Dodaj do ulubionych

Przepis na kremowe piwo:)))

12.03.06, 20:22
PRZEPIS NA KREMOWE PIWO:))

Składniki:

1) Filiżanka sody (club soda) lub sody kremowej
2) Pół filiżanki syropu z masła szkockiego (można dodać lodów)
3) Pół łyżki stołowej masła

Przygotowanie:

1) Odmierz 2 filiżanki syropu z masła szkockiego i masła. Włóż do
mikrofalówki na minutę lub półtora (aż z syropu zrobi się mus i masło
całkowicie się rozpuści).
2) Zamieszaj i schłodź przez 30 sekund i ostrożnie wymieszaj z sodą, aż
mikstura będzie się gazować.
3) Serwuj w malutkich szklankach lub kubeczkach na kawę.

Znalazłam w internecie:))) Mam jeszcze wersję angielską, jak ktoś chce:))
Edytor zaawansowany
  • allemma 12.03.06, 20:33
    Piłaś to już?
  • onlyoner 12.03.06, 20:35
    chyba pozostanę przy piwie tradycyjnym
    --
    ***
  • olcia98 12.03.06, 20:39
    Nie, ale by się chętnie napiła:)), ale kto mi powie skąd wziąść syrop z masła
    szkockiego??
  • onlyoner 12.03.06, 21:15
    > ale kto mi powie skąd wziąść syrop z masła
    > szkockiego??

    chyba eeela będzie wiedzieć

    --
    ***
  • eeela 13.03.06, 13:37
    Nie ma zielonego pojecia, co to ma byc syrop z masla szkockiego. Nie wiem, co to
    mialoby byc to specjalne szkockie maslo. Mam jednak podejrzenia, ze moze chodzic
    o gotowa mase do robienia takich tradycyjnych szkockich slodyczy, bardzo
    podobnych do naszych krowek. Baza jest mleko i cukier, ktore sie ze soba dlugo
    gotuje, ale w troche inny sposob niz nasz kajmak (najpierw rozpuszcza sie
    cukier, a dopiero potem dodaje mleko), i z dodatkiem sporej ilosci masla.

    --
    Daj sie ugryzc
  • ewengarda 12.03.06, 20:40
    olcia98 napisała:

    > PRZEPIS NA KREMOWE PIWO:))
    >
    > Składniki:
    >
    > 1) Filiżanka sody (club soda) lub sody kremowej
    > 2) Pół filiżanki syropu z masła szkockiego (można dodać lodów)
    > 3) Pół łyżki stołowej masła
    >
    Ja chetnie sprobuje! Mam tylko jeden problem - moze ktos wie, gdzie w Poznaniu
    dostane syrop z masla szkockiego i sode kremowa??


    --
    "Outside of a dog, a book is man's best friend.
    Inside of a dog it's too dark to read."
    /Groucho Marx/
  • maly_jelen 12.03.06, 21:20
    Moze byc normalna soda;P
    --
    The biggest happiness in my own life is to love and be loved...EVER!

    GRY PC, Xbox, PS2
  • olcia98 12.03.06, 21:24
    No tak, ale brakuje jeszcze tego całego syropu z masła szkockiego. Chyba pojadę
    do Szkocji;P
  • ewengarda 13.03.06, 13:17
    Ok, sprawa sie dla mnie wyjasnila - tlumaczeniue mnie zmylilo.
    Ta soda, to woda gazowana, co to jest osoda kremowa, nadal jest dla mnie zagadka
    - pewnie zywcem przetlumaczylas nazwe wlasna;)
    Bo mi slowo "soda" kojarzy sie ze zwiazkami sodu, zwlaszcza dwoma szczegolnie
    populkarnymi w gospodarstwach domowych:
    - soda oczyszczona, czyli weglan wapnia (Na2CO3) - stosowana np. do ciasta, ale
    w malutkich ilosciach. Poza tym, jest to proszek, wiec jakos ni cholery mi do
    przepisu nie pasowal;-)
    - soda kaustyczna (NaOH) - no tutaj to chyba dodanie mialo by na celu wytrucie
    pijacych (i to bolesne), bo jest to zwiazek stosowany np. do czyszczenia i
    udrazniania rur (np. Kret;)

    Olcia, daj prosze ten przepis po angielsku, bedzie latwiej;-)
    --
    "Outside of a dog, a book is man's best friend.
    Inside of a dog it's too dark to read."
    /Groucho Marx/
  • olcia98 13.03.06, 13:27
    Butterbeer! It warms you up AND tastes great. Now in take-away form from The
    Three Broomsticks. (Many thanks to Melissa for this recipe!)

    Ingredients:
    • 1 cup (8 oz) club soda or cream soda
    • ½ cup (4 oz) butterscotch syrup (ice cream topping)
    • ½ tablespoon butter


    Directions:

    Step 1: Measure butterscotch and butter into a 2 cup (16 oz) glass. Microwave
    on high for 1 to 1½ minutes, or until syrup is bubbly and butter is completely
    incorporated.

    Step 2: Stir and cool for 30 seconds, then slowly mix in club soda. Mixture
    will fizz quite a bit.

    Step 3: Serve in two coffee mugs or small glasses; a perfectly warm Hogwarts
    treat for two!

    Step 4: Tell us how this recipe is on the feedback form.
    [Click here for a printer-friendly version]
  • eeela 13.03.06, 13:39
    Aaaaa, butterscotch!!! To jest roztopiony brazowy cukierz maslem, smietana i
    wanilia :-)))

    --
    Daj sie ugryzc
  • ewengarda 13.03.06, 13:50
    Taaak, zycie stalo sie prostsze;-)
    Eeela, daj prosze szczegolowy przepis na sporzadzenie "syropu z masla
    szkockiego" (moj faworyt) - mam brazowy cukier, smietane, wanilie i maslo, ale w
    jakich proporcjach to wymieszac??
    Bylabym zobowiazana, bo nabralam ochoty na kremowe piwo po przeczytaniu
    angielskiej wersji przepisu.

    --
    "Outside of a dog, a book is man's best friend.
    Inside of a dog it's too dark to read."
    /Groucho Marx/
  • haklina 13.03.06, 13:57
    A niepelnoletni moga to pic? :D
    --
    Naukowo rzecz biorac ludzie to ssaki. Ale jest pewna grupa ludzi ktorych
    nazywamy "gady".
  • eeela 13.03.06, 14:02
    Oj, przepisy w necie podaja tak rozne proporcje, ze wole nie ryzykowac. Sama
    robilam to kilka razy zupelnie na oko, i wychodzilo dobre (tylko ze po
    ostygnieciu mialo raczej konsystencje ciagla, a ja chcialam taka bardziej krucha
    i nie wiem, jak to osiagnac :-) ) Szklanka brazowego cukru, 1/3 masla, 2-3 lyzki
    lekkiej smietany, cukier waniliowy lub wanilia w proszku do smaku, ile chcesz,
    szczypta soli. Mozna dodac lyzeczke whisky.
    Mozna to tutaj kupic w sklepach w postaci plynnej, jako dodatek do lodow i
    ciast. Jak zrobisz sama i wystudzisz w formie, mozna potem z tego wyciac male
    kwadraty i masz te tradycyjne szkockie krowki :-)

    --
    Daj sie ugryzc
  • haklina 13.03.06, 14:04
    Ale super!
    --
    Naukowo rzecz biorac ludzie to ssaki. Ale jest pewna grupa ludzi ktorych
    nazywamy "gady".
  • december_eyes 13.03.06, 14:12
    Ty, eeela, ale przeciez taka krowa szkocka mi sie w mieszkaniu nie zmiesci! ;(
    --
    A little less conversation, a little more action!

    Nałuczcie siem fkonńcu pisać po Polskiemu!!!
  • eeela 13.03.06, 14:29
    To ja zminiaturyzuj :-)

    --
    Daj sie ugryzc
  • ewengarda 13.03.06, 14:24
    eeela napisała:

    > Oj, przepisy w necie podaja tak rozne proporcje, ze wole nie ryzykowac. Sama
    > robilam to kilka razy zupelnie na oko, i wychodzilo dobre (tylko ze po
    > ostygnieciu mialo raczej konsystencje ciagla, a ja chcialam taka bardziej kruch
    > a
    > i nie wiem, jak to osiagnac :-) ) Szklanka brazowego cukru, 1/3 masla, 2-3 lyzk
    > i
    > lekkiej smietany, cukier waniliowy lub wanilia w proszku do smaku, ile chcesz,
    > szczypta soli. Mozna dodac lyzeczke whisky.
    > Mozna to tutaj kupic w sklepach w postaci plynnej, jako dodatek do lodow i
    > ciast. Jak zrobisz sama i wystudzisz w formie, mozna potem z tego wyciac male
    > kwadraty i masz te tradycyjne szkockie krowki :-)
    >

    Ha, wyglada mi na to, ze w wersji dla leniwych moge spokojnie zrobic to na bazie
    mleka skondensowanego wysokoslodzonego w puszce (jak pogotujesz taka zamknieta
    puszke w garnku z woda ze 2-3 godziny, masz karmel jak ta lala) - potem
    wystarczy dodac wanilie i whiskacza do smaku (w koncu jestem pelnoletnia, no i
    lubie wode na myszach;).
    Sprobuje, zobaczymy co mi wyjdzie.

    --
    "Outside of a dog, a book is man's best friend.
    Inside of a dog it's too dark to read."
    /Groucho Marx/
  • eeela 13.03.06, 14:28
    Tylko uwazaj, bo po rudej wodzie na myszach czlekowi na 3 dni film sie urywa :-D

    (tez lubie, i to bardzo :-) )

    --
    Daj sie ugryzc
  • onlyoner 13.03.06, 14:41
    eeela napisała:

    > Aaaaa, butterscotch!!! To jest roztopiony brazowy cukierz maslem, smietana i
    > wanilia :-)))

    Wiedziałem - eeela wie wszystko !
    (o tym co najlepsze)

    --
    ***
  • fatalna_jendza 13.03.06, 16:42
    Ej, a może być z takim kremem krówkowym?
    Mam taki w domu:
    sklepcynamonowy.pl/sklep/p693-Krem-Krowkowy-360g.html
    To się składa ze zgęszczonego mleka słodzonego, syropu glukozowego, cukru,
    jakichś regulatorów kwasowości
    Myślicie, że się nadaje?
  • olcia98 13.03.06, 17:16
    No i co ktoś już próbował? Ja muszę dopiero iść kupić brązowy cukier. A
    myślicie, że można zrobić z niesłodzonego zagęszczonego mleka, tylko dodać dużo
    cukru:)?
  • ewengarda 13.03.06, 18:43
    Z gotowaniem jest jak z chemia (i z eliksirami;) - jak opanujesz podstawy, to
    potem mozesz eksperymentowac i z duza doza prawdopodobienstwa przewidywac
    rezultaty (tzn. czy nie wytrujesz rodziny, lub nie wysadzisz w powietrze obiektu
    mieszkalnego;-)

    --
    "Outside of a dog, a book is man's best friend.
    Inside of a dog it's too dark to read."
    /Groucho Marx/
  • eeela 14.03.06, 12:42
    Ale i tak po opanowaniu podstaw mozna cos sknocic. Dobrze, ze tu czlowiek nie
    myli sie tylko raz ;-)))

    --
    Daj sie ugryzc
  • olcia98 16.03.06, 21:14
    No to co, próbował już ktoś:))?
  • pavvka 17.03.06, 13:57
    Ja bym zrobił, ale gdzie dostać "syrop z masła szkockiego"?
    No, ale nareszcie się dowiedziałem co to jest cream soda:
    en.wikipedia.org/wiki/Cream_soda
    --
    Nine-inch nails and little fascist panties
    Tucked inside the heart of every nice girl
  • olcia98 17.03.06, 14:27
    Jak przeczytasz wszystko wcześniej, to się dowiesz, że to nie jest syrop tylko
    butterscoth i znajdziesz na to przepis:))
  • pavvka 17.03.06, 14:32
    Przeczytałem, ale nie chce mi się robić butterscotcha samemu, chciałbym
    półprodukt :-)
    --
    Nine-inch nails and little fascist panties
    Tucked inside the heart of every nice girl
  • zielona2000 18.03.06, 19:58
    Wg twojego przepisu i przepisu na sos butterscoch eeli.
    Zrobiłam podwójną porcję, bo chciałam dla mnie i dla dwóch sióstr... Nie jest
    to piwo procentowe (chyba że do sosu butterscoch dodamy czegos procentowego,
    ale ja nie dodawałam) i w zasadzie trudno to nawet określić piwem.
    Żałuję, że go zrobiłam dopiero teraz na wiosne, bo zimą smakowałby lepiej
    (baardzo rozgrzewa) i jest baardzo słodki. Po malutkiej szklaneczce było mi
    strasznie słodko ;) Ale jak już mówiłam zrobiłam podwójną porcję, która okazała
    się dość spora, a moje siostry też się zasłodziły xD W wyniku tego byłam
    zmuszona wypić kremowego piwa malutkich szklaneczek trzy i teraz zbiera mi się
    na mdłości... Tak więc polecam kremowe piwo:
    - zimą
    - w małych ilościach
    - tym, którzy lubią karmel w dużych ilościach :)
    Pozdrawiam!
  • eeela 20.03.06, 10:24
    Moze dobrze byloby zmienic proporcje? Wiecej mleka, mniej cukru?

    --
    Daj sie ugryzc
  • kasztannova 20.03.06, 12:02
    Przepraszam - z pewnością głupio to zabrzmi - jak rozumiem oz to jednostka
    miary, jak się to ma do naszej? Gdzieś mi się obiło że 1oz to 25 ale czego?
    Gram deko czy cuś?
    Bo ostatnio interesuje mnie szkocka kuchnia.
  • onlyoner 20.03.06, 15:19
    Korzystam z programu do przeliczeń jednostek "uconeer" ale nie dostrzegłem tam
    żadnej jednoski miary wyrażonej w [Oz]. Może chodzi o "uncje" ? (ale które - są
    uncje wagowe i objętościowe)
    --
    uk !
  • ewamarchewa 23.03.06, 20:18
    Ja też zrobiłam, rzeczywiście bardzo słodkie, ale dobre:P

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka