Dodaj do ulubionych

Jakas dobra ksiazka do java...

24.02.06, 18:21
Czy ktos moze cos zasugerowac? Javy zacznam sie uczyc a musze zrobic cos co
cie nazywa Java Library for Port Knocking (praca dyplomowa) do zorobienia na
wrzesnien :)
Od czego zaczac (jaka literaturka) ? Poruszam sie bez problemu w C ale java
jest bardzo inna i nie mowie tu o syntaxie tylko o calej idei...
Pozdrawiam
Piotr P.
Edytor zaawansowany
  • 24.02.06, 18:23
    a moze jakies ciekawe ebooki ktos moze polecic (lub podeslac)
  • 24.02.06, 22:41
    Zaproponuję tak:

    "Thinking in Java" Bruce'a Eckela
    Wyszły już bodajże 3 edycje. Dostępna także po polsku.

    Ksiązka bardzo szeroko omawia ten język. Wobec tego sugerowalbym na sam
    poczatek przeczytac jakis tutorial w sieci.

    Ponieważ znasz C, to pewne rzeczy będzie łatwiej przyswoić. Znasz C++? Jeśli
    tak, to świetnie, bo odpada zaznajomianie się z tematyką klas.

    Z grubsza: w Javie wszystko już zostało zaimplementowane. Podczas pisania warto
    korzystać ze specyfikacji... java.sun.com/reference/api/

    Do większych projektów - z sieci można ściągnąć w miarę przyjemne środowiska
    (np. NetBeans, Eclipse).

    Powodzenia :-)
  • to moze ja dorzuce 3 grosze..

    jesli uzywales kiedys (i lubiales) Microsoftowego VisualC++, to od razu lap
    NetBeans'a, bedzie Ci sie latwiej poruszac. Najnowsza jest podajze wersja
    5beta, ale jest ekhem, deko niestabilna, i po paru godzinach pracy dobrze jej
    robi restart. Mimo tego na prawde wydaje mi sie ze i tak jest o niebo
    przystepniejszy niz eclipse, ktory co prawda ladniej wyglada i ma wiecej
    pluginow.. ale.. wszechobecne niezbyt jasne kreatory albo bardzo fajne 'tricki'
    (patrz deployowanie modulu na serwerze) potrafia zirytowac do bolu..

    *ps
    deployowanie modulu na serwerze, uzywajac pluginu Lomboz:
    masz drzewko:

    modul1
    |
    +--- serwer1
    \----serwer2

    modul2
    \____ serwer1

    zeby zdeployowac modul1 na serwer1 trzeba:
    *kliknac lewym na serwer1 w drzewku modulu1
    *kliknac prawym na modul1 i wybrac deploy

    do prawdy nie kumam, po jakiego grzyba. nie logiczniej bylo by podpiac to samo
    menu kontestowe od razu pod ikonke serwera? czyli aby deploynac modul1 na
    serwer1, trzebabybylo kliknac prawym na ikonce serwera1 w drzewku modulu1? a
    nie tak jak teraz ze najpierw trzeba kliknac lewym na serwerze, bo inaczej sie
    nic nie pojawi i sobie mozna prawym do woli klinac :) baa.. zeby po tym
    kliknieciu lewym jakas ramka sie na tym serwerze przynajmniej pojawila,, gdzie
    tam..

    tak, uprzedzilem sie do eclipsa :P moze w najnowszej wersji jest juz lepiej,
    ale ja podziekuje, stanowczo juz wole rameczke z !exception! i klikac [OK] co
    10 i pol minuty w becie netbeansa niz dochodzic a co mial autor na mysli
    projektujac ladny okragly, kolorowy i wnerwiajacy UI eclipsa :]
  • 25.02.06, 22:05
    Wiekie dzieki za porady..
    Zaczelem od bluej jakies 2 tyg temu zmienilem na Eclipse 3.12. A teraz moze
    zmienie na NetBeans. Visuala C++ nie znam. :( Jestem dosc mozno zaznajomiony z
    C ale mialem na studiach w polsce tez C++ tylko ze w malym wymiarze jak to
    wszytsko w polsce :) I pisalem w Turbo C++ czy cos takiego. A Jave lubie jak na
    razie podoba mi sie to ze jelsi masz na to chote to piszesz swoje wlasnie
    rozwiazania problemow a jak nie to kozystasz w wczesniej przez kogos zrobiontch
    bibliotek. A co sadzicie O PORT KNOCKING? Dokladnie o bibliotece JAVY do tego?
    Mi ten temat wydal sie ciekawy:)
    Pozdrawiam
    Piotr P.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.