Dodaj do ulubionych

Leniwe pierogi chodza za mna

31.10.06, 12:50
Mam male pytanie czy ktos z was zrobil juz leniwe pierogi we Francji i
znalazl do tego odpowiedni francuski lub inno narodowy ser. Od pewnego czasu
mam ochote na te kluchy ale problem czy jest to mozliwe na francuskiej ziemi.
Edytor zaawansowany
  • ainulo 31.10.06, 16:57
    JA niestety nie widze innego wyjscia jak zakup sera w Polsce, pozniej wlozyc go
    do zamrazarki i jak przyjdzie ochota to zrobic sobie male "co nieco". Pozdrawiam
    Ale chyba w Paryza mozna kupic nasz serek, hmm nie wiem :p nie mieszkam w Paryzu
  • saluti 01.11.06, 09:11
    Niestety jestem o 500 km od Paryza a do Polski jezdze co 5 lat. Czy nikt nie
    robi leniwych klusek na bazie francuskich serow ????
  • ania_r_r 02.11.06, 04:50
    Proponuje podejsc do jakiegos polskiego sklepu - beda miec polski ser ;))

    z sera europejskiego to mozesz sobie smietane srobic jedynie :p

    Smacznego :D
  • wanna421 06.11.06, 07:43
    Przez wiele lat w Polsce moja mama robila takie kluchy "kladzione":pudelko serka
    homogenizowanego(chyba 150 g),1jajko,2 lyzki maki.To trzeba dobrze
    wymieszac,odstawic na 10 minut a potem klasc lyzka na wrzatek.To sa takie
    delikatne kluchy,w smaku takie jak leniwe.Wydaje mi sie ,ze odpowiednik serka
    homogenizowanego latwo znalezc,ostatnio czesto kupuje "gervite".
  • saluti 06.11.06, 14:31
    Bardzo dziekuje za przepis. Sprobuje z homogenizowanym serkiem. Pobawie sie z
    dziecmi, zobaczymy jakie leniwe nam wyjda.
  • wanna421 06.11.06, 18:26
    A ja dzis zrobilam te kluchy zeby sobie przypomniec.Z Gervity.Lyzki maki maja
    byc tradycyjne,"kopiaste".A jak kladziesz je na wrzatek to zanurzaj lyzke we
    wrzatku -wtedy ladnie z lyzki schodza.Nie wygladaja jak prawdziwe leniwe,troche
    sie rozciapciuja,ale smakuja dobrze.Powodzenia!
  • foiegras 16.11.06, 21:41
    robilam leniwe ale twarog kupilam w ruskim sklepie ( lyon)
    ktoras dzeiwczyna pisala na jakims innym forum ze w super U mozna znalezc ser,
    ktory przypomina nasz twarog :" fromage fermier"

    nie ma obok mnie super U wiec nie potwierdze tej informacji

    pozdrawiam

    kiedys zrobilam te pierogi ale mnie maz wysmial i nie robie....
  • glejt_soltysa 16.11.06, 21:49
    no wiesz co... ja bym Cie na rekach nosil...

    pozdro...
  • foiegras 16.11.06, 22:38
    glejt_soltysa napisał:

    > no wiesz co... ja bym Cie na rekach nosil...
    >
    > pozdro...

    wiesz, chlopak nie wie co ma... francuz, to co sie zna na pierogach...
  • glejt_soltysa 17.11.06, 13:57
    jak ja mojej francuzeczce pomidorowki nagotowalem to wcinala az jej sie uszy
    trzesly... ;)
  • ania_r_r 29.11.06, 13:26
    Francuzi kochaja nasze polskie jedzenie - kiedys zaprosilam na obiad - zurek staropolski i kotlety mielone z cebulka - tylko patrzylam kto pierwszy skonczy hehe istne wyscigi :D

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka