Dodaj do ulubionych

Apteka naturalna

21.02.19, 08:00
Acerola czyli czereśnia barbados.

Bogata w witaminę C oraz A oraz thiamine, riboflavin, niacian.

Zwalcza szkorbut oraz choroby serca 'twardnienie żył i arterii' (aniuryzm), oraz blokady w żyłach i raka.

Niektórzy używają aby zwalczać; przeziębienia, krwawienia z oczu, próchnicę i choroby dziąseł, depresje, alergie.


Acerola is a fruit. It is rich in vitamin C, and also contains vitamin A, thiamine, riboflavin, and niacin. People use it for medicine.

Acerola is used to treat or prevent scurvy, a disease caused by vitamin C deficiency. Acerola is also used for preventing heart disease, “hardening of the arteries” (atherosclerosis), blood clots, and cancer.

Some people use it to treat the common cold, pressure sores, bleeding in the eye (retinal hemorrhages), tooth decay, gum infections, depression, hay fever, and collagen disorders. Athletes use acerola for improving physical endurance.


--
Kan_z_oz
Edytor zaawansowany
  • kan_z_oz 21.02.19, 08:03
    Ciekawa jestem co ma w sobie jabłko, czereśnia, brokuły, marchew, cebula czy czosnek?
    Myślę, że przyszlość leczenia to zapobieganie czyli jedzenie.

    Zioła? też oczywiście.

    --
    Kan_z_oz
  • roseanne 22.02.19, 10:31
    Jablko ma np pektyny, czyli blonnik rozpuszczalny
    Brokuly to wapn, magnez i troche bialka
    Marchewka - beta karoten, czyli pro vit A , ktora organizm sobie syntezuje, rowniz D , ktora potrzebuje tluszcz do przyswojenia
    Cebula i czosnek poza C sa naturalnymi antybiotykami, sa bakteriostatyczne

    Co do ziol trzeba byc ostroznym, rumianek i mieta np nie zaszkodza, ale inne moga wchodzic w konflikt z lekami utrudniajac wchlanianie lub wzmagajac dzialanie falszujac dawke,
    Latwo tez przedobrzyc...

    Niemniej Maria ma racje, przyroda to jedna wielka apteka, a roznorodnosc to podstawa

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • maria421 21.02.19, 13:34
    Kanie, co prawda nie znam sie na ziolach, ale jestem absolutnie przekonana o ich wartosciach leczniczych, uwazam ze natura stworzyla dla czlowieka wspaniala apteke z ktorej nalezy czerpac glownie w celach profilaktycznych.

    U mnie w domu sa zawsze swieze, sezonowe owoce, jablka przez caly rok bo "an apple a day keeps the doctor away".
    Lubie tez obiady na bazie warzyw.
    Nie zastanawiam sie nad tym co ma jakie wartosci odzywcze, zakladam ze najzdrowsza jest mieszanka roznych owocow i warzyw.
  • minniemouse 22.02.19, 02:40
    'twardnienie żył i arterii' (aniuryzm),

    Pozwolisz ze nieco sprostuje, bo nie do końca cie rozumiem - aneurysm, po polsku anewryzm to nie jest tylko twardnienie żył i arterii. Inaczej zwane tętniak.
    to jest gdy w zyle lub arterii robi sie jakby wybrzuszenie, wypukłość albo wręcz balon wypełniony krwią. moze peknac i sie rozlac.
    rodzaje anewryzmow
    Przyczy sa bardzo różne


    Minnie
    --
    Wpadnij, zapraszam!...
  • maria421 22.02.19, 10:01
    kan_z_oz napisała:

    > Zwalcza szkorbut oraz choroby serca 'twardnienie żył i arterii' (aniuryzm), ora
    > z blokady w żyłach i raka.

    Szkorbut jest spowodowany ciaglym niedoborem witaminy C, kiedys byla to choroba marynarzy, teraz wystepuje moze tylko w rejonach objetych kleska glodu.

    "Twardnienie arterii" to miazdzyca, czyli odkladanie sie plytek na sciankach arterii co powoduje zwezenie ich swiatla, a czasem calkowita blokade. Wtedy dochodzi do zawalu serca czy do udaru mozgu. Miazdzyca moze powodowac tetniak (aneurisma), ale tetniaki maja na ogol inna geneze.

    Sama profilaktyka jest szersza niz tylko spozywanie witaminy C. Do profilaktyki nalezy rzucenie palenia papierosow (jezeli sie pali) , kontrola cholesterolu, kontrola wagi ciala, umiarkowana aktywnosc fizyczna.
  • minniemouse 23.02.19, 03:38
    jedzcie duzo cebuli, czosnku, pora itp.

    dzisiaj w tv nam powiedzieli ze jakieś badania wykazały iż spożywanie warzyw z rodziny allium zapobiega colorectal cancer do 80%.

    Minnie

    --
    Wpadnij, zapraszam!...
  • kan_z_oz 05.03.19, 10:31
    Ponieważ jest to niesłychanie prosta do uprawy roślina, moim zdaniem godna uwagi.

    Szpinak nigeryjski rośnie u mnie przez cały rok. Mogę suszyć ale nie muszę bo mam stały zapas swieżych liści.
    Ostatnio zebrałam i ususzyłam bo było mi szkoda wyrzucić na zielone śmietnisko.

    Właściwości;

    The leaves of Quailgrass are high in protein, vitamins A and C, and are good sources of calcium and iron like amaranths. Accumulated nitrates and oxalates in the plant parts are largely removed by the short period of boiling (5 minutes) required to make the plant material tender. The cooking water is strongly discolored by the plant pigments present in stems and leaves. Because the cooking water contains the dissolved nitrates and oxalates, it should be discarded after cooking. Long periods of boiling reduce vitamin content. The flavor of Quailgrass leaves is reportedly pleasant, very mild, and lacking the bitterness sometimes found in Amaranth leaves.

    Osobiście zwykle używam zielone. Suszę jednak 10-15 minut w piekarniku. Wychodzą brązowe liście i kwiaty. Uzywam jak świeże.

    Nigdy nie mroziłam.

    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/RUgTSDONPaCrxyzuJB.jpg


    --
    Kan_z_oz

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka