Gazeta.pl   Forum   eDziecko   eRodzice   Rodziny WIELODZIETNE z wyboru.   Ma³e dzieci ma³y ...

• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Ma³e dzieci ma³y k³opot...

szyszka.5 04.07.12, 20:36 Odpowiedz
    Ma³e dzieci ma³y k³opot….
    Teraz wiem, ¿e to powiedzenie to prawda. Ma³e dzieci wymagaj± wiele wysi³ku ale jeste¶my w stanie to wszystko ogarn±æ , czujemy ¿e mamy nad tym kontrolê i ka¿dy problem jeste¶my w stanie rozwi±zaæ. Gorzej z nastolatkami!! Jestem w³a¶nie po dwuletniej walce o syna, który wpad³ w nieciekawe towarzystwo (wagary, bunt, papierosy itp.). Jako dziecko cichy, spokojny, nie¶mia³y trudno nawi±zywa³ kontakty , wiêc jak nawi±za³ to na ca³ego.
    Jak widzia³am w swoim otoczeniu takie problemy to mówi³am: „ Gdzie rodzice, jak mo¿na do tego dopu¶ciæ itd…” I mnie dopad³o.. Walczyli¶my 2 lata wszelkimi dostêpnymi ¶rodkami: pro¶b±, gro¼b±, rozmow± , ¶ledzi³am odprowadza³am do szko³y, psycholodzy , pedagodzy nawet rozmawia³am z kole¿ank± kuratork± s±dow± . Niewiele pomog³o- ¦CIANA. Mia³am ju¿ tak do¶æ, ¿e czasami mia³am ju¿ takie my¶li. ¿e odpuszczam niech siê stoczy. Uwierzcie naprawdê !! P³aka³am ogl±daj±c zdjêcia jak by³ malutki i taki grzeczny pouk³adany..
    Jedna pani psycholog powiedzia³a: „ To co da³a pani dziecku w dzieciñstwie ta mi³o¶æ i rodzinne relacje zaprocentuje jak dojrzeje, hormony przestan± szaleæ zm±drzeje!...”
    Najgorsze by³o obwinianie samej siebie, gdzie pope³ni³am b³±d!?
    Teraz jest ju¿ dobrze. Dumny synek przyniós³ ¶wiadectwo ukoñczenia I klasy szko³y zawodowej, trzecie podej¶cie po liceum, a potem technikum. Jeszcze ca³y czas siê martwiê ale ju¿ widzê du¿± poprawê, zmieni³ towarzystwo . ( a tak w nawiasie uwa¿ajcie na ¶redniaki bo istnieje wed³ug mnie co¶ takiego jak syndrom ¶redniaka.)
    • Re: Ma³e dzieci ma³y k³opot...

luxnordynka 05.07.12, 10:24 Odpowiedz
      Szyszko, fajnie ze sie tym z nami podzielilas... Zycze Wam z calego serca zebyscie te walke wygrali, wierze ze tak bedzie. Ja zawsze bylam grzeczna dziewczynka, a zbuntowalam sie w wieku 35 lat, to pozno, znam wielu doroslych, ktorzy przechodzili taki bunt jak Twoj syn, to naprawde fajni teraz ludzie a ich rodzice przez to ze sie nimi martwili, szukali pomocy, stali sie tez lepszymi ludzmi... Powodzenia i dystansu zyczewink, Ewa
      Ps. Ja czasami sie juz nie moge doczekac tego buntu i zycze sobie zeby go potraktowac jak naturalny etap w zyciu dziecka
    • Na czym polega syndrom ¶edniaka...

weteranka13 05.07.12, 19:25 Odpowiedz
      szyszka.5 napisa³(a):

> ( a tak w naw
      > iasie uwa¿ajcie na ¶redniaki bo istnieje wed³ug mnie co¶ takiego jak syndrom ¶r
      > edniaka.)

Kiedy¶ obi³o mi siê o uszy, ale z jednej strony bardzo ogólnie, a z drugiej strony skranie przera¿aj±co.
      Mog³aby¶ rozwin±æ?
      Dziêkujê i pozdrawiam
      w-13
      • Re: Na czym polega syndrom ¶edniaka...

szyszka.5 05.07.12, 20:08 Odpowiedz
        Która¶ pani psycholog mi o tym powiedzia³a i po g³êbokich przemy¶leniach oraz rozmowach z kole¿ankami dosz³am do wniosku, ¿e co¶ w tym jest. Najstarsze jest pierwsze wiêc si³± rzeczy we wczesnym dzieciñstwie dopieszczone, a w nastêpnych latach we wszystkim pierwsze czyli np: przedszkole, szko³a, komunia itp. znaczy w centrum uwagi. Najm³odsze to nie musze pisaæ bo sama wiesz rozpieszczone przez wszystkich, a ¶redniak najmniej zauwa¿alny. Mo¿e nie mam racji lecz w moim przypadku rzeczywi¶cie tak by³o, nawet kole¿anka kiedy¶ mi wypomnia³a, ¿e opowiadaj±c „Jak tam dzieciaki?” najmniej opowiadam o ¶redniakach nawet niektóre kole¿anki pamiêta³y imiona najstarszej i najm³odszego.
        Po u¶wiadomieniu sobie tego stara³am siê wiêcej uwagi po¶wiêcaæ „¦redniakom”.

verdana 06.07.12, 09:01 Odpowiedz
          Nie ma wiêc "syndromu ¶redniaka", tylko syndrom zaniedbywania ¶rodkowego dziecka. Niestety, tak czesto bywa, szczególnie, jesli jest ma³a ró¿nica wieku miêdzy dzieæmi i "¶rodkowe" dziecko nie jest innej plci.
          A nastolatki siê buntuj± - taki wiek. Mo¿e te mniej dostrzegane buntuj± siê, bo wtedy nareszcie ca³a rodzina zajmuje siê w³asnie nimi.
          --
          zpopk.blox.pl

antarka 06.07.12, 13:43 Odpowiedz
            Mój ¶rodkowy czasami mówi...."albo zaczynamy co¶ od najstarszego albo najm³odszego,a od ¶rodka to nie ³aska"...
            Ja te¿ kiedy¶ czyta³am o ¶redniakach,¿e czêsto sa zaniedbywane,bo najstarsze ,to najstarsze ,a najmlodsze to najm³odsze,a sredniaki musz± sobie same radziæ .

--
            Ania,Irek,Julia(01.02.2004),Wiktor(24.03.2006),Kacper(02.05.2007)
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ba0785698678a63.html

kasia0606 06.07.12, 22:41 Odpowiedz
              Moja mama byla srednia i zawsze uwazala ze miala najgorzej, malza sredni brat jest alkoholikiem. Znam wiele rodzin z podobymi problemami. My zawsze staramy sie dopieszczac Ize, ale i tak trudno jej dogodzic... Taki charakter, typ???
              --
              Aleksandra 10/07/1995 3250, 50
              Izabela 05/05/2000 3300, 56
              Kornelia 18/11/2008 3040, 47,5
              http://lb4f.lilypie.com/TikiPic.php/2zBkToh.jpghttp://lb4f.lilypie.com/2zBkp1.png

Wysy³aj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby upro¶ciæ zarz±dzanie powiadomieniami zaloguj siê lub zarejestruj siê.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane w±tki

Zaloguj siê

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj siê

Rodzinny przewodnik imprezowy

Zastanawiasz siê gdzie pój¶æ z dzieæmi? Ta aplikacja jest w³a¶nie dla Was! Partner: Nestle

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±. Regulamin.