31.10.12, 18:58
a wiec kupilam i szukam natchnienia...
wkoncu zrobilam na patelni z papryka i cebulka
a chcialabym jakos inaczej
moze w bulce z jajkiem>
poradzcie cos
Edytor zaawansowany
  • lilka.k 01.11.12, 09:13
    Ja robie risotto z bakłażanem, curry z bakłażanem i batatami, nadziewanego bakłażana warzywami i kuskusem :) uwielbiam to warzywo i wariacje rożne robie.
  • wiwi1 01.11.12, 10:14
    Ja kupuje czasem, ale glownie moj maz sie zajmuje przyrzadzanim baklazana. Krtoi w plastry i piecze w piekarniku na grilu, albo dusi z wolowina i innymi warzywami w piekarniku.
    Mozna chyba takie kotleciki robic, ale nigdy nie robilam.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • mrs.t 01.11.12, 11:32
    Przekrqwam na pół , pryskam olejem/oliwą, piękne w piekarnia
    Wydlubuje miazsz,
    Podsmazam mielona baranine z cebula, czosnkiem, rozmarynem (sporo)
    Dodaje posiadany masz baklazana, pulpe pomidorowa
    Skóry po baklazanach wypełniam powyższym
    Zapiekam posypawszy posypał z bułki wartej wymierzonej że startm drobno serem
    Podaje z ryżem
    Mniam
  • mrs.t 01.11.12, 19:33
    A moussaka? Sprawdzanego przepisu nie mam..
  • lilka.k 02.11.12, 10:06
    Ja Moussake robiłam tyko raz, ale wyszła pyszna, przepis z Kwestii Smaku wzięłam.
  • mrs.t 03.11.12, 10:27
    Przekrqwam na pół , pryskam olejem/oliwą, piękne w piekarnia
    > Wydlubuje miazsz,
    > Podsmazam mielona baranine z cebula, czosnkiem, rozmarynem (sporo)
    > Dodaje posiadany masz baklazana, pulpe pomidorowa
    > Skóry po baklazanach wypełniam powyższym
    > Zapiekam posypawszy posypał z bułki wartej wymierzonej że startm drobno serem
    > Podaje z ryżem
    > Mniam


    jezu,
    autokorekcja w moim telefonie to jakas farsa! chyba wejde na wojenna sciezke z moim telefonem :/


    :
    przekrawam baklazana na pol, pryskam olejem, PIEKE W PIEKARNIKU i gdy miazsz jest miekki wydlubuje ostroznie
    podsmazam mielona baranine z cebula, czosnkiem, dodaje POSIEKANY MIAZSZ baklazana, pulpe pomidorowa, rozmaryn ,
    Skory po baklazanach wypelnian powyzszym
    zapiekam posypawszy POSYPKA z bulkli TARTEJ WYMIESZANEJ ze startym drobnym serem

  • miwah 04.11.12, 00:15
    ogolnie nie przepadam, ale z gofrownicy w jajku i parmezanie- boski!
    countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/08/alternative-use-of-your-waffle-maker.html
  • wiwi1 11.11.12, 19:29
    Dzisiaj probowalam robic baklazana w gofrownicy i przywarl do gofrownicy. Kupilam cast iron formy skeppshult
    www.skeppshult.be/index.php?option=com_content&view=article&id=59&Itemid=62
    Pierwsza z gory. Za moja poprzednia zamowiona z niemiec zwrocil mi bank, bo firma nie chciala;) Ucieszylam sie i kupilam sobie taka reczna wlasnie. Robilam gofry, ale bardzo przywieraly i teraz ten baklazan. Nie wiem co nie tak robie.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • miwah 11.11.12, 21:19
    a jest dobrze rozgrzana zanim nalozysz?
    Musi byc naprawde goraca, wtedy nie powinno przywrzec.
    Hartowalas ja jakos przed uzyciem? ( w instrukcji powinny byc wskazowki)
    Ew mozesz zmoczyc kawalek papieru kuchennego w oliwie i lekko ja przed uzyciem potraktowac ww
    Choc zwlaszcza w przyp baklazana w parmezanie nie powinno byc takiej potrzeby bo wszak parmezan tlusty :)
  • miwah 11.11.12, 21:22
    acha, i rzecz oiczywista, ale na wszelki wypadek...
    czy gofrownice obracasz po jakims czasie?
    I czy Ci przywiera po jednej stronie czy po obu?
    Jesli po jednej, zwlaszcza jesli po gornej, to znaczy ze obrot nastepuje za pozno i /albo za krotko po obrocie wyjmujesz
    To takie troubleshooting ;) metoda eliminacji
  • wiwi1 13.11.12, 00:25
    Pierwszym razem jak uzylam gofrownice to poszlam na zywiol i nie przeczytalam zadnej instrukcji, bo to takie proste sie wydawalo, zreszta nie bylo instrukcji zalaczonej. Drugim razem juz poczytalam tutaj:
    www.ehow.com/way_5192818_cast-iron-waffle-maker-instructions.html
    Z tego co producent napisal gofrownica juz zahartowana jest, nie mylam zadnymi plynami tylko sama woda, tak jak pisalo. Po rozgrzaniu daje troche oleju kokosowego. Gofrownice obracam (chociaz przyznaje sie, ze pierwszym razem nie bylam pewna czy sie obraca;).
    Coz bede robila tyle podejsc az wyjdzie. Tylko, ze teraz z tego przepisu:
    whatsreallycooking.blogspot.co.uk/2005/08/waffles-with-no-milk-eggs-or-soy-you.html
    Bo nie bedzie skladnikow szkoda wyrzucic.
    Pierwsze gofry robilam takie:
    allrecipes.com/recipe/almond-flour-waffles/
    ciasto fajne gdyby nie to, ze trzeba bylo je zeskrobywac.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • miwah 21.11.12, 13:18
    hmmm, przyznam ze nie mam pomyslu co by jeszcze zweryfikowac .
    Mysle ze to nie kwestia pzrepisow bo ja robie w swojej totalnie na wyczucie.
    Fakt ze nihgdy nie tradycyjne z maki ale skladniki tak nietypowe ze tym bardziej powinno mi sie na prawo i lewo wylewac i przyklejac :) a wychodza naprawde wzorowe
  • wiwi1 24.11.12, 15:20
    Bo trzeba bylo sobie zwykla teflonowa kupic a ja przekombinowalam. A ta Twoja zeliwna to tez z historia dluga a ponoc im wiecej i czesciej sie zeliwnych naczyn uzywa tym lepsze ich nieprzywierajace wlasciwosci. No nic, bede robic i robic az wyjda a jak nie to przekaze kolejnym pokoleniom;)
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka