13.12.12, 16:47
ciekawe informacje nt roznic mdzy surowym ( niepasteryzowanym, niefiltrowanym) miodem a kazdym innym poddanym obrobce termicznej.
Byc moze oczywiste rzeczy ale mi to dopiero jakby bardziej oczy otworzylo.
Np ze te wszystkie hymny nt miodu w zasadzie dotycza wylacznie miodu ktory nie zostal w zaden sposob potraktowany temperatura.
Ze miod poddany jakiejkolwiek obrobce termicznej ( a wiec np i ten uzyty do wypieku ciast, pierniczkow itp) zmienia sie w toksyczna wrecz ciecz.
Z tych samych powodow nie powinno sie miodu stosowac do slodzenia cieplych/goracych napojow.
I inna ciekawostka- surowy ponoc nie podnosi poziomu cukru we krwi. W przeciwienstwie do pasteryzowanego/obrabianego termicznie. No coz... dalo mi to do myslenia

www.theveggiegoddess.com/tag/raw-honey-vs-pasteurized-honey/
Edytor zaawansowany
  • wiwi1 13.12.12, 19:49
    Miwah dziekuje Ci za ten artykul. Pewne rzeczy wydaja sie oczywiste, bo przeciez wiadomo o miodzie, " ze zdrowy" a wystarczy uzywac miodu nieumiejetnie ii nie wiadomo w co sie miod zamienia. Ja dodaje miodu do pieczenia chleba, wiec teraz juz nie bede.
    W ten weekend zamierzam piec pierniczki, wiec pewnie miod zamienie cukrem kokosowym, zaden inny zamiennik mi do glowy nie przychodzi, moze molasa?
    Ja od dawna kupowalam miod od znajomego pszczelarza w Polsce, ktory nie poddawal miodu zadnej obrobce, ale w zeszlym roku duzo pszczol mu padlo, wiec miodu nie mial. Kupilam z innej pasieki, moj brat zna ponoc wlascicieli, ale to juz jest pasieka ze sklepem internetowym, wiec wiadomo, ze maja wieksze ilosci i nie wiadomo jak ten miod traktuja, choc mnie w mailu zapewnili, ze nie podgrzewaja.
    Ja uwielbiam miod gryczany i miod spadziowy.
    Miwah znasz moze jakies pasieki, ktore robia sprzedaz internetowa, a ktore mialyby w sprzedazy miod niepasteryzowany? Moze bym sprobowala cos lokalnego.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • wiwi1 13.12.12, 19:59
    Jeszcze sie zastanawiam dlaczego pisza, zeby nie podawac miodu dzieciom do 3 lat, wszedzie pisza do roku czasem dwoch. wWasnie mialam zaczac corce podawac a ma 17 miesiecy.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • liley11 13.12.12, 22:15
    jakos zawsze czekalam, az herbata przestygnie zanim dodalam miod...nie wiem skad to sie wzielo?
    Miod moze silnie uczulac, datego odradzaja podawanie go dzieciom
    Jak dzieci byly male, to do ciast (ktore pieklam raz na rok) dodawalam syropu klonowego
    --
    Nie nalezy mylic prawdy z opinia wiekszosci.
    Jean Cocteau
  • miwah 13.12.12, 23:26
    my planujemy wrocic do 1-2 uli na wlasne potrzeby co w pewnym momencie zawiesilismy, tez dlatego ze miod rzekomo mial podnosic poziom cukru wiec inwestowanie w cos bez mozliwosci korzystania bylo malo inspirujace. Mamy caly ekwipunek, tylko pszczol brakuje :->
    Znamy wielu pszczelarzy w okolicy, najlepsza opcja jest chyba wlasnie cos lokalnego. Znajomy ktory nas wdrozyl w pszczelarstwo, niestety z powodow rodzinnych wyemigrowal do Walii. On nie pasteryzowal miodu. W lokalnym sklepie mieli lokalny i w sloikach i w plastrach wiec podejrzewam ze przynajmniej ten w plastrach nie byl niczym traktowany.

    Sprobuj w okolicy skontaktowac sie z Beekeeping Society. Oni maja kontakty do pszczelarzy i tam juz latwo wywiad pzreprowadzic, ew poprosic o taki na zamowienie ( czyli bez obrobki)

    Kiedys surowy kupowalam tez tutaj
    www.funkyraw.com/shop/index.php?main_page=advanced_search_result&search_in_description=1&keyword=honey
    a ostatnio znalazlam
    www.tropicalforest.com/Tropical_Forest/Tropical_Forest_Honey_Products.html
    ten afrykanski jest wlasnie raw, poza tym to tzw dziki miod, pszczoly nie sa dokarmiane cukrem ( co nie jest mozliwe w krajach europejskich w wiekszosci ze wzgledu na klimat bo zima zwykle dokarmianie niezbedne)
    i bez uzycia antybiotykow, srodkow przeciwko tej pszczelej zarazie ( tez w Europie zwykle standard). Organic, faitrade itd.
    Przez amazon mozna u nich zamowic pon 3 kg kociolek i cenaatrakcyjna nawet . Niestety, pakowany w plastik i to jest chyba ten jeden minus.
    www.amazon.co.uk/Tropical-Forest-Organic-Ethiopian-Honey/dp/B006JO30G2/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1355433697&sr=8-2
    W mniejszych ilosciach pakowany w sloiki
    Tyle narazie mojej wiedzy.
    Znajomy znajomego z Wegier szuka zbytu w UK.
    Pasieka w lesie wiec w miare ekologiczna. Niestety, filtruja o ile mi wiadomo, a wiec podgrzewaja. Namawiam zeby w nastepnym sezonie nie tykali i najlepiej w plastrach, to bym sobie u nich moze zamowila, ale czasami stare przyzwyczajenia zwyciezaja i ludzie wola po swojemu.

    Nie wiem niestety jak z tym podawaniem dzieciom. Gdzies mi sie bodajze obilo o oczy ze do 18 mies organizm powinien wytworzyc jakies tam zdolnosci radzenia sobie z jadem kielbasianym wiec zwykle jest to 1-2 lata ( do roku bodajze ze wzgledu na ew ryzyko alergii nie zaleca sie pasteryzowanego, ale to tez bzdura bo wiele zrodel podaje ze pasteryzacja w przypadku tej bakterii nie robi zadnej roznicy), po roku chyba niespasteryzowany jest odradzany ze wzgledu na to ryzyko botulizmu jeszcze. I mozliwe ze tak na wszelki- wielki do 3go r.z ( bo moze bywaja odchylenia gdy sie ta odpornosc dluzej ksztaltuje, ale to tylko takie moje zgadywanki. Trzeba pewnie temat zglebic bardziej
  • miwah 13.12.12, 23:30
    a pierniczki z melasa ( np takie na styl szwedzki) sa przepyszne!!! Msz, duzo lepsze niz z miodem.
  • wiwi1 14.12.12, 11:51
    Miwah duzo mi sie rozjasnilo, dzieki za namiary na pszczelarzy:) bede sie dowiadywala w takim razie. Nie wiedzialam, ze filtrowanie miodu przebiega przy uzyciu wyzszej temperatury, nie wiem czy ten moj miod jest filtrowany czy nie, jest w miare klarowny (ale nie wiem czy to ma cos do rzeczy) ach, ide chyba zaraz maila do nich napisac z zapytaniem. Pozatym wolalabym nie sprowadzac miodu z Polski jesli tu pod reka mialabym taki jak chce, czyli raw, organic, no i gryczany, bo to moja milosc miodowa, ewentualnie spadziowy.
    I jeszcze pytanie odnosnie tej molasy w pierniczkach czy wiesz moze w jakich proporcjach do miodu dodac tej molasy, chyba nie 1:1, bo molasa ma bardzo wyrazny charakterystyczny smak (ja na przyklad tak z lyzeczki molasy nie tkne, az mnie odrzuca), czy ewentualnie wlasnie syrop klonowy w zastepstwie?
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • mrs.t 14.12.12, 12:00
    miod moze zawierac bakterie powodujace botulinizm
    ale jw , czy pasteryzacja tego np nie niweluje ? no bo jak , wybija wszysttko co dobre to i pewnie to co zle


    ja jakis czas temu mialam te refleksje o miodzie jak sie dowiedzialam wlasjue ze te sklepowe sa pasteryzowqne wiec w sumue bezwartosciowe
    na szczescie wlasnie rodzice zalatwili mi z pasieki naturalny
  • miwah 14.12.12, 20:12
    mrs.t gdzies czytalam ( teraz musze do kuchni bo tesciowa jutro wpada ;-P , ale po week-endzie moze poszukam jesli wczesniej sie nie natkniecie), ze ta bakteria jest akurat bardzo oporna jesli o traktowanie temp chodzi i temp w jakich pzrebiega pasteryzacja i tak nie daja jej rady wiec to ( pasteryzacja znaczy) rzeczywiscie bez sensu podobno

    Nie wiem na ile wiarygodne zrodlo ale tez jakas bibliografia sie tam podpierali wiec wygladalo dosc sensownie.


    Wiwi, jakie proporcje to nie wiem, niestety, ale jesli chcesz wyprobowac inny przepis ( zamiast przerabiac ten na miodowe) to polecam wszelkie na skandynawskie pepparkakor z melasa
    Moj byl bodajze ze strony White Plate
    o ten zdaje sie
    whiteplate.blogspot.co.uk/2008/12/witeczne-pierniczki-imbirowe-ze-szwecji.html
    i wszyscy u nas zgodnie stwierdzili ze bija na glowe miodowe ( po wielu latach pieczenia miodowych, tradycyjnych)
  • wiwi1 29.12.12, 23:14
    Miwah dziekuje za przepis, pierniczki zrobilam. Zaraz po upieczeniu byly miekkie, ale jak wystygly zrobily sie twarde. Czy one kruszeja? Bardzo mi smakuja, ale dzieciom nie dam, bo za twarde, chyba ze skruszeja, ale tak mnie kusza, ze codziennie podjadam jednego:)
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • miwah 30.12.12, 12:02
    wiwi, tak, one robia sie twarde ( tluszcz i cukier/melasa twardnieja/ przechodza w stan staly po wystygnieciu). Pozniej, pozostawione na wierzchu, miekna. Niestety, jak dla mnie :)
    A po jakim czasie, to zalezy od wilgotnosci powietrza na zewnatrz i w domu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka