuacja że nie odebrali od berghoffa jakieś partii towaru i berghoff puszczał je po 500-600 pln (w Polsce)
      --
      Praktyczne Prezenty Hani.pl
    • Gość: gonia IP: *.cable.tvk.wielun.pl 01.10.11, 23:43
      dziś oglądałam prezentację garnków AMC i coż, moi drodzy wydaje mi się że z każdych garnków mozna zrobić zwyczajne, tu nie chodzi o to czy one są błyszczące czy nie , czy polerowane czy nie , tu chodzi o to czy chcemy i umiemy przestawić się i po prostu nauczyć się gotować w nich tak aby wykorzystać do maksa ich możliwości , sama jestem fanką Thermomikas i powiem szczerze, że nauczyłam się tak naprawdę z niego korzystać po 3 latach użytkowania -dziś jestem pod urokiem amc, czy je kupię - chyba tak , dzieci nie mogły się najeść - a są niejadkami i duży wysiłek trzeba włożyć aby im dogodzić - właściiwie one zdecydowały
    • Gość: k IP: *.hsd1.il.comcast.net 22.10.11, 08:44
      AMC to taki sam nonsens jak Zepter. Drogi i dla bardzo naiwnych ludzi, ktorzy nie maja pojecia o gotowaniu, tradycji kulinarnej i oddaja zdrowy rozsadek kontroli wyrafinowanego (nie mylic z inteligentnym) przedstawiciela handlowego, szkolonego by sprzedac produkt o 10-krotnie zawyzonej cenie.
      Rzucilem okiem na te garnki i nie kupilbym ich nawet gdyby kosztowaly 50 zlotych.

      Po pierwsze wykonane sa ze stali chromo niklowej. W ostatnich czasach pojawia sie coraz wiecej opini o szkodliwosci niklu, ktorego zawartosc w tych i w 99% nierdzewnych garnkow i naczyn wynosi od 8 do 10%.
      Stal nierdzewna, pomimo ze wydaje sie byc materialem doskonalym na naczynia kuchenne takim materialem jednak nie jest. Wiekszosc materialow 20 wieku, ktorymi ludzkosc zachwycala sie okazuje sie wcale nie taka rewelacyjna. Aluminium jest szkodliwe i bardzo mozliwe, ze powoduje chorobe Alzheimera. Genialny teflon okazuje sie byc rakotworczy (jak na razie w przypadku szczurow laboratoryjnych) i akumuluje sie w tkankach ludzkich (90-95% populacji USA), wykrywany jest w mleku karmiacych matek i u noworodkow. Stal chromo-niklowa wydziela nikiel przy gotowaniu potraw zarowno o odczynie kwasnym jak i zasadowym. Toksycznosc niklu jest porownywalna z toksycznoscia rteci. W czasie gotowania bardzo male ilosci przedostaja sie do potrawy. Chrom takze zalicza sie do substancji toksycznych. Przy tak malych wartosciach ciezko o objawy zatrucia nastepnego dnia i podobnie jak w przypadku tzw. chorob cywilizacyjnych na efekty trzeba poczekac kilka dekad, ale po co ryzykowac? Po co wprowadzac do organizmu cos, czego czlowiek nigdy nie uzywal przez tysiaclecia rozwoju cywilizacji ludzkiej, nie mowiac juz o milionie lat ewolucji?
      Pomimo tego, sam uzywam stali nierdzewnej, ale tylko do gotowania jajek, makaronu i wody na herbate.

      Po drugie elementy z plastiku w uchwytach i galka to cos co po kilku latach zmatowieje i zbrzydnie i wczesniej czy pozniej sie odspoi.
      Uchwyty nie zaprojektowane tak, by zapobiegac gromadzeniu sie zanieczyszczen.

      Gotowanie bez wody i tluszczu? To tylko bajer. Ludzkosc od tysiacleci gotowala w wodzie i z tluszczem. Poza tym jesli ktos chce "zachowac wartosci odzywcze" warzyw, powinien je najlepiej zjesc na surowo, podobnie jak i mieso. Poza tym warzywa mozna ugotowac w garnku za $20 ze szczelna pokrywka, w 100 ml wody na srednio-duzym ogniu.

      Sprawdzilem firmy, o ktorych pisaliscie:

      BERGHOFF - tandetne, niehigieniczne, wieloelementowe pokrywki ze szkla; niehigieniczne mocowanie uchwytow; estetyka wykonczenia - stal polerowana i matowa moze sie podobac, ale dla mnie to odpust
      BACHMAYER - widzialem kilka zdjec - znowu mieszanka plastiku, szkla, bajer i problematyczne mycie
      VINZER GRAND CUISINE - znowu mieszanka plastiku, z jakims debilnym termometrem
      Jak na razie wszystko to to samo, zadnej oryginalnosci. Sprawdzmy nastepna firme.
      LAFAIET - znowu ta sama konstruckja. Czy to nie aby produkty tego samego producenta?

      Ta lista podejrzanie smierdzi.
      Sprawdzmy inne wymienione marki.

      Elo Profi Crystal - normalne garnki za w miare normalna cene; calkiem higieniczna konstrukcja, "zdobione satynowym pasem, dodającym im uroku" [sic!]
      Schulte-Ufer - normalne garnki jak Elo Profi Crystal; maja w swojej ofercie garnki miedziane
      Fissler - Family Line wygladaja porzadnie, choc za te pieniadze mozna kupic cos lepszego

      Sam uzywam killku francuskich garnkow Matfer-Bourgeat serii Excellence. Sa tansze niz wszystkie wyzej przegladniete gary (w wiekszosci tandetne poza tymi dwoma niemieckimi) i o niebo lepsze jesli nie najlpesze (wsrod nierdzewnych). Sa calkowice higieniczne, bez zadnych zakamarkow, lite. Scianki wykonane ze sprasowanej blachy stali austenicznej 18/10 i stali ferrytycznej - magnetycznej (dla kuchni indukcyjnych). Uchwyty przygzane sa do powierzchni garnka i pokrywki w taki sposob, ze plynnie lacza sie z tymi powierzchniami.
      Gdy otwieralem swoja restauracje (mieszkam w USA) to przeanalizowalem rynek wzdluz i wszerz i Matfer byl po prostu idealny wsrod garnkow nierdzewnych. Nie wiem, czy Matfer jest dostepny w Polsce, poza kilkoma patelniami. Ich oferta jest olbrzymia i obejmuje sprzet kuchenny ze stali zwyklej i nierdzewnej, miedzi, zeliwa, aluminium i plastiku w wielkim wyborze rozmiarow i ksztaltow.
      Garnki te posiadaja amerykanski ceryfikat NSF i europejski NF. To niezawodny sprzet dla profesjonalistow.

      Kupujac garnki nierdzewne starajcie sie unikac szklanych pokrywek. Zanieczyszczenia szybko sie gromadza na polaczeniu szkla i kolnierza stalowego, galki sie odkrecaja i pekaja. Jeden wielki nonsens i tandeta nie warta Waszych ciezko zarobionych pieniedzy.
      Unikajcie elementow plastikowych. Pewnego dnia pekna lub odleca.
      Zwroccie uwage na sposob przymocowania uchwytow w pokrywce i w sciankach garnka. Jesli nity przechodza na druga strone, to beda one dodatkowym miejscem na gromadzenie sie niedomytego jedzenia, aczkolwiek tak przymocowany uchwyt raczej nigdy nie odpadnie.
      Garnki nierdzewne powinny miec wielowarstwowe, grube dno z wprasowanym alumium lub miedzia. Stal nierdzewna jest slabym pzewodnikiem ciepla i uzycie ktoregos z tych dwoch metali zdecydowanie poprawi przewodnosc dna.
      Jeden z moich przedmowcow doradzil, by wyprobowac garnki z roznych materialow i nie kupowac zestawow. Zagadzajac sie w pelni dodam tylko, ze zestawy w wiekszosci przypadkow nie beda uzytkowane w calosci. Wy powinniscie zdecydowac, ktore elementy sa potrzebne w Waszej kuchni.

      Bardzo dobre a moze i najlepsze sa klasyczne garnki z miedzi (Mauviel, Bourgeat, Ruffoni) - wspaniale przwodza cieplo. Sa bardzo drogie i wiekszosc ludzi moze sie bez nich obejsc. Wewnatrz pokryte sa stala nierdzewna chromowo niklowa. Istnieja wersje pokryte cyna - jak w ubieglych stuleciach - malo odporne na zarysowanie i wysokie temperatury, ale mozliwe ze mniej toksyczne niz nierdzewka.

      Wspomniany Emily Henry to francuski producent garnkow z nowoczesnej ceramiki, bardzo stabilnej i odpornej na nagle zmiany temperatury. To najlepsza alternatywa dla zeliwa emaliowanego. Wymagaja dbajacego wlasciciela, ktory nie narazi ich na uszkodzenia mechaniczne.

      Odradzam jakikolwiek garnki aluminiowe, nawet te anodyzowane, ktore wydaja sie byc lepsze niz pokryte teflonem. Po pewnym czasie zarysuja sie i zwiazki glinu beda przedostawac sie do potraw.

      Garnki tytanowe teoretycznie moglyby byc bardzo dobre, jesli bylyby dobrze wykonane. Jak na razie nie odkryto zadnego szkodliwego oddzialywania tytanu na organizm ludzki. Nalezy jednak pamietac, ze wyroby z tytanu sa tak na prawde wyrobami ze stopow tytanu, a czestym dodatkiem stopowym jest aluminium (do kilku procet).
      Przegladnalem oferte Inova i BAF i nawet jesli sam tytan jest dobrym materialem na wnterze garnka, to garnki tych firm wygladaja rownie tandetnie jak produkty ze "smierdzacej listy". Mieszanka metalu, plastiku i szkla i to za niemale pieniadze.

      Restauracji juz nie prowadze. Do gotowania uzywam zeliwa emaliowanego (francuski Staub), do smazenia - zwyklego zeliwa (amerykanski Lodge). Wciaz uzywam kilku "matferow".
      Zamierzam dodatkowo zakupic kilka garnkow ceramicznych z Hiszpanii, wykonanych z czerwonej gliny, emaliowanych wewnatrz.

      Ciag dalszy w natepnym wpisie.

      • 14.11.11, 14:33
        Drogi gościu "k". Widzę, że Twoja przydługawa wypowiedź trochę nie trzyma się kupy i sensu.
        Sam sobie przeczysz i proponujesz niedobre rozwiązania.
        Co do garnków AMC, to:
        1. warte one akurat są tych 50 złotych jak piszesz. Nie warte są tysięcy, które kosztują.
        2. Wykonane są one ze stali chromo - niklowej, ale odkąd stwiedzono, że nikiel może uczulać, zaczęto pokrywać te garnki satyną, czy czymś tam podobnym.
        3. Proponowane przez Ciebie garnki z miedzi, są idealne, bo rzeczywiście miedź przewodzi ciepło rewelacyjnie, ale miedź jest katalizatorem i przyspiesza proces utleniania witamin.
        Jak twierdzisz, są one również pokryte stalą chromo niklową i co? Ten nikiel w Twoich garnkach nie uczula i nie jest rakotwórczy?
        Polecam odrobinę zdrowego rozsądku i spójność przy następnych wypowiedziach.
        • Gość: k IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.11.11, 01:39
          Czym jest satyna lub "cos podobnego"?
          Piszac o garnkach miedzianych wpomnialem, ze sa pokryte stala chromo-niklowa lub - te bardziej tradycyjne - cynowane "mozliwe ze mniej toksyczne niz nierdzewka". Naczynia miedziane bez dodatkowej powloki sa raczej nieuzwyane ze wzgledu na duza reaktwnosc miedzi. Wyjatkiem sa miski miedziane, w ktorch podobno najlepiej ubija sie bialka jajek lub przygotowuje zabaglione.
          Nie sa to "moje" garnki, poniewaz ich nie posiadam. Wspomnialem tez, ze w garnkach nierdzewnych gotuje tylko wode, jajka lub makaron, czyli skladniki raczej neutralne.
          Nie proponuje konkretnych rozwiazan ("niedobrych" wg Ciebie), ale raczej przedstawilem rozne opcje i moja opinie o nich, z ktora nikt nie musi sie zgodzic.
    • Gość: k IP: *.hsd1.il.comcast.net 22.10.11, 08:45
      Zeliwo to cos, co mozna przekazac w spadku swoim dziecom i wnukom, poniewaz gdy o nie zadbamy to przetrwa i sto lat lub wiecj w przypadku zeliwa nieemaliowanego. 90% nierdzewnej tandety znajdzie sie na smietniku. Zeliwo nieemaliowane potrzebuje jednak dbajacego o nie wlasciciela i powinno byc od czasu do czasu rekonserwowane tluszczem - najlepiej lojem z przezuwaczy (bardzo stabliny i w wiekoszsci jednonasycony) i przepalane.
      Zeliwo emaliowane powino byc wyprodukowane w Europie (Le Creuset, Staub, Chasseur, Fontignac) a nie na Dalekim Wschodzie, gdyz nigdy do konca nie wiadomo czy mozna zaufac ich kontroli jakosci dotyczacej poziomu olowiu i kadmu w emaliach. Jesli nie stac Was na zeliwo emaliowane z Francji to jesli juz macie kupic cos ze Wschodu to wybierzcie kolory: bialy, szary, czarny lub blekitny. Maja one najmniejsza zawartosc w/w metali nawet 200 razy nizsza niz kolor czerwony i 50 razy nizsza niz zolty.
      Zeliwo nieemaliowane teoretycznie jest wyrobem tak prymitywnym technologicznie, ze wydaje sie, ze nie mozne w nim nic zepsuc. Niedawno czytalem recenzje jakiejs zeliwnej patelni z Tajwanu, ktora intesywnie smierdziala podczas nagrzywania. Recenzent porownal zapach do rozgrzanego zuzla z wielkiego pieca. Najlepiej kupowac zeliwo z Europy lub USA.

      Kupujcie uzywajac rozumu i gotowki, a nie reklam i kredytu. Bedziecie bardziej zadowoleni z zycia i z wyboru.

      Poza tym najwazniejsze w gotowaniu sa: kucharz i wysokiej jakosci skladniki. Ta kombinacja moze dac wspaniale potrawy przygotowane nawet w tacce alumiowej. Przereklamowany, bajerancki i kiczowaty garnek za XXXX PLN w polaczeniu z naiwnym nabywca bez talentu kulinarnego da najwyzej...


      Pozdrawiam!
    • 14.11.11, 09:12
      I jak mantrę powtarzają to prawie wszyscy prezenterzy AMC. Biżuteria, 30 letnia gwarancja na garnki.
      AMC sprzedaje komplety, gdzie tak naprawdę przydaje się tylko garnek z pokrywą szybkowarową. Reszta to rzeczywiście biżuteria co ładnie świeci i wygląda w kuchni. Byłem na takim pokazie. Pozostałe garnki z zestawu służyły jako dekoracja, pokrywki jako podstawki.
      Gotowanie i tak odbywało się w garnku z pokrywą szybkowarową. Nie widzę w tych garach żadnej różnicy w stosunku do szybkowarów dobrze wykonanych i kosztujących znacznie mniej.
      30 letnia gwarancja obejmuje tylko metalowe części garnków, a to co faktycznie się psuje, to już nie...
      Zbieranie danych osobowych na pokazach, wypełnianie ankiet, niby to w celu wygrania nagród to kolejne punkty, które mnie zniechęcają do firmy.
      Jedynie co mi się podoba, to filmy z przepisami na utube.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.