Dodaj do ulubionych

Kapusta kiszona domowa

27.11.06, 10:06
Czy ktos z was robi domowa kapuste kiszona ?? Jakie naczynie sie nadaje ?
dodam ze musze je kupic tutaj a nie w Polsce. No i jaki rodzaj kapusty
kupic ? Czy mozna znalezc cos w sklepie co sie skwasi czy lepiej poczekac do
wiosny i sadzyc w przydomowym warzywniku ??
Edytor zaawansowany
  • ania_r_r 29.11.06, 13:08
    Naczynie kazde, najlepiej ciemne (przykryc talerzem, docisnac... bedzie dobrze.

    Kapusta.... biala, powinna sie nadawac, w koncu tutaj tez robia kapuste kwaszona (nie pamietam jak sie pisze ale czyta SZUKRUT :p)
  • saluti 30.11.06, 09:25
    Dzieki, zastanawialam sie czy mozna zrobic w szklanym naczyniu bo takich
    kamiennych nie widzialam.
  • angieblue26 30.11.06, 19:03
    Ja kupuje surowa kiszona, w kazdym Leclercu i Carrfeourze. Odrobine mniej
    kwasna od polskiej, ale tez dobra :-)
  • saluti 04.12.06, 09:14
    Jestem juz na etapie no 2 nawet znalazlam kamienny garnek i kapuste w
    Carrefour. Ale jak narazie nie mam 5 cm soku, chyba kapusta jest sucha.
  • para30 05.12.06, 10:50
    dolej troche slonej wody (lepiej surowej). Aaa i kupilam kiedys w Leclercu ten
    ichni szukrut. Jak dla mnie to smakuje jak ta gorna warstwa z beczki, ktora sie
    wyrzuca przy myciu, albo przekladaniu do sloikow. Kapusniak albo bigos moze z
    tego byc ale na surowke np do rybki sie nie nadaje.
  • saluti 05.12.06, 12:56
    Osobiscie mam dosyc kupowania kapusty kiszonej, zmieniam sklepy ale mala
    roznica. Zawsze prosze o sprobowanie i czesto odchodze rozczarowana. To co
    sprzedaja przypomina poszatkowane stare skarpetki. Z tego powodu nagle ten
    zapal do kapusty do-it-yourself. Doleje zimnej wody i bedziemy czekac .....
  • ania_r_r 10.12.06, 14:31
    sluchajcie by zrobic kapuste kiszona to trzeba przegniesc starta kapuste w mieszance cieplej wody (minimalnie) i dosc duzej ilosci soli, dopiero potem czekac na sok - moze to oczywite, ale troche mnie dziwi, ze nie wychodzi wam ta kapusta....

    A kminku dodalyscie?
  • saluti 11.12.06, 10:28
    Nie znalazlam w zadnym przepisie slowa o cieplej wodzie, zalalam zimna i
    czekam. Po tygodniu sok naresie wyszedl, ale kapusty jeszcze nie probowalam.
  • jacekm22 17.12.06, 16:21
    A chce cie sie ja robic ???
    U mnie w Championie w rejonie cacher jest kiszona kapusta w sloiku z Polski -
    DOSKONALA , nawet przyjezdni z Polski sie nia zajadaja ....
    Firma Ma'ayane.....
  • parisien13 18.12.06, 12:09
    jacekm22 napisał:

    > A chce cie sie ja robic ???
    > U mnie w Championie w rejonie cacher jest kiszona kapusta w sloiku z Polski -

    > DOSKONALA , nawet przyjezdni z Polski sie nia zajadaja ....
    > Firma Ma'ayane.....

    A w ktorym Championie to znalazles?
  • saluti 20.12.06, 10:41
    Nie wyszla mi. Buuuuuuu. W jednym przepisie bylo napisane ze trzeba ja trzymac
    w cieple 5 dni a potem do chlodnej piwnicy, tak zrobilam i do wyrzucenia,
    popsuta. O kapusnie z Champion'u nie slyszalam ale jesli taka dobra to polece.
    Zobaczymy czy w tym moim bedzie, bo sklep duzy nie jest. Pozdrawiam juz
    swiatecznie.
  • angieblue26 23.12.06, 06:43
    A ja wczoraj kupilam po raz kolejny choucroute crue w Carrefourze i takiej
    dobrej jeszcze nigdy nie jadlam, nawet w Polsce. Wczesniej tez byla smaczna, a
    teraz zmienili dostawce i jest jeszcze lepsza.
    Pozdrawiam i zycze wszystkim wesolych Swiat :-)
  • jacekm22 21.01.07, 18:04
    Jest to Champion w Livry Gargan dep 93 .
  • saluti 22.01.07, 09:57
    Bylam w Championie, ale kapusty nie bylo. Chyba na nowo zaczne proby i zrobie
    ja w domu. Nawet dostalam na Swieta szatkownice od Swietego Mikolaja.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka