Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polska i świat   Czechy   Kolejna wizyta w Republice Czeskiej

Kolejna wizyta w Republice Czeskiej

Autor: jestemzukladu 08.02.12, 14:47
Pomimo tego, że pochodzę z Gdańska, od 12-13 lat czyli okresu dzieciństwa 1-2 razy w roku bywam w Republice Czeskiej bo Czechy, Morawy i Śląsk to moja pasja. Od pewnego czasu jeżdżę też na Słowację. Właśnie tym razem dłużej byłem na Słowacji, wracając odwiedziłem Hradec Kralowe do którego mam wielki sentyment. I... Przeżyłem negatywny szok. Było przed 17, chciałem coś zjeść. Kieruję się do dworcowej jidelny, jedynego takiego miejsca na hlavni nadrazi. Godzina 16.55 i już zamknięte (czynne do 17). No pewnie, chociaż pociągi dalekobieżne kursują całą noc, można być głodnym jedynie do 17. Następnie poszedłem w kierunku informacji turystycznej na dworcu. I co? Czynne do 15.30. Znaczy się nie ma po co odwiedzać tego pięknego miasta później. Następnie próba znalezienia noclegu w solidnej cenie. Dzwonię domofonem do jednego z Penzionów niedaleko dworca jak kazali ale recepcja zamknięta. Zjeść w końcu poszedłem do chińskiej restauracji prowadzonej przez Azjatów bo mam wrażenie że tylko Chińczykom i Wietnamczykom chce się w RC prowadzić lokale gastronomiczne. Następnie postanowiłem zrobić zakupy w pobliskich potravinach przy dworcu. Niestety, była już 18.03 czyli jak widać noc (za to czynne od 6). Po zakwaterowaniu pomyślałem że warto udać się do TESCO, położone w centrum powinno być czynne. Jest godzina 20.05 i co? Oczywiście otwarte do 20. To nic że w małej Czadcy TESCO może być otwarte do 22... Reasumując to wszystko co napisałem w nieco przejaskrawionym świetle: coraz bardziej mam wrażenie że Czechom coraz mniej się chce.W krótkim czasie w kilku miejscach mogli na mnie nieźle zarobić ale jak widać nie chcieli. Nadal ich uwielbiam ale niestety zbyt często miewają klapki na oczach. Na przełomie XX i XXI wieku było taniej, łatwiej i przyjaźniej. I przestaję się dziwić dlaczego ich gospodarka kolejny raz znalazła się w stanie stagnacji a słowacka i polska radzą sobie bardzo dobrze.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.