Dodaj do ulubionych

Lody, lody

22.02.13, 19:13
Pomyslalam, ze kupie sobie maszyne do lodow. W lecie kupujemy lody ale ten sklad jest odpychajacy.
Macie? Robicie lody? Wychodza takie same jak te ze sklepu? (znaczy konsystencja). Jaka maszyne polecacie?
Pozdrawiam:)
--
Eco Forum UK
Edytor zaawansowany
  • miwah 22.02.13, 21:09
    mam 3 maszyny ;)
    Wszystkie magimixa. Jedna mala ktora byla na poczatek( chyba 0.7l) , pozniej trafilam na kolejna wieksza ( 1l) za funta. I pozniej na jeszcze kolejna tez w tej cenie wiec szkoda bylo nie brac. A sie okazalo ze w lecie przydaja sie obie wieksze, zwlaszcza gdy mamy gosci.
    Mniejsza przyobiecana jednym takim co sie rozsmakowali.
    Konsystencja msz zadowalajaca. Magimix b dobrze mrozi w porownaniu do takiego np Philipsa ktory tez przez krotki okres wyprobowywala.
    prosto z maszyny taka
    countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/08/passion-fruit-and-lime-icecream.html
    countrybeehive.blogspot.co.uk/2011/06/fathers-day-strawberry-coconut-sorbet.html
    a w trakcie sesji zdjeciowej w sloncu juz np taka ;)
    countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/07/frozen-yogurt-ice-cream.html
    countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/06/espresso-pecan-ice-cream.html
    czyli jak to lody... ale i tak pyszne ;-)

    Zawsze mozna tez przelozyc do pojemniczka i przechowac w zamrazarce.
    Tylko do mikstury warto dac odrobine soli dzieki czemu nie zamarzna na kosc ze bedzie trzeba pozniej rabac siekiera :)
  • wiwi1 27.02.13, 23:57
    Miwah jak zwykle dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. W opisie magimixa na Amazonie pisze, ze mam non stick miske w srodku, czy Twoja jest czyms pokryta?
    Cos takiego znalazlam:
    www.amazon.co.uk/Magimix-Glacier-Cream-Maker-Chrome/dp/B00008WFDE
    Czy mozna w sieci szukac przepisow i dostosowac do maszyny czy raczej musza byc z dolaczonej (jesli jest) ksiazeczki z przepisami?
    Pozdrawiam:)

    --
    Eco Forum UK
  • wiwi1 28.02.13, 00:24
    Ten ma dobre opinie i cene:
    www.amazon.co.uk/Andrew-James-Sorbet-Yoghurt-Machine/dp/B003UFNJ1Y/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1362007079&sr=1-1
    --
    Eco Forum UK
  • miwah 28.02.13, 22:00
    wiwi, moja nie jest non-stick. Jest ze stali( to w srodku)
    , ale musze dodac ze moje Magimixy sa z tych starszych. Tzn wygladaja jak ten z linku, ale maja tak pewnie po 10 lat, wiec niewykluczone ze wspolczesna wersja jest w tym wzgledzie inne.

    Andrew James rzeczywiscie dobrze wyglada.
    Z drugiej strony, ja sie skusilam na pamietna gofrownice AJ ktora tez miala swietne opinie i niestety, przewiozlam na tym non-stick ktory zaczal zlazic platami po kilkukrotnym uzyciu.
    Z trzeciej strony, skoro to jest zimne a nie gorace, to moze jednak nie bedzie zlazic.
    Z czwartej strony, to mieszadlo w sumie ma kontakt ze sciankami i dnem wiec ryzyko, ze non-stick zeskrobie jesli bedzie marnej jakosci ( czego na pierwszy rzut oka nie widac a i przy rzadkim uzytkowaniu nie wyjdzie)
    A z piatej strony, skoro Magimix wspolczesny jest non-stick ( Phillips tez byl), to tez jest to samo ryzyko
    No trudno mi powiedziec...

    z przepisami mozesz improwizowac. Ja nigdy z ksiazeczki nie korzystalam, tez ze wzgl na wymogi dietetyczne, ale i tak jakos latwiej mi bylo z glowy i na wyczucie.
    Jesli chcesz dietetyczne inspiracje, sluze podpowiedziami, ew linkami z roznych stron
    Maria tez chyba ma kilka.
    Albo :)
    www.roostblog.com/roost/blood-orange-prosecco-thyme-sorbet.html/
    W sumie to nie moze sie nie udac ;)
    Uwazaj tylko by nie dodawac za duzych kawalkow a np takie rzeczy jak kawalki orzechow czy owoce, dopiero pod sam koniec bo inaczej moga stopowac mieszadlo zanim masa lodowa jest dobrze wymieszana i przymrozona ( blokujacy kawalek maszyna odbiera jako zamrozone na kosc, pora sie wylaczyc z akcji`)
    Inna opcja to maszyny ktore nie wymagaja mrozenia miski ( Gaggia itp) ale to juz wyzsza polka cenowa i tez raczej niezbedne gdy produkcja naprawde intensywna
    Taka z miska zajmuje wiecej miejsca w zamrazarce, za to duzo mniej w szafce.



  • wiwi1 09.03.13, 23:01
    Kuopilam ta Andrew James, bo cenowo calkiem niezla, jest pokryta jakas powloka non stick, ale wszystkie sa. Jesli sie sprawdzi wtedy bede szukac jakiejs lepszej.
    Miwah wspomnialas o przepisac, jesli bedziesz miala chwilke czasu to poprosze o kilka;)
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • wiwi1 17.03.13, 18:37
    Maszyna wyrobowana robilam lody bananowe, nie wiem ile tluszczu bo wiecej niz w przepisie mleko mialam bardzo tluste ponad 4% i smietane 44 % do tego dojrzaly banan i troszke cukry kokosowego. Pyszne lody. Poprosze i przepsy:) bede probowala robic nowe smaki.
    Pozdrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • wiwi1 26.01.14, 15:53
    www.southbeachprimal.com/avocado-creamsicles/
    --
    Eco Forum UK
  • princesswhitewolf 02.03.14, 00:11
    aha. mam przystawke do lodow do KitchenAid

    wychodza swietnie ale trzeba je jesc w ciagu 1 tyg bo nie maja konserwantow
  • wiwi1 22.03.14, 13:19
    mariamindbodyhealth.com/coconut-strawberry-pops/
    --
    Eco Forum UK
  • wiwi1 30.09.14, 14:17
    www.southbeachprimal.com/avocado-creamsicles/
    chocolatecoveredkatie.com/2012/08/01/strawberry-smoothie-popsicles/
    janessweets.blogspot.co.uk/2010/07/have-happy-heat-wave-with-mango.html


    --
    Eco Forum UK

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka