Dodaj do ulubionych

Jakich garnkow uzywacie?

10.12.11, 13:48
Ja mialam jakis komplet garnkow ze stali nierdzewnej od mamy, ktory juz prosil sie o wymiane, pare garnkow z Tefal i komplet Prestige. Ten ostatni uzylam kilka razy i teflon zaczal mi odchodzic, wiec sie pozbylam. Tefal po pewnym czasie tez juz sie nie nadawal do uzycia ze wzgledu wlasnie na ten schodzacy teflon.
Potem zaczelam czytac o teflonie jaki jest niebezpieczny i ze wydziela toksyczne gazy przy wysokiej temperaturze spalania (duzo wiekszej niz niomalne gotowanie, ale to i tak mnie bardzo zniechecilo) i postanowilam wymienic wszystkie garnki w domu.
Szukalam garnkow ze stali nierdzewnej, ktore by nie bylu produkowane w Chinach i znalazlam dosyc drogie jak na moja kieszen Le Creuset. Kompletuje sobie po jednym garnku;) ale sa na prawde super. Mam tez ich patelnie i taki niski garnek z pokrywka z cast iron i w tej serii jestem zakochana. Z gazu mozna prosto do piekarnika a potem do lodowki ( po wystygnieciu oczywiscie , chodzi o to, ze wszystko mozna w jednym garnku).
Teflonowa mam maszyne do pieczenia chleba, ale tej sie szybko nie pozbede, bo nie ma czasu na reczne wyrabianie chleba, ale kiedys na pewno sie i za to wezme.
Potrzebuje teraz tylko dobrej patelni do nalesnikow i omletow zeby nie przywierala;)
Acha, Le Creuset dba o wysoka jakosc swoich produktow. W swojej serii zoltej pomaranczowej (to moj ulubiony kolor) i czerwonej maja w emalii troche kadmiu i olowiu, ale nie przekraczajacego dozwolonych norm no i na czesci zewnetrznej, ktora nie ma kontaktu z jedzeniem. Gdybym jednak to wiedziala wczesniej to wybrala bym inny kolor.
A Wy jakich garnkow uzywacie?
Pozdrawiam:)
--
Eco Forum UK
Edytor zaawansowany
  • piksi.dixi 10.12.11, 16:17
    odkad przeczytalam troche o teflonie
    od razu przestalo mi wszystko smakowac i moja ulubiona
    patelnia poszla w kat.

    wyciagnelam ciezka stara cast iron - magicznie pasuje mi pokrywka
    i juz! od razu czuje sie lepiej :-)))

    w sumie uzywam tylko kilku rzeczy w kuchni: wielkiej patelni i piekarnika.
    docelowo planuje wymiane reszty garnkow.
  • miwah 10.12.11, 19:23
    Tez le creuset :) I garnki i naczynia zaroodporne ceramiczne do piekarnika
    Oprocz tego mam 2 kociolki zeliwne ( niczym nie sa powlekane)do gulaszu ktorymi sobie poziom zelaza poprawiam :) i patelnie j/w
    Jeszcze wieksze gary stalowe ECKO - od co najmniej 12 l juz chyba i nic im nie jest
    Teflonu nie lubie.
  • wiwi1 11.12.11, 16:13
    A jak sobie radzicie jak potrzebujecie do podsmazenia jakas powierzchnie non stick? wiem, ze sa takie nie teflonowe 9le creuset tez ma takie w ofercie), ale ja sie juz tych non stick boje;)
    Le Creuset ma taka zeliwna ewmaliowana do nalesnikow i chcialabym ja sobie kupic tylko pytanie jak to dziala, ze te nalesniki nie przywieraja?
    Ja do smazenia uzywam zeliwnej emaliowanej (takiej zwyklej do smazenia a nie tej do nalesnkow) i jedyne co mi przeszkadza to, ze duzo oleju zjada. Smazylam sobie ostatnio placuszki z ciecierzycy (ktore i tak mi nie wyszly:P) i strasznie duzo oleju wypily.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • miwah 11.12.11, 20:31
    ja jako non-stick uzywam zeliwej ( cast iron) :)
    Mam jeszcze taka z grubym dnem miedzianym wielowarstwowym ( bo to w opinii znawcow, najlepszy patent na trwale non-stick) ale odkad mam cast iron, to tamta poszla w wiekszosci w odstawke.
    Wazna jest technologia produkcji bo nie tylko chodzi o to by nie przywieralo, ale zeby rozlozenie ciepla bylo rownomierne.

    Troche o tym
    aolcookshop.co.uk/acatalog/FryingPanReport_000.pdf
    kiedys przymierzalam sie do tych
    www.demeyere.be/default.asp?SLID=1
    ( profesjonalne, do uzytku domowego z 30letnia gwarancja) bo spelniaja wlasnie wszystkie ww warunki, ale narazie cast iron sprawdza sie zadowalajaco. Kiedys moze wybule na ww :)

    Kiedys natknelam sie na swietny artykul analityczny wskazujacy wlasnie na te firme jako NAJ ( bardzoi rzeczowy i obiektywny) ale nie moge go teraz znalezc ( dawno to bylo)
  • wiwi1 16.12.11, 21:14
    A tej zeliwnej co uzywasz to z jakas powloka, np. emalia czy takie gole zelazo? Czytalam kiedys o takich golych zeliwnych garnkach i patelniach i sie nawet napalilam na taka patelnie firmy Lodge bodajze a potem znow czytalam, ze nie wiadomo czy to zelazo jest dla czlowieka przyswajalne (to ktore przedostaje sie z garnak do jedzenia) wiec zdecydowalam sie na te pokryte emalia.
    Na mojej patelni probowalam kiedys usmazyc omleta i musialam go zeskrobywac potem;)
    Patrzylam na te garnki z linka, ktory podalas. No super, ale jakbym taki zakupila to by mnie maz razem z tymi garnkami zapakowal i odeslal;)
    Ja kiedys patrzylam na te, ale cena jak dla mnie zaporowa niestety:
    www.pots-and-pans.co.uk/acatalog/Mauviel_Copper.html?gclid=CMm4qvSzh60CFUUPfAodYFhsmg
    Pozdrawiam:)

    --
    Eco Forum UK
  • espionka 23.01.12, 23:25
    odnośnie garnków wykonanych ze stali nierdzewnej chromowo- niklowej- gdzie można poczytać o ich szkodliwości ?
  • wiwi1 11.11.13, 11:20
    www.celticandco.co.uk/kids/kids-sheepskin-slippers/child-sheepskin-insole/
    --
    Eco Forum UK
  • wiwi1 11.11.13, 11:21
    www.thekitchn.com/metal-glass-ceramic-or-silicon-pans-when-to-use-each-169507
    --
    Eco Forum UK
  • miwah 24.01.12, 17:19
    Wiwi, zeliwne kociolki i patelnie nie sa niczym powlekane i bardzo mi pomogly w doprowadzeniu sie do porzadku po wieloletnich niedoborach zelaza. :)
    Zwlaszcza gulasz z nich jest bardzo pozywny :)

    Cos takiego ten kociolek

    picasaweb.google.com/110727934159718523468/Savoury#5405068995616155522

    Natomiast kilka Le Creuset ktore mam w posiadaniu tez sa cast iron ale powlekane emalia


    Zeliwna, taka niepowlekana) trzeba przed pierwszym uzyciem odpowiednio zahartowac. Wtedy nie bedzie przywieralo.

    A do piekarnika pasjami ceramiczne le creuset ( zadne inne nie sa tak trwale w moim doswiadczeniu) , tudziez zeliwne kociolki tez sie nadaja oczywiscie
  • wiwi1 24.01.12, 21:36
    Espionka jak czytalam o garnkach to stal nierdzewna byla wymieniana jako jedna z bezpieczniejszych opcji. Z tym, ze czytalam gdzies o stali nierdzewnej zanieczyszczonej jakims toksycznym swinstwem produkowanym w Chinach dlatego ja szukalam garnkow ze stali produkowanych nie w Chinach.
    Tu na przyklad o wyborze garnkow artykul:
    www.care2.com/greenliving/dangers-of-cookware-safe-alternatives.html
    oraz tu:
    healthychild.org/live-healthy/faq/C345/
    Pozdrawiam:)

    --
    Eco Forum UK
  • wiwi1 24.01.12, 21:40
    Miwah ta galeria potraw to Twoje dziela? Wlasnie przegladalam sobie i moj maz siedzial kolo mnie i pyta sie czy inspiracji szukam:)
    Czy moglabys mi podac przepis na te ciasteczka cheddarowe? Szukam wlasnie przepisow na jakies takie przekaski nie slodkie dla synka.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • miwah 24.01.12, 21:51
    haha mojez ci one ;)
    Przepis na blogu wlasnie niedawno uzupelniony
    countrybeehive.blogspot.com/2012/01/cheesy-treats.html
    Moje starszaki tez lubia i wypiekaja te krakersy z sola morska z maki razowej, ale przepisu jeszcze nie wrzycilam. W razie potrzeby, w przyspieszonym tempie uzupelnie :)
  • princesswhitewolf 04.02.12, 16:24
    > Ja kiedys patrzylam na te, ale cena jak dla mnie zaporowa niestety:
    > rel="nofollow">www.pots-and-pans.co.uk/acatalog/Mauviel_Copper.html?gclid=CMm4qvSzh60CFUUPfAodYFhsmg

    No i moze lepiej ze nie kupilas. Mam jedna patelnie miedziana powlekana stala od srodka Mauviela. I jezus maria jak ja sie namorduje by ja doczyscic. Ta miedz o specjalnym srodkiem czyscic by nie zzieleniala. Faktem jednak jest ze miedz jest oblednym przewodnikiem i smazy sie bardzo szybko na Mauvielu. Cena wiaze sie z tym ze to gruba miedz, a ta jest droga.
  • princesswhitewolf 04.02.12, 16:21
    >znalazlam dosyc drogie jak na moja kieszen Le Creuset.

    Caly zestaw Le Creusetow kupilam 60% taniej na www.secretsales.com. Warto tez odwiedzac Achica, BrandAlley, VentePrivee i Cocossa.

    Poza tym Sainsbury produkuje identyczna pomaranczowa serie w duzo tanszej cenie

    W TK Max Le Creusety tez sa po przecenie
  • wiwi1 05.02.12, 20:25
    O widzisz princesswhitewilf przejrze sobie te strony co mi podalas. Ja znam Achica, ale nigdy nie znalazlam nic interesujacego dla mnie.
    Wiem wlasnie, ze w TK maxx maja serie Le Creuset tylko mi sie ciezko wybrac. Garnkow z Sainsbury nie znam, ale mi wlasnie zalezy na jakosci jaka oferuje Le Creuset no i zeby nie byly made in China;)
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • princesswhitewolf 10.02.12, 11:06
    w kwestii garnkow zeliwnych nie ma roznicy. Kupilam niedawno w Sainsburym pomaranczowa griddle patelnie. Niczym sie nie rozni od wiekszej jaka mam z Creuset
  • princesswhitewolf 10.02.12, 13:24
    Apollo ma takie na wyprzedarzy wlasnie: www.brandalley.co.uk/FSMarque/Id-12212-Produit-0
  • miwah 10.02.12, 14:01
    princesswhitewolf napisała:

    > w kwestii garnkow zeliwnych nie ma roznicy. Kupilam niedawno w Sainsburym pomar
    > anczowa griddle patelnie. Niczym sie nie rozni od wiekszej jaka mam z Creuset

    ja tez mam taka i to samo spostrzezenie.

    Le Creuset natomiast w wiekszosci z TK Maxx wlasnie.
    Tesco tez mialo ww u siebie w niezlych cenach ale nie wiem czy nadal.
    No i outlety
    W Ashford jesli ktos blisko mieszka,
    jest sklep w www.mcarthurglen.com/, ale i w innych regionach
    Ja tam raz na rok zagladam i zawsze m in talerze uzupelniam

    Maja le Creuset
    www.ashforddesigneroutlet.com/brand-directory/le-creuset/index.htm
    Whittard, Denby
    wybor kuchennych
    www.ashforddesigneroutlet.com/brand-directory/procook/index.htm
    podejrzewam ze w innych podobnie

  • cherrie 10.02.12, 22:00
    czy te, no przyznajmy szczerze...drogie le crusety maja trwala emalie?
    Przymierzam sie do zakupu duzego garnka i troche mam watpliwosci bo widzialam u kogos (z kim nie mam juz kontaktu) garnki, gdzie emalia byla hmm.... wytarta- nie wiem czy to odpowiednie okreslenie.
    Nie wiem natomiast po jakim czasie nastapily te uszczerbki na emalii. Wiem, ze nie powinno gotowac sie w nich potraw kwasnych, uzywac metalowych akcesoriow itp.
    Mozecie napisac cos wiecej?
  • wiwi1 10.02.12, 22:36
    One maja chyba dozywotnia gwarancje.
    cherrie skopiuje Ci maila, ktorego od nich dostalam jak o cos ich pytalam odnosnie ich garnkow:

    The interior enamel of our casseroles is a vitreous enamel which
    completely covers the piece including the top edges and lid rims. This
    not only seals them against rust but also prevents leaching or cross
    contamination of flavours. When the enamel is fired and vitrified it
    develops a glass like finish which is non porous and impervious to acid
    attack. This means that you can marinate and store raw foods in the
    casserole without fear of contaminating foods on the next use - as long
    as the casserole has been cleaned in hot soapy water between times. So
    you could marinade chicken one day, wash the casserole and then use it
    to cook a vegetarian meal the next without having to worry about meat
    flavours being retained by the enamel.

    Unfortunately I can't provide you any of the technical details of the
    exact construction of our cookware or enamels, but I can tell you that
    there is no Nickel in Le Creuset's enamels and we have done analyses
    which confirm that any Nickel in the cast iron is not leachable and
    therefore can not contaminate foodstuffs.

    Older cast iron products with "red" type glazes e.g. Volcanic,
    Cerise
    and Lemon did at one time include a small amount of lead and cadmium but
    these were within legal limits. More importantly, the surface which
    contained these elements did not come into contact with food anyway.
    Interior enamels DO NOT contain any lead or cadmium and these are the
    areas which come into direct contact with food.

    I hope that answers all your questions and clears up any concerns you
    may have.

    --
    Eco Forum UK
  • cherrie 10.02.12, 22:56
    Dziekuje, wiwi.
    To jednak dalej nie rozwiewa moich watpliwosci. Czytalam, ze obita lub zniszczona emalia jest bardzo niezdrowa i w zwiazku z tym, nalezy sie takuego garnka pozbyc.
    Mi chodzi o te przebarwienia, zarysowania ktore z czasen powstaja na kazdej emalii - to oznaka, ze trzeba kupic nowy garnek:-)
    Chodzi tylko o to, kiedy to nastepuje... Po roku czy po np dziesieciu latach?
    Moze macie stosunkowo nowe garnki i nie wiecie o co mi chodzi?
  • princesswhitewolf 11.02.12, 00:14
    emaila zawsze szybko szarzeje w wyniku przypalen. Chodzi o to by nie uzywac gara w jakim juz metal czuc jaki jest pod emaila.

    A to ze emaila zarysowana to niezdrowa to jakis cyrk. To jakby powiedziec, kubek porysowany jest niezdrowy. Wszak emalia to szklo!!
    Chyba raczej chodzilo komus o teflon. Tak ten odlazacy itd jest zdecydowanie nie zdrowy.
  • princesswhitewolf 11.02.12, 00:17
    jedyna wada Creusetow jest ze sa ciezkie. Osobiscie polecam tylko male. Jeden taki mam wielgachny owalny i przyznam ze wole 3 mniejsze. Polecam ten fajniutki czerwony w ksztalcie serduszka. Uwielbiam go.

    Mimo wszystko jednak polecam tez Emily Henry garnki tez. Zwlaszcza jej Tangine. Mauviel tez jest ok, ale ja jakos nie umiem w nim nie przypalic.
  • wiwi1 11.02.12, 20:33
    A ja wiem o co chodzi z ta emalia. Chodzo o garnki stalowe emaliowane. Jak emalia jest porysowana to rozne pierwiastki z garnka przechodza w trakcie gotowania do jedzenia. Nawet niedawno jak szukalam emaliownych garnuszkow dla synka to trafilam na artykl polski o przygotowywaniu jedzenia dla maluszkow:
    polki.pl/rodzina_niemowle_artykul,10011386.html?print=1
    i tam tez wspominaja o tych garnkach, zeby nie uzywac jak emalia jest uszkodzona.
    Cherrie ja mam moje zeliwne emaliowane Le Creuset nie dlugo moze pol roku. NIgdy nie skrobie po nich metalowa lyzka tylko drewniana, myje je w zmywarce, uzywam prawie codziennie, nie ma na razie zadnych rys. Mysle, ze jednak w tym wypadku placi sie za porzadna jakosc no i nie mialyby dozywotniej gwarancji gdyby tak latwo mozna bylo uszkodzic emalie.
    Z drugiej strony to sa garnki zeliwne emaliowane a nie stalowe emaliowane. A przeciez mozna kupic "gole" garnki zeliwne, znaczy niczym nie powlekane i niektorzy uzywaja takich, bo przechodzi z nich zelazo do jedzenia. Nawet miwah gdzies w tym watku chyba wspominala o swoim fantastycznym zeliwnym kocialku:)
    Acha mam tez z Polski jeden duzy garnek eamliowany stalowy wlasnie, nie uzywalismy go czesto i jest caly porysowany. Sluzy jako pojemnik na odpadki kuchenne:)
    Pozdrawiam:)

    --
    Eco Forum UK
  • cherrie 11.02.12, 22:47
    No, tak wiwi to chyba logiczne wytlumaczenie tego. Teraz juz " kumam"o co w tym chodzi!
  • princesswhitewolf 11.02.12, 22:56
    jest specjalny srodek do mycia tych garnkow nazywa sie Pots&Pans. Creuset sprzedaje to
  • miss_scary 25.04.12, 12:29
    Uwielbuam garnki Le Creuset i mam nadzieje, ze mi na cale zycie wystarcza tw wszystkie teflony to prawdziwe obrzydlistwa, zaraz sie rysuja, odpryskuja i do wyrzucenia
    a w TKMaxxie mozna niezle perelki wyszukac ja pare lat temu kupilam takie ciezkie chyba kamienne formy do ciast, made in france! kosztowaly grosze, swietnie sie nagrzewaja a na jednej z nich (pekla mi niestety, spadla na podloge czy cos) pieklam pizze bo sie idealnie nagrzwala, teraz uzywam kamienia do pizzy.
    --
    Znudzil mi sie stary nick.
  • mrs.t 23.03.13, 09:16
    a powiedzcie czy takie wywalenie nin stick pan to duzy szok?
    przygladalam sie ostatnio w tk maxie emaliowanej i mialam sobie kupic.. tyle ze nie chce wydac kasy i potem przeklinac stojac nad zlewem i skobiac cholerstwo (u nas nawet non stick 3 dni zczeka na umycie:/)
  • espionka 23.03.13, 13:18
    to spraw sobie zeliwna - nic nie przywiera (tylko po jajecznicy druciakiem traktuje a nalesniki, placki i inne nie przywieraja) i nie musi byc z tych drogich
  • liley11 24.03.13, 18:25
    Mi wlasnie do zeliwnych patelni wszytsko przylega, do tych z Ikea tanczych i do tych drozszych...???

    Uzywam glownie szklanych garow, patelni ceramicznej, czasami garow zeliwnych
    do pieczenia Tagine marokanskie. do pary bambusowe naczynie
    --
    Nie nalezy mylic prawdy z opinia wiekszosci.
    Jean Cocteau
  • espionka 25.03.13, 14:37
    moze twoje zeliwne niezahartowane?
    ja mam firmy Victor (fabrycznie juz zahartowana) i smaze wszystko bez przywierania
  • mrs.t 25.03.13, 22:26
    zeliwna to cast iron?
  • wiwi1 25.03.13, 23:01
    tak to cast iron z tym, ze czesto moze byc powlekane tak jak np. Le Creuset czy seria pomaranczowa Sainsbury. Takiej golej niepowlekanej nie mam, ale mam w planach. Powlekane mam jedna patelnie i jeden garnek do duszenia potraw z Le Creuset. Patelnia przywiera a garnek nie. Choc na patelni to jajka smaze w wiekszosci a te ponoc lubia przywierac.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • espionka 26.03.13, 14:09
    tez mam z pomaranczowej serii grillowana- ale ta ma inne zastosowanie
    najlepiej wlasnie taka gola miec do smazenia skillet cast iron (musi byc zahartowana) - moja nie byla droga i nie przywiera nic oprocz jajecznicy, ktora i tak mieszam wiec nie ma znaczenia
    www.amazon.co.uk/VICTOR-Skillet-Size-25-4cm/dp/B000LCP3V8/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1364303365&sr=1-1
  • liley11 26.03.13, 15:01
    Jedna mialam powlekana z Ikea - ta przywierala. To sprzedalam

    a mam jeszcze trzy roznej wielkosci od kompletu niby zahartowane, ale sama zbieram sie do jeszcze jednego swojego zahartowania - moze przestanie przywierac?
    Czy zwykly piekarnik wystarczy do zahartowania? I ile godzin to trzymac w piekarniku, aby dobrze sie zahartowalo?


    espionka napisała:

    > moze twoje zeliwne niezahartowane?
    > ja mam firmy Victor (fabrycznie juz zahartowana) i smaze wszystko bez przywiera
    > nia


    --
    Nie nalezy mylic prawdy z opinia wiekszosci.
    Jean Cocteau
  • espionka 26.03.13, 15:21
    patelnia musi byc dobrze nagrzana zeby nie przywieralo

    cytat z eco forum:
    hartujemy tylko nieemaliowane i nieteflowane i niepowlekane.
    hartuje sie tluszczem, a polega to na dokladnym wysmarowaniu patelni olejem i wsadzeniem jej do piekarnika na wysoka temperature na 30min. Wyciagnac i umyc plynem ale nie szorowac. Warstwa tluszczu powinna jakas tam sie trzymac.
  • espionka 22.01.15, 10:58
    skad gwarancja, ze szklo jest bez domieszek?
  • liley11 24.02.15, 22:02
    Ojej, ze szkla jesli nawet, to mniej sie wydobedzie niz z garnka aluminiowego;)
    --
    Nie nalezy mylic prawdy z opinia wiekszosci.
    Jean Cocteau
  • espionka 02.03.15, 14:56
    a cos tu kiedys wiwi pisala o paskudnych domieszkach w szkle, czasami lepiej nie wiedziec :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka