Dodaj do ulubionych

Smacznie, szybko i tanio

09.02.06, 23:37
Powinno może być bardziej w dziale kulinarnym, ale jeżeli chcecie przyrządzić
codzienne typowo węgierskie danie bez dużego wysiłku a z gwarantowanym
efektem, zróbcie paprykarz z ziemniaków, szumnie przez Gundela zwany serpenyos
burgonya lub normalnie tylko paprikas krumpli.
Palce lizać!
Edytor zaawansowany
  • pietia12 10.02.06, 01:48
    Pychota, uwielbiam...
  • dorottya 10.02.06, 06:55
    Hi,hi,hi... :-)
    Kiedy byłam dzieckem, co tygodniu zawsze był paprikás krumpli.
    Dla mnie jest bardzo proste jedzenie, ale smacznie. Bardzo dobre słychać, jeśli
    ktoś tak lubi węgierskie jedzienie.
    Spróbuj túrós csusza, to jest moje ulubione drugie dane!
    Jeszcze polecam tojásos nokedli + saláta.

    Serdecznie pozdrawiam.

    Dorottya
  • hudefak 10.02.06, 09:49
    A z czym wolisz: kiełbasą, kwaśną śmietaną, omletem, czy tak po prostu bez
    wszystkiego.
    Tojasos nokedli mi babacia zazwyczaj w poniedziałek serwowała.
    A od turos czusza wolę turos retes. Babcia sama rozciągała ciasto na kuchennym
    stole, dopóki nie było prawie przezroczyste.
  • dorottya 10.02.06, 14:11
    Cześć Hudefak :-)

    Ja wolę z kiełbasą, ze śmietaną i z jajkiem razem.
    Wiesz jak ja robię?
    Na patelni mało oleju lub margarina, potem ziemaki, nad ziemaki kiełbasa, nad
    kiełbasę i pokrojone gotowane jajko. I tak dalej. Nad wszystko dodać dużo
    śmietany i piec...

    Jesteś węgrem? Możemy po węgiersku, ja jestem węgierka...wolabym po węgiersku
    rozmawiać, bo po polsku tylko od roku uczę się.

    Dorottya





  • marxx 10.02.06, 23:47
    Czesc!
    Dorottya masz pisac po polsku, min. dlatego ze tylko z tego powodu bede mogl
    Was zrozumiec..... :)
    patrzac na tekst po wegiersku nawet nie moge domyslac sie czy to tekst
    techniczny czy romans :))) Czarna magia :)

    Ale wracajac do tematu....bardzo Was prosze o wegierskie przepisy kulinarne cos
    co sami potraficie robic i co Wam smakuje albo to czym lubicie zaimponowac
    znajomym....oczywiscie po polsku

    trzymajcie sie
    m

    --
    My i FORUM CHICAGO
  • hudefak 11.02.06, 00:53
    Niezawodny przepis na zupę gulaszową:
    Na oleju (oryginalnie na smalcu - daje swój smaczek) smażysz drobno pokrojoną
    czerwoną cebulę do prawie złota.
    Zdejmiujesz garnek z ognia i dorzucasz duuużo mielonej papryki (słodka/ostra
    wedle smaku).
    Wstawiasz garnek na ogień i wrzucasz wołowinę pokrojoną na kostkę. Mieszasz,
    smażysz aż mięso puszcza swój sok i brązowieje (musi być lekko podsmażone).
    Dodajesz czosnku, trochę kminku i chwilę dusisz. Możesz podlać wodą (ociupinką
    wody), tylko jeżeli cały sos wyparował (wręcz niemożliwe).
    Cały sekret smacznej zupy tkwi w tym, by mięso nie gotować w wodzie a dusić we
    własnym sosie.
    Po pewnym czasie dodajesz pokrojoną zieloną paprykę (unikaj ciemnej,
    grubościennej: najlepsza jest podłużna, szpiczasta o cienkich ściankach, w
    marketach zwana białą) i pokrojone pomidory (1-2 szt. max).
    Sosu robi się coraz więcej.
    W tym momencie ja dodaję majeranek (przepis ortodoksyjny nie zawiera).
    Jak już mięso jest półmiękie, dorzucasz ziemniaki w kosteczce , zalewasz wodą i
    solisz.
    Ślinka zaczyna lecieć po punkcie #2, ale wytrzymasz do końca.
    Serwujesz z białym pieczywem (przepis oryginalny zakłada również bardzo drobne
    kluseczki kładzione "csipetke", ale u mnie w domu się jadało bez), lub bez
    pieczywa, jak kto lubi.

    Czekasz skromnie na oklaski ;-)
  • marxx 11.02.06, 02:17
    Dzieki!!!!
    Mozna by prosic o ilosci tych produktow na jeden standartowy gar?
    :)

    W Gdansku kiedys zajadalem sie zupa bogracz (czy jakos tak ) czy to jest to?

    Co do przepisu to jeszcze raz dziekuje bardzo i prosze o wiecej :)
    m
    --
    My i FORUM CHICAGO
  • hudefak 11.02.06, 15:51
    Bogracz znaczy kociołek i jest to właśnie gulaszowa robiona w kociołku nad
    otwartym ogniem.

    Ilości, no, eee... ja robię na oko.
    Ale jak chcesz poszukam w książce.
    Pzdr
  • hudefak 11.02.06, 23:34
    No i podaję za Gundelem:
    360g chudej wołowiny
    80g smalcu
    150g czerwonej cebuli
    15g papryki w proszku
    sól, kminek, czosnek (u mnie też majeranek)
    800g ziemniaków
    140g zielonej papryki
    60g pomidorów
    csipetke
  • pasikonik2005 13.02.06, 19:20
    Dzięki wielkie, właśnie tego szukałem!
    Będę tu zaglądać.
  • hudefak 11.02.06, 00:31
    Szia Dorottya,

    mondjuk tobb mint felig-meddig magyar vagyok. De tul ritkan irok/beszelek
    magyarul, ugyhogy (sajnos) most mar reszemre egyszerubb es gyorsabb, ha
    lengyelul irok. Neked sem fog artani.

    Paprikas krumpli margarinon?? Az meg mi?
    En tojas nelkul szeretem, csak kolbasszal (ezzel baj van Lengyelorszagban) es
    tejfollel (ezzel meg nagyobb baj van).
  • aniadob13 12.02.06, 02:56
    Miert lenne baj Lengyelorszagban tejfollel es kolbasszal? Nincs jobb kolbasz a
    lengelnel. En 10 eve elek Pesten es mai napig nem tudom megszokni magyar
    kolbaszt amelyet nem lehet szeletekre vagni mert szetesik. Raadasul minden
    kolbasz paprikas... Es miert van bajod lengyel tejfollel?
  • hudefak 12.02.06, 18:29
    A kobasszal baj van, mert nem lehet paprikas kolbaszt kapni. Van az uzletekben
    magyar kolbasz, de csak szaraz. Na es draga.
    Es tejfol nincs, csak tejszin.
  • dorottya 13.02.06, 06:42
    Uuuupppsss, ja napisałam Ci o rakott krumpli :-)))
    Z pracy pisałam bardzo szybko, i napisałam Ci jak robię rakott krumpil...
    Paprikas krumpli oczywiscie bez jajko, bez smietana...

    Miłego dnia. Dorottya
  • hudefak 13.02.06, 10:18
    Wow!
    Już kilka lat nie jadłem rakott krumpli.
  • marxx 15.02.06, 03:22
    OK!
    Wlasnie dogorywam po zrobieniu gulaszu po wegiersku wg. przepisu
    Hudefaka.......rewelacja!
    Cudo! i do tego ten aromat papryki ! Tylko nastepnym razem musze kupic wiekszy
    garnek , poniewaz w tym juz nie mialem miejsca na dolanie wody wiec ta zupa
    miala raczej konsystencje gestego gulaszu :)))
    Z orginalnych polproduktow wegierskich mialem tylko mielona papryke "pride of
    Szeged" ale reszta tez byla OK !

    Jeszcze raz dzieki za przepis i prosze o jeszcze!
    m
    --
    My i FORUM CHICAGO
  • bpong 15.02.06, 16:09
    czy moge prosic o przepis na paprikas krumpli. Dziekuje
  • superunknown82 15.02.06, 22:41
    Czesc, czy moglibyscie podac sprawdzony przepis na pogacze?
    Ostatnio robilam wg. ksiazki kucharskiej (wegierskiej), ale byly niesmaczne
    jakies, no i przede wszystkim suche...

    Dzieki z gory:)
  • hudefak 15.02.06, 23:08
    Piec nie umiem, tylko gotować, ale znalazłem przepis mojej mamy. Jest pisany
    troche skrótami, ale - mam nadzieję - powinno pomóc.
    Ciasto z:
    1 margaryna
    1 kg mąki (feldara finom liszt)
    3 żółtka
    2 kopiaste łyżeczki (herbaciane) soli
    0,5 l kwaśnej śmietany
    5 dg drożdży wyrosłych na ociupince cukru pudru
    dobrze wyrobić, rozwałkować i rozsmarować na nim 0,75 kg mielonych skwarków.
    Co 20 minut 3x przekładać.

    Trzymam kciuki i czekam na informację o rezultatach.
  • superunknown82 15.02.06, 23:16
    Brdzo dziekuje za szybka odp i przepis...:)
    Mam jeszcze prosbe: co miales na mysli piszac "Co 20 minut 3x przekładać"?

    Rozumiem, ze chodzi o przekladanie pogaczy (wiem jak to sie robi-warstwami:)),
    ale co 20 minut? Aha, i czy wiesz moze ile takie pogacze powiiny sie piec, zeby
    nie byly suche?
    pozdro:)
  • hudefak 15.02.06, 23:57
    superunknown82 napisała:

    > Brdzo dziekuje za szybka odp i przepis...:)
    > Mam jeszcze prosbe: co miales na mysli piszac "Co 20 minut 3x przekładać"?
    >
    > Rozumiem, ze chodzi o przekladanie pogaczy (wiem jak to sie robi-warstwami:)),
    > ale co 20 minut? Aha, i czy wiesz moze ile takie pogacze powiiny sie piec, zeby
    >
    > nie byly suche?
    > pozdro:)

    Przykro mi, ale nie.
    Przepis rozumiem tak, że rozwałowane ciasto z nałożonymi skwarkami musi odstać
    20' i składa się go na pół. I to powtórzyć 3x.
    Lub: przekłada się go 3x co 20' aż do uzyskania odpowiedniej grubości.

    Chyba jutro zadzwonię do mamy.

    Co do czasu pieczenia, pamiętam, że były wyjmowane z piekarnika, jak już rosły a
    część nawet przekrzywiała na bok. Kolor złocisty.
  • hudefak 16.02.06, 00:09
    bpong napisała:

    > czy moge prosic o przepis na paprikas krumpli. Dziekuje

    Gundel podaje:
    2 kg ziemniaków
    120 g smalcu
    180 g czerwonej cebuli
    15 g papryki w proszku
    sól, czosnek, kminek
    160 g zielonej papryki (nie tej ciemnej, grubościennej)
    80 g pomidorów
    Ziemniaki pokroić na cząstki (jak pomarańczy). Drobno pokrojoną cebulę obsmażyć
    na smalcu do złota, szybko rozmieszać paprykę w proszku, dodać ziemniaki i posolić.
    Smażyć kilka minut i dolać wody, by ziemniaki nie były całkiem zalane (t.j. wody
    tak, by ziemniaki lekko wystawały).
    Dodać czosnek i kminek i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
    Po ok. 8 minutach dodać drobno pokrojoną paprykę, pomidory i kiełbasę.

    Według smaku można podawać z krótkim sosem lub zupowate (zawsze można na talerzu
    ziemniaki rozgnieść widelcem), regulując ilością dodanej wody.

    Smacznego!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka