• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

jak najlepiej rozrobić 0,5 l spirytusu

  • IP: *.icpnet.pl 03.01.05, 19:54
    dostałem zadanie rozrobić spirytus na jutro.
    dajcie mi jakąś radę jak najlepiej to zrobić (chodzi mi o 40 % alkoholu)
    (spiryt ma 95 %)
    nie wiem czy dodać do tego cytrynę czy coś takiego żeby można go było z
    przyjemnością wypić.
    dobre rady zawsze w cenie
    Edytor zaawansowany
    • 03.01.05, 19:56
      Ciepła woda z kranu na 5 minut przed spożyciem:P
      --
      -
      Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

      A. Sołżenicyn
      • 05.01.05, 14:03
        0,5 spirytusu, dwa portery, cukier waniliowy
        podgrzewamy troszkę 1 porter i mieszamy z cukrem waniliowym (można dodać trochę
        więcej cukru, ale juz normalnego, bedzie rochę bardziej słodsze)dodajemy
        pozostałe składniki i zostawiamy do przegryziwnia (bardzo dobre po 2-3 dniach).
        łatwo się pije.
    • Gość: mistrz bimbu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:05
      przypalankę na cukrze i starej skórce chleba, tak by wyszło ok 45% mocy,
      przypalanka nie za mocna by nie było za słodkie
      • Gość: pablo IP: *.icpnet.pl 03.01.05, 20:38
        jak zrobić tą przypalankę?
      • Gość: wadera3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 08:55
        dokładnie tak ;)
    • 03.01.05, 20:30
      rozrobić w proporcji 1:1 z sokiem winogronowym (koniecznie sokiem- nie
      napojem!). trochę większa moc ale bardzo smaczne. po zmieszaniu godzinkę
      powinno odstać w temp. pokojowej a na noc do zamrażalnika. smacznego!
    • 04.01.05, 00:54
      Niezle sprawdza sie zakup wody destylowanej (np. na stacji benzynowej jak masz
      blisko), i wymieszanie 1:1. Odstawiasz do lodowki zeby sie przegryzlo i jest
      niezle. Wersja gorsza - robisz to samo tylko z przegotowana, schlodzona woda.
      Musi wtedy jednak dluzej postac, by nie czulo sie tego ostrego spirytusowego
      posmaku. Ale na rano na 100% bedzie OK :). Tylko jak na moj gust, mieszajac z
      przegotowana "kranowa" warto rozrobic bardziej lightowo, tak z 60% wody, wtedy
      wchodzi miodzio.
      • Gość: fachowiec IP: *.arcor-ip.net 04.01.05, 04:39
        alkohol wyplukuje Ci i tak sole z organizmu.
        mieszajac alkohol z woda destylowana tylko powiekszasz ten efekt.
        kto ci naopowiadal bzdur o wodzie destylowanej? - to trucizna!
        ma byc woda przegotowana, (bo smaczniejsza), ale normalna. !

        do dobrej wodki dobrze jest kupic smaczna wode mineralna (niegazowana)
        i te przegotowac.

        fachowiec i chemik.
        • 04.01.05, 10:14
          A koledzy na podworku. Lazilismy na stacje beznynowa, kupowalismy destylowana i
          rozrabialismy. Spiryt "przegryzal sie" szybciej niz kranowa. No i jakos na
          drugi dzien leb nie bolal ;).
          Ale zasiegnalem fachowego jezyka, i znajoma chemiczka powiedziala ze sa rozne
          technologie destylowania, ale ta ze stacji to jest wrecz trujaca. Qrde, a ja
          tego tyle wychlalem :-[.
    • Gość: fachowiec IP: *.arcor-ip.net 04.01.05, 04:34
      z taka sama iloscia PRZEGOTOWANEJ, ale zimnej wody i odstawic na 24 h.

      cytryne mozna dodac tuz przed spozyciem.
      • Gość: fachowiec IP: *.arcor-ip.net 04.01.05, 04:44
        alkohol ma ciezar wlasciwy ca. ca. 0,8 g/l
        mieszajac 96 % (typowy) spirytus z taka sama iloscia (objetosciowo)
        wody
        uzyskujesz dokladnie wodke o zawartosci
        (wagowej!, bo taka sie normalnie podaje na etykietkach)
        ca. 38 %.
        • 17.08.14, 23:10
          > uzyskujesz dokladnie wodke o zawartosci
          > (wagowej!, bo taka sie normalnie podaje na etykietkach)

          Zawartość alkoholu w napojach jest podawana objętościowo, nie wagowo. Na etykiecie "normalnej" wódki masz napisane "40% vol." czyli po polsku "40% obj." - objętościowo. Możesz sprawdzić np. tutaj www.polpiw.pl/foto/01540201.JPG
          --
          Gdyby do tej /polskiej/ nienawiści podłączyć elektrownię, można by sprzedawać prąd na cały świat.Masłowska
    • 04.01.05, 08:48
      Nie jestem specjalistką,ale z tego co się orientuję,to z 0,5l spirytusu musisz
      otrzymać litr i ćwiartkę wódzi,rozrabiasz z przegotowaną zimną woda.Dodatki
      różne,może być karmel(cukier roztapiasz na brązowy kolor i dodajesz wody,aby
      był rzadszy)oczywiście wlewasz po wystudzeniu wg.uznania,możesz zaprawić
      herbatką ziołową(mieszaną).Może tu coś jeszcze znajdziesz.
      kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=47
    • 04.01.05, 10:38
      Z mlekiem, albo z miętą, obie wersje raczej damskie, ale i tak miodzio :)
      Dokładny przepis podam jeśli ktoś się zainteresuje :>
      • 04.01.05, 11:08
        Po mleku to mozna pozniej siku pupa robic ;).
        • 04.01.05, 14:17
          A piłeś spirytus rozrabiany mlekiem ?
          :>
          • 04.01.05, 14:31
            W sumie nie, ale zapijalem wodke mlekiem ;).
            • 05.01.05, 11:50
              A to stanowczo nie to samo :>
              W tym momencie przestałem dziwić się treści Twojego posta :)
    • 04.01.05, 22:18
      kieeedyś w zamierzchłych czasach spirita jugosłowiańskiego
      rozrabiali my go tak :

      około litr wody przegotowanej z miodem i cytryną
      schłodzone mieszaliśmy ze spirtem
      doba przegryzienia najlepiej i ...gul gul gul ... :-)
      --
      Living just for dying, dying just for you
      • Gość: THE SPIRIT IS HERE IP: 213.155.168.* 04.01.05, 22:43
        Same pierrrdoły!
        Do 0,5 l spirtu 0,7l (większa flaszka po wódce) wody - najlepsza
        ŻYWIEC NIEGAZOWANA... rozrobic dokładnie mieszając (np. wstrząsając wiele razy
        w butelce np. po takiej wodzie miner.) wstawić na dobę do lodówki niech
        się przegryzie i masz wódeczkę 40% w ilości 1,2 litra
        Potem pij sobie ze schłodzonym porządnie nektarem ananasowym CLIPPO i plastrem
        cytryny lub np Tymbark Granat-Owoce Świata ...choć najlepszy byłby chłodny sok
        z puszki z ananaskiem MNIAM!
        • Gość: pariot IP: *.crowley.pl 07.01.05, 19:00
          a niby dlaczego nie z destylowana?? jesliby to była trucizna to akurat nikt na
          tym by wodki z tego robil a akurat Wodka Wyborowa jest na wodzie destylowanej
          pzdr.
          smacznego.
    • 17.08.14, 18:26
      Witam wiem stare ale może sie przyda 1 1l spirytu i 4 warki strong odgazowane
      2 pół na pół z redbulem
      2 pół na pół z tymbark jabłko mięta
      4 pół na pół z odgazowaną pepsi
    • 18.08.14, 00:10
      To znany i, na szczęście, rozwiązany już problem naukowy :)
      "Na pierwszy rzut oka" wydaje się, że żeby uzyskać napój 40% z 0,5 litra alkoholu 95% trzeba do niego dodać 0,6875 litra wody. Bo w 0,5 spirytusu 95% jest 0,475l czystego etanolu. A jak łatwo sprawdzić 0,475/(0,5+0,6875)=0,4 czyli 40%.
      Można to uogólnić: jeżeli masz x litrów alkoholu o stężeniu y% i chcesz uzyskać napój o stężeniu z% to dodajesz wody w ilości t litrów, gdzie
      t = x*(y-z)/z
      Czyli dla x = 0,5l, y=95%, z=40%
      t=0,5*(95-40)/40 = 0,5*1,375 = 0,6875 litra
      Ale fizyka eksperymentalna nie jest tak prosta jak matematyka. Jeżeli zmieszamy alkohol z wodą, to objętość roztworu jest mniejsza niż suma objętości wody i alkoholu. Obrazowo można powiedzieć, że cząsteczki alkoholu trochę wpychają się w cząsteczki wody - to zjawisko nazywa się fachowo kontrakcją. Jeżeli zmieszać 1 l spirytusu 95% z 1 l wody, to powstaną nie 2 litry ale około 1,928l.
      Czyli tak rozcieńczony spirytus będzie mocniejszy niż 40% i wody trzeba dodać więcej. Dobrzy ludzie zbadali to eksperymentalnie i wyszło im, że żeby z 0,5l alkoholu 95% uzyskać wódkę 40%, trzeba do niego dodać 0,72l wody.
      Tutaj jest tabela, która pokazuje ile części wody trzeba dodać na 100 części alkoholu o dowolnym stężeniu, żeby uzyskać pożądane, niższe stężenie. Żeby z 95% zrobić 40% na 100 części spirytusu dodajemy 144 części wody.
      Jeżeli nie mamy pod ręką tabeli i nie pamiętamy magicznej liczby 144, to możemy zrobić inaczej: dolewać wodę do spirytusu do uzyskania pożądanej objętości. Czyli jeżeli mamy 0,5 litra 95% to dolewamy wody tyle, żeby powstała wódka miała objętość 1,1875 litra. Czyli litr i trochę mniej niż 2 setki. Generalnie, żeby z x litrów alkoholu o stężeniu y% uzyskać napój o stężeniu z% to trzeba dodawać wody tyle, żeby powstały roztwór miał objętość v
      v = x*y/z
      Sprawdzamy: x = 0,5, y = 95%, z = 40%
      v = 0,5*95%/40% = 1,1875l
      Żeby z 0,5l spirytusu 95% zrobić wódkę 40% trzeba dodać tyle wody, żeby powstało 1,1875 litra wódki.

      Dla ułatwienia podaję, że żeby stworzyć ten wpis spożyłem 0,25 litra wina Chianti o zawartości alkoholu 13%, czego i wam serdecznie życzę :)

      --
      Nie dziw się tym, którzy potrafią być dobrzy bez Boga, użalaj się raczej nad tymi, którzy potrzebują Boga, by być dobrymiNN.
      • 30.08.14, 18:38
        imponująca wiedza. dziwię się, że nikt nie podał najprostszego przepisu na tzw. tatę z mamą.
    • 02.09.14, 19:12
      taw "kołodziejówka" od nazwiska autora, kpt z.w.
      Z jednej cytryny zdjąć skórkę, tylko zółtą warstwę, cieniutko i włożyć do szklanki.
      Zalać spirytusem do pełna. Do drugiej szklanki wodą wsypać łyżkę stołowa cukru i mieszać, aż się rozpuści. Płatki skórki z cytryny mają byc w spirytusie tylko tak długo, aż cukier rozpuści się w wodzie. Razem mamy więc ok 0.5 litra. Do większej butelki 0.7 litra woać najpierw osłodzoną wodę, a potem spirytus znad skórek cytryny, Zatkać butelkę kcioukiem i mocno potrząsać. Zdjąć kciuk z szyjki i zapalniczka zapalić opary alkoholu u wylotu butelki. Kiedy płaomenś zostanie zaciągnioęty zatkać kciukiem butelka. Wytworzy się podciśnienie, takie, że butelka z zawarością moze zawisnąć na kciuku. Widac wtedi jak od dna butelki powiększa się warstwa klarownego płynu. Poczejać aż bąbelki wyjdą z naszego produktu. Wódka o smaku cytrynowym jest gotowa i "przgryziona". Woda może być uzyta nieprzegotowana. Gazowana się nie nadaje, bo się nie zapali.
      Działać szybko (mieszanie i podpalenie bo opary się niue zapalą. Normalnie alkohol od 70% jest dopiero palny, a tu mamy 50%, wiąc zapalić się moga tylko podczas mioesznia.
      Szybki alkohol. Natychmiast gotowy do piocia.
      Na zdrowie!
      M.
      • 27.11.16, 18:56
        mariner4 napisał:

        > taw "kołodziejówka" od nazwiska autora, kpt z.w.
        > Z jednej cytryny zdjąć skórkę, tylko zółtą warstwę, cieniutko i włożyć do szkla
        > nki.
        > Zalać spirytusem do pełna. Do drugiej szklanki wodą wsypać łyżkę stołowa cukru
        > i mieszać, aż się rozpuści. Płatki skórki z cytryny mają byc w spirytusie tylk
        > o tak długo, aż cukier rozpuści się w wodzie. Razem mamy więc ok 0.5 litra. Do
        > większej butelki 0.7 litra woać najpierw osłodzoną wodę, a potem spirytus znad
        > skórek cytryny, Zatkać butelkę kcioukiem i mocno potrząsać. Zdjąć kciuk z szyjk
        > i i zapalniczka zapalić opary alkoholu u wylotu butelki. Kiedy płaomenś zostan
        > ie zaciągnioęty zatkać kciukiem butelka. Wytworzy się podciśnienie, takie, że b
        > utelka z zawarością moze zawisnąć na kciuku. Widac wtedi jak od dna butelki pow
        > iększa się warstwa klarownego płynu. Poczejać aż bąbelki wyjdą z naszego produk
        > tu. Wódka o smaku cytrynowym jest gotowa i "przgryziona". Woda może być uzyta n
        > ieprzegotowana. Gazowana się nie nadaje, bo się nie zapali.
        > Działać szybko (mieszanie i podpalenie bo opary się niue zapalą. Normalnie alko
        > hol od 70% jest dopiero palny, a tu mamy 50%, wiąc zapalić się moga tylko podcz
        > as mioesznia.
        > Szybki alkohol. Natychmiast gotowy do piocia.
        > Na zdrowie!

        W dzisiejszej chałupie, prawie każdej, jest waga kuchenna lub miarka obj.
        Wódka 40% - ~320 gramów etanolu (400 ml) 95-96% dopełnić do 1 litra (czym tym tylko fantazja pozwala)
        Wódka babska 37% - ~300 gramów (375 ml) etanolu 95-96% dopełnić do 1 litra (j.w.).

        Nie nadaje się do spożycia na już.
        Potrzebny czas na odpowiednią hydratację (walory smakowe). Zwykle min 3 dni. Im dłużej tym lepiej.
        Na już to nie opłaca się rozcieńczać spirytusu. Rozcieńczy się w żołądku prawdziwego mężczyzny/marynarza.

        --
        Aby dowiedzieć się kto naprawdę usiłuje Tobą rządzić, sprawdź po prostu kogo nie wolno Ci komentować ~ Inocom
        • 27.11.16, 20:34
          1. Istotnie do przegryzeinie spirytusu z woda potrzeba 3-ch dni.

          2.wodka 40 % oznacza 40 % wagowo. i taka jest normalna Wodka.

          jezeli pisze sie 40 % vol - to dopiero to jest miara objetosciowa - ale to wodzianka :)

          spirytus ma ciezar wlasny 0,78 g /l i zeby uzyskac wodke 40 % (wagowo - czyli normalna wodke ) trzeba go wymieszac z woda ca. POL na POL.

          chemik.
          • 28.11.16, 01:01
            j-k napisał:

            > 1. Istotnie do przegryzeinie spirytusu z woda potrzeba 3-ch dni.
            >
            > 2.wodka 40 % oznacza 40 % wagowo. i taka jest normalna Wodka.
            >
            > jezeli pisze sie 40 % vol - to dopiero to jest miara objetosciowa - ale to wod
            > zianka :)
            >
            > spirytus ma ciezar wlasny 0,78 g /l i zeby uzyskac wodke 40 % (wagowo - czyli n
            > ormalna wodke ) trzeba go wymieszac z woda ca. POL na POL.
            >
            > chemik.

            Stężenia spirytusu i jego wodnych roztworów są podawane w procentach objętościowych procentowo (jaką objętość czystego etanolu wzięto do objętości końcowej produktu typu 400 ml spirytusu do 1 litra produktu końcowego).
            Tak się przyjęło. Choć o wiele łatwiej było by operować wag/wag. Znika efekt kontrakcji. By go uniknąć w roztworach zadaną masę lub objętość rozcieńczamy do żądanej objętości.
            Przy 40 % wag. masz około 50% obj - kiedyś była taka Wyborowa - bez smaku.

            PS
            Wódka z doktoratu Mendelejewa miała 37.5% obj. Taka babska była.
            PPS
            Wódka nie powinna być za mocna bo ma sprzyjać pogaduszkom. Próbowałem z wieloma rozcieńczeniami. 300 g/L to optimum. Choć o gustach się nie dyskutuje, to nie widzę jednak sensu by wódki smakowe robić mocniejsze.

            --
            Aby dowiedzieć się kto naprawdę usiłuje Tobą rządzić, sprawdź po prostu kogo nie wolno Ci komentować ~ Inocom
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.