Dodaj do ulubionych

5 przemian?

21.10.05, 21:44
A moze ktos wyjasni głowne zasady i sama idee "pieciu przemian".Nie za bardzo
wszystko rozumiem ale zaciekawiło mnie to.
Edytor zaawansowany
  • 21.10.05, 22:03
    Nie jest tak łatwo o tym wszystkim w kilku zdaniach napisać. Ale to prawda to
    bardzo ciekawe. Jutro postaram się temu zaradzić - spróbuje.
  • 26.10.05, 13:35
    Odżywianie według pięciu elementów czy też pięciu przemian polega na
    przyrządzaniu potraw w pewien określony sposób - dodając składniki i przyprawy
    w ściśle określonej kolejności. Ma to powodować lepsze przyswajanie pokarmów
    oraz zapewnienie ich równowagi energetycznej.
    Każdy składnik pokarmowy należy do konkretnego elementu np:
    element ziemi - smak słodki: ziemniaki,kasza jaglana, wołowina, cielęcina,
    marchewka, winogrona, banany, rodzynki, masło, olej itp
    element metalu - smak ostry: np. ostre przyprawy (pieprze, chilli, kolendra,
    imbir), indyk, kasza jęczmienna, płatki owsiane, cebula, czosnek
    element wody - smak słony: woda zimna, sól, ryby, fasola, wieprzowina, wszystko
    o wyraźnie słonym smaku
    element drzewa - smak kwaśny: np. cytryna, kurczak, kwaszona kapusta, pomidory,
    kwaśne owoce, zielone częsci roślin (natka pietruszki, bazylia...)
    element ognia - smak gorzki: np. herbata, kawa, gorąca woda, tymianek, kurkuma,
    baranina, cykoria itp.
    Powyższa kolejność jest właściwa dla tzw. cyklu odżywczego, wg którego powinno
    się przyrządzać potrawy. Zaczyna się od dowolnego elementu i po kolei dodaje
    się następne - niektórzy twierdzą, że co jakieś 2 min, ja jednak czekam aż
    składniki danego elementu się "połączą" z resztą (np. zupa ponownie zacznie
    wrzeć, sałatka się dobrze wymiesza...)przed dodaniem następnego. Składniki z
    danego elementu można dodawać łącznie (np. do zupy marchewkę i ziemniaki).
    Jeżeli chcesz doprawić potrawę,musisz dodać szczyptę elementów, które są "po
    drodze" pomiędzy smakiem na którym skończyłaś a tym, który chcesz dodać. W
    praktyce to wygląda tak: np. skończyłaś zupę na dodaniu koncentratu
    pomidorowego (Drewno, kwaśny), chcesz ją posolić (Woda, słony). Dodajesz w
    kolejności: trochę wrzątku lub tymianku (Ogień, smak gorzki), szczyptę cukru
    lub łyżeczkę masła,(Ziemia, słodki), trochę pieprzu (Metal, ostry) i w końcu
    soli do smaku.Staraj się w większości przypadków zamknąć cykl - tzn przejść
    przez wszystkie pięć elementów (można kilkukrotnie, jeśli potrawa tego wymaga.
    Dla prostych przepisów jednak wystarczy 3 elementy (np. przepis na kawę
    gotowaną: do wrzątku (Ogień) dodajesz kawę naturalną lub zbożową (O), trochę
    cynamonu (Ziemia), kardamonu (Metal), imbiru (M). Można na tym skończyć, albo
    można dać kilka kropel zimnej wody (Woda) kroplę soku z cytryny (Drewno) i
    trochę miodu (Ziemia) lub/i mleka (Ziemia)
    To sa ogólne zasady. Polecam książki Barbary Temelie, lub Anny
    Ciesielskiej"Filozofia życia" i "Filozofia zdrowia" - świetne przepisy
    na "polskie" potrawy wg 5 przemian ale nie bierz sobie za bardzo do
    serca "ideologii" - to jest nieco bardziej skomplikowane niż wynika z jej
    zaleceń...
    :-)
    Pozdrawiam!
  • 26.10.05, 19:37
    O jak miło.Pozdrawiam
  • 27.10.05, 12:05
    zajrzyj tez na www.chinmed.com do dzialu Dietetyka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.