Gazeta.pl   Forum   eDziecko   Porozmawiajmy   Wszystko o imionach   imiona biblijne - jak ...

imiona biblijne - jak sa przyjmowane?

Autor: lea98 14.02.11, 11:19
Witam, w czerwcu urodzi mi sie 2 synek. Mieszkamy za granica, w Portugalii. Moje dzieci to Mateusz (tu: Mateus) - tutaj bardzo rzadkie imie, i Nicole (tez rzadkie), ale nie jakies wymyslne w tym kraju. Gdybym mieszkala w Polsce nie dalabym corce takiego imienia - nie podoba mi sie w brzmieniu Nikola, tutaj nie razi.
Zastanawiam sie wiec dla imieniem dla synka - chcialabym wybrac imie ktore mialoby podobne brzmienie w obu jezykach, nie bylo jakos bardzo dziwne, ale tez nie jedno z popularnych.
Podobaja mi sie imiona biblijne: Nataniel, Daniel, Jonatan, natomiast mezowi Igor, Emil, Roman ( z polskich). Moja pierwsza mylsa bylo dac imie Stanislaw, po moim tacie i dziadku. Bardzo mi sie podoba, ale tu za granica beda olbrzymie problemy z wymowa Staszek, Stas, bedzie to brzmialo raczej Sztas, Sztasek, a poza tym na kazdym kroku bedzie to imie literowal.
Tutaj daje sie dzieciom 2 nazwiska - jedno po ojcu, drugie po matce, np. Nicole Sobon Neto (moja corka). Nie jest to najgorszy zestaw biorac pod uwage ze dziwnie brzmia 2 rozne nazwiska kolo siebie.
Jednym slowem jestem w kropce, chcialabym by caly zestaw brzmial ladnie, ale i by imie nam sie podobalo. Moze cos podpowiecie?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Serwis eDziecko poleca

Baza 1.335 imion

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.

Wybierz imię dla dziecka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.