domi2209
07.01.13, 23:47
Dziewczyny, w jakim wieku wasze maluchy zaczęły pokazywac coś i nasladować np gesty (kosi-kosi, papa itp). Ja juz kiedyś zakładałam wątek o moim Filipku,ale teraz konkretnie o te umiejętności chcę zapytać. Może któraś z was wie od kompetentnego lekarza jak to z tym jest? Ja się spotykam z tak różnymi opiniami że głupieję. Mój mały 13 m-ce (12 korygowanych+hipotrofia) słabo sobie z tym radzi, naśladuje po nas wyciąganie języka, naśladuje gdzie włożyć piłke czy klocek jak się mu pokaże, ale nie wiem czy to o "takie" naśladowanie chodzi. Kosi-kosi woli robić moimi rękami i się wtedy śmieje, sam czasem pomacha rękami,ale nie klaszcze jakoś konkretnie. Papa w ogóle nie mogę go nauczyć, za żadne skarby. No i wciaż nie pokazuje-rozpoznaje przedmioty niektóre, jak się o nie zapytam to czasem weźme je do rączki (auto traktor),albo spojrzy na nie (np na zegar na ścianie"tik tak"),ale nie pokazuje reką ani palcem i już naprawdę zaczyna mnie to martwić. Psycholog i logopeda nic na razie niepokojącego nie zauważyli. Dodam jeszcze że mały ma wadę wzroku +7,5 korygowaną okularkami +3,5
--