Poradźcie, co podać na Komunię Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • I Komunia w domu, małe dziecko (ząbkujące i z atopowym zapaleniem), czyli
    brak czasu i czarna rozpacz sad
    Komunia w tą niedzielę i 20 osób (sami dorośli, poza moimi Skarbami). Co
    zrobić do jedzenia żeby było szybko i ludzie się najedli. I oczywiście
    troszkę elegancji też by się przydało. I nadmienię jeszcze, że nie jestem
    rewelacyjną kucharką, niestety sad
    PROSZĘ!!!
    Naszczęście ciasta i tort wzięły na siebie Babcia i Szwagierka smile
    --
    Moja Strata
  • Witaj,u mnie tez wesoło:pierwsza Komunia,niewykończony dom,ząbkujacy i
    rozrabiający 18miesięczniak,załamujacy brak czasu...Polecam schab ze
    śliwkami,też mam zamiar go podać.Przepis(na 10 osób więc musisz zwiększyć
    proporcje):
    1,5 kg schabu bez kości natrzeć solą i pokrojonym czosnkiem,zostawić na 15 min
    Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem,podlac zimną wodą,posypać
    kminkiem,wstawić do nagrzanego mocno piekarnika
    Co 15 min polewać wytworzonym sosem,ewentualnie dolewać odrobinę zimnej
    wody-piec tak ok.45min
    Wsypac 20 dag suszonych śliwek bez pestek i przykryć folią aluminiową-znowu piec
    45 min zaglądając co 15 min i polewając sosem.
    Możesz zrobić w sobotę i w niedzielę wstawić do nagrzanego piekarnika jakies
    15min przed podaniem.
    Do tego chcę zrobić mizerię,pasuje dobry makaron,sałata ze śmietaną,fasolka
    szparagowa z mrożonki.Dobrze masz,że chociaż ciasta ktoś upiecze..Ja jeszcze nie
    wiem jakie.Komunia 21 maja.Pozdrawiam-Agnieszka
  • ostatnio kuzynka podała mi prosty przepis na pieczone piersi kurczaka ,
    sprawdzone przez nią szybkie danie , i co mi się podobało nie trzeba stać przy
    kuchence, smażyć na patelni, co u mnie ważne, bo mam słabą wentylację w kuchni
    jeśli byłabyś zainteresowana, wieczorem do niej zadzwonię i w szczegółach się
    dowiem, pamiętam jedynie,że rozbite piersi smarowało się majonezem, przyprawami
    i przykrywało plastrem sera żółtego, ale chyba było coś w tym jeszcze,dowiem
    się jak trzeba

    myślę że jakaś wieloskładnikowa sałatka, kolorowa, np.grecka byłaby dobrym
    uzupełnieniem ,ładnie dekoruje talerz i jest zdrowasmile

    a jako "wypełniacz" polecam ryż na żółto z dodatkiem kurkumy

    i już kolorowy "wiosenny" obiad gotowysmile)

    pozdrawiam Ola
    Biedroneczka
  • ja co prawda robiłam obiad z okazji Chrztu, ale warunki podobnesmile
    na pierwsze nieśmiertelny rosół (zawsze możesz zrobić wcześniej, a do tego
    wszyscy lubią). na drugie kurczak w warzywach, czyli:
    -udka lub udźce z kurczaka
    -korzeń pietruchy
    -marchew
    -cebula.
    udka przyprawić solą, pieprzem, papryką i obsmażyć na rumiano (najlepiej
    smakują na smalcu, ale może być tez na oleju). przełożyć do żaroodpornego
    naczynia. cebulę pokrojoną w półkrążki obsmażyć, dorzucić do kurczaka. marchew
    i pietruszkę (dużą ilość zetrzeć na tarce o grubych oczkach) wymieszać z cebulą
    na kurczaku, można jeszcze przyprawić z góry. dolać trochę wody (ile, zobaczysz
    w trakcie pieczenia). wstawić do piekarnika na 150-170 stopni, piec około
    godziny (albo godzine na kilogram potrawy). z warzyw powinien popłynąć sok,
    jeśli będzie go mniej niż 1/3 naczynia - dolej wody. potrawa jest wygodna, bo
    oprócz obsmażania na początku nic nie trzeba przy niej robić i można ją
    odgrzewać do woli.
    możesz też zrobić wołowinę (ale może też być wieprzowina na bitki) w sosie
    porowym. bitki z mięsa obtoczyć w mące, obsmażyć, włożyć do garnka. pokrojone w
    krążki (nie musi być cienko) pory dorzucić, zalać wodą, doprawić papryką, sosem
    sojowym, pieprzem. dusić do miękkości mięsa. do tego czasu pory powinny sie
    rozgotować na gładki sos. doprawić śmietaną. też można łatwo odgrzewać.
    a może chłodnik litewski? jeśli będzie upał, to może to być fajny pomysł...smile
    powodzenia
    magda
    --
    Stasio
    Antosia
  • Taki pyszny obiad przygotowała moja bratowa przy dwójce maleńkich dzieci na
    Chrzest najmłodszego:

    1. Zupa-krem z brokułów

    Przygotować rosół. Ugotować brokuły (na 6 dorosłych osób jeden średni brokuł,
    brakuła???), odlać wywar, do 1/4 wysokości brokułów, zmiksować blenderem.
    Zrobić zasmażkę na maśle, zagęścić rosół i dodać brakuły. PYCHOTKA! Można na
    każdym talerzu posypać garścią groszku ptysiowego lub startym serem.

    2. Drugie danie: po trzy-cztery wielkie kluski śląskie na łebka + upieczona w
    piekarniku cielęcina (przyprawy wedle uznania, co kto lubi) + nie zagęszczony
    sosik spod pieczeni + dowolna surówka (bo niestety nie pamiętam jaka wtedy
    była...)

    Kluski śląskie można zrobić wcześniej, bratowa wrzucała do wody zamrożone! Ale
    podejrzewam, że wcześniej były lekko podgotowane zanim je zamroziła smile


    Dania proste, a baaardzo smaczne!

    --
    1 - 2 - 3
  • No to moze zaskocz jeszcze zakaskami.Szybkimi w wykonaniu a wykwintnymi:
    -talerez serów plesniowych przybrany winogronami,
    -talerz wedlin(rózne wedlinki zrolowane i udekorowane
    sałatą,ogorkiem,rzodkiewką)
    -np. szparagi gotowane owiniete szynką
    -np. jajka pokrojone w połówki, zółtka wyjete i utarte z majonezrm lub
    tuńczykiem lub boczkiem,cebulką itp. następnie w srodek po żołtku po kleksiku
    masy,

    obiad:
    -pieczeń z karkówki pioeczona w rękawie w piekarniku do tego gotowe pyzy lub
    gotowe kopytka, jako przystawka kalafior na ciepło.
    -proponuje też kotlety,jeli masz siłe stac nadpatelnią, trochę zwykłych
    schabowych, trochę nadzianych serem,trochę pieczarkami, trochę serem i
    porem...najlepiej je robic z piersi kurczaka,bo sie krócej smażą...
    deste
    -sałatka owocowa podana w wydrązonym arbuzie, ładne toto,a szybko sie
    robi,wystarczą owoce z puszki,cząstki arbuza, jesli fundusze pozwolą swieze
    truskawki, w wersji dla dorosłych dzien wczesniej robisz sos z wody ,cukru,
    odr.cynamonu i rumu?wódki i owoce ładnie przejdą...



    Poza tym,współczuję, mam małą atopiczkę w domu, teraz jestem w ciązy i boję
    się,zeby nie było znów atopii...
  • Jak ma być elegancko to przychylam sie do zupy-krem z np brokułów
    Ale żeby szybko i bezproblemowo to proponuję zwykłą zupę jarzynową z dodatkiem
    brokuła i tylko potem zmiksować. Niewielkie miseczki lub filiżanki do zup, na
    środek każdej zupki kleksik ze śmietany i listek bazylii, groszek ptysiowy,
    super wygląda.
    Do drugiego ryż, bo kto obierze tyle ziemniaków smile
    Pieczeń , najlepiej dwa rodzaje, cielęcina, schab, pierś indyka
    jak każdą inaczej przyprawić to wygląda super elegancko, tylko o sosach trzeba
    pamietać
    I zrobić trzeba wcześniej i pokroić to potem łatwo sie podaje

  • jesli masz fundusze, to polecam
    lososia gotowanego z sosem.

    dzwonka lub filety wrzucasz na wrzatek w ktorym gotujesz ze 2 -3 cale cebule,
    sol pieprz, po ok. 8-10 min ryba gotowa. Wybiera sie ja na talerz i polewa
    sosem koperkowym vel chrzanowym - do tego koniecznie jakas zielona salatka (do
    lososia pasuja zielone warzywka)
    nie ma z tym duzo pracy a danie pychotka - kiedys pracowalam w restauracji w
    Londynie i tam to bylo jedno z najczesciej zamawianych jedzonek
  • No to i jestem po...
    W sobotę zjechały trzy pomocne Dusze (kochana rodzinka, bo wielodzietna) i
    wzięłyśmy się do pracy. Ja dyrygowałam głównie, bo Mała przy cycu i wyjazd z
    Maciejem na pogotowie (mały wypadek na ślizgawce). Dzięki Wam było syto i
    elegancko. Był rosół (bo wszyscy lubią), udka, (bo nie pracochłonne), sałatka
    grecka (bo zdrowa i ładnie wyglądająca). Później sałatka owocowa w arbuzie (bez
    alkoholu ale z miodem, karmelkowatymi płatkami owsianymi i czekoladową polewą),
    sałatka z makaronu, kalafiora itp. (makaron został z sobotniego obiadu, więc
    szkoda bylo zmarnować), sałatka z ryżu (dodałyśmy smarzone kawałeczki piersi z
    kurczaka, bo zostały) i na wieczór zapiekane piersi z pieczarkami, cebulką i
    serem żółtym (wyszła a`la pizza). Ludzie się najedli (dużo zostało, więc część
    zamrożone na przyszłe obiady, a część będziemy jeść przez najbliższe dni (nie
    muszę gotować!!!) Resztę przepisów wykorzystam żeby miło zaskoczyć męża, kiedy
    zjemy zapasy smile Następna Komunia za 8 lat!!!
    Jeszcze raz bardzo dziękuję! Jesteście niezastąpione!
    Pozdrawiam ciepło i serdecznie,
    Marzena
    --
    Moja Strata

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Oferty

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.