Dodaj do ulubionych

jakby kupic jeden olej (powtorze post matek polek)

11.03.12, 21:49

to jaki?
taki z tych ambitniejszych
roznych lnianych, z orzeszkow jednych, orzechow drugich, tloczony raz dwa razy, virgin cyz seksoholik :) (zarcik)

Avocado?, almond cooking oil?grapseed? red palm&canola??

smaku oliwy z oliwek nie bardzo lubie; oleju do smazenia uzywam zwykle rapeseed ale chcialabym cos do podawania na zimno czy do skropienia salatki a przede wszystkim do kasz

moze ktos cos polecic?
Edytor zaawansowany
  • miwah 12.03.12, 13:05
    a probowalas oliwy z oliwek ale takiej naprawde dobrej?
    Bo w smaku naprawde roznica.

    Osobiscie nie wyobrazam sobie do salatek innego niz oliwa.
    W ostatecznej ostatecznosci migdalowy moze.

    Do smazenia moze byc grapeseed ( ale to tez zalezy do czego bo do orientalnych idzie sezamowy czy arachidowy)

    Mysle ze jeden uniwersalny to ciezko. Przynajmniej w mojej kuchni wiec chyba nie doradze za bardzo :)
  • mrs.t 12.03.12, 17:24
    ano to polec dobra z oliwek, prosze...im konkretniej tymlepiej

    a jakie uzywasz w kuchni,i do czego, ii czzy jest szansa ze zuzyje kiedykolwiek, jak bed miala icg kilka?
  • wiwi1 12.03.12, 19:31
    A ja Ci odpisalam na Matkach Polkach Skopiuje, a w razie gdybys chciala wyprobowac lniany to ten z flaxfarm jest fajny. Zamawiam go dla siebie i moich kolezanek:
    Ja kupuje olej lniany i dodaje do wszystkiego, do zup, owsianki polewam makaron, warzywa.Kupuje go ze wzgledu na kwasy Omega 3 i kupuje stad:
    www.flaxfarm.co.uk/
    Dostawa w ciagu 24 godzin olej swiezy, tlocza na biezaco i wysylaja, ja mam date tloczenia na butelce tak nawyzej dwa tygodnie przed dostawa.
    Nie nadaje sie dla dzieci ponizej 12 miesiecy chyba, ale dla takich maluchow to tylko chyba oliwa z oliwek i olej rzepakowy.
    W smaku delikatny, orzechowy.Trzeba go trzymac w lodowce nawet przed otwarciem i zuzyc w przeciagu dwoch miesiecy, bo traci swoje wlasciwosci.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • wiwi1 12.03.12, 19:34
    Jesli chodzi o oliwe to tez chetnie sie dowiem ktora dobra.Pamietam miwah jak pisalas, ze Twoj maz czytal gdzies o jakich machlojkach na wloskiej oliwe chyba.
    Kupilam ostatnio w Sainsbury organiczna oliwe, ale nie zwrocilam uwagi, ze jest niefiltrowana no i nie wiem czy moge to dziecku malemu podawac do jedzenia.
    Pozdrawiam:)

    --
    Eco Forum UK
  • justincase987 21.06.12, 20:06
    wiwi1 napisała:

    > A ja Ci odpisalam na Matkach Polkach Skopiuje, a w razie gdybys chciala wyprob
    > owac lniany to ten z flaxfarm jest fajny. Zamawiam go dla siebie i moich koleza
    > nek:
    > Ja kupuje olej lniany i dodaje do wszystkiego, do zup, owsianki polewam makaron
    > , warzywa.Kupuje go ze wzgledu na kwasy Omega 3 i kupuje stad:
    > www.flaxfarm.co.uk/
    > Dostawa w ciagu 24 godzin olej swiezy, tlocza na biezaco i wysylaja, ja mam dat
    > e tloczenia na butelce tak nawyzej dwa tygodnie przed dostawa.
    >

    Ja polecam o wiele tansza opcje oleju lnianego, tzw. budwigowy z firmy Oleofarm, przywozimy go sobie z Polski, ta sama metoda wyrabiania tez trzeba przech. w lodowce, 1l za niecale 50 zl w dobrych sklepach zielarskich i aptekach.Oczywiscie do spozywania tylko na zimno.
  • miwah 16.03.12, 17:51
    mrs. t czyli ma byc bezsmakowy czy taki by ten smak lagodny raczej?
    W ww kryteriach ciezko mi poradzic bo my lubimy taki surowy, zdecydowany, dlatego czesto kupuje nierafinowany.
    A z rafinowanych takie z mocniejsza nuta owocowa. Do salatek zwlaszcza. I uwypuklona pieprzowa ( z mlodych oliwek) do chleba, do carpaccio.

    Co do jakosci, najlepszy jest swiezy od kogos kto zna sie na rzeczy i wie kiedy zbierac i jak przerabiac, ale to oczywiscie utopia w tym klimacie :)

    Cena czesto idzie w parze z jakoscia choc nie zawsze ale jednak dobry produkt plus stosowna obrobka swoje kosztuja wiec jest pewne minimum przyzwoitosci pzoa kregiem podejrzen :)

    Wazne by nie byl `podrasowany` czyli z domieszka jakiegos innego, tanszego oleju.
    Wazne by to nie byla tez pomace ( czyli popluczyny te z dna)- w supermarketach takowe mozna dostac po niskiej cenie - zwykle stoja na dolnej polce w metalowych pojemnikach uczciwie oznaczone jako pomace ale nieuczciwi producenci czesto zawieraja to w swoim produkcie i nie oznaczaja.

    Mialam sie rozpisac nt oceny dobrego oleju ale jako zem nie ekspert zaden i leniwiec w dodatku , to sie wysluze tym tutaj panem z Which? `a :)

    www.which.co.uk/news/2011/06/best-olive-oils-revealed-by-which--256354/
    Mam subskrybcje na `which` wiec zajrzalam do artykulu z wynikami ww i tam jako najbardziej zbalansowane smakowo oceniono Napoline ( jesli nie lubisz uwypuklen smakowych to moze byc tez dla Ciebie) i olive z Aldi- aldi evoo extra

    Fakt ze brano pod uwage raczej te bardziej powszechne produkty supermarketowe, nie zadne gourmet ale i gourmet czasem przegrywaja z niektorymi powszechniakami

    Troche wiecej w Independent znajdziesz wlacznie z dokladna charakterystyka walorow smakowych

    www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/the-ten-best-olive-oils-1688397.html?action=gallery&ino=8
    O, i jeszcze tu troche do poczytania :)- takie tam rozne pomocne w wyborze i trafieniu w gust :)


    www.bbc.co.uk/food/olive_oil
    PS

    ja ostatnio testuje takie z tesco w butelkach jak na oranzade ( dla tych butelek glownie : ) ) i w sumie niezle sa nawet
    Casolare- dosc zdecydowany smak ( bo nierafinowany ) wiec moze Ci nie podejsc
    www.luigismailorder.com/products/detail.asp?product=Il_Casolare_Olive_Oil_from_Umbria&cat=Oils_and_Vinegars&subcat=Olive_Oil
    Parioli w wersji do gotowania i druga do salatek, sosow salatkowych itp- bardzo lekkie wersje. Smak wyczuwalny ale raczej z lagodniejszych

    www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=268744089

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka