Dodaj do ulubionych

jak najlepiej rozrobić 0,5 l spirytusu

IP: *.icpnet.pl 03.01.05, 19:54
dostałem zadanie rozrobić spirytus na jutro.
dajcie mi jakąś radę jak najlepiej to zrobić (chodzi mi o 40 % alkoholu)
(spiryt ma 95 %)
nie wiem czy dodać do tego cytrynę czy coś takiego żeby można go było z
przyjemnością wypić.
dobre rady zawsze w cenie
Edytor zaawansowany
  • 03.01.05, 19:56
    Ciepła woda z kranu na 5 minut przed spożyciem:P
    --
    -
    Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

    A. Sołżenicyn
  • 05.01.05, 14:03
    0,5 spirytusu, dwa portery, cukier waniliowy
    podgrzewamy troszkę 1 porter i mieszamy z cukrem waniliowym (można dodać trochę
    więcej cukru, ale juz normalnego, bedzie rochę bardziej słodsze)dodajemy
    pozostałe składniki i zostawiamy do przegryziwnia (bardzo dobre po 2-3 dniach).
    łatwo się pije.
  • Gość: mistrz bimbu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:05
    przypalankę na cukrze i starej skórce chleba, tak by wyszło ok 45% mocy,
    przypalanka nie za mocna by nie było za słodkie
  • Gość: pablo IP: *.icpnet.pl 03.01.05, 20:38
    jak zrobić tą przypalankę?
  • Gość: wadera3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 08:55
    dokładnie tak ;)
  • 03.01.05, 20:30
    rozrobić w proporcji 1:1 z sokiem winogronowym (koniecznie sokiem- nie
    napojem!). trochę większa moc ale bardzo smaczne. po zmieszaniu godzinkę
    powinno odstać w temp. pokojowej a na noc do zamrażalnika. smacznego!
  • 04.01.05, 00:54
    Niezle sprawdza sie zakup wody destylowanej (np. na stacji benzynowej jak masz
    blisko), i wymieszanie 1:1. Odstawiasz do lodowki zeby sie przegryzlo i jest
    niezle. Wersja gorsza - robisz to samo tylko z przegotowana, schlodzona woda.
    Musi wtedy jednak dluzej postac, by nie czulo sie tego ostrego spirytusowego
    posmaku. Ale na rano na 100% bedzie OK :). Tylko jak na moj gust, mieszajac z
    przegotowana "kranowa" warto rozrobic bardziej lightowo, tak z 60% wody, wtedy
    wchodzi miodzio.
  • Gość: fachowiec IP: *.arcor-ip.net 04.01.05, 04:39
    alkohol wyplukuje Ci i tak sole z organizmu.
    mieszajac alkohol z woda destylowana tylko powiekszasz ten efekt.
    kto ci naopowiadal bzdur o wodzie destylowanej? - to trucizna!
    ma byc woda przegotowana, (bo smaczniejsza), ale normalna. !

    do dobrej wodki dobrze jest kupic smaczna wode mineralna (niegazowana)
    i te przegotowac.

    fachowiec i chemik.
  • 04.01.05, 10:14
    A koledzy na podworku. Lazilismy na stacje beznynowa, kupowalismy destylowana i
    rozrabialismy. Spiryt "przegryzal sie" szybciej niz kranowa. No i jakos na
    drugi dzien leb nie bolal ;).
    Ale zasiegnalem fachowego jezyka, i znajoma chemiczka powiedziala ze sa rozne
    technologie destylowania, ale ta ze stacji to jest wrecz trujaca. Qrde, a ja
    tego tyle wychlalem :-[.
  • Gość: fachowiec IP: *.arcor-ip.net 04.01.05, 04:34
    z taka sama iloscia PRZEGOTOWANEJ, ale zimnej wody i odstawic na 24 h.

    cytryne mozna dodac tuz przed spozyciem.
  • Gość: fachowiec IP: *.arcor-ip.net 04.01.05, 04:44
    alkohol ma ciezar wlasciwy ca. ca. 0,8 g/l
    mieszajac 96 % (typowy) spirytus z taka sama iloscia (objetosciowo)
    wody
    uzyskujesz dokladnie wodke o zawartosci
    (wagowej!, bo taka sie normalnie podaje na etykietkach)
    ca. 38 %.
  • 17.08.14, 23:10
    > uzyskujesz dokladnie wodke o zawartosci
    > (wagowej!, bo taka sie normalnie podaje na etykietkach)

    Zawartość alkoholu w napojach jest podawana objętościowo, nie wagowo. Na etykiecie "normalnej" wódki masz napisane "40% vol." czyli po polsku "40% obj." - objętościowo. Możesz sprawdzić np. tutaj www.polpiw.pl/foto/01540201.JPG
    --
    Gdyby do tej /polskiej/ nienawiści podłączyć elektrownię, można by sprzedawać prąd na cały świat.Masłowska
  • 04.01.05, 08:48
    Nie jestem specjalistką,ale z tego co się orientuję,to z 0,5l spirytusu musisz
    otrzymać litr i ćwiartkę wódzi,rozrabiasz z przegotowaną zimną woda.Dodatki
    różne,może być karmel(cukier roztapiasz na brązowy kolor i dodajesz wody,aby
    był rzadszy)oczywiście wlewasz po wystudzeniu wg.uznania,możesz zaprawić
    herbatką ziołową(mieszaną).Może tu coś jeszcze znajdziesz.
    kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=47
  • 04.01.05, 10:38
    Z mlekiem, albo z miętą, obie wersje raczej damskie, ale i tak miodzio :)
    Dokładny przepis podam jeśli ktoś się zainteresuje :>
  • 04.01.05, 11:08
    Po mleku to mozna pozniej siku pupa robic ;).
  • 04.01.05, 14:17
    A piłeś spirytus rozrabiany mlekiem ?
    :>
  • 04.01.05, 14:31
    W sumie nie, ale zapijalem wodke mlekiem ;).
  • 05.01.05, 11:50
    A to stanowczo nie to samo :>
    W tym momencie przestałem dziwić się treści Twojego posta :)
  • 04.01.05, 22:18
    kieeedyś w zamierzchłych czasach spirita jugosłowiańskiego
    rozrabiali my go tak :

    około litr wody przegotowanej z miodem i cytryną
    schłodzone mieszaliśmy ze spirtem
    doba przegryzienia najlepiej i ...gul gul gul ... :-)
    --
    Living just for dying, dying just for you
  • Gość: THE SPIRIT IS HERE IP: 213.155.168.* 04.01.05, 22:43
    Same pierrrdoły!
    Do 0,5 l spirtu 0,7l (większa flaszka po wódce) wody - najlepsza
    ŻYWIEC NIEGAZOWANA... rozrobic dokładnie mieszając (np. wstrząsając wiele razy
    w butelce np. po takiej wodzie miner.) wstawić na dobę do lodówki niech
    się przegryzie i masz wódeczkę 40% w ilości 1,2 litra
    Potem pij sobie ze schłodzonym porządnie nektarem ananasowym CLIPPO i plastrem
    cytryny lub np Tymbark Granat-Owoce Świata ...choć najlepszy byłby chłodny sok
    z puszki z ananaskiem MNIAM!
  • Gość: pariot IP: *.crowley.pl 07.01.05, 19:00
    a niby dlaczego nie z destylowana?? jesliby to była trucizna to akurat nikt na
    tym by wodki z tego robil a akurat Wodka Wyborowa jest na wodzie destylowanej
    pzdr.
    smacznego.
  • 17.08.14, 18:26
    Witam wiem stare ale może sie przyda 1 1l spirytu i 4 warki strong odgazowane
    2 pół na pół z redbulem
    2 pół na pół z tymbark jabłko mięta
    4 pół na pół z odgazowaną pepsi
  • 18.08.14, 00:10
    To znany i, na szczęście, rozwiązany już problem naukowy :)
    "Na pierwszy rzut oka" wydaje się, że żeby uzyskać napój 40% z 0,5 litra alkoholu 95% trzeba do niego dodać 0,6875 litra wody. Bo w 0,5 spirytusu 95% jest 0,475l czystego etanolu. A jak łatwo sprawdzić 0,475/(0,5+0,6875)=0,4 czyli 40%.
    Można to uogólnić: jeżeli masz x litrów alkoholu o stężeniu y% i chcesz uzyskać napój o stężeniu z% to dodajesz wody w ilości t litrów, gdzie
    t = x*(y-z)/z
    Czyli dla x = 0,5l, y=95%, z=40%
    t=0,5*(95-40)/40 = 0,5*1,375 = 0,6875 litra
    Ale fizyka eksperymentalna nie jest tak prosta jak matematyka. Jeżeli zmieszamy alkohol z wodą, to objętość roztworu jest mniejsza niż suma objętości wody i alkoholu. Obrazowo można powiedzieć, że cząsteczki alkoholu trochę wpychają się w cząsteczki wody - to zjawisko nazywa się fachowo kontrakcją. Jeżeli zmieszać 1 l spirytusu 95% z 1 l wody, to powstaną nie 2 litry ale około 1,928l.
    Czyli tak rozcieńczony spirytus będzie mocniejszy niż 40% i wody trzeba dodać więcej. Dobrzy ludzie zbadali to eksperymentalnie i wyszło im, że żeby z 0,5l alkoholu 95% uzyskać wódkę 40%, trzeba do niego dodać 0,72l wody.
    Tutaj jest tabela, która pokazuje ile części wody trzeba dodać na 100 części alkoholu o dowolnym stężeniu, żeby uzyskać pożądane, niższe stężenie. Żeby z 95% zrobić 40% na 100 części spirytusu dodajemy 144 części wody.
    Jeżeli nie mamy pod ręką tabeli i nie pamiętamy magicznej liczby 144, to możemy zrobić inaczej: dolewać wodę do spirytusu do uzyskania pożądanej objętości. Czyli jeżeli mamy 0,5 litra 95% to dolewamy wody tyle, żeby powstała wódka miała objętość 1,1875 litra. Czyli litr i trochę mniej niż 2 setki. Generalnie, żeby z x litrów alkoholu o stężeniu y% uzyskać napój o stężeniu z% to trzeba dodawać wody tyle, żeby powstały roztwór miał objętość v
    v = x*y/z
    Sprawdzamy: x = 0,5, y = 95%, z = 40%
    v = 0,5*95%/40% = 1,1875l
    Żeby z 0,5l spirytusu 95% zrobić wódkę 40% trzeba dodać tyle wody, żeby powstało 1,1875 litra wódki.

    Dla ułatwienia podaję, że żeby stworzyć ten wpis spożyłem 0,25 litra wina Chianti o zawartości alkoholu 13%, czego i wam serdecznie życzę :)

    --
    Nie dziw się tym, którzy potrafią być dobrzy bez Boga, użalaj się raczej nad tymi, którzy potrzebują Boga, by być dobrymiNN.
  • 30.08.14, 18:38
    imponująca wiedza. dziwię się, że nikt nie podał najprostszego przepisu na tzw. tatę z mamą.
  • 02.09.14, 19:12
    taw "kołodziejówka" od nazwiska autora, kpt z.w.
    Z jednej cytryny zdjąć skórkę, tylko zółtą warstwę, cieniutko i włożyć do szklanki.
    Zalać spirytusem do pełna. Do drugiej szklanki wodą wsypać łyżkę stołowa cukru i mieszać, aż się rozpuści. Płatki skórki z cytryny mają byc w spirytusie tylko tak długo, aż cukier rozpuści się w wodzie. Razem mamy więc ok 0.5 litra. Do większej butelki 0.7 litra woać najpierw osłodzoną wodę, a potem spirytus znad skórek cytryny, Zatkać butelkę kcioukiem i mocno potrząsać. Zdjąć kciuk z szyjki i zapalniczka zapalić opary alkoholu u wylotu butelki. Kiedy płaomenś zostanie zaciągnioęty zatkać kciukiem butelka. Wytworzy się podciśnienie, takie, że butelka z zawarością moze zawisnąć na kciuku. Widac wtedi jak od dna butelki powiększa się warstwa klarownego płynu. Poczejać aż bąbelki wyjdą z naszego produktu. Wódka o smaku cytrynowym jest gotowa i "przgryziona". Woda może być uzyta nieprzegotowana. Gazowana się nie nadaje, bo się nie zapali.
    Działać szybko (mieszanie i podpalenie bo opary się niue zapalą. Normalnie alkohol od 70% jest dopiero palny, a tu mamy 50%, wiąc zapalić się moga tylko podczas mioesznia.
    Szybki alkohol. Natychmiast gotowy do piocia.
    Na zdrowie!
    M.
  • 27.11.16, 18:56
    mariner4 napisał:

    > taw "kołodziejówka" od nazwiska autora, kpt z.w.
    > Z jednej cytryny zdjąć skórkę, tylko zółtą warstwę, cieniutko i włożyć do szkla
    > nki.
    > Zalać spirytusem do pełna. Do drugiej szklanki wodą wsypać łyżkę stołowa cukru
    > i mieszać, aż się rozpuści. Płatki skórki z cytryny mają byc w spirytusie tylk
    > o tak długo, aż cukier rozpuści się w wodzie. Razem mamy więc ok 0.5 litra. Do
    > większej butelki 0.7 litra woać najpierw osłodzoną wodę, a potem spirytus znad
    > skórek cytryny, Zatkać butelkę kcioukiem i mocno potrząsać. Zdjąć kciuk z szyjk
    > i i zapalniczka zapalić opary alkoholu u wylotu butelki. Kiedy płaomenś zostan
    > ie zaciągnioęty zatkać kciukiem butelka. Wytworzy się podciśnienie, takie, że b
    > utelka z zawarością moze zawisnąć na kciuku. Widac wtedi jak od dna butelki pow
    > iększa się warstwa klarownego płynu. Poczejać aż bąbelki wyjdą z naszego produk
    > tu. Wódka o smaku cytrynowym jest gotowa i "przgryziona". Woda może być uzyta n
    > ieprzegotowana. Gazowana się nie nadaje, bo się nie zapali.
    > Działać szybko (mieszanie i podpalenie bo opary się niue zapalą. Normalnie alko
    > hol od 70% jest dopiero palny, a tu mamy 50%, wiąc zapalić się moga tylko podcz
    > as mioesznia.
    > Szybki alkohol. Natychmiast gotowy do piocia.
    > Na zdrowie!

    W dzisiejszej chałupie, prawie każdej, jest waga kuchenna lub miarka obj.
    Wódka 40% - ~320 gramów etanolu (400 ml) 95-96% dopełnić do 1 litra (czym tym tylko fantazja pozwala)
    Wódka babska 37% - ~300 gramów (375 ml) etanolu 95-96% dopełnić do 1 litra (j.w.).

    Nie nadaje się do spożycia na już.
    Potrzebny czas na odpowiednią hydratację (walory smakowe). Zwykle min 3 dni. Im dłużej tym lepiej.
    Na już to nie opłaca się rozcieńczać spirytusu. Rozcieńczy się w żołądku prawdziwego mężczyzny/marynarza.

    --
    Aby dowiedzieć się kto naprawdę usiłuje Tobą rządzić, sprawdź po prostu kogo nie wolno Ci komentować ~ Inocom
  • 27.11.16, 20:34
    1. Istotnie do przegryzeinie spirytusu z woda potrzeba 3-ch dni.

    2.wodka 40 % oznacza 40 % wagowo. i taka jest normalna Wodka.

    jezeli pisze sie 40 % vol - to dopiero to jest miara objetosciowa - ale to wodzianka :)

    spirytus ma ciezar wlasny 0,78 g /l i zeby uzyskac wodke 40 % (wagowo - czyli normalna wodke ) trzeba go wymieszac z woda ca. POL na POL.

    chemik.
  • 28.11.16, 01:01
    j-k napisał:

    > 1. Istotnie do przegryzeinie spirytusu z woda potrzeba 3-ch dni.
    >
    > 2.wodka 40 % oznacza 40 % wagowo. i taka jest normalna Wodka.
    >
    > jezeli pisze sie 40 % vol - to dopiero to jest miara objetosciowa - ale to wod
    > zianka :)
    >
    > spirytus ma ciezar wlasny 0,78 g /l i zeby uzyskac wodke 40 % (wagowo - czyli n
    > ormalna wodke ) trzeba go wymieszac z woda ca. POL na POL.
    >
    > chemik.

    Stężenia spirytusu i jego wodnych roztworów są podawane w procentach objętościowych procentowo (jaką objętość czystego etanolu wzięto do objętości końcowej produktu typu 400 ml spirytusu do 1 litra produktu końcowego).
    Tak się przyjęło. Choć o wiele łatwiej było by operować wag/wag. Znika efekt kontrakcji. By go uniknąć w roztworach zadaną masę lub objętość rozcieńczamy do żądanej objętości.
    Przy 40 % wag. masz około 50% obj - kiedyś była taka Wyborowa - bez smaku.

    PS
    Wódka z doktoratu Mendelejewa miała 37.5% obj. Taka babska była.
    PPS
    Wódka nie powinna być za mocna bo ma sprzyjać pogaduszkom. Próbowałem z wieloma rozcieńczeniami. 300 g/L to optimum. Choć o gustach się nie dyskutuje, to nie widzę jednak sensu by wódki smakowe robić mocniejsze.

    --
    Aby dowiedzieć się kto naprawdę usiłuje Tobą rządzić, sprawdź po prostu kogo nie wolno Ci komentować ~ Inocom
  • 13.12.16, 17:49
    inocom napisał:
    Stężenia spirytusu i jego wodnych roztworów są podawane w procentach objętościowych

    niekoniecznie...
    podawane sa i objetosciowo i wagowo. regul tu zelaznych nie ma.

    jezeli sa objetosciowo - to po podaniu stezenia - musi byc na koncu znak: "obj." (lub "vol.")

    a jezeli takiego znaku nie ma - to znaczy, ze jest to procent Wagowy.

    J.K.
    chemik.
    - takie sa reguly chemii i tylko na to chcialem zwrocic uwage.
    - jezeli jakas firma wypusci na rynek wodke i nie poda ze sa to procenty objetosciowe
    (mimo , ze w rzeczywistosci tak to zrobila) - to popelnia oszustwo.
    images.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.czajkus.friko.pl%2FEtykiety%2FPolmos%2FExtZyt2.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.czajkus.friko.pl%2FEtykiety%2FPolmos%2FEtykietyPolmos.htm&h=512&w=415&tbnid=Pp2_260f_RrQQM%3A&vet=1&docid=hODvUPOddsbv6M&hl=pl&ei=7iVQWPOtJcjkaKrzr8AP&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=4325&page=0&start=0&ndsp=34&ved=0ahUKEwjz3LC2z_HQAhVIMhoKHar5C_gQMwgdKAEwAQ&bih=918&biw=1280

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.