Gość: Martyna Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.miechow.com 09.07.08, 12:52 Mnie się podoba imię Sandra:] Sama mam córcie o takim imieniu Ma już 2latka :] Pozdrawiam przyszłą mamę :p Odpowiedz Link Zgłoś
castelia Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 09.07.08, 14:02 Ja uważam że każde nowe pokolenie ma kilka nowych imion ktore nie podobają się innym, uważają je za dziwaczne, ale nie przejmuj się tym bo za kilka lat wejdą w naszą rzeczywistość i staną się normalne a pojawią się nowe imiona ktore będą dziwne dla starszego pokolenia. Więc jeśli podaba ci się imię Sandra czy Nikola to poprostu je nadaj córce. Z trzech podanych mój typ to Klaudia, a zpozostałych Daria i Alicja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 09.07.08, 14:21 Z podanej trojki zadne mi sie nie podoba-niestety . Z wymienionych nizej wybralabym jedynie LIDIĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
pestka_23 Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 09.07.08, 14:42 jowita-28 napisała: > termin mam na sierpień i do tego czasu pasowałoby się zdecydować a > ja mam mętlik w głowie. Oprócz wymienionej w temacie pierwszej > trójki na dalszym miejscu przewijają się jeszcze: Daria, Edyta, > Lidia, Eliza, Marlena, Roksana oraz Natalia i Alicja... ale z tymi > dwoma ostatnimi imionami uprzedzili mnie znajomi, więc nie chce się > powtarzać. Z trzech wymienionych w temacie absolutnie żadne Podzielam zdanie autorek powyższych postów. Pozostałe tez nie zachwycają...ewentualnie Eliza, Marlena, Alicja, Lidia.. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 10.07.08, 12:15 Moim zdaniem imiona ponadczasowe typu Maria i Stanisław są lepsze niż wynalazki konkretnych czasów (np. Marika, Isaura, Brajan). Takie imię jak Maria zawsze będzie "modne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.dsl.club-internet.fr 10.07.08, 17:31 Stawiam na Lidie - mozecie sie smiac, ale mam mile skojarzenie z serialem "Czterej pancerni i pies". Odpowiedz Link Zgłoś
koma77 Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 11.07.08, 13:13 Ja też stawiam na Lidię-znam poza tym fajną dziewczynę o tym imieniu. Jak będzie córka to są duże szanse że tak ją nazwiemy. -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 11:01 najladniejsze z wymienionych przez Panią imion to;Sandra I Daria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diana Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 21:52 wszystko tylko nie Nikola, jakieś takie nijakie i chyba wymyślone niedawno w Polsce, z tą końcówką -a, brzmi nieciekawie, a może Diana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anioł Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.users.altanet.pl 15.07.08, 10:44 Moim zdaniem twoje dziecko powinno nazywać się Klaudia, ponieważ prosto jest je zdrobnić i ładnie będzie brzmiało jak twoje dziecko dorośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła mama Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.171.124.138.crowley.pl 15.07.08, 11:19 z zaciekawieniem przeczytałam wszystkie opinie i mam nieodparte wrażenie, że tym formu "rządzą" wybrane osoby, które usilnie próbują kreować upodobania. Może i imiona typu Nikola, Klaudia, Roksana kojarzą się jednoznacznie ale przysiegam - jak ostatnio parkuję w śródmieściu samochód i znajduję za szybą karteczki z agencji to imiona tych dziewczyn brzmią: Julia, Sabina, Anna, Jowita, itp. ostatnio tak sobie pomyślałam, że w Polsce stereotypy są bardzo mocno zakorzenione i Polacy nie myślą samodzielnie. Nie chodzi o to, że popieram imiona obco brzmiące a staropolskie wyśmiewam. Apeluję o tolerancje... Czy każdy Andrzej kojarzy Wam się z Lepperem albo psychologiem, czy każda Dorota to wyuzdana Doda, czy każdy Michał to czerwonowłosy skandalista, czy każda Marta to nieumiejąca śpiewać "gwiazda" i milion innych osób nie nadających swoim imionom chwały. Jesli nadal będziemy głosić takie opinie to one nie pomogą tym dzieciom, które noszą imiona obcobrzmiące... rozumiem, że każdy wypowiada swoje opinie bo jest o to pytany na formum i mój post to też jest odpowiedzią ale mam wrażenie, że stereotypy nam nie pomogą. Na koniec: to tak jakby sądzić, że kobieta jest stworzona do prania, gotowania, dbania o dom - bo taka była tradycja... jedna jest do tego stworzona a druga nie.... jedna Nikola prowadzi się źle a druga to inteligenta dziewczyna... pozdrawiam wszystkich i życzę przyszłym rodzicom trafnego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 15.07.08, 11:28 Gość portalu: przyszła mama napisał(a): > > ostatnio tak sobie pomyślałam, że w Polsce stereotypy są bardzo > mocno zakorzenione i Polacy nie myślą samodzielnie. Mogłabyś wobec tego podac nazwę choć jednego kraju, w którym ludzie nie myślą stereotypowo? > Czy każdy Andrzej kojarzy Wam się z Lepperem albo > psychologiem, czy każda Dorota to wyuzdana Doda, czy każdy Michał to > czerwonowłosy skandalista, czy każda Marta to nieumiejąca > śpiewać "gwiazda" i milion innych osób nie nadających swoim imionom > chwały. Tak się składa, że wymieniłaś same imiona popularne, zakorzenione w tradycji. Niemal każdy zna jakiegoś Andrzeja, Michała czy Dorotę. Trudno więc żeby wymienione przez Ciebie "gwiazdy" zmieniły skojarzenia związane z tymi imionami. Ale już nie każdy zna Fabienne czy Nikolę, stąd łatwiej zbudowac stereotypy związane z imionami "nowymi" w polskim języku, nie zadomowionym. Ot, proste. -- Filipiny, USA, Fuerteventura... Książkowa pasja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie mama Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.171.124.138.crowley.pl 15.07.08, 12:00 abiela napisała: > Mogłabyś wobec tego podac nazwę choć jednego kraju, w którym ludzie > nie myślą stereotypowo? Nie napisałam, że w innych krajach ludzie nie myślą stereotypowo Tak się składa, że wymieniłaś same imiona popularne, zakorzenione w > tradycji. Niemal każdy zna jakiegoś Andrzeja, Michała czy Dorotę. > Trudno więc żeby wymienione przez Ciebie "gwiazdy" zmieniły > skojarzenia związane z tymi imionami. Ale już nie każdy zna Fabienne > czy Nikolę, stąd łatwiej zbudowac stereotypy związane z > imionami "nowymi" w polskim języku, nie zadomowionym. Ot, proste. stereotypów nie buduje się poprzez nieznajomość osób o danym imieniu a poprzez fałszywe i niedostatecznie uzasadnione a dotyczące pewnej grupy osób (tzw. nadgeneralizacja) przekonanie zbiorowe, zwykle niewrażliwe na argumentację. Widząc Twoją odpowiedź można pokusić się o opinie, że podlegasz tym stereotypom.... To że znam niemiłą Agnieszkę, nie oznacza, że wszystkie Agnieszki są niemiłe... To że znam miłą Klaudię nie oznacza, że wszystkie Klaudie są miłe... Ot, proste Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 15.07.08, 12:05 Gość portalu: prawie mama napisał(a): > abiela napisała: > > > Mogłabyś wobec tego podac nazwę choć jednego kraju, w którym > ludzie > > nie myślą stereotypowo? > > Nie napisałam, że w innych krajach ludzie nie myślą stereotypowo Owszem nie napisałaś, ale napisałaś: "ostatnio tak sobie pomyślałam, że w Polsce stereotypy są bardzo mocno zakorzenione i Polacy nie myślą samodzielnie" Słowa tak ujęte sugerują czytelnikowi, że tylko Polacy tak myślą, pozostawiając w domyśle, że może istnieć inna forma myślenia. Chyba, że zwracałaś się do czytelnika niemyślącego. > > > Tak się składa, że wymieniłaś same imiona popularne, zakorzenione w > > tradycji. Niemal każdy zna jakiegoś Andrzeja, Michała czy Dorotę. > > Trudno więc żeby wymienione przez Ciebie "gwiazdy" zmieniły > > skojarzenia związane z tymi imionami. Ale już nie każdy zna > Fabienne > > czy Nikolę, stąd łatwiej zbudowac stereotypy związane z > > imionami "nowymi" w polskim języku, nie zadomowionym. Ot, proste. > > stereotypów nie buduje się poprzez nieznajomość osób o danym imieniu > a poprzez fałszywe i niedostatecznie uzasadnione a dotyczące pewnej > grupy osób (tzw. nadgeneralizacja) przekonanie zbiorowe, zwykle > niewrażliwe na argumentację. A ja nie napisałam, że stereotypy buduje się przez nieznajomość osób. Unaoczniłam li tylko jeden z czynników współtworzący stereotypy. > Widząc Twoją odpowiedź można pokusić się o opinie, że podlegasz tym > stereotypom.... To że znam niemiłą Agnieszkę, nie oznacza, że > wszystkie Agnieszki są niemiłe... To że znam miłą Klaudię nie > oznacza, że wszystkie Klaudie są miłe... Ot, proste > Ciekawe, wybacz, ale Twój przykład jest na poziomie przedszkolaka. Wolałabym dyskutowac na innym. -- Filipiny, USA, Fuerteventura... Książkowa pasja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie mama Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.171.124.138.crowley.pl 15.07.08, 12:26 Słowa tak ujęte sugerują czytelnikowi, że tylko Polacy tak myślą, > pozostawiając w domyśle, że może istnieć inna forma myślenia. Chyba, > że zwracałaś się do czytelnika niemyślącego. nie kieruj się w życiu sugestią i domysłami!!! A ja nie napisałam, że stereotypy buduje się przez nieznajomość > osób. Unaoczniłam li tylko jeden z czynników współtworzący > stereotypy. a napisałaś: Ale już nie każdy zna > > Fabienne > > > czy Nikolę, stąd łatwiej zbudowac stereotypy związane z > > > imionami "nowymi" w polskim języku, nie zadomowionym. Ot, proste. więc na drugi raz przemyśl swoją wypowiedź... >Ciekawe, wybacz, ale Twój przykład jest na poziomie przedszkolaka. > Wolałabym dyskutowac na innym. dobra odpowiedź przy braku argumentów - ku przestrodze: często mamy do czynienia z taką reakcją kiedy stereotypowe myślenie wpuszcza w pułapkę. tym akcentem kończę z tobą dyskusję bo post dotyczył kobiety, która szuka imienia dla dziecka a nie przepychanek słownych Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 15.07.08, 12:40 Gość portalu: prawie mama napisał(a): > > nie kieruj się w życiu sugestią i domysłami!!! Dziękuję za radę, pozwól, że pozostanę przy swoich pomysłach na życie. > > A ja nie napisałam, że stereotypy buduje się przez nieznajomość > > osób. Unaoczniłam li tylko jeden z czynników współtworzący > > stereotypy. > > a napisałaś: > Ale już nie każdy zna > > > Fabienne > > > > czy Nikolę, stąd łatwiej zbudowac stereotypy związane z > > > > imionami "nowymi" w polskim języku, nie zadomowionym. Ot, > proste. > > więc na drugi raz przemyśl swoją wypowiedź... Nie musze, ale proponuję to Tobie. > dobra odpowiedź przy braku argumentów - ku przestrodze: często mamy > do czynienia z taką reakcją kiedy stereotypowe myślenie wpuszcza w > pułapkę. Na serio uważasz, że argument o Agnieszkach jest poważny? > > tym akcentem kończę z tobą dyskusję bo post dotyczył kobiety, która > szuka imienia dla dziecka a nie przepychanek słownych Dobra odpowiedź przy braku argumentów. -- Filipiny, USA, Fuerteventura... Książkowa pasja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie mama Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.171.124.138.crowley.pl 15.07.08, 12:48 wymyśl coś więcej poza cytowaniem moich odpowiedzi!! kreatywność jest ponoć w modzie... kurcze ale może to kolejny "stereotyp" ))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 19.07.08, 00:49 Cytowanie wypowiedzi przedmówcy to stary usenetowy zwyczaj, doradzam przekonanie się do niego - naprawdę ułatwia dyskusję. Pozdrawiam -- Części dusza odnoszą się do różnych czynności życiowych. (Jarosław Olesiak) Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 15.07.08, 13:30 Gość portalu: przyszła mama napisał(a): Apeluję o > tolerancje... Aha, czyli w ramach tolerancji powinniśmy mówić, że każda osoba ma taką samą szansę na śmierć na raka, bez względu na to czy pali czy nie? Żeby przypadkiem nie popsuć humoru palaczom... Chodzi o to, że imiona typu Żaneta, Andżela częściej występują w środowiskach ludzi zagrożonych patologią. Takie są fakty. Częściej nie znaczy zawsze i rozsądna osoba nigdy tu nie napisze, że KAŻDA Nikola to patologia. Tolerancja nie ma tu nic do rzeczy. Co do stereotypów, to KAŻDY myśli stereotypowo, bo inaczej nie byłby w stanie normalnie funkcjonować, szczególnie w dzisiejszych czasach. Gdyby Twoi przodkowie nie myśleli stereotypowo, to nie byłoby Cię na świecie. -- kupuj odpowiedzialnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clodi Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 15.07.08, 19:46 klaudia!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.171.96.34.crowley.pl 15.07.08, 20:09 Lidia - tak jak moja córa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.elk.mm.pl 20.07.08, 18:40 ja myślę ze Klaudia. A np zamiast Darii Diana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrianna Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 23:57 Mi osobiście najbardziej podoba się Lidka. Resztę imion odbieram jako pretensjonalne, usiłujące wybić się z tłumu nie oryginalnością, a raczej tandetą. I tak jak zostało wcześniej powiedziane - w dzisiejszych czasach trend idzie w tą stronę, by dziecka do nikogo nie upodabniać nadając mu imię (jak np. Sandra cz Andżelika - typowo 'serialowe'), lecz pozostać przy czymś prostym, może ciut starodawnym lub oryginalnym, ale nie udziwnionym po to żeby dzieciak kreował swoją osobowość. I, proszę was, przecież ciocia Lusia też kiedyś była dziewczynką, tak? Dlaczego jak ktoś nadaje swojemu dziecku imię, aż tak przejmuje się każdym imiennikiem z osobna? Ważne, żeby 'nowa' Lusia prezentowała się z klasą Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 23.07.08, 13:10 Popieram większość przedmówczyń, te trzy pierwsze imiona odpadają,są pretensjonalne,szał ich nadawania juz przeminął,a jeżeli chodzi o imiona nazwane tutaj staroświeckimi to właśnie one coraz bardziej mi się podobają,znam małego Jureczka i Frania,mój synek ma na imie Marcin, na forum jak i tak ogólnie rzadko się z nim spotykam chociaż nie wiem czemu, teraz czekamy na drugiego dzidziusia i jeżeli będzie chłopiec to będzie Pawełek(po moim zmarłym tacie) a jeżeli dziewczynka to jeszcze myślę nad Antoniną lub Alicją,podoba misię też Zuzanna i Wiktoria ale oststnio są dosyc częste Odpowiedz Link Zgłoś
marti_de no i same widzicie... 22.07.08, 22:25 ...dokąd prowadzi ta dyskusja. To jest internet. W jednym małym wątku mamy mieszaninę różnych środowisk i choć jak widzę, te dziewczyny co cenią sobie tradycyjne imiona są w przewadze, to jednak widać, że autorka wątku jest z innego trochę świata. Tam Nikole, Yessiki, Sandry czy Oliwie to imiona postępowe, w przeciwieństwie do tych "brzydkich", staroświeckich. Jakakolwiek dyskusja jest po prostu śmieszna. My możemy pisać swoje, ale i tak nie spotkamy się ze zrozumieniem jak widzę. Co z tego że ja też wolę Lidkę i Elizkę skoro autorka wątku jest na etapie Nikoli. W moim środowisku właśnie z Nikoli by się śmiano a nie ze Staśka. Jak napisałam trochę nas dzieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: no i same widzicie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 15:33 Trafny komentarz. Dodajmy, że te środowiska rzadko spotykają się w "realu", i dlatego tak trudno o wzajemne zrozumienie (z obu stron). Powiem więcej - gdyby moje dziecko miało mieszkać w miejscu, gdzie imiona Nikola jest piękne i postępowe, a Staś brzydkie i staroświeckie, nie zdecydowałabym się na pewno na Stasia. Ani na Nikolę. A z imion wymienionych w wątku podoba mi się Eliza. Pozostałe są albo "spóźnione" (jak Lidia i częściowo Sandra), albo nadawane z przewagą w określonych grupach społecznych (nawet jeśli historycznie tak nie musiało być - vide Klaudia). Odpowiedz Link Zgłoś
szoraj11 Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 24.07.08, 15:17 Z pierwszej trójki najładniejsze to Klaudia, z pozostałych wydaje mi się, że Roksana Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka1313 Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 28.07.08, 16:19 myśle że Daria będzie fajne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikola Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:56 Ja bym nie mogła dać Nikola , bo tak mam na imię ! Więc ja proponuje Nikola Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 29.07.08, 20:37 Dziewczyny, z tego co tu widzę (a jestem na forum już ponad rok) KAŻDY wątek o Nikolach, Brajanach, etc. wywołuje burzę. Ja znam dwie Nikole: jedna to skłonna do kłótni i bujek 17-latka z rodziny co najmniej dysfunkcyjnej, druga to natomiast rozwinięta nad wiek, sympatyczna, 4-letnia dziewczynka z tzw. porządnego domu. I po co tu rozwijać niepotrzebne, idiotyczne dyskusje? Możemy wyrazić po prostu opinie,czy nam się imię podoba, czy nie. Też nie cierpię tego rodzaju imion, ale komu się podoba, ten niech nada, to w końcu JEGO dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 29.07.08, 22:58 Czyżby ktoś zabraniał w tym wątku komukolwiek innemu nazwania dziecka, jak mu się żywnie podoba? -- Inny zmysł wewnętrzny to jest wyobraźń. (Jarosław Olesiak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.85-237-164.tkchopin.pl 01.08.08, 22:55 Z Twojej pierwszej trójki najlepsza według mnie jest Klaudia. Nikola, pomijając mój osobisty gust (ja wolę te babcine imiona), jest mega popularna. Eliza też jest niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka-2 Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. 03.08.08, 21:28 trzy pierwsze dresiarskie, tak nazywają dzieci ludzie z blokowisk lub buraki w stylu wiśniewskiego. pretensjonalne, brzydko spolszczone imiona zagraniczne. bardzo ładne jest imię natalia, podoba mi się także edyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: War-minka Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.lannet.pl 04.08.08, 17:42 "trzy pierwsze dresiarskie"... Ponownie próbuję obalić mit KLAUDII - jako imienia "bez jakichkolwiek tradycji w Polsce". O czym już wspomniałam wcześniej - tak miała na imię siostra mojego dziadka Arkadiusza, urodzona gdzieś na początku XX wieku w dawnym woj. wileńskim P.S. Do nadania tego imienia bynajmniej namawiać nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.A. Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 21:01 a widziałaś kiedyś dziewczynkę dresiarę wystającą pod blokiem ,bo ja nie i jak wyglądają ludzie buraki bo tego też nie wiem a tak wogóle to masz ciekawe określenia nazw ludzi ,pewnie wyniosłaś je z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czes Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.08, 22:44 sandra, alicja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Klaudia, Sandra czy Nikola? Proszę o opinie. IP: *.gdynia.mm.pl 06.08.08, 00:42 Roksana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Zdecydowanie Nikolka. IP: *.chello.pl 15.08.08, 20:58 Znam dwie bardzo miłe, rezolutne Nikolki. Z dobrego domu, rodzice wykształceni, jedna rodzina bardzo zamożna.Więc źle mi się nie kojarzy wręcz przeciwnie imię mi się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kissmy;) Re: Zdecydowanie Klaudia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 15:02 ********** Najładniej jest Klaudia Śliczne imię ********** ************* Także zdecydowanie Klaudia************ ************POZDRAWIAM WSZYSTKICH************* ******** ** BUŹKA! ** ******** *************PODAM SWÓJ EMAIL WRAZIE CZEGO*********** ****** xklaudiax@op.pl ***** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjjjjjjjj [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 23:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Nie karmić trolla! 07.01.09, 23:04 Ludzie, przecież to podpuchą śmierdzi na kilometr pod wiatr. Tylko przez roztargnienie nie dopisała jeszcze Jessiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama