Dodaj do ulubionych

jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie?

04.01.17, 15:02
Stało się. Podjęłam decyzję. Po nie tak w sumie długim, bo siedmioletnim pożyciu, pełnym wzlotów i upadków, ja i moja stara Amica rozstajemy się :( Ona jeszcze nie wie, jeszcze pracuje, ale ... ja już szukam godnej następczyni.
Powodów jest wiele. Wypadająca wewnętrzna szyba od piekarnika , bo coś plastikowego wyłamało się bez żadnego powodu . Odpadający właściwie od samego początku front dolnej szuflady- a wierzcie mi, nie jestem typem wandala - do tego juz się właściwie zdążyłam przyzwyczaić. Potem pojawił się problem z palnikami... jeden, ten najmniejszy, działał tylko na samym początku, i to jakby chciał, a nie mógł. Pozostałe ostatnio zaczęły dymić i bardzo , bardzo smolić mi garnki. Wymiana dyszy pomogła tylko na kilka dni :( Do tego ten największy słabo działa, tak że szybciej zagotuję na jednym z mniejszych.... i tak sobie żyjemy, ja i Ona, ona świadczy mi drobne złośliwości, a we mnie frustracja rośnie i ot...

I teraz mam problem. Moja siostra też ostatnio zmieniała kuchenkę, też wzięła gazowo-elektryczną, z tym, że palniki na niej grzeją bardzo, bardzo wolno Taki model odpada, gdyż frustracja by mnie zjadła. Moja stara Amica za czasów świetności grzała bardzo dobrze, wszystko gotowało się bardzo szybko, i w tej kwestii byłam naprawdę zadowolona.

Więc piszę do Was, drogie Forumowiczki. Może polecicie mi model , który będzie miał piekarnik elektryczny z termoobiegiem, ale gazowe palniki, gdzie będzie się szybko i sprawnie gotowało, a nie będę musiała zmywać sadzy z garnków po każdym użyciu. Przydałoby się, żeby nie zrujnowała mi kieszeni . Musi mieć 50 cm szerokości. Jakieś pomysły ?
--
Wszystkim dogodzić się nie da, ale wszystkich wku...ć to już żaden problem :D
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 04.01.17, 15:09
      U mnie brak, ale co do smolenia i wolnego gotowania, to może po prostu gazownia oszukuje na gazie i stąd problemy? Kiedy jeszcze mieszkałam w Polsce, u mnie wszystko szybko się gotowało na gazie, a u mojej mamy trwało to i trwało, zanim woda osiągnęła temperaturę wrzenia i tam też inna firma zopatrywała mieszkańców w gaz.

      --
      Tak walczę ze złem
      A zło rośnie we mnie z każdym dniem
      • dziala_nawalony Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 04.01.17, 16:52
        w polsce to kwestia jakosci gazu, ciekawe czy ktos to kontroluje, z tego co slysze to krecenie lodow kosztem odbiorcy przez gaziarzy to juz powszechna praktyka.Mieszkam poza polska, kilka lat mialem elektryczny system zasilania kuchni i rewelacja i piorunem gotowalo sie wszystko, teraz ponownie mam kuchnie gazowa /bo zmienilem miejsce zamieszkania/ i tez jest b. dobrze.

        --
        ~~
        ,..Sahib
    • ultimate.strike Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 04.01.17, 17:44
      Dymienie na pewnop nie jest skutkiem wady kuchenki. Nawet, gdyby lambda, czyli współczynnik nadmiaru powietrza był znacznie mniejszy od 1 nie pojawi się dymienie, co najwyżej płomień zmieni kolor na żółty. Wymień gaz.

      --
      Kilt - w walce z upałem, mrozem i wszystkim innym
      Nowe strony kiltowe
      Forum kiltowe
        • ultimate.strike Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 04.01.17, 17:56
          W butlach jest propan-butan, on nie dymi, chyba, że się go czymś zasyfi. Przy zasyfieniu rzeczywiście może zacząć kopcić, bo jeżeli lambdajest mniejsza od 1 syfy sie nie spalą. W każdej kuchence są jeszcze zawory regulujące dopływ powietrza, widocznie są zle ustawione (np. do gazu ziemnego, bo w większości miast takowy prosto z ruskiej rury leci), trzeba podregulować.

          --
          Kilt - w walce z upałem, mrozem i wszystkim innym
          Nowe strony kiltowe
          Forum kiltowe
    • six_a Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 05.01.17, 00:48
      a po co Ci ten gaz tak naprawdę? Jeszcze żebyś z rury miała, to rozumiem. A tak z butlami się pierniczyć dodatkowy kłopot.

      poza tym można zapomnieć o "takim samym wymiarze". Ostatnio chciałam płytę wymienić, też amica zresztą, nic nie ma takich samych wymiarów jak ta moja, nawet aktualne amiki. To samo ze zlewem, trzeba było otwór powiększać, bo w identycznych rozmiarach jak te popularne kilkanaście lat temu żadnego zlewu nie znalazłam.

      --
      where do I begin
      • mariuszg2 Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 05.01.17, 08:41
        six_a napisała:

        > enić, też amica zresztą, nic nie ma takich samych wymiarów jak ta moja,

        Elon Musk podobno pracuje nad drukarką 3D, które pozwoli wydrukować i dopasować każdą płytę do osobowości oraz rozmiaru.

        A można wiedzieć czy wkład do otworu jest za mały czy za duży?
        --
        Jak chcesz zobaczyć raj musisz pójść ze mną do piekła
    • makinetka82 Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 06.01.17, 17:41
      Dzięki za rady dotyczące zakupu indukcyjnej, ale chyba raczej pozostanę przy palnikach gazowych... Boję się wysokich rachunków, po prostu. Znam osobę, która właśnie z tego powodu pozbyła się kuchni indukcyjnej po kilku miesiącach. Poza tym, mieszkam w terenie gdzie niestety często zdarzają się awarie prądu.

      --
      Wszystkim dogodzić się nie da, ale wszystkich wku...ć to już żaden problem :D
      • ultimate.strike Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 07.01.17, 08:58
        Indukcja ma jedną wadę, niema regulacji mocy, grzeje na 100% potem przerwa i znowu grzeje. Trzeba gotować w dużych garach. Jesli chodzio gaz, masz problem, bo ten co kupujesz nie jest najlepszej jakości i musisz po zakupie ustawić ją na taki gaz, jaki masz, ziemny w butli trudno znalezć.

        --
        Kilt - w walce z upałem, mrozem i wszystkim innym
        Nowe strony kiltowe
        Forum kiltowe
    • indunn Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 07.01.17, 10:34
      Do 6 lat mam Mastercook KGE 3490 X FUT. Jest łada, działa bez problemów. To co zaczęło teraz szwankować to automatyczny zapłon na dwóch palnikach, pewnie trzeba przeczyścić te bolce (iskrowniki). Ze 2 razy zawiesił się zegar elektryczy (po odłączeniu od prądu było ok, tylko trzeba było od nowa ustawić godzinę) . Piernik elektryczny używany regularnie co 3 dni (do pieczenia chleba). Nie wiem czy po kilku latach nadal w sprzedaży sa kuchnie tej jakosci, może teraz robią gorsze (lub lepsze).
      • zz51 Re: jaką kuchnię gazowo-elektryczną polecacie? 27.04.19, 21:02
        ja mam polską kuchnię gazową ponad 30 lat, chcę kupić nową bo pokrętła plastikowe się kruszą , pękają już 2 nie dało się połatać w piekarniku blacha jest dziurawa/przepalona/ ale i tak świetnie piecze, emalia biała nadal jest biała a mama kupiła lodówkę gdzie po 5 latach górne drzwi zrobiły się żółto -beżowe z były białe

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka