Dodaj do ulubionych

cena taniej wieprzowiny

05.04.13, 16:59
moj maz znowu cos wygrzebal :->
Akurat dotyczy m in Polski gdzie tez wiekszosc miesa do komercyjnego wyrobu wedlin pochodzi z tej hodowli :( ( Pek itp)

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=G5KNGBm1LeA#!
Edytor zaawansowany
  • wiwi1 10.04.13, 23:16
    Ja sobie wyrwalam kabel od komputera i nie mialam dostepudo netu przez jakis czas. Chetenie sobie ten filmi obejrze, bo na wakacje sie wybieram do Polski wiec warto wiedziec co na polkach sklepowych lezy;)
    Pozrawiam:)
    --
    Eco Forum UK
  • espionka 16.04.13, 10:57
    z tego co tam pokazali wynika, ze w UK nie jest jeszcze tak zle, najgorzej jest w Stanach
  • miwah 17.04.13, 15:09
    espionka napisała:

    > z tego co tam pokazali wynika, ze w UK nie jest jeszcze tak zle, najgorzej jest
    > w Stanach

    ja zrozumialam ze na dobra sprawe, kazda wedlina czy mieso sprzedawane w UE, jesli nie jest eko, moze pochodzic z tego polskiego kombinatu. Glownie wedliny i przetworzone artykuly miesne/ mieso jako dodatki, bo na surowym miesie chyba zwykle jest oznaczenie z jakiego kraju pochodzi. Ale te wszystkie wedliny kontynentalne nie wspominajac o polskich ktore dosc masowo w polskich sklepach tudziez ASDA czy Tesco... te moga byc wlasnie produkowane z ww.
    Co prawda jedyna sklepowa wedlina na jaka sie skusilam ostatnio w wersji nie organic to byla szynka parmenska ( bo bez konserwantow, nic w niej oprocz soli) , ale po tym materiale na sama mysl ze mogla byc wyprodukowana z miesa tak wyhodowanego.... brrr, chyba nigdy wiecej.
    Na szczescie do dobrej jakosci wieprzowiny ze sprawdzonego zrodla mam dostep ( oraz 2 mangalitze osobistego chowu) ale wedliny poza organic juz chyba nie kupie. Wiec na dobra sprawe pozostaja tylko kielbaski all meat na styl tubylczy ( bo wszystkie inne gotowce nawet eko maja chemie w dodatkach)
    Zatrwazajaca tez jest wzmianka ( nie pamietam czy w tym programie czy na Care2 czytalam) o holenderskim miesie i procencie ( bodajze 40%) zakazonym MRSA ( w efekcie stosowania antybiotykow w hodowli)
  • miwah 17.04.13, 15:14
    nie to zrodlo o ktorym wspominalam, ale tez w temacie MRSA ( i pewnie nawet bardziej wiarygodne)
    Choc chyba nieco starsze dane.
    www.soilassociation.org/LinkClick.aspx?fileticket=%2BmWBoFr348s%3D&tabid=385
  • espionka 17.04.13, 15:43
    chodzilo mi o to, ze farmerzy w UK jeszcze jakos sie trzymaja razem i mozesz Slow Food kupic np. w Sainsburym. Bylam teraz w Polsce i tam nie ma takiego wyboru, nie ma szans na kupno zdrowszego miesa eko w markecie.
  • espionka 17.04.13, 15:46
    ale ogolnie straszny jest ten pig buisness:(

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.