Dodaj do ulubionych

Nalewki (ziołowe) na alkoholu, jaką pełni rolę?

18.03.18, 15:18
Wiadomo, że szkodzi.Dlaczego więc różnego rodzaju nalewki sporządza się na spirytusie...i może trochę śmiesznie, trochę naiwnie-czy jeśli np. zrobię sobie drinka z sokiem powiedzmy jabłkowym, będzie on działał prozdrowotnie i lepiej niż sam sok pity dla powiedzmy podniesienia odporności?
Proszę o poważne odpowiedzi, pytam poważnie.
Edytor zaawansowany
  • kos52 18.03.18, 20:47
    Do konserwacji (zachowania) cennych składników odżywczych wykorzystuje się różne środki i procesy.
    Może to być środki naturalne np. temperatura (gotowanie,chłodzenie, mrożenie), sól, cukier, alkohol itp oraz nienaturalne (wszelkiego rodzaju chemia).
    Nalewki na spirytusie karmią ciało i ducha :)
  • aga-kosa 16.05.18, 17:47
    Pytałam magistrową w aptece - odpowiedziała, że alkohol konserwuje wszystko w roślinie.
    Pytałam dlatego, że mam przepis na "pestkówkę" ze względu na amigdalinę zawartą w pestkach. Magister wzięła przepis. Myślę, że jeśli by to była trucizna to by mi odradzała. ;) aga
  • koziorozka 17.05.18, 16:37
    Chodzi o "wyciągnięcie" z rośliny trudno przyswajalnych składników.
    Po zwykłym pogryzieniu np. pestek czy owoców głogu "przejdą" one przez układ trawienny w prawie nie zmienionej postaci i zostaną wydalone.
    Ekstrakcja ziół alkoholem to duża sztuka, ale potem duża przyjemność i pożytek :)

    www.gazetakrakowska.pl/artykul/9100936,lekarz-radzi-pijcie-nalewki-dla-zdrowia,id,t.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.