Dodaj do ulubionych

Kuchnie świata...?

01.12.09, 20:19

Co powiecie na wątek, do którego wrzucalibyśmy przepisy
kulinarne...potraw, które lubimy...tych, które potrafimy
przygotować...albo tych, które chcielibyśmy umieć przygotować..?smile
Nie zawsze szukamy w sieci...nie zawsze pytamy znajomych...sięgamy
często po to, co znamy...a może sięgnąć po coś nowego?..Każdy
forumowicz z dylematem "co dziś mam w menu"...mógłby zajrzeć
tutaj...i czerpać...czerpać...wink)
Co Wy na to?

Na tzw. zachętę podaję przepis na pikantną zakąskę gruzińskąsmile
(jak pomysł upadnie, to przynajmniej może ktoś skorzysta z tego
jednego przepisu;D )

Składniki:
1.50 dag pomidorów
2.5 ząbków czosnku
3.10 dag orzechów nerkowca
4.10 dag sera żółtego
5. majonez
6. natka pietruszki
7.sól, pieprz, chili

Pomidory umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Orzechy nerkowca
lekko przyrumienić na suchej patelni, drobno posiekać nożem. Czosnek
obrać, przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce. Orzechy, ser,
posiekaną natkę pietruszki, czosnek, majonez, przyprawy wymieszać,
farsz powinien być bardzo pikantny. Tak przygotowanym farszem
napełniać połówki pomidorów i układać na półmisku, schłodzić. Przed
podaniem posypać zieleniną.

"...every day for us something new...open mind for a different
view...and nothing else matters..."
Edytor zaawansowany
  • elokwentna_marysia 01.12.09, 20:29
    z zainteresowaniem śledziłabym taki kącik kulinarny.

    --
    ENIGMA - mój zapach
  • sensi_spring 01.12.09, 20:32

    Przynajmniej jedna zwerbowana duszyczka jestwink Dzięki Marysiusmile To
    może szansa jest, że wątek nie upadniesmile)?

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • elokwentna_marysia 01.12.09, 20:36
    wątek jest dobry, może i nie gotuje zbyt dużo, może i nie lubię eksperymentować
    w kuchni ale ... moze nadejdzie dzień gdy przed kimś zechce zabłysnąć smile) i
    zrobic coś sama.
    Poza tym czy ktoś może mnie nauczyć obsługiwać kuchenke mikrofalową?
    --
    ENIGMA - mój zapach
  • vidmo76 01.12.09, 20:46
    No tak bierze się jedno pętko kiełbasy, gotuje się je.
    Wyciąga się to coś z wody i obiad gotowy.
    Bez zbędnego tracenia czasu i nie potrzebnych stresów.
    Jadam to od kilku miesięcy i jakoś żyję. Właściwie to jadam co innego,
    jak jestem w gościach u kogoś. Czyli rzadko i sporadycznie! big_grin
    --
    suspicious
  • sensi_spring 01.12.09, 21:01
    "Właściwie to jadam co innego, jak jestem w gościach u kogoś. "

    Więc pomyśl sobie jaka będzie rozpusta kulinarna...jak trafisz na
    obiad "forumowy"...;D

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • lolcia-olcia 01.12.09, 21:04
    sensi i ja i ja też bardzo chętniesmile
    --
    ...szczęście
    jest jak kobieta, którą trzeba koniecznie bić i dręczyć, aby ją
    posiąść; i tacy, którzy to czynią,
    zwyciężają łatwiej niż ci, którzy postępują oględnie.
  • sensi_spring 01.12.09, 21:06

    Supersmile

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • buena_luna 01.12.09, 21:11
    gdzie kucharek 6 tam 12 piersi ;p
  • lolcia-olcia 02.12.09, 11:38
    no ba i najeść się możnasmile
    --
    ...szczęście
    jest jak kobieta, którą trzeba koniecznie bić i dręczyć, aby ją
    posiąść; i tacy, którzy to czynią,
    zwyciężają łatwiej niż ci, którzy postępują oględnie.
  • mirmik 01.12.09, 21:46
    Deklaruję się jako druga duszyczka. Sądzę że nawet mógłbym się
    pokusić o zrobienie tego dania smile smile smile, mimo że jestem zupełnym
    beztalenciem w kuchni smile
  • sensi_spring 01.12.09, 21:49

    I takich odważnych mężczyzn nam tu potrzebasmile))
    P.S. To jutro obiad Twój?;D

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • buena_luna 01.12.09, 20:52
    a to już chlebek z margarynką w ząbki kole? ;p oj Sensi.... rozpuszczasz nas
    kulinarnie....mmmmmmniiaaaam ;p
  • sensi_spring 01.12.09, 21:02

    Liczę na wzajemność w rozpuszczaniuwink)

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • sensi_spring 01.12.09, 23:28
    Spać nie mogę, to się poudzielam kulinarniewink)

    Składniki do owej (smacznej naprawdęsmile ) sałatki:
    -4 pomidory średniej wielkości
    -10 dag ugotowanego ryżu
    -1 puszka groszku konserwowego
    -100 ml majonezu
    -4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    -10 dag ostrego żółtego sera
    -1 łyżeczka posiekanego koperku
    -sól, pieprz, curry

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać ryż,
    pokrojony w kostkę żółty ser, osączony z zalewy groszek, posiekany
    koperek, majonez i śmietanę. Wymieszać. Dodać sól, pieprz, curry. I
    gotowesmile


    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • claire.ampres 01.12.09, 23:32
    Sensi, cudo Ty nasze! smile
    Kucharka ze mnie żadna, więc pozostanę tylko czytelniczką, ale za to wierną! smile

    --
    "Są bóle, co straciły pamięć
    I zapomniały, że były bólami"
    Porcja
    (-8)
  • sensi_spring 01.12.09, 23:38

    Mów tak do mnie jeszcze;D...nie...nie żebym się upajała swoją
    cudnością..smile))))
    Jeśli wierną...to usprawiedliwiam Twój brak "kucharzenia"wink

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • gyubal_wahazar 01.12.09, 23:58
    Vidmo naświetlił już męskie spojrzenie na sztukę kulinarną, wybornie
    sprawdzające się w warunkach ustabilizowwanego finansowo gospodarstwa domowego o
    modelu 1+0.

    Wariant mniej ustabilizowany potrafi postawić w obliczu następującego dylematu :

    1) ruskie z serem (RSM Kaczekupry poczta Zapaździaje) - termin do spozycia ...
    (dokladnie nie widac ale 2 ostatnie cyfry roku to 8 i 9)

    2) paprykarz szczeciński (cena 68 tysięcy 200 złotych) z podobiznami Złotej
    11-tki Kazimierza Górskiego na okładce

    Z wdzięcznością przyjmę sugestie rozwiązania powyższego dylematu



  • sensi_spring 02.12.09, 06:49
    "Z wdzięcznością przyjmę sugestie rozwiązania powyższego dylematu"

    Tak więc...jeśli ruskie pierogi..to tylko mojej Mamy...te
    zapaździajskie potrafiłabym wykreślić z menu bez żaluwink...
    No a poza tym...paprykarz szczeciński nie ma sobie równych;D (moja
    Siostra pacholęciem będąc przedkładała go nad szynkę
    konserwowąwink))...nikt nie potrafił zrozumieć tej miłości...Ty byś
    potrafił;D)

    No to...możesz już być wdzięczny;D




    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • gyubal_wahazar 02.12.09, 09:32
    > (moja Siostra pacholęciem będąc przedkładała go nad szynkę
    > konserwowąwink))...nikt nie potrafił zrozumieć tej miłości...Ty byś
    > potrafił;D)

    Pewnie tak, ale ułatwiłabyś mi to wrzucając zdjęcie Siostry wink

    > No to...możesz już być wdzięczny;D

    Wolisz paciorek czy 100 lat ? smile
  • sensi_spring 02.12.09, 10:18
    gyubal_wahazar napisał:


    > Pewnie tak, ale ułatwiłabyś mi to wrzucając zdjęcie Siostry wink

    Wystarczy uruchomić wyobraźnię...jest podobna do mnie;D
    >
    >
    > Wolisz paciorek czy 100 lat ? smile

    A toś mi dylemat stworzył...świecidełko....czy wieczność..?wink))


    --
    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • sensi_spring 01.12.09, 23:46

    A co tam...dorzucę jeszcze desersmile)

    Składniki:
    -jogurt naturalny 450ml
    -miód 3 łyżki
    -cynamon 1 łyżeczka
    -migdały 5 dag
    -gorzka czekolada 1/2 tabliczki

    Migdały posiekać i przypiec delikatnie na patelni. Jogurt wymieszać
    z miodem, migdałami i cynamonem. Przelać do pucharków i wstawić do
    lodówki na godzinę. Posypać wiórkami utartymi z czekolady.
    Smacznegosmile

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • emi-26 02.12.09, 09:53
    Nosmile
    A ja tak uwielbiam gotowaćsmile

    To dam przepis na taki obiadek niedzielnysmile

    - dwie, grubie i długie polędwiczki wieprzowe
    - marchew, pietrucha, seler, por, czosnek, cebula, natka pietruszki

    Poledwiczki natrzeć solą, pieprzem,czosnkiem , mocno zrumienić na
    patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 1,5h w 180 st.

    warzywa zetrzeć na grubej tarce, cebulę w piórka i dusić w tym
    tłuszczu, w którym rumieniliśmy poledwiczki, doprawić jak kto lubi i
    dusić do miękkości, czasem podlać wodą.
    Te warzywka w proporcjach 5 marchewek więkrzych , dosłownie kawałek
    selera, 3 pory, ale raczej białą część i max 2 pietruszki, 2 średnie
    cebule.

    Jak już się to wszystko "zrobi" to kroję polędwiczki w grubsze
    plastry, układam dookoła półmiska a w środek wrzucam warzywa. Super
    smakujesmile)
  • sensi_spring 02.12.09, 10:19
    Emi...dzięki za wrzucenie przepisusmile I oczywiście proszę o więcejsmile

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • emi-26 02.12.09, 10:29
    -ser żółty
    -kukurydza
    -marchewka(ugotowana)
    -majonez
    -tuńczyk (ale dobrej jakości w sosie własnym)
    -ogórek kiszony
    -natka pietruszki
    -jajka na twardo

    Wszystko kroimy w kostkę, tuńczyka i ogórka mega mocno odciskamy i
    doprawiamy i gotowe .
  • lolcia-olcia 02.12.09, 11:38
    taaa tu deserek tam deserek i trzeba będzie się odchudzać:p
    --
    ...szczęście
    jest jak kobieta, którą trzeba koniecznie bić i dręczyć, aby ją
    posiąść; i tacy, którzy to czynią,
    zwyciężają łatwiej niż ci, którzy postępują oględnie.
  • sensi_spring 02.12.09, 11:41

    Olcia...zwróć uwagę proszę, że to niskokaloryczny desersmile))
    jogurt...troszkę migdałów...czy łyżeczka miodu czyni otyłość?;D Już
    jak nie chcesz..nie syp tej czekolady ;D

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • sensi_spring 02.12.09, 11:35
    -300 g ugotowanego ryżu
    -mały słoik majonezu
    -puszka ananasów w kawałkach
    -30 dag szynki
    -curry
    -chili w proszku
    -sól, odrobina pieprzu

    Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z pokrojoną na kawałki szynką,
    osączonym ananasem, majonezem, dużą ilością curry (ryż ma zabarwić
    się charakterystycznie),solą, niewielką ilością chili, odrobiną
    pieprzu.

    Robi się szybko...podobnie szybko znika na wszelkiego rodzaju
    imprezachwink)



    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • fallen86 03.12.09, 02:04
    To i ja coś od siebie odrzucę wink
    Analizując tylko 1 firmę można znaleźć kilka egzotycznych potraw a raczej smaków big_grin

    1. Amore Pomidore
    2. Diablo Pomidore
    3. Ostrrrry boczek
    4. Ser w ziołach
    5. Gulasznikoff
    6. Doprawiony z kur3byk

    --
    Przez to ze żył "we własnym świecie" nie miał nikogo oprócz swojego świta...
    Świat się "zawalił" a on umarł...
  • claire.ampres 03.12.09, 15:31
    Uu, Fallen. Moje uznanie dla wszechstronnych zdolności kulinarnych ;D

    --
    "Są bóle, co straciły pamięć
    I zapomniały, że były bólami"
    Porcja
    (-6)
  • fallen86 04.12.09, 10:10
    claire.ampres napisała:

    > Uu, Fallen. Moje uznanie dla wszechstronnych zdolności kulinarnych ;D

    Nie lubię się chwalić tongue_out
    Po za tym w zupkach chińskich chodzi o szybkość wink
    Szybkość: 10
    Smak: 2
    Trudność wykonania: -9
    Cena / jakość: 0

    --
    Przez to ze żył "we własnym świecie" nie miał nikogo oprócz swojego świta...
    Świat się "zawalił" a on umarł...
  • sensi_spring 03.12.09, 23:32
    To już na imprezę "zapodaną" przez Baltiegowink

    Niezbędne składniki:

    -schab bez kości
    -śliwki suszone
    -dużo dużo majeranku
    -sól, pieprz

    Piekarnik rozgrzany do temp. 180 st.
    W schabie naciąć kieszonki, w które wkładamy śliwki.
    Schab nacieramy solą, pieprzem, następnie obficie majerankiem.
    Przekładamy schab do nasmarowanego odrobiną masła naczynia
    żaroodpornego, posypujemy schab ponownie majerankiem, żeby nie było
    widać spod niego fragmentów mięsa. Wstawiamy do nagrzanego
    piekarnika i pieczemy 1,5 h.
    Pychotawink

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • aleksandra_g_0 03.12.09, 23:53
    A ile tego schaba?smile
  • sensi_spring 03.12.09, 23:59

    Nie pisałam ilości, bo kupujesz tyle, ile masz ochotę zrobić i dla
    ilu osób, ale zwykle jest około 1-1,5kg.

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • aleksandra_g_0 04.12.09, 00:08
    Nie wiem, jak jest zwykle, bo zwykle nie kupuję takich rzeczy jak schabwinkDlatego
    właśnie szukam za męża kucharzabig_grin
  • sensi_spring 04.12.09, 00:17

    Oksmile To zanim era męża kucharza nastąpi...jak będziesz chciała
    wykorzystać przepis..kup 1,5 kg schabu;D

    "...every day for us something new...open mind for a different
    view...and nothing else matters..."
  • aleksandra_g_0 04.12.09, 00:27
    A może lepiej nie będę się wygłupiać i pozostawię gotowanie mądrzejszym?smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.