Dodaj do ulubionych

Watek kulinarny 11

19.11.19, 10:50
Tu dalej o przepisach, przyprawach, smakolykach itp.

Obserwuj wątek
    • xurek rosol azjatycji 19.11.19, 16:17
      Kan, czy mozesz tutaj wpisac Twojego rosola, bo nie chce mi sie szukac a mam kure i jutro czas, by rosol ugotowac. Pleeeaaaase :).



      --
      czasem myslisz ze to nie On, a to wlasnie Kameleon, the wonderful bad boy!
      • xurek Re: rosol azjatycji 29.11.19, 12:53
        rosol zrobilam i byl pyszny. Smakuje mi znacznie lepiej niz "wersja polska". Blad: ugotowalam wszystkie jarzyny, dnia nastepnego byly juz rozgotowane. Rada mojego zastepcy ozenionego z Chinka: ugotowac tylko bez jarzyn, podzielic na porcje i jarzyny gotowac w wywarze krotko przed spozyciem, w ten sposob zawsze beda swieze.

        Pak Choi zrobilam po raz pierwszy, awansowalo na liste moich ulubionych jarzyn.

        Wykorzystalam rade Rose i z "nadmiaru kurczaka" zrobilam paszteciki w ciescie "croissantowym", ktore normalnie robie z wieprzowina badz na slodko. Dziecko uznalo za ohydne, maz sie zachwycal i zjadl prawie wszystkie, dla mnie do przyjecia, ale troche zbyt "cytrynowate", wiec nieco gorsze od tych z wieprzowina.

        --
        czasem myslisz ze to nie On, a to wlasnie Kameleon, the wonderful bad boy!
    • xurek Hummus 19.11.19, 16:27
      skoro dla Ewy guacamole bylo nowe, to moze Hummus tez? Poza tym jest chyba tyle wariantow co i w guacamole, wiec ja zapisze moj i prosze o Wasze:

      Ciecierzyce (Kichererbsen) z 1 puszki miele razem z czosnkiem na jednolita mase, uzywajac do tego "Zerkleiner" albo "Nutribullet". Dodaje sok z polowy limonki, plaska lyzeczke cayenne pepper, sol oraz lyzke stolowa prazonego oleju sezamowego. Jezeli jest zbyt geste, dolewam nieco wody, ktora uprzednio odlalam z puszki z ciecierzyca.

      Bardzo lubie hummus praktycznie do wszystkiego :)



      --
      czasem myslisz ze to nie On, a to wlasnie Kameleon, the wonderful bad boy!
      • maria421 Re: Hummus 19.11.19, 18:08
        xurek napisała:

        > Ciecierzyce (Kichererbsen) z 1 puszki miele razem z czosnkiem na jednolita mase
        > , uzywajac do tego "Zerkleiner" albo "Nutribullet". Dodaje sok z polowy limonki
        > , plaska lyzeczke cayenne pepper, sol oraz lyzke stolowa prazonego oleju sezamo
        > wego. Jezeli jest zbyt geste, dolewam nieco wody, ktora uprzednio odlalam z pus
        > zki z ciecierzyca.

        Bez pasty tahini? Czy zapomnialas napisac? Czy tez ten olej sezamowy ja zastepuje?
        • jutka1 Re: Hummus 19.11.19, 18:56
          maria421 napisała:

          > Bez pasty tahini? Czy zapomnialas napisac? Czy tez ten olej sezamowy ja zastepuje?
          ***********
          Miałam o to samo zapytać. :-)

          Ja biorę ciecierzycę z puszki, i jeśli mam czas/ochotę - podczas płukania obieram ją ze skórek. Do blendera wrzucan ciecierzycę, troszkę jogurtu, sok z 1/2 cytryny albo limonki, trochę oliwy i trochę wody po ciecierzycy, plus 2-3 ząbki zmiażdżone ciosnku, tahini 1 łyżkę, troszkę soli i pieprzu, i najważniejsze - kmin rzymski (cumin). :-)

          --
          Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie
          Wysadzam skrzynki balkonowe
          *
            • xurek Re: Hummus 19.11.19, 21:07
              Olej sezamowy (ale musi byc taki jakby "przypalony" zastepuje tahini i daje lepszy smak i lepsza konsystencje.

              Cumin jest mi nieznany. Czy to kminek? Jezeli tak, to nie znosze, jezeli cos innego, to wprobuje. Wyprobuje tez jogurt zamiast dolewania wody z ciecierzycy

              --
              czasem myslisz ze to nie On, a to wlasnie Kameleon, the wonderful bad boy!
              • jutka1 Re: Hummus 19.11.19, 21:23
                xurek napisała:

                > Olej sezamowy (ale musi byc taki jakby "przypalony" zastepuje tahini i daje lep
                > szy smak i lepsza konsystencje.
                >
                > Cumin jest mi nieznany. Czy to kminek? Jezeli tak, to nie znosze, jezeli cos in
                > nego, to wprobuje. Wyprobuje tez jogurt zamiast dolewania wody z ciecierzycy
                ************
                Cumin czyli kmin rzymski czyli po niemiecku "Kreuzkummel" (nie mam umlautu).
                www.linguee.de/englisch-deutsch/uebersetzung/ground+cumin.html

                Znasz na pewno smak z kuchni bliskowschodniej, bo jest często stosowany.


                --
                Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie
                Wysadzam skrzynki balkonowe
                *
      • roseanne Re: Hummus 20.11.19, 14:53
        jakos z namoczonej i ugotowanej ciecierzycy smakuje mi lepiej, niz z puszkowej
        na dodatek zdejmuje skorki z ziarenek, jest delikatniejsza konsystencja

        nie uzywam oleju sezamowego lecz tahini

        --
        co bylo to bylo
        co moze byc jest
        a bedzie to co bedzie
    • xurek Baba Ganousch 19.11.19, 17:02
      Jeszcze jedna bardzo dobra pasta, tym razem z baklarzanow. Ja robie tak:

      Wkladam 2 duze baklarzany ze skora do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni mnw. na godzine. Odkladam az sa bardzo letnie i obieram ze skorki. Miele na jednolita paste z dwoma zabkami czosnku. Dodaje 3 lyzki pasty sezamowej (Tahini), ktora kupuje gotowa w sklepie oraz dwie lyzki uprazonych nasion sezamowych, 2 lyzeczki cayenne pepper oraz sol. Czasem dodaje ziarna z polowy granatu albo uprazone ziarna slonecznika.

      Robicie tez? Jezeli, to jak?






      --
      czasem myslisz ze to nie On, a to wlasnie Kameleon, the wonderful bad boy!
      • jutka1 Re: Baba Ganousch 19.11.19, 19:22
        xurek napisała:

        > Jeszcze jedna bardzo dobra pasta, tym razem z baklarzanow. Ja robie tak:
        >
        > Wkladam 2 duze baklarzany ze skora do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni mnw.
        > na godzine. Odkladam az sa bardzo letnie i obieram ze skorki. Miele na jednol
        > ita paste z dwoma zabkami czosnku. Dodaje 3 lyzki pasty sezamowej (Tahini), kto
        > ra kupuje gotowa w sklepie oraz dwie lyzki uprazonych nasion sezamowych, 2 lyze
        > czki cayenne pepper oraz sol. Czasem dodaje ziarna z polowy granatu albo uprazo
        > ne ziarna slonecznika.
        >
        > Robicie tez? Jezeli, to jak?
        **************
        Robię, a jakże. :-) Tylko nie na gładką masę, bo lubię jak trzeba trochę pogryźć. :-)

        Dużego bakłażana (albo 2 mniejsze) kroję wzdłuż na plastry grubości ok. 2 cm. Solę z jednej strony, czekam aż sól wyciągnie sok (i goryczkę) - osuszam. Z drugą stroną robię to samo.
        Pędzelkiem cienko smaruję oliwą każdy plaster z obu stron, wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180 C, pieką się plastry 10-15 minut. Jak już sprawdzę, że miękkie i mają troszeczkę przybrązowione wierzchy (te przybrązowiałe/nadpalone części bardzo lubię po prostu), wyjmuję, jak trochę ostygną - zdejmuję skórkę z plastrów, wyskrobując z niej wszystko co się da, te przypieczone też. :-)
        Przekładam do miseczki, i kroję "fteiwefte" aż wielkość kęsów jest mała, ale jeszcze będzie się je czuć przy gryzieniu.
        Dodaję sok z cytryny/limonki, sól jeśli trzeba dodać, pieprz, tahini, czosnek, troszkę oliwy. Mieszam, do lodówki na co namniej godzinę.


        --
        Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie
        Wysadzam skrzynki balkonowe
        *
        • roseanne Re: Baba Ganousch 20.11.19, 14:56
          robie, jak Jutka, ale tylko z baklazanow w sezonie
          popazdziernikowe sprowadzane nie maja tego smaku..

          kupuje, ale glownie na stir fry, albo curry

          --
          co bylo to bylo
          co moze byc jest
          a bedzie to co bedzie
          • kan_z_oz Re: Rosół Kana 21.11.19, 09:11
            Sorry Xur, ale na wątek kuchni zaglądam tylko co jakiś czas. Kura już pewnie została zagospodarowana inaczej.

            "Rosół azjatycki" to moja wersja rosołu. Gotuję tylko na ćwiertce kurczaka, którego obgotowywuję aż jest miękki z trawą cytrynową (zmiażdżoną tłuczkiem), kawałkiem chilli (suchy lub świeży - ilość zależy od gustu), liści kafir.

            Póżniej idzie opieczona na ogniu cebula (jedna przekrojona na połówki), 3 marchewki pokrojone wzdłuż i co mam zielonego; Może być bok choi, kapusta, groszki cukrowe, kolandra. Pieprz czarny ugnieciony oraz sól w którymś momencie. Podaję z kluskami ryżowymi (bardzo cieniutkie) lub quinoa - nie pamiętam znowu polskiej nazwy.

            Ogólnie nie lubię zbyt tłustego rosołu.

            Wszystko co zostaje z takiego wywaru jest świetne jako baza do następnych dań po przecedzeniu przez sitko. Taka 'zupa' nadaje się do kubka i można pić.





            --
            Kan_z_oz
    • xurek Ziarna kakao 29.11.19, 12:55
      Nabylam swieze ziarna na afrkanskim targu i teraz nie wiem, co z nimi zrobic :). Zjadlam kilka na surowo, sa ponoc bardzo zdrowe, ale niekoniecznie bardzo dobre :). Mam juz pomysl na uprazenie na patelni, moze beda zjedliwsze.

      Poza tym znalazlam tylko przepisy na zrobienie z nich czekolady badz kakao do picia, jakos mnie nie kreca.

      Ma ktos jakis inny pomysl?

      --
      czasem myslisz ze to nie On, a to wlasnie Kameleon, the wonderful bad boy!
      • kan_z_oz Re: Ziarna kakao 03.12.19, 06:21
        Niestety nie mam żadnych doświadczeń.

        Uwielbiam tutaj maleńką rybkę o nazwie 'whitning' o nazwie polskiej w google whitlinek.
        Nieważne jak zwał. Jest to maleńki kawełek bez ości, który kupuję zamrożony w porcjach 500g.
        Rewelacja i 5 min roboty. Tylko otoczyć w mące z przyprawami i wrzucić na rozgrzaną patelnię na parę minut.

        --
        Kan_z_oz
    • jutka1 Dzisiaj krupnik 05.12.19, 12:36
      Kości od schabu + kilka suszonych grzybów + liść laurowy + ziarna pieprzu i ziela angielskiego właśnie się gotują w szybkowarze (20 minut). Jak można już będzie otworzyć szybkowar, dodam włoszczyznę i podgotuję, potem ziemniaki w kostkę i kasza jęczmienna, i już. Marchew i pietruszkę z włoszczyny zetrę na grubej tarce do zupy. Na talerz posiekana natka. Proste, taki "comfort food". :-)

      --
      Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie
      Wysadzam skrzynki balkonowe
      *
      • ewa553 Re: Dzisiaj krupnik 05.12.19, 13:39
        haha, tez mi sie dzisiaj zamarzyl krupnik i bede gotowala na jutro:) Nabylam kurze serca, wielka ilosc wszelakiej wloszczyzny. Bardzo taka zupke lubie. Na zakupach nabylam tez Küchererbse czyli jak mowia gugle: groch wloski. Bede w przyszlym tygodniu pierwszy raz sama robic falafel. Jadlam kiedys w Zydowskiej Gminie i bardzo mi smakowal. Ktos robil? Musze poczytac poprzednie watki bo cos mi sie zdaje ze groch wloski byl tu juz wymieniany, ale z inna nazwa.

        --
        Nie przejmuj sie zyciem. Ono minie (cyt.)
        • ewa553 Re: Dzisiaj krupnik 05.12.19, 13:42
          Wiedzialam>! Rose pisze o ciecierzycy i to na pewno jest to samo. Rose, z Twojego polecenia kupilam suszone a nie z puszki. Na opakowaniau pisze tylko zeby 12 godzin namoczyc. Czy pop tym namoczeniu luskasz czy po gotowaniu. Wybacz jedli glupio pytam, ale taka juz ze mnie "kucharka"
          A wracajac do wegetarianskich dan, to mi wczoraj znajoma wegetarianka podala przepis na bezmiesne chili. Brzmi ciekawie, tez chce wyprobowac.

          --
          Nie przejmuj sie zyciem. Ono minie (cyt.)
          • maria421 Nutri-Score 05.12.19, 14:26
            to jest system oznakowania produktow spozywczych roznymi kolorami i literami od A do E. A jest zielone i oznacza zdrowe produkty, E jest czerwone i oznacza szkodliwe produkty.
            Pod uwage brane sa dane takie jak ilosc kCal , tluszczu, bialka , cukru, weglowodanow itp. na 100g.

            Wedlug tych wskaznikow zdrowa jest coca- cola light, a niezdrowa jest oliwa z oliwek, szynka parmenska, parmezan czy gorgonzola.

            UE ma zamiar wprowadzic obowiazek oznakowania wszystkich produktow spozywczych, uwazajac ze czlowiek jest glupi i sam nie wie co dobre a co zle, etykiet czytac nie potrafi.

            Wlosi beda musieli zmienic diete- wiecej coca coli light, mniej wina, oliwy, szynki parmenskiej i serow:-)
            • roseanne Re: Nutri-Score 05.12.19, 14:38
              cyrk z takimi oznakowaniami
              wiecej krzywdy zrobi , niz dobrego
              bo ludzie wylacza tluszcze roslinne, ktore ciegle jeszcze wiekszosc ludzi wie , ze sa nizbedne do prawidlowego funkcjonowania organizmu


              wg takich ustawien wodka zdrowsza od mleka, nie ma tluszczu...

              --
              co bylo to bylo
              co moze byc jest
              a bedzie to co bedzie
              • ewa553 Re: Nutri-Score 05.12.19, 14:52
                dzieki Rose za wskazowki.
                Poza tym wstyd mi, ciecierzyca nie nazywa sie Küchererbse, tylko Kichererbse. Czego zreszta nie rozumiem, bo kichern to znaczy chichotac, a wiec groch po ktorym trzeba chichotac?

                --
                Nie przejmuj sie zyciem. Ono minie (cyt.)
                • ewa553 Re: Nutri-Score 05.12.19, 14:54
                  ja nie slucham co zdrowe a co nie, najczesciej wiem to juz od wielu, wielu lat.
                  Poza tym jak w dpowcipie: pani w moim wieku u lekarza, wspomina ze unika wszelkiej chemii w gotowaniu/jedzeniu. A lekarz na to: bzdura z tym zdrowym jedzeniem, w pani wieku trzeba spozywac wszystkie dostepne srodki konserwujace!

                  --
                  Nie przejmuj sie zyciem. Ono minie (cyt.)
                  • ewa553 Re: Nutri-Score 11.12.19, 14:44
                    Marysiu, pytanie do przepisu na ciasteczka mktory podalas na pierdulach: czy to ciasto bedzie na tyle geste, ze da sie walkowac i wycinac ciasteczka czy sie to ciasto leje na backpapier? Brzmi bardzo lejaco.

                    --
                    Nie przejmuj sie zyciem. Ono minie (cyt.)
                    • maria421 Re: Nutri-Score 11.12.19, 16:29
                      ewa553 napisała:

                      > Marysiu, pytanie do przepisu na ciasteczka mktory podalas na pierdulach: czy to
                      > ciasto bedzie na tyle geste, ze da sie walkowac i wycinac ciasteczka czy sie t
                      > o ciasto leje na backpapier? Brzmi bardzo lejaco.
                      >

                      Ciasto jest geste, po zagnieceniu nalezy kulke ciasta owinac folia i odlozyc na ok. godziny do lodowki. Potem kulke podzielic na pare czesci, walkowac i wycinac ciastka. Gdyby ciasto sie kleilo do stolnicy, dodac maki.
                        • ewa553 Re: Nutri-Score 19.12.19, 19:24
                          Upieklam Twoje ciasteczka, Marysiu. Ale sie napracowalam, bo to cisato tak mi sie kleilo, ze raz po raz dogniatalam maki. Najlepsza zabawa jest robienie czekoladowego szlaczku. I smaczne sa. I na dodatek zostaja 2 bialka na koncu, a dokladnie tyle potrzebuje na zrobienie moich rewelacyjnych Busserle:) Te to sa juz zupelnie latwe do zrobienia i jak ktos chce miec w 5 minut (plus 25 minut pieczenie) pychotke, to chetnie sluze przepisem.

                          --
                          Nie przejmuj sie zyciem. Ono minie (cyt.)
          • roseanne Re: Dzisiaj krupnik 05.12.19, 14:33
            po ugotowaniu

            jeszcze cieple zalewasz woda i mietolisz ziarna w tej wodzie, luski same schodza , wyplywaja na powierzchnie i latwo usunac
            jak trzeba dolewas znow zimnej wody

            poza soczewica i luskanym grochem mocze wszystkie straczkowe

            --
            co bylo to bylo
            co moze byc jest
            a bedzie to co bedzie
    • stokrotna Jajko po kaukasku 30.12.19, 23:45

      Co zrobić aby uzyskać jajko - ni to sadzone, ni w koszulce. Lekkie, puszyste białko, od spodu lekko przyrumienione, żółteczko z wierzchu pokryte cieniutką warstwą białka, w srodku smakowicie płynne.

      Potrzebny jest do tego mały rondelek, mała patelenka, lub specjalna patelnia do sadzenia jaj.
      "Knif" polega na tym, aby na spód dać ok. 1 cm wody, i pół łyczeczki masła. Doprowadzić do wrzenia i wtedy wbić jajko lub dwa. Zmniejszyć gaz lub co tam mamy, przykryć pokrywką - to jest konieczny element ta pokrywka. Stać nad tym, bo jajko dochodzi bardzo szybko i żółtko ścina się nagle. Zrobione dobrze jest wtedy, gdy już pod jajkiem nie ma żadnej wody.

      Można eksperymentować z różnymi podkładami, np, pomidory, szpinak - oraz narzutkami - szczypiorek, ser zwykły, pleśniowy, etc. Bardzo smaczne nie tylko śniadaniowo. Można na przykład rzucić na ryż, ziemniaki w talarkach lub pastę - i mieć rewelacyjny obiad lub kolację.
      • jutka1 Re: Jajko po kaukasku 31.12.19, 12:11
        Znam i wielbię, ale nigdy nie robiłam. Tzn. usiłowałam, ale nie wychodziło. Dzięki za przepis, 100K. :-)

        --
        Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie
        Wysadzam skrzynki balkonowe
        *
      • roseanne kalafior 25.01.20, 13:39
        Kalafior, surowy, podzielic na rozyczki,
        Przygotowac "ciasto"
        Ok 3 lyzki maki ryzowej, brazowy ryz
        Tyle samo maczki -skrobbi kukurydzianej
        Jajko
        Szczypta salo, ostra papryka
        Zimna woda, tyle, by calosc miala konsystencje ciasta na nalesniki, mozna dodac jakie inne przyprawy wg uznania

        Rozgrzac olej, glebokie smazenie,
        Utaplac rozyczke w ciescie, najwygodniej widelcem, by calosc byla oblepiona , a nadmiar splynal
        Smazyc ok 4 minuty na strone
        Odsaczyc z nafmiaru tluszczu, np na recznikach papierowych
        Przygotowac w glebokiej misie kilka lyzek sosu bbq i lyzke ziaren sezsmu,
        dodac kalafior wymieszac delikatnie, by sie rozyczki obkleily troszke,




        --
        co bylo to bylo
        co moze byc jest
        a bedzie to co bedzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka