Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polska i świat   Czechy   do Pragi do pracy i nie tylko :-)

do Pragi do pracy i nie tylko :-)

Autor: szczesliwy_pierozek 24.01.12, 16:19
Witam pięknie,

Mam wstępną ofertę pracy w Pradze (aktualne miejsce zamieszkania: Warszawa). Jako osoba nigdy nie interesująca się naszymi południowymi sąsiadami ani specjalnie nie przekraczająca zbyt często naszej południowej granicy, chciałbym gorąco prosić o podpowiedź jakie są wg wtajemniczonych osób plusy i minusy życia w stolicy Czech.

W następnej kolejności prosiłbym o opinię, czy na początek płaca roczna na poziomie 450000 CZK – 520000 CZK OTE/TTC brutto to są pieniądze, które pozwalają na jakiekolwiek oszczędności w przypadku osoby żyjącej samotnie? Według moich obliczeń - choć nie wiem na ile dokładnych - wychodzi jakieś 6 tys. PLN netto miesięcznie. Ne pewno będę musiał wynająć dla siebie pokój czy kawalerkę i coś zjeść, choć muszę zauważyć, że w ofercie jest mowa o różnych ciekawych benefitach, łącznie z voucherami na posiłki.

Nie znam nikogo w Pradze, jechałbym w ciemno, ale firma konkretna i perspektywy rozwoju są, dlatego zastanawiam się nad tą opcją. Czechy kojarzą mi się ze znacznie bardziej zaawansowaną cywilizacją niż Polska (już porównując GDP Polska wygląda blado...), a Czesi jako naród mający zdrowy dystans do wielu spraw. Więc patrzę na to wszystko w miarę pozytywnie.

Z góry dziękuję za wypowiedzi, spasiba wink
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.