Dodaj do ulubionych

potrzebuje przepisów na wielkanocne potrawy

19.03.05, 18:59
Dziewczyny potrzebuje przepisów na wielkanocne potrawy, na schab kotlety
różnego rodzaju, kurczaka faszerowanego, i inne potrawy, może macie coś
ciekawego, coś innego, jakiś swój przepis, bardzo was proszę w tym roku
przypadło mi zrobić święta a zapowiada sie u mnie troszkę gości i chciałabym
zrobić coś innego od wszystkichsmile proszę o porady i przepisy.
Edytor zaawansowany
  • e_r_i_n 19.03.05, 19:00
    Najlepszy sposob to przejsc sie na forum Kuchnia.
    --
    Wiktorek
  • kwiatek1974 19.03.05, 19:04
    Byłąm tam wybrałąm kilka przepisów, ale prosze o inne.
  • sacreble 19.03.05, 20:09
    dla mnie przebojem samym w sobie sa jaja faszerowane
    jak nie wiesz co to daj znac to Ci dam przepis
  • kwiatek1974 19.03.05, 20:14
    wiem co to jaja faszerowane robiłąm z pieczarkamismile jeśli masz inny przepiż z
    chęcią go przyjmę dzieki
  • sacreble 19.03.05, 21:24
    moj jest bez pieczar, nadzienie z gotowanego jaja+bulka tarta+maslo+szczypior
    czyli chyba standard
  • konkubinka 20.03.05, 08:23
    12 jaj ugotowanych na twardo, 3 duże plastry łososia, 2 cykorie, 12 oliwek, pół
    marynowanego strąka papryki, łyżka posiekanego szczypiorku, kilka gałązek
    kopru, pół cytryny, 4 łyżki majonezu, dwie łyżki gęstej śmietany, estragon,
    tymianek, sól, pieprz
    Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy. Listki cykorii umyć, osuszyć, 12 z nich
    cienko posmarować majonezem. Na każdym posmarowanym listku położyć połówkę
    jaja. W żółtka wcisnąć po oliwce. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Jaja z
    oliwkami posypać papryką i szczypiorkiem. Udekorować pozostałymi listkami
    cykorii. Plastry łososia przekroić na połowy i owinąć nimi pozostałe połówki
    jaj w taki sposób, aby częściowo było je widać. Majonez wymieszać ze śmietaną,
    przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Na łososiu położyć po łyżce sosu i po
    małej gałązce kopru. Jaja z łososiem udekorować cząstkami cytryny
    --
    Mama Starszego Brata (1997) i Mlodszej Siostry (2003)

    MÓJ SKLEP
  • konkubinka 20.03.05, 08:31
    50 dag filetów z mintaja lub morszczuka, 2 marchewki, pietruszka, po kawałku
    selera i pora, cebula, 2 jaja ugotowane na twardo, 4 łyżki groszku
    konserwowego, 2 białka do sklarowania galarety, 1 dag żelatyny, 2 liście
    laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, vegeta, pieprz, sól, zielenina do
    dekoracji
    Warzywa umyć, oczyścić. Z włoszczyzny, cebuli i przypraw ugotować 2-2,5
    szklanki wywaru. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać rybę i gotować na małym
    ogniu jeszcze ok. 20 minut. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody. Wywar
    przecedzić i jeśli zostało go mniej niż 0,5 l, dodać przegotowanej wody i
    przyprawić. Rozprowadzić napęczniałą żelatynę gorącym wywarem. Jeśli zostało go
    mniej niż dwie szklanki, dodać nieco przegotowanej wody. Do przestudzonego
    wywaru dodać białka, ubić trzepaczką, zagotować. Odstawić na 20 minut, po czym
    zdjąć pianę i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Rybę pokroić w
    dwucentymetrowe paseczki, a z marchwi wykroić dekoracyjne formy. Jaja obrać,
    pokroić na cząstki. Przygotować 8 filiżanek. Na dno każdej z nich wlać po łyżce
    gęstniejącej galarety. Gdy zastygnie, ułożyć kawałeczki ryby, marchew, jaja i
    groszek. Zalać resztą galarety, zastudzić. Przed wyłożeniem na półmisek maczać
    filiżanki w gorącej wodzie, podważać galaretki nożem i wyjmować, przewracając
    filiżanki do góry dnem. Udekorować zieleniną, podawać z pieczywem i ostrym
    sosem, np. chrzanowym.
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    SCHAB ZE SLIWKAMI
    1 kg schabu, 100 gram suszonych sliwek, 100ml czerwonego wina, 2 lyzki masla,
    zabek czosnku, majeranek, pieprz, sol

    schab umyc, osuszyc , natrzec sola, pieprzem , majerankiem i czosnkiem
    przykryc i odstawic w chlodne miejsce na godzine
    owoce umyc , zalac winem i odstawic do napecznienia
    Mieso gleboko naciac wzdluz.W dluga waska kieszen wlozyc owoce.Zrumienic na
    masel, przelozyc do brytwanny, dodac tluszcz ze smazenia, wlac ok 4 lyzki wody
    Przykryc , piec godzine w temp 180 stopni podlewajac sosem z pieczenia , pod
    koniec pieczenia schab odkryc
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    przepisy czerpie z netu , te sa sprawdzone.
    Polecam oprocz forum kuchnia strone kulinaria.pl

    --
    Mama Starszego Brata (1997) i Mlodszej Siostry (2003)

    MÓJ SKLEP
  • capa_negra 20.03.05, 17:12
    Polecam schab wg. przepisu konkubinki.
    Tez taki robię i normalnie "miód z boczkiem" smiletylko, ze ja nie nacinam schabu
    z boku tylko wpijam długi, wąski nóz w srodek, tak żeby zrobic dziure na wylot
    (potem "kształtuje ją" np. trzonkiem od drewniane łyzki smile i w nia pakuje
    przewaznie sliwki, czasami morele moczone w bialym winie
    --
    A weź ty takie rady, zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek.

    Każda pinezka ma dwie strony
  • konkubinka 20.03.05, 18:28
    no i mozna w te dziure wepchnac jaja na twardosmilesmile
    tak dla zdziwionych wiem, ze rybke w galarecie sie robi na Boze Narodzenie ale
    ja ja uwielbiam i lubie widziec na sniadaniu wielkanocnymsmile
    no i oczywiscie kielbaska -jesli biala to robie z miodem i musztarda....glodna
    sie juz zrobilamsmile
    --
    Mama Starszego Brata (1997) i Mlodszej Siostry (2003)

    MÓJ SKLEP
  • capa_negra 21.03.05, 09:28
    W moją dziurę smile jajko nie wchodzi smile
    To taka wąska dziura smile
    W zasadzie na pytanie o potrawy wielkanocne nic sensownego nie przychodzi mi do
    głowy, bo tak jak ty konkubinko nie przywiązuje specjalnie wagi do tego,
    że "ryba to na Boże Narodzenie" wiec pewnie zrobie sledzie po węgiersku które
    uwielbiam smile
    A tak typowo wielkanocna potrawa to barsz i babka smile
    Mazurkow nie pieke, bo nie przepadam
    Wrecz jesli chodzi o ciasta to będzie "bożonarodzeniowo" makowiec i sernik smile
    No i pisanki juz wymalowalam smile

    --
    A weź ty takie rady, zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek.

    Każda pinezka ma dwie strony
  • kwiatek1974 21.03.05, 21:29
    za przepisy karkóweczkę zrobię napewno, już nawet kupiłam łądną, jak zapuszczam
    się w wir gotowania i pieczenia nie myślę o niczym dzieki

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka