Dodaj do ulubionych

nagłe pogorszenie słuchu

15.04.16, 22:22
Witam, moja 5 letnia córka miała zdiagnozowany obustronny niedosłuch odbiorczy 50 db, zaaparatowana w wieku 7 miesięcy. W listopadzie ubiegłego roku audiogram wyszedł jak zwykle. W połowie grudnia przeszła ospę wietrzną. Po miesiącu w połowie stycznia szkarlatynę ( antybiotyk 11 dni). Tydzień po odstawieniu antybiotyku nawrót szkarlatyny - antybiotyk 14 dni. Wytrzymała bez antybiotyku tylko 2,5 tygodnia- przyplątało się zapalenie oskrzeli i kolejne 10 dni antybiotyku. W połowie marca kolejna kontrola i od razy wynik audiogramu zły. Z racji tego że jeszcze córka była w trakcie kuracji antybiotykowej lekarka wyznaczyła kontrolne badanie za 2 tygodnie. Po świętach wielkanocnych na kontroli poprawy nie było. Od razu dostała skierowanie do szpitala. Spędziłyśmy 3 dni, dostała sterydy, przeprowadzono ABR. Wynik pogorszenie ucho lewe z 50 na 70 db, ucho prawe z 50 na 60 db. Wyszłyśmy do domu na lekach, przyjmuje encorton. Po 10 dniach przyjmowania leków kontrolny audiogram nie ma poprawy. Więc córka dostała skierowanie na hiperbarię tlenową. Ktoś coś słyszał na ten temat? Ponoć to jest coś nowego w przypadku leczenia nagłego pogorszenia niedosłuchu. Zaczynamy 21 kwietnia ,będzie 15 stężeń ( 15 dni) codziennie oprócz weekendów. Córka ma podkręcone aparaty, ale widzę że jakoś gorzej to znosi, ciągle mówi że za głośno. Przyznam szczerze, że jestem przerażona. Oprócz niedosłuchu mamy wadę wzroku i oczywiście problemy neurologiczne. Jeżeli ktoś z Was miał do czynienia z hiperbarią tlenową proszę napiszcie . Pozdrawiam Ewa.
Edytor zaawansowany
  • brzozi2211 28.06.16, 20:38
    Witam serdecznie, mój syn podobnie jak Pani córka miałniedosłuch na podobnym poziomie, aparatowany w wieku 6 miesięcy, obecnie ma 3,5 roku, od pazdziernika poprzedniego roku zaczely sie przeziebienia, ktore konczyly sie za kazdym razem zapaleniem oskrzeli, od tego momentu tez wychodzilo pogorszenie sluchu na ucho prawe wiecej o 10 db a na lewe o 20...czyli tez podobnie, sterydy przyjmowal tylko w formie inhalacji no i antybiotyki.Czy córeczka jest po tej hiperbarii? czy jest poprawa?Dziekuję serdecznie za odpowiedz.
  • protetyk_kind 31.08.16, 13:15
    Jako protetyk słuchu pracujący z dziećmi obserwuję różne przypadki - zarówno poprawy jak i pogorszenia słuchu u najmłodszych.

    Faktycznie w trakcie choroby, a w szczególności infekcji górnych dróg oddechowych, może dojść do podwyższenia progu słyszenia u pacjenta. Najczęściej jest to spowodowane problemami z uchem środkowym, wysiękiem lub obrzękiem, które można w prosty sposób zdiagnozować wykonując audiometrię impedancyjną u specjalisty. W tych przypadkach odpowiednie leczenie lub ćwiczenia zwykle poprawiają sytuację dziecka.

    Inaczej jest w przypadku długiego leczenia farmakologicznego. Należy zwrócić uwagę na to, czy podawany lek należy do grupy "leków ototokstycznych", to znaczy takich, które mogą prowadzić do pogorszenia słuchu u pacjenta. Do tej grupy medykamentów należą niektóre leki moczopędne lub też antybiotyki. Na szczęście obecnie stosuje się je rzadko, gdyż dostępne są środki nie mające takich efektów ubocznych. Zawsze możecie Państwo otrzymać niezbędne informacje od lekarza lub farmaceuty.

    Niezależnie od diagnozy warto skupić się na aspekcie regulacji aparatów słuchowych. Wykwalifikowany protetyk słuchu powinien odpowiednio ustawić wzmocnienie aparatu słuchowego dziecka. W przypadku protezowania najmłodszych pacjentów jest to trochę bardziej skomplikowane niż u dorosłych, głównie dlatego, że dziecko nie opisuje swoich doznań słuchowych tak jak dorosły. Niezależnie od otrzymanych wyników badań BERA lub audiometrycznych, jeśli obserwujecie Państwo, że aparaty są zbyt głośne - należy taką uwagę zgłosić protetykowi słuchu. Nad odpowiednim ustawieniem aparatów słuchowych, zwłaszcza w przypadku pogorszenia, a czasem poprawy słuchu pacjenta, warto pracować aż do osiągnięcia optymalnego komfortu. Niezależnie od tego jak potoczy się sytuacja, zachęcam do skorzystania z możliwości wykonania kompletu profesjonalnych badań diagnostycznych w najbliższym punkcie KIND Aparaty Słuchowe - w gabinetach pracują protetycy, którzy mogą pomóc także z aparatami słuchowymi.

    Odpowiadając na pytanie o komorę hiperbaryczną - na pewno nie przyniesie ona negatywnych skutków, jednak nie w każdym przypadku po takiej terapii dochodzi do poprawy. Warto spróbować, ponieważ może to korzystnie wpłynąć na zdrowie pacjentki.
  • rafalwie77 03.03.17, 08:27
    Szukam dobrego protetyka słuchu dla mojej 8 letniej niepełnosprawnej córki. Jesteśmy z Katowic.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka