jak długo jeszcze pośrednicy w kulturze będą sterować sztucznie cenami na produkty , które na logikę powinny być produktami o wiele wile tańszymi.
Chodzi mi o rynek książek papierowych audiobooków i ebooków.
To przechodzi ludzkie pojęcie jak zachłanne są wytwórnie, właściciele praw autorskich i pośrednicy pomiędzy autorem a nabywcą.
Rozumiem że książka papierowa może kosztować dużo: drzewo musi wyrosnąć, drewno trzeba przerobić, druk magazynowanie , transport etc. etc.
Ok. mogę zapłacić 40-50 zł - no 60 za twardą okładkę.
Ale qu....... dostaje jak widzę w księgarniach audiobooki w tej samej cenie co papier a już czerwonej gorączki dostaję jak widzę .pdf-a lub .epuba również w tej samej cenie lub co nieraz zdarza się DROŻSZEGO od papieru.
Chyba nikt nie wierzy w to , że wyprodukowanie pliku .pdf jest tak samo drogie jak książki z paieru.
Rynek czytników ebooków rośnie i rośnie zaś właściciele praw utrzymują sztucznie ceny na wysokości słońca w zenicie.
Nie dziwi więc to że rośnie równoległa szara strefa gdzie takie ebooki i audiobooki są udostępniane za przysłowiowe - dziękuję.
Niektórzy autorzy widząc pazerność właścicieli praw - sami udostępniają swoje książki w sieci za całkowitą darmochę - z adnotacją "jak się podobało proszę o wsparcie".
Żeby nie być gołosłownym zapodaję link do księgarni:
http : / / e - booksweb . pl gdzie np. książka M. Witkowskiego DRWAL (kuriozum cenowe)
w wersji audio kosztuje 26,90 zł zaś w pliku pdf. 31,90 zł !!!!
Czyli wersja audio - gdzie czytający poświęcił swój czas na piękne przeczytanie książki do mikrofonu, wynajęcie studia nagrań , prąd itp - zostało wycenione niżej niż konwersja pliku np. z .doc do .pdf co można wykonać nawet darmowym Open Officem.
Takich przykładów cenowych nielogicznych zagadek można znaleźć więcej.
Ja mogę zrozumieć że każdy chce mieć willę z basenem i maybacha - ale są pewne granice kultury - qurw... ma...
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.