Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o super żywności-owoce, orzechy, algi?

30.05.09, 10:40
Co sądzicie o super żywności (super food)? Są to np. niektóre owoce typu goji, noni, acai, graviola, camu camu, które posiadają zaskakująco dużo wartości leczniczych, m.in. wzmacniają odporność, mają dużo witaminy C, posiadają właściwości lecznicze niemal wszystkich chorób (również raka). Do grupy super żywności zalicza się też algi morskie, które posiadają dużo jodu, m.in. alga wakame posiada 11 razy więcej wapnia niż mleko, alga morskie spaghetti (hiszp. spaghetti de mar) posiada 59 mg (w 100 g) żelaza - więcej niż mięso, ryby, soczewica itd. Orzechy i ziarna słonecznika, dyni itd. również posiadają właściwości lecznicze i oczyszczające.

Co o nich sądzicie?
--
_____
www.zdrowejedzenie.blox.pl
www.angielskidlakazdego.blox.pl
Edytor zaawansowany
  • biofilipinka 30.05.09, 13:39
    Podpinając link dotyczący zdrowego odżywiania chyba nie miałaś
    wątpliwości, że te produkty, które wymieniłaś nie stanowią naszego
    codziennego menu. Raz, z racji braku ich ogólnej dostępności w
    naszym kraju, a dwa, że organizm potrzebuje do prawidłowego
    funkcjonowania również wielu innych składników. Czy uważasz, że to
    co rośnie w naszym kraju, na naszej polskiej ziemi nie posiada
    własności utrzymujących nas w zdrowiu? Uważam, że wszystko co
    zjadamy we właściwych proporcjach, właściwie ze sobą łączone i
    przygotowywane(dieta Diamondów a w Polsce Dieta Życia Mai
    Błaszczyszyn którą stosuję) służy naszemu zdrowiu. Jeżeli będziemy
    trzymać się tych zasad, nasz układ pokarmowy będzie działał jak
    należy bez niepotrzebnych obciążeń. Najwięcej ludzi zabija nadwaga i
    choroby z nią związane. Choroby serca, miażdżyca, nadciśnienie,
    marskość wątroby, itd. itp. na raku jelita grubego kończąc, a to
    tylko niektóre, związane ze złym odżywianiem. Nie trzeba się
    dodatkowo wspomagać produktami wymienionymi przez ciebie,(nie neguję
    ich własności zdrowotnych, ale potraktowałaś je wybiórczo) jeżeli
    zdrowe odżywianie stanie się popularne, a ludzie zrozumieją związki
    przyczynowo - skutkowe własnych błędów żywieniowych. Odporność
    własna spada, gdy narażamy organizm na wysiłek związany z
    odtruwaniem, usuwaniem zanieczyszczeń i zaburzeniami trawiennymi.
    Energia uzyskana z pokarmu, która powinna wspomagać nasze siły
    witalne, jest kierowana na bardziej wytężoną pracę układu
    trawiennego i obronę przed ewentualnymi schorzeniami i zagrożeniami.
    Jeżeli dostarczymy organizmowi tego czego potrzebuje w optymalnej
    ilości i jakości to obce nam będą przynajmniej niektóre choroby.
    Niech nasze pożywienie, będzie naszym lekarstwem.
  • ioreta 01.06.09, 19:56
    > Czy uważasz, że to
    > co rośnie w naszym kraju, na naszej polskiej ziemi nie posiada
    > własności utrzymujących nas w zdrowiu?

    biofilipinka, nie, nie uważam tak. Uważam, że również polskie jedzonko jest
    bardzo zdrowe - aronia, żurawina, winogrona, truskawki, mnóstwo warzyw itd.
    O dietach, które wymieniasz nie słyszałam, ale obiecuję poczytać.
    Chodzi mi o to, że wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, jakie bogactwo jest w
    naszym zasięgu. Niektórzy wolą frytki, kebaby, colę i cukierki niż dobry owoc,
    orzech, prawdziwy, niesłodzony sok owocowy czy warzywny itp.

    > Raz, z racji braku ich ogólnej dostępności w
    > naszym kraju,
    Tutaj się nie zgodzę ;) Polecam internet - sklepy internetowe i allegro, sklepy
    ze zdrową, ekologiczną żywnością, z kuchnią orientalną itd. A orzechy czy owoce
    są ogólnie dostępne. Ostatnio nawet w aptece widziałam 3 różne soki noni.

    >a dwa, że organizm potrzebuje do prawidłowego
    > funkcjonowania również wielu innych składników.
    Ale o co chodzi? Wszystkie produkty, które wymieniłam posiadają zarówno
    witaminy, jak i minerały, węglowodany, białko, tłuszcze, aminokwasy, enzymy
    trawienne - niczego im nie brakuje :)

    Oczywiście nie namawiam, żeby beztrosko jeść cały ten syf typu fast food itd.,
    myśląc, że po wypiciu kilku łyków cudownego soku z super owoców ozdrowiejemy.
    Nie, chodzi mi o konkretny sposób życia: zdrowe żywienie + dodatkowo jedzenie
    typu zdrowe tłuste rybki, owoce morza, orzechy, kiełki, niektóre zboża, nasiona,
    algi morskie itd.
    Pytam, bo często nie zdajemy sobie sprawy, że "coś" ma więcej wapnia niż mleko,
    "coś" ma więcej witaminy C niż pomarańcze, "coś" ma więcej żelaza niż mięso czy
    soja.

    > Niech nasze pożywienie, będzie naszym lekarstwem.
    Dokładnie!
    --
    _____
    www.zdrowejedzenie.blox.pl
    www.angielskidlakazdego.blox.pl
  • sara888 06.09.09, 20:05
    owszem, nasze są też zdrowe, pod warunkiem że są niepryskane chemicznie, i
    sprzedawca ma świeże...
    wystarczy popatrzec na jagody, zgniecione są zawsze i psuja smak...

    co sie tyczy owocow i soków zza oceanów, to nigdy nie beda one tym dla nas jak
    dla mieszakncow tamtejszych (dieta wg 5 przemian jest za lokalnymi produktami) i
    nie beda az tak swieze, i raczej beda zerwane jako zielone i potraktowane jak
    inne owoce...
    soki wszelki kupne nigdy nie są tym co sami zroimy, lepiej nie dowierzac
    producentom, ze czegos nie dosypuja...

    super żywnosc, to nie sama nazwa jakiegos jedzenia, ale że dane jedzenie jeszcze
    jest na tyle b.bogate w skladniki odzywcze w porownaniu z tymi co mamy w
    sklepach powszechnie, bo nie są nawozone, zadnymi opryskami, ani przetwarzane...
  • sara888 06.09.09, 20:07
    nalezy jadac to co jest jak najmniej pryskane w jakikolwiek sposob i jest
    najswiezsze, i wcale nie musi to byc zagraniczna...
  • jeff01 30.05.09, 14:44
    Co sądzimy? Że lepiej jeść zdrowo niż jeść niezdrowo?

    Tylko nie wiem, czemu zwykłe zdrowe żarcie nazywać "super food". W Japonii algi
    jedzą codziennie i jakoś nikt nie próbuje nadawać im magicznych właściwości ani
    wyszukanych nazw - ot, po prostu zdrowe jedzenie i tyle.
  • ioreta 01.06.09, 20:00
    > Tylko nie wiem, czemu zwykłe zdrowe żarcie nazywać "super food".
    Super food to jednak nie "zwykłe" zdrowe żarcie. W super żywności wszystkie substancje odżywcze są bardziej skoncentrowane niż w innym zdrowym jedzeniu. Taka mega paczka, head&sholders - 2 w 1.

    Hmm... poza tym... jak rozumiesz termin "zdrowe żarcie"? Co to jest? Każdy to inaczej rozumie. Spróbuj napisać, jak to rozumiesz.
    --
    _____
    www.zdrowejedzenie.blox.pl
    www.angielskidlakazdego.blox.pl
  • jeff01 01.06.09, 21:23
    Zdrowe = to, co jedli nasi przodkowie, czyli małpy. Co strawi małpa, to i
    człowiek strawi. Odpada więc cała żywność przetworzona, większość zbóż,
    strączkowych które są silnie przetworzone, a przede wszystkim wszelkie produkty
    odzwierzęce, może z wyjątkiem owadów.
  • sara888 07.09.09, 10:09
    super-żywność: i są najmniej przetworzone, i nie pryskane chemia...
    pewnie więcej jets tej super-żywnosci, tylko nie mamy tyle informacji co jest w
    Polsce, bo firmy zarabiaja na przetworzonej zywnosci, pryskanej i farmaceutykach!
  • sara888 07.09.09, 10:14
    mleko wcale nie ma wapnia dla nas przyswajanego, a wiecej i łatwo przyswjalne ma
    mak, sezam, amarantus, kiełki, zwł. lucerny! oprocz migałow!!!
    nie trzeba zabijac sie dla obcych owocow, ktore pewnie szybko sie psuja, i
    importowane byłyby zrywane jako niedojrzale, czyli nie mialyby juz tych wartosci
    odzywczych, w najlepszym wypadku utrata 60% !!!
    czy wiec warto je zsciagac do Polski? chyba ze pojedziemy do kraju gdzie rosna
    te owoce i tam bedziemy jadac jako swieze...
  • sara888 07.09.09, 10:30
    do super-żywnosci zalicza sie tez [b]kiełki[/b] np. [b]brokuła, lucerny,
    słonecznika, fasoli mung, pszenicy, soczewicy itd[/b].
    jest to obecnie najtansze i najbardziej wszechstronna zywnosc, bo mozna samemu
    wyhodowac w domu!!!!
    ich wartosc odzywcza nieraz ma 800% tego co roslina dorosła! i na pol dnia
    wystawic na swiatło ma sporo chlorofilu!

    nie wymieniłas [b]pszczela żywność [/b] jak [b]Raw miód, propolis (kit
    pszczeli), pyłek kwiatowy, mleczko pszczele[/b]. Te produkty są dostępne w
    polsce, tylko wiedziec jak spozywac by nam smakowały w jedzeniu...

    [b]zioła swieze[/b] jak pokrzywa, aloes, echinacea (jezówka), żeń-szeń
    (ginseng), kolendra, kurkuma, koper, kardamon

    [b]wodorosty, algi słodkowodne[/b] jak [b]spirulina i chorella
    [/b]
    [b]trwa pszeniczna i trawa jęczmienna
    [/b]
    [b]warzywa zielonolistne [/b]- niepryskane! i swieze.

    [b]orzechy [/b]- król wsrod orzechow to migdały. Orzechy maja byc nieprazone,
    niesolone, itd, w łupinach...wtedy jako moczone maja cudowne dzialanie na
    organizm ludzki.
  • mariobross33 10.06.15, 20:21
    odświeżę temat bo znalazłem fajną książkę na temat superżywności! David Wolfe świetnie to opisuje w swojej książce i dodatkowo daje sporo fajnych przepisów! :) www.ekomy.pl/ksiazki/2849-superzywnosc-david-wolfe-9788364645549.html zerknijcie bo warto :)
  • aleksandraeska 02.03.18, 12:00
    Interesujesz się zdrowym odżywianiem? Możesz pomóc w badaniach naukowych Uniwersytetu Savoie Mont Blanc we Francji o super żywności w Polsce. Dziękujemy!
    docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeOjamj-TyGvBGIlFdFGCaZ6D4IdjwNxgAeaW5HLokWhb-v8Q/viewform
  • chanka_1990 05.03.18, 10:57
    Bardzo lubię różnego rodzaju ziarna i orzechy :) Ale raczej nie jem ich z myślą, że uchronią mnie przed setką egzotycznych chorób. Po prostu mi smakują :)
  • pomocna1234 06.03.18, 13:14
    mysle ze zdrowe jedzenie to taka zywnosc ktorej nie kupimy w sklepie. oczywiscie wszystko to co pani napisala mozna jesc ale to i tak za malo. mysle ze potrzebne sa jeszcze witaminy bit.ly/2tlyPrh

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.