Gazeta.pl   Forum   Kultura   Kino   Galerianki ***

Komentarze do artykułu

Galerianki ***

Polska 2009. Reż. Katarzyna Rosłaniec. Aktorzy: Anna Karczmarczyk, Dagmara Krasowska, Dominika Gwit, Magdalena Ciurzyńska, Iza Kuna, Artur Barciś

Galerianki ***

Autor: Gość: bratdominik IP: *.chello.pl 26.09.09, 10:23
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Ten film, oparty o etiudę o tej samej nazwie sprzed dwóch lat, przedstawia rozbudowaną wersję swej poprzedniczki. Rozumiem autora recenzji, że nie wierzy w język młodzieży tam przedstawiony - rozumiem jego niewiarę. Trudno uwierzyć w coś z czym się nie ma styczności; dla mnie jest ten język, niestety, wiarygodny. Niestety, gdyż nie cieszy mnie jak widzę młodzież, z którą mam do czynienia codziennie, używa takiego języka. Co do czarno-białego schematu: oczywiście są także nastolatki 'przeciętne', ani gwiazdy, ani szare myszki. Niemniej w tym filmie ich nie pokazano - taka formuła opowieści. Nie oznacza to dla mnie, że jest to film schematyczny - reżyserka uczyniła ten zabieg, jak mam wrażenie, aby podkreślić wypowiedź swojego dzieła.
Moja ostatnia uwaga: zachwyty nad p. Kuną i p. Barcisiem są według mnie odrobinę przesadzone. OCzywiście zagrali na swoim poziomie, niemniej nie odniosłem wrażenia, że są to role nadzwyczajne. I bardzo dobrze, brawo dla nich, gdyż to nie oni są głównymi bohaterami, i nie do nich ten show powinien należeć.
Reasumując, brawo dla reżyserki, zwłaszcza za dopełnienie etiudy tematem miłości nastolatków w drugiej części filmu.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.