31.07.06, 00:55
Cześć! Co wykonuje ten fragment kodu?
Dim dbPlik As DAO.Database
Dim rstPlik As DAO.Recordset
Dim plik As String
Set dbPlik = CurrentDb
Set rstPlik = dbPlik.OpenRecordset("importAll")
plik = Dir("J:\USERS\ANALIZY\Praktyka IT\Import_txt")
x = 0
Do While plik <> ""
rstPlik.AddNew
rstPlik!NazwaPliku = plik
rstPlik.Update
x = x + 1
plik = Dir
Loop
rstPlik.Close
dbPlik.Close
DoCmd.Requery

I jeszcze pytanko: jaką pętlę użyć aby wykonała się tyle razy ile jest
aktualnie plików txt ( zmienna liczba tych plików). Dzięki za odpowiedź;)
Edytor zaawansowany
  • mmiga 17.08.06, 14:25
    tityo napisała:

    > Cześć! Co wykonuje ten fragment kodu?
    > Dim dbPlik As DAO.Database
    > Dim rstPlik As DAO.Recordset
    > Dim plik As String

    ' deklaracja zmiennych uztych później '

    > Set dbPlik = CurrentDb

    ' przypisanie do zmiennej dbPlik aktualnie otwartej bazy danych (tej, z której
    jest wykonywany ten kod) '

    > Set rstPlik = dbPlik.OpenRecordset("importAll")

    ' przypisanie do zmiennej rstPLik tabeli "importAll" z tej bazy '

    > plik = Dir("J:\USERS\ANALIZY\Praktyka IT\Import_txt")

    ' sprawdzenie, czy plik "Import_txt" istnieje i przypisanie jego nazwy do
    zmiennej plik ' *)

    > x = 0

    ' jakiś x, który coś liczy, ale nie jest zadeklarowany w tym kodzie. '

    > Do While plik <> ""

    ' robimy to tak długo, aż plik będzie pustym ciągiem '

    > rstPlik.AddNew

    ' dodajemy do tabeli nowy rekord '

    > rstPlik!NazwaPliku = plik

    ' i do pola NazwaPLiku dodajemy jego nazwę '

    > rstPlik.Update

    ' zapisujemy zmiany '

    > x = x + 1
    > plik = Dir

    ' bierzemy następny plik z *), ale tu był wyszczególniony tylko jeden, więc Dir
    zwróci pusty ciąg '

    > Loop

    ' koniec pętli '

    > rstPlik.Close

    ' zamykamy tabelę '

    > dbPlik.Close

    ' zamykamy bazę '

    > DoCmd.Requery

    ' coś odświeżamy - pewnie formularz '

    >
    > I jeszcze pytanko: jaką pętlę użyć aby wykonała się tyle razy ile jest
    > aktualnie plików txt ( zmienna liczba tych plików). Dzięki za odpowiedź;)
    W linijce z *) wpisać maskę plików np.:
    plik = Dir("J:\USERS\ANALIZY\Praktyka IT\Import_txt\*.txt")

    pozdrawiaMM
    --
    Marcin M. Miga
    Marcin.Miga[@]gmail.com
    16°53'21"E 52°23'11"N
  • geek123 01.02.19, 12:09
    Potrzebujesz szybko zagłębić się temacie SQL czy VBA? Zapraszamy na profesjonalne szkolenia do geek-on.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka