www. engineeringtoolbox.com/co2-comfort-level-d_1024.html
Normal CO2 Levels The effects of increased CO2 levels on adults at good health can be summarized:
• normal outdoor level: 350 - 450 ppm
• acceptable levels: < 600 ppm
• complaints of stiffness and odors: 600 - 1000 ppm
• ASHRAE and OSHA standards: 1000 ppm
• general drowsiness: 1000 - 2500 ppm
• adverse health effects expected: 2500 - 5000 begin_of_the_skype_highlighting 2500 - 5000 end_of_the_skype_highlighting ppm
• maximum allowed concentration within a 8 hour working period: 5000 ppm
info@mi.gov.pl <info@mi.gov.pl>
"To tak jak w wojnie trojańskiej ludzie na dole, a bogowie na Olimpie. W przypadku wentylacji Olimpem jest dach, a bogami kominiarze".
www.nowiec.pl/images/artykuly/wentylacja.pdf
Dla tego ucieszył mnie obowiązek projektowania wentylacji grawitacyjnej! Ten obowiązek został zapisany w ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY NR 201, POZ. 1239 z dnia 17 grudnia 2008 r. w sprawie zmiany rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego §11 w ust. 2- Przykro mi to pisać, ale już 2 lata minęły i nie doczekałem się doniesienia o budowie takich monumentów. Czy to nie wstyd, że po ubiegłorocznej aferze w szkołach z CO2 zgłosiłem chęć pomocy Wojewodzie, nie znalazłem nic nawet we wszystko wiedzącym Dzienniku Bałtyckim! Pomyślałem skoro obory się modernizuje(DZIENNIK USTAW - ROK 2003, NR 167, POZ. 1629 Z DNIA 2003-09-25 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 września 2003 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich) , to dla czego nie mam pozwać autora projektu, który tak zaprojektował osiedle: z blachami elewacyjnymi na dachach , które nie ciekną (cud!), oknami niedopuszczonymi do budownictwa no i kominami o różnej wysokości zapewniającymi ciąg normatywny nawet w upały- zdaniem "bogów". Znudziły już mi się kointrole tych "bogów" w grudniu lub w upały- za to wymieniał bym wkład filtacyjny w rekuprratorze już jako właściciel powietrza w moim mieszkaniu- przygotowuję podanie do Ministra- mikroklimat obór zobowiazuje.