Dodaj do ulubionych

Crash-course programowania

10.01.07, 18:35
Witam,

postanowilem zostac programista (teraz zaczynam, perspektywa 3 lat) i prosze
was o
wskazowki...

Koncze SGH, pracuje w bankowosci i spodobala mi sie praca IT w bankowosci
(programowanie aplikacji, baz danych etc.)

W przyszlosci nie wykluczam 'przejscia na druga strone' i zostanie bardziej
programista niz bankowcem. Kariere bede rozwijal zagranica m.in. w Londynskim
City. Musze zdobyc umiejetnosci w:
- bazach danych: MS SQL 2005, Oracle 10g (i jezyki: VBA, SQL, Delphi)
- do aplikacji w np. MS Visual Studio 2005: C++, C#, J#, Visual Basic, Java
- do aplikacji (podstawy) jak i stron www: html

Moje pytania:
1. czy dobrze zdefiniowalem umiejetnosci potrzebne do pracy w IT dla
bankowosci?
2. od jakiego jezyka zaczac. Czy sa jakies jezyki, ktorych lepiej nie uczyc
sie rownoczesnie? Rozumiem, ze VBA i SQL oraz html to moge sie spokojnie
uczyc. Delphi podobno jest przydatne do Oracle 10g? Natomiast co z
pozostalymi?
3. Dlaczego nie wykorzystuje sie w bankowosci jezyka C (ale uzywa sie go
podobno w programowaniu np. dekoderów TV), czy mam go sobie odpuscic? Z
drugiej strony w ksiazce "Thinking in C++" Bruce mowi, ze trzeba znac
podstawy C, zeby pociagnac w C++? Czy najpierw nauczyc sie C++, a dopiero
potem C#?
4. Jak do tych 'profesjonalnych' jezykow maja sie darmowy 'zestaw': serwer
Apache, mySQL i PHP do tworzenia serwisow internetowych? Chce sie nauczyc je
robic i mam wrazenie, ze mozna to robic na dwa sposoby: profesjonalny
(Oracle, MS SQL Server i jezykie np. C#) oraz chalupniczy (mySQL, PHP), czy
dobrze mysle? Ktora droge lepiej wybrac? Czy obie rownoczesnie moge?

I na koniec pytanie do was programistow:
Jednym z powodow dla ktorego decyduje sie na ta dzialke jest mozliwosc pracy
freelance tzn. z laptopa w kawiarni czy domu. Na ile rzeczywiscie jest to
realne (rozumiem, ze predzej zagranica niz w Polsce, gdzie gorzej traktuje
sie pracownika i ma on mniej swobody).

Pozdrawiam i bede wdzieczny za odpowiedzi.
Edytor zaawansowany
  • student22 11.01.07, 10:50
    Za dlugiego posta napisales, ciezko to ogarnac i odpowiedziec ;-)

    Ogolnie bankowosc - to programowanie na wysokim poziomie, nie interesuja Cie
    specjalnie szczegoly techniczne zwiazane ze sprzetem, skupiasz sie na tym, zeby
    program wykonywal jakas logike biznesowa. Dlatego nie programuje sie w C, ktory
    nastawiony jest na to by wykorzystywac specyficzne cechy konkretnej maszyny i
    uzyskiwac wysoka wydajnosc.

    Na Twoim miejscu, zostawilbym PHP i mySQLa, nawet ciezko widze jak masz teraz
    sam sie nauczyc programowania w jezykach wysokiego poziomu (C#, JAVA).

    Chyba najlepiej byloby zajac sie Oraclem i ogolnie bazami danych - to temat
    calkiem dobry do przelkniecia, a i na specjalistow od Oracla, PL/SQLa itp, jest
    w tej chwili calkiem niezle zapotrzebowanie.
    (i Delphi nie ma z tym duzego zwiazku, generalnie to w ogole nie zajmowal bym
    sie tym).

    Pozdrawiam
    AT.
  • r_ed 11.01.07, 15:51
    > postanowilem zostac programista (teraz zaczynam, perspektywa 3 lat)
    > [...]
    > Jednym z powodow dla ktorego decyduje sie na ta dzialke jest mozliwosc
    > pracy freelance tzn. z laptopa w kawiarni czy domu.

    Moze to zle odebralem ale ... nie napisales nic o tym czy sie tym interesujesz,
    czy programowales kiedys i czy w ogole to lubisz. Wymieniasz ciurkiem SQL,
    Oracle, VBA, Delphi, C++, C#, J#, VB, Jave, html i php. Najlepiej skoncentrowac
    sie na 1-3 jezykach niz uczyc sie wszystkiego. Nie jestem tylko pewien czy
    powod, o ktorym napisales (praca w domu - czy ogolnie zdalnie) nie jest glownym
    powodem takiej decyzji ... jesli tak to radzilbym to wszystko jeszcze raz
    przemyslec.
  • dolce_vita_code 15.01.07, 00:27
    Dzieki za odpowiedzi. To ja ale zmienilem nicka, bo zapomnialem hasla do
    porzedniego ;)

    Pisalem kiedys w VBA, i widze ze pisanie kodu coraz bardziej mnie wciaga, takze
    freelance to nie jedyna motywacja.

    Zaczne od baz danych i potem ide w C++ lub C# (co bardziej polecacie w
    bankowosci zagranica?)

    W jakim jezyku polecacie robic stronki internetowe, bo tak czy tak chce sie tym
    zajac.

    Pozdrawiam,

    dolce_vita_code
  • r_ed 17.01.07, 16:19
    > Zaczne od baz danych i potem ide w C++ lub C# (co bardziej polecacie w
    > bankowosci zagranica?)

    Nie wiem jak w bankowosci - pewnie nie ma jednego standardu. Natomiast jesli
    miales stycznosc z VBA to polecalbym zainteresowac sie Visual Studio 2005. Tym
    bardziej, ze w wersji Express Edition poszczegolne skladniki sa zupelnie
    darmowe. msdn.microsoft.com/vstudio/express/
  • marek_masdf 06.02.07, 23:29
    No i coders_dolce_vita jak tam nauka programowania idzie??

    uczysz się, czy dałeś sobie spokój ? ;)
  • dolce_vita_code 14.02.07, 15:37
    Przeszedlem przez XHTML, CSS, (grafika we Flash Macromedia 8, Photoshop CS2) to
    co do webdesignu, i jako DBA: Oracle 10g.
    Dalsza droga to robienie interfejsow HTML w Oracle.

    Sciagnalem tez NetBeans i zaczynam Jave, zeby pozniej moc developowac w Oracle.
    Jakby mi ktos powiedzial co lepiej wybrac NetBeans, czy Eclipse?



    A soft to za 5-10 lat, ale w UK (gdzie nie trzeba skladac oswiadczen
    lustracyjnych w bankach;)
  • bellicose 12.02.07, 12:43
    Napisz jeszcze dla jakich banków chcesz robic soft, żebym wiedział których unikać.
  • doget 15.02.07, 21:38
    1. czy dobrze zdefiniowalem umiejetnosci potrzebne do pracy w IT dla
    bankowosci?
    NIE

    2. od jakiego jezyka zaczac. Czy sa jakies jezyki, ktorych lepiej nie uczyc
    sie rownoczesnie? Rozumiem, ze VBA i SQL oraz html to moge sie spokojnie
    uczyc. Delphi podobno jest przydatne do Oracle 10g? Natomiast co z
    pozostalymi?

    3. Dlaczego nie wykorzystuje sie w bankowosci jezyka C (ale uzywa sie go
    podobno w programowaniu np. dekoderów TV), czy mam go sobie odpuscic? Z
    drugiej strony w ksiazce "Thinking in C++" Bruce mowi, ze trzeba znac
    podstawy C, zeby pociagnac w C++? Czy najpierw nauczyc sie C++, a dopiero
    potem C#?
    4. Jak do tych 'profesjonalnych' jezykow maja sie darmowy 'zestaw': serwer
    Apache, mySQL i PHP do tworzenia serwisow internetowych? Chce sie nauczyc je
    robic i mam wrazenie, ze mozna to robic na dwa sposoby: profesjonalny
    (Oracle, MS SQL Server i jezykie np. C#) oraz chalupniczy (mySQL, PHP), czy
    dobrze mysle? Ktora droge lepiej wybrac? Czy obie rownoczesnie moge?
  • doget 15.02.07, 21:42
    doget napisał:

    > 1. czy dobrze zdefiniowalem umiejetnosci potrzebne do pracy w IT dla
    > bankowosci?
    > NIE
    >
    > 2. od jakiego jezyka zaczac. Czy sa jakies jezyki, ktorych lepiej nie uczyc
    > sie rownoczesnie? Rozumiem, ze VBA i SQL oraz html to moge sie spokojnie
    > uczyc. Delphi podobno jest przydatne do Oracle 10g? Natomiast co z
    > pozostalymi?
    > Ucz sie JAVY

    > 3. Dlaczego nie wykorzystuje sie w bankowosci jezyka C (ale uzywa sie go
    > podobno w programowaniu np. dekoderów TV), czy mam go sobie odpuscic? Z
    > drugiej strony w ksiazce "Thinking in C++" Bruce mowi, ze trzeba znac
    > podstawy C, zeby pociagnac w C++? Czy najpierw nauczyc sie C++, a dopiero
    > potem C#?

    C/C++ jest dead ! - Thinking in java Burce Eckel

    > 4. Jak do tych 'profesjonalnych' jezykow maja sie darmowy 'zestaw': serwer
    > Apache, mySQL i PHP do tworzenia serwisow internetowych? Chce sie nauczyc je
    > robic i mam wrazenie, ze mozna to robic na dwa sposoby: profesjonalny
    > (Oracle, MS SQL Server i jezykie np. C#) oraz chalupniczy (mySQL, PHP), czy
    > dobrze mysle? Ktora droge lepiej wybrac? Czy obie rownoczesnie moge?

    Jest Trzecia opcja - Application Server ( WebLogic, WebSphere, JBoss) i
    JAVA ),




  • dolce_vita_code 16.02.07, 00:38
    Tak, juz widze, ze Oracle+Java to jest to!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka