Być może część z Was mnie pamieta lub zna z innych forów. Od lat zaangażowana jestem w walkę o traktowanie dziecka przed urodzeniem jak człowieka.
Ostatnio urodził nam sie w najbiższej rodzinie skrajny wcześniaczek - koniec 22 tc. Z jego narodzinami wiąże sie pewien dramat. Dziecko urodziło sie na granicy przeżycia. Ale lekarze nie dali mu szans. Potraktowali jak odpad. Po urodzeniu trafił do nerki. Nagi, zmarznięty.... położono go by umarł. Ale on był silny. NIe chciał umierać. Przeniesiono go najpierw do łóżeczka i podłączono do respitratora. Po kolejnej dobie zaczęto walczyć.
Powiem tak. Za kilka dni minie miesiac. Mały ma sie wyjątkowo dobrze i mamy ogromną nadzieję, ze z tego wyjdzie. Nad Małym Opatrzność czuwała, ale ile dzieci te pierwsze godziny przypłąciło infekcją i życiem?
Ale chciałabym, by jego historia sie nie musiała powtarzać. Chcę powalczyć, by dzieci rodzące sie przedwczesnie - nawet gdy nie ma wielkich szans by przeżyły - mogły godnie umrzeć. Lub by dano im szansę na życie. By - jeśli maleństwo rodzi sie zywe - było zawijane w pieluszkę i kładzone w ramionach rodziców lub w cieplarce. By nawet jeżeli szanse na przeżycie są żadne, te pierwsze i ostatnie dni lub godziny nie były tylko zimnym bólem.
Proszę. Jeżeli rodziłyście miedzy 18-28 tc i wasze dziecko też zostało potraktowane jak nieczłowiek napiszcie do mnie na priwa. Potrzebuję danych: rok porodu, szpital (ew. miejscowość lub województwo), etap ciażowy i opis porodu oraz tego co było potem.
Jeżeli wszystko było w porządku - też mozecie napisać- będziemy promowac te szpitale i stawiać je za wzór. Może uda sie dokonać takich zmian ja w akcji: rodzić po ludzku.
Obiecuję, że nie bede ujawnić żadnych danych osobowych. Ale by móc coś tu zmienic potrzebujemy konkretnych informacji jak problem wygląda w poszczególnych regionach. Wiem, ze bywa różnie. I dobrze i źle. Ale nie da sie nic zrobić na podstawie kilku przypadków, które znam.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.