Dodaj do ulubionych

produkty nabiałowe Arla Foods

13.05.10, 15:58
Witajcie,
Chciałabym podzielić się z Wami ekspertyzą przeprowadzoną przez dietetyka mgr
Justynę Marszałkowską na produktach Arla Foods (duńsko – szwedzka
spółdzielnia mleczarska).
Szereg produktów Arla Foods został poddany ekspertyzie pod tym kątem
występowania węglowodanów. Dietetyczka przeanalizowała dokładny skład oraz
ich specyfikację produkcyjną. MAm nadzieję, że te informacje okażą się Wam
pomocne przy komponowaniu codziennego menu.
Jeśli będą dodatkowe pytania, służę pomocą na PRIV:
alisowska@swiezabazylia.pl
Diabetycy mogą sięgać po następujące produkty Arla Foods. Część z nich nie
zawiera w ogóle węglowodanów, w kilku są ich niewielkie ilości:
- Masło Lurpak Klasyczne - produkt nie zawiera węglowodanów. Powstaje
wyłącznie ze świeżej śmietanki bez dodatku tłuszczów roślinnych. Zawiera 82%
tłuszczu i jest to wyłącznie tłuszcz mleczny. Skład produktu: Świeża
śmietanka, kultury bakterii kwasu mlekowego
- Masło Lurpak lekko solone. Produkt nie zawiera węglowodanów.
Składniki: masło, sól 1,2%.
- Masło Lurpak Czosnkowe z dodatkiem prawdziwego czosnku. 100 g produktu to
0,4 WW Składniki: masło, czosnek 8,4%, sól 1,9%, ekstrakt pieprzu
- Masło Lurpak Pietruszkowe. Produkt nie zawiera węglowodanów.
Składniki: masło, pietruszka 1,8%, sól 1,7%, kultury bakterii mlekowych,
cukier, ekstrakt pieprzu.
- Kremowe sery pleśniowe Castello Danish Blue. 100 g Castello kremowego 60% =
0,1 WW. Pozostałe odmiany nie zawierają węglowodanów.
Składniki: Mleko, sól, kultury kwasu mlekowego, podpuszczka, kultury
pleśniowe.
- Serek kremowy Arla Buko Provence. 100 g produktu = 0,4 WW.
Składniki: Maślanka, śmietanka, odtłuszczone mleko, jogurt, sól, czosnek
granulowany, pietruszka, czarny pieprz, bazylia, kultury bakterii kwasu
mlekowego.
- Serek kremowy Arla Buko Natura. 100 g produktu = 0,3 WW.
Składniki: Maślanka, śmietanka, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego.
- Serek kremowy Arla Buko Mazovia. 100 g produktu = 0,3 WW.
Składniki: Maślanka, śmietanka, woda, sól, cebula granulowana, szczypiorek,
pietruszka, koper, biały pieprz, kurkuma, kultury bakterii kwasu mlekowego.
- Serek kremowy Arla Buko Toskana. 100 g produktu = 0,5 WW.
Składniki: Maślanka, śmietanka, jogurt, cukinia, czerwony pieprz, cebula,
bakłażan, pasta pomidorowa, płatki pomidorowe, sól, laktoza, pomidor w
proszku, czosnek granulowany, tymianek, kultury bakterii kwasu mlekowego.
- Ser Arla Apetina w kostkach w zalewie. Produkt nie zawiera węglowodanów
Składniki: Ser (mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka),
zalewa solankowa (woda, sól).
- Ser Arla Apetina LIGHT w kostkach z bazylią i oregano. Produkt nie zawiera
węglowodanów.
Składniki: Ser (mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka),
zalewa solankowa (woda, sól, oregano, słodka bazylia).
- Ser Arla Apetina Classic. 100 g produktu = 0,2 WW
Składniki: Mleko pasteryzowane. sól (3,4%), E 575 - regulator kwasowości,
podpuszczka.
- Ser Apetina Snack w kostkach w zalewie z zielonymi oliwkami i czosnkiem.
100 g produktu = 0,3 WW
Składniki: Ser (mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka),
zalewa olejowa (olej roślinny, zielone oliwki, 80%, pasta paprykowa,
mieszanka ziół i czosnku).

Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka