24.09.12, 12:24
Rosol gotuje z kury, wrzucam calego kuraka i gotuje okolo 8 godzin. Maria na swoim blogu mowi o dlugim gotowaniu a w mojej ksiazce o gotowaniu zalecaja nawet i 24 gotoac rosol. Ja na noc gazu bym nie zostawila, ale po 8 godzinach jest pyszny.
Moj maz ostatnio powiedzial, ze ma dosc kury i zjadlby rosol wolowy. Ja z checia tez, ale ciezko znalezc mieso do rosolu wolowe w supermarketach. Farmy w poblizu nie mam, samochodu nie mam, zeby gdzies dojechac, wiec pozostaja supermarkety.
Znalazlam na stronie abel and cole organiczne kosci wolowe do wywarow, wiec zamowie sobie te kosci, ale pasowaloby tez jakies mieso do tych kosci. Mieso w abel and cole jest bardzo drogie a jestesmy teraz w takiej sytuacji, ze nie mozemy pozwolic sobie na szalenstwa zakupowe, wiec pozostaja markety.
Podpowiedzcie dziewczyny co moge kupic w supermarkecie co moglabym wrzucic do tych kosci i gotowac razem, znaczy jakie mieso sie nada do gotowania z tymi kosciami?
Pozdrawiam:)
--
Eco Forum UK
Edytor zaawansowany
  • heraa 24.09.12, 22:20
    ja bym samych kosci nie wrzucala
    ale bym wrzucila kawalek mieska obojetnie jakiego
    no i jeszcze jak masz to kawalek indyka
    ;)
  • wiwi1 29.09.12, 13:03
    Nie znalazlam wolowego, dorzucilam kurczaka:) Tylko jeden blad zrobilam, a wlasciwie moj maz, bo to on robil rosol;) Kosci trzeba bylo namoczyc godzine w wodzie z odrobina octu, zeby wydobyc wiecej mineralow w kosci. a wiec moja maz namoczyl a potem wylal wode, kosci wyplukal, czyli te mineraly poszly do zlewu. A teraz wszystko sie razem gotuje. Coz, nastepnym razem nie bedziemy wylewac tej wody.
    Tu fajny przepis na wywar z kosci:
    www.traditional-foods.com/bone-broth/
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • heraa 29.09.12, 14:43
    oo nie wiedzialam o tym occie a w jakich proporcjach ?
    ciekawa jestem czy nie popsulo smaku
    daj cynk czy byl smaczny ;)
  • wiwi1 29.09.12, 15:22
    heraa w tym linku co podalam wyzej jest opisane jak gotowac wywar i jest tam tez napisane o occie. U mnie w przepisie bylo chyba cwierc szklanki octu, ale mysle, ze to troche za duzo. W tym zalinkowanym przepisie jest bodajze ze 2 lyzki, oczywiscie octu dobrej jakosci.
    Ja bym chciala sobie taki wywar pomrozic, zeby miec do zup, sosow czy gotowania w nim np jaglanki, tylko nie wiem w czym mrozic. Sloiki przyszly mi do glowy, ale moj maz stwierdzil, ze szklo moze peknac. W sumie logiczne, ale dalej nie wiem w czym mrozic;)
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • lilka.k 30.09.12, 19:55
    Wiwi1, ja mrożę bulion w sloikach i nigdy mi nic nie pękło. Jak wiem, ze zużyje w ciagu kilku dni, to przecedzam jeszcze gorący do sloikow, szybko zakręcam i mi sie wekują. Spróbuj , robie tak od dawna :)
  • miwah 30.09.12, 18:34
    abel& cole :)
    Paula Cola znam osobiscie z czasow kiedy mi jeszcze z lokalnej farmy warzywa dowozil ;-P

    To tak OTowo mi sie skojarzylo
    A miesa w supermarketach raczej nie kupuje ale moze sprobuj organic. Jakis stewing steak albo casserole.
    Lokalny rzeznik zwykle to na wywar miesny poleca i jest b dobry
  • wiwi1 30.09.12, 23:22
    Lilka chyba wlasnie sprobuje w tych sloikach pomrozic. U mnie rosol, taki porzadny jest co tydzien, ale nigdy niec nie zostaje, zeby sobie pomrozic. Tylko do tej pory gotowalismy raczej samego kurczaka. A teraz wlasnie mam te kosci.
    Miwah no ja wlasnie polegam niestety na miesie z supermarketow, ale kupuje tylko organic. Wolalabym takie od rzeznika, ale tez musialo by to byc mieso organic, a takiego rzeznika w poblizu nie mam, farmy tez nie.
    Rosol wolowo kurczakowy wyszedl bardzo dobry, tak sie scial w lodowce, ze mozna bylo galarete nozem kroic:)
    Jesli ktos by szukal kosci na rosol to polecam Abel and cole:)
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • wiwi1 30.09.12, 23:42
    Sloiki trzeba wyparzac wczesniej czy wystarczy je umyc w zmywarce?
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • miwah 04.10.12, 19:25
    wiwi1 napisała:

    > Jesli ktos by szukal kosci na rosol to polecam Abel and cole:)


    nie wiem czy nadal abel& colm sietu zaopatruje
    www.tablehurstandplawhatch.co.uk/thshop.html
    ale jesli, to od nich bezposrednio bedzie taniej i swiezej ;)
    Tylko nie wiem czy sprzedaz wysylkowa tez uprawiaja.
    Jesli nie uprawiaja, to raczej dla osob z Sussex
    M raz w tyg nas u nich zaopatrywal i jakosc rewelacyjna.
    Tez maja wegierskiego rzeznika wiec duzy wybor kielbasek 100% miesa, bez uzupelniaczy.

  • wiwi1 08.10.12, 16:55
    Popatrzylam sobie na tego linka , szkoda, ze nie robia sprzedazy wysylkowej. Wiekszosc produktow z upraw biodynamicznych chyba. Jak bym miala samochod to bym sie tam chetnie wybrala, ale nie mam. Za to mozna sobie udzialy w ich farmie wykupic;)
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • espionka 10.10.12, 15:59
    Ty chyba mieszkasz w Essex jeśli się nie mylę?

    Często autobusem mozna dojechać na farmers market do różnych wioseczek, może tu coś Cię zainteresuje?
    www.essexfarmersmarkets.com/markets
  • wiwi1 10.10.12, 22:51
    Tak, w Essex, dzieki za linka:) jest jedno niedaleko mnie to sie chetnie wybiore.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka