Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Kultura   Książki   Chmielewska - forum fanów   W Chmielews...

W Chmielewszczanach - odcinek 13.

Autor: lylika 10.04.07, 12:40
Odcinek 13

Występują:
Grohalowa
Dziedzic Sztanglicki
Papuzińska
Pierzycka

- Ja bym się wstydziła takie pośmiewisko z siebie robić. Podobno ludzie z całej ulicy się zbiegli Wójta oglądać a niańki dzieciom oczy zakrywały.
- To pani jeszcze do tego Jubileuszu wraca? Przecież Wójt dokładnie zdał relację jak było. Żadnego zgorszenia nie było i bardzo miła atmosfera. Przykrość tylko z tym pożarem u Mężydłowej.
- Pan Dziedzic, to wszystko zawsze rozgrzeszy. A pożar sam z siebie nie wybucha. Mężydłowa sama sobie winna, trzeba było ognia pod imbrykiem nie zostawiać, to by pożaru nie było. Skleroza nie boli ale potem straty duże. A pan Dziedzic na najbliższym spotkaniu będzie?
- Jeszcze nie wiem, pani Grohalowa. Tekstów piosenek nie mam, rękawiczek nie mam, czerwonego dziwadła też nie. Poza tym spotkanie ma być trzynastego a ja przesądny jestem.
- Oj, niech pan nie przesadza, plunie pan trzy razy przez lewe ramię, Edyciakowa swoje czary odczyni, chlapnie pan jej naleweczki przed wyjściem i będzie dobrze. A być pan powinien, z rękawiczkami czy bez.
- Ja bym poszedł, bo już nawet Zapalniczkę przeczytałem żeby być na bieżąco.
- Jakaś afera z tą Zapalniczką. Wójt najpierw z książką latał, pod nosem mruczał, coś liczył chyba, bo cyferki powtarzał a teraz wszędzie rozpytuje o pół kartonu mleka, w dodatku z drewna! Słyszał pan coś podobnego?
- Ktoś puka, nie słyszy pani?
- Proszę, proszę wejść. Dzień dobry pani Papuzińska, a i pani Pierzyckiej też dzień dobry.
- Dzień dobry. Przepraszamy za najście, ale chcemy się dowiedzieć coś o spotkaniu. Papuzińskiej nie będzie, ale ja z pewnością. Czy te rękawiczki, to konieczne?
- Jak kto ma, to weźmie, a jak nie, to dziury w niebie nie będzie. Pan Dziedzic też się bez rękawiczek wybiera. Może nie zmarzniecie.
- A nie wie pani przypadkiem czegoś o tej akcji mlecznej co ją Wójt przeprowadza? Mleko mamy odstawiać obowiązkowo czy jak?
- Widzi pan Dziedzic one też o mleku. Co to ma być?
- To nie o mleko chodzi tylko o zapalniczkę, taką jak w książce. Ma być wielkości połowy kartonu mleka, drewniana, z czarną emalią i srebrnym paseczkiem . Owalna na dodatek.
- I co, Wójt takie będzie produkował czy może sprzedawał, bo już nic nie pojmuję.
- Ja myślę, że Wójt takiej szuka.
- A po co mu akurat taka, mało w sklepie innych?
- Pani Papuzińska jest nowa we wsi, ale chyba już wie, że chcemy mieć takie rzeczy co w książkach Autorki są wymienione. Sama przecież do Składziku coś tam dodawała.
- No tak, ale z taką zapalniczką Wójt będzie miał kłopot.
- Kłopot, to ma większy jeszcze. Ludzie go na języki wezmą jak nic. Wójtową w książce Autorka po nazwisku wymieniła.
- Właśnie, Edyciakowa mówiła, że jak byk stoi: Starogropska.
- Prawda to panie Dziedzicu, pan przecież książkę czytał?
- Czytałem, ale ja pamięci do nazwisk nie mam. Patrzcie panie, Eulalijska znowu leci z rankingiem. Kryć się, kto zalega.
- My już wypełniłyśmy, to się kryć nie musimy. Z resztą poleciała gdzieś dalej.
- Lata jak fryga. Nawet w Śmigusa latała, ale tak szybko, że jej chłopy wodą nie zdążyły oblać. Deszcz ją oblał za to dokumentnie.
- Dobrze, że deszcz a nie śnieg. Ąsiansonowa do mnie dzwoniła i mówiła, że jej ślubny dyngusa śniegiem zrobił. I jak tu tradycję w takiej Szwecji pielęgnować?
- Święta, święta i po świętach, a ja jeszcze chciałam zapytać o tą próbę pieśni, panie coś wiedzą?
- Chyba teraz się nie odbędzie, bo w gospodzie jak usłyszeli o śpiewaniu, to pijusy urządziły taki festiwal, że policja ze trzy razy była uciszać a w końcu zagroziła zamknięciem. Bufetowa się zbuntowała i wydała całkowity zakaz śpiewów.
- To co my zrobimy?
- Jak to co? Salę w remizie wynajmiemy, włączymy syrenę i zrobimy próbę.
- To się na nic nie zda, pani Grohalowa, nas nawet syrena nie zagłuszy.

--
Otwórz szafę i mów do rzeczy.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-139
(101-139)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.