Dodaj do ulubionych

Watek nalewkowy

26.07.06, 10:55
Założyłam osobno aby było w jednym miejscu.

Zrobiłam ową nalewke z truskawek i teraz czekam niecierpliwe (przystępując z
nogi na nogę) na jej pierwsza degustację.

Ale mam też inne owoce i dlatego proszę,głównie Babiane o otwarcie Wielkiej
Księgi Nalewek i o przepisy.
Posiadam:
-agrest,
-białą porzeczkę,
-czarną porzeczkę,
-duuuużo czereśni,co prawda u sąsiada ale bez problemu mogę skorzystać
(znaczy się z czereśni a nie z sąsiada)
-maliny,
-będą też jeżyny.
--
Nigdy nie jest tak zle aby nie moglo byc gorzej smile)
Obserwuj wątek
    • thorgalla Re: Watek nalewkowy 26.07.06, 10:58
      Wstawiam tutaj przepisy Babiany.

      Nalewka truskawkowa
      1 kg bardzo dojrzalych truskawek przebrac i szybko umyc na sicie pod biezaca
      woda. Wlozyc do gasiorka. Wlac 1/2l spirytusu i 1/2l 45% wodki razem
      wymieszanych. Postawic w slonecznym miejscu na 24 godziny. Sok zlac, owoce
      wycisnac. Przefiltrowac przez bibule filtracyjna. Przygotowac syrop z 1/2 kg
      cukru i szklanki wody. zagotowac. Wyszumowac. Nalewke wolno wlac do goracego
      syropu,ciagle mieszajac. Dodac lyzeczke kwasku cytrynowego, aby nalewka
      zachowala ladny kolor. Dobrze wymieszac. Schlodzic w zimnej wodzie lub lodzie.
      Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Mozna zalac parafina. Odstawic w ciemne
      miejsce na miesiac.
      Nawet tak dlugo nie trzeba czekac na degustacje.

      Truskawkowy likier
      1kg cukru rozprowadzic w 1/2l dobrze cieplej wody. Ostudzic. Wymieszac z 1l soku
      wycisnietego z 1kg swiezych truskawek. Wlac 1l spirytusu oraz po 1/2 szklanki
      rumu i brandy. Przelac do gasiorka. Dobrze zamknac. Postawic na miesiac. Po tym
      czasie nalewke zlac, filtrujac przez bibule filtracyjna. Rozlac do butelek.
      Dobrze zakorkowac. Odstawic na 2 miesiace.

      --
      Nigdy nie jest tak zle aby nie moglo byc gorzej smile)
    • babiana Re: Watek nalewkowy 26.07.06, 12:52
      Thorgallo wlasnie dwa dni temu myslalam sobie o twojej nalewce. Mialam nawet
      zapytac na kiedy musztardowki szykowac. Wysle wszystkie przepisy. Postaram sie
      zeskanowac poniewaz duzo tego jest. Moja jeszcze spi a ja potrzebuje jej pomocy
      (w skanowaniu). pozdr.
      --
      Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
      ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
      • syswia Re: Watek nalewkowy 27.07.06, 18:27
        O matko! Babiano, jestes boska! Mam troche mrozonych truskawek - zamrozilam, bo
        nie mialam pomyslu, co z nich zrobic oprocz dzemu, konfitur i musu... myslisz,
        ze moge do takiej naleweczki uzyc mrozonych?
        Ach i pytanie, czy w LBCO mozna dostac spirytus? Wodke mam.
        S.
        --
        Z buntem przez zycie...
        www.bakowska1.webpark.pl
        • babiana Re: Watek nalewkowy 27.07.06, 18:39
          Syswio mysle, ze z mrozonych raczej nie. W przepisach jest napisane o swiezych
          owocach. Mozesz sprobowac na wlasna odpowiedzialnosc. Ja morozone uzywalam na
          mus truskawkowy. O ile pamietam to mieszkasz w Toronto. Na pewno dostaniesz tam
          spirytus w sklepie monopolowym. U nas w QC jest w SAQ. 94% o ile dobrze
          pamietam. Kupowalam na airkoniak. On jest troche ukryty i trzeba zapytac
          sprzedawce. Pewnie tylko Polacy i Rosjanie kupuja. Tyle teraz jest swiezych
          owocow, to moze pokusisz sie na inna nalewke niz truskawkowa?
          --
          Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
          ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
          • syswia Re: Watek nalewkowy 28.07.06, 15:57
            smile
            byc moze pojde jutro na malinysmile swieze z krzaka na naleweczke sie nadadzasmile
            a o truskawki sie pytalam, bo siedza w zamrazarce - wiec - chcialam
            wykorzystac...smile
            bylam niedawno w Montrealu - obwozilam moja mame - nie mialam czasu sie z Toba
            skontaktowac, ale myslalam o Tobie, a nawet rozmawialam o Tobie z moim
            tesciemsmile))) ... bylismy w parku botanicznym... Pozdrawiam Cie
            --
            Z buntem przez zycie...
            www.bakowska1.webpark.pl
            • babiana Re: Watek nalewkowy 29.07.06, 13:00
              Nastepnym razem Syswio daj znac przed przyjazdem. Ogrod botaniczny przepiekny,
              nieprawdaz? Jakbys nazbierala malin to tez daj znac, poniewaz mam w ksiazce
              jeszcze kilka przepisow na nalewki malinowe. Bede teraz umieszczac wedle
              zapotrzebowania.pozdr
              --
              Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
              ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
              • syswia Re: Watek nalewkowy 31.07.06, 18:19
                Ogrod jest piekniejsza czescia Montrealusmile))
                Dalabym Ci znac, gdyby nie to, ze podrozowalam z rodzina - moja mama mnie
                odwiedzila w Kanadzie i koniecznie chcialam jej pokazac Montreal. Wiesz, jak to
                jest - zamieszanie, zamieszanie, kazdy chce gdzie indziej i kiedy indziej, a
                nie chcialabym, zebys sobie pomyslala, ze Cie zatrudnilam w roli
                przewodniczki.... Na pewno zdazy sie jeszcze okazja, bo lubie te weekendy w
                Montrealusmile
                A propos malin - zrobilam wczoraj dzem - zostalo mi z pol miski malin, myslalam
                o polaczeniu ich z jagodami, ale jesli masz jakis dobry przepis to sie
                skusze... smile
                --
                Z buntem przez zycie...
                www.bakowska1.webpark.pl
                • babiana Re: Watek nalewkowy 31.07.06, 20:56
                  To w takim razie do nastepnego razu. Nie mam zadnego przepisu na polaczenie
                  jagod z malinami. podam ci przepis na

                  jagodzianka wiejska
                  1l czarnych jagod przebrac, oczyscic z szypulek i ogonkow. Szybko przeplukac na
                  sicie. Wsypac do gasiorka. nasypac 1kg cukru. Energicznie wstrzasnac. Wlac
                  spirytus tak, aby wszystkie owoce zostaly zakryte. Gasiorek postawic w
                  slonecznym miejscu na miesiac. Po tym czasie nalewke zlac i przefiltrowac przez
                  bibule filtracyjna lub wate. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic na
                  miesiac.
                  czas przygotowania: 2 miesiace.
                  Jest jeszcze jedna jagodowa, ale z dodatkiem tataraku. Nie mysle, ze sklonna
                  bylabys w szuwarach sie czolgac, wiec nie podaje.

                  Malinowa lesniczyny

                  Zebrac 1 kg malin. Przebrac i wlozyc do gasiorka. Wlac 45% wodke, tak, aby
                  przykryla owoce. Dobrze zmknac. Postawic w naslonecznionym oknie na tydzien, ale
                  nie dluzej, abykolor zbyt nie wyplowial. Po tym czasie zlac nalewke i wlac do
                  butelki. Dobrze zakorkowac. postawic w ciemnym miejscu. Maliny obsypac cukrem,
                  biorac nie wiecej niz 1/2kg. Gasiorek zamknac kilkakrotnie zlozona gaza. Kiedy
                  cukier sie rozpusci, zlac syrop. Owoce dobrze wycisnac. Wymieszac z nalewka,
                  uprzednio dobrze wyciskajac owoce. Gdyby plyn okazal sie zmetnialy,
                  przefiltrowac przez bibule filtracyjna.
                  czas przygotowania: okolo 3 tygodnie.

                  malinowa ratafia gdanska

                  do gasiorka wlozyc 2l przebranych i oczyszconych malin. Wsypac 1 kg cukru.
                  Gasiorek zamknac kilkakrotnie zlozna gaza. W drugi gasiorek wlozyc 2 kg innych
                  owocow: czerwonych porzeczek, czarnych porzeczek, jezyn lub mieszaniny tych
                  owocow. Wsypac 1 kg cukru. Gasiorek zamknac kilkakrotnie zlozna gaza. Postawic w
                  slonecznym miejscu, az owoce puszcza duzo soku. Sok z pierwszego i drugiego
                  gasiorka zlac do czystego gasiorka. Wlac do niego 1l spiryusu. Dodac 4 gozdziki
                  sklepowe, okolo 2cm cynamonu, 2 obrane migdaly. Dobrze zamknac. Postawic w
                  ciemnym miejscu na 3 tygodnie. Po tym czasie rozlac do butelek, filtrujac przez
                  bibule filtracyjna. Dobrze zakorkowac. Odstawic na 3 tygodnie.
                  czas przygotowania: 6 tygodni od chwili zlania soku.
                  Chyba Thorgalli podawalam przepis na inna nalewke malinowa. Sprawdz w tamtym
                  poscie. W tej ratafii gdanskiej mozesz sprobowac zastapic te inne owoce jagodani.
                  Zobacz tez przepis TUTTI FRUTTI.Tam sa jagody i maliny. Mozesz sprobowac uzyc
                  tylko tych owocow.pozdr.

                  --
                  Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
                  ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
    • babiana Re: Watek nalewkowy 26.07.06, 14:11
      Agrestowa
      1kg czerwonego dojrzalego, oczyszczonego z szypulek i ogonkow agrestu wsypac do
      gasiora szklanego. Wlac 1l spirytusu zmieszanego z 1/2 szklanki wody tak, aby
      alkohol przykryl owoce, Dobrze zamknac. Korek zalakowac albo oblac parafina.
      Postawic w sloncu na dwa i pol miesiaca. Po zlaniu nalewki, przefiltrowanej
      przez bibulke filtracyjna, zasypac owoce 1kg cukru, aby byla mniej slodka lub
      1.5 kg jesli ma byc slodsza. Odczekac dwa tygodnie. Oba plyny pomieszac.
      Postawic w miejscu ocienionym na kwartal. Po tym czasie rozlac do butelek. Do
      kazdej butelki mozna dodac krople olejku migdalowego, cytrynoweo lub kilka
      kropel esencji ananasowej. Czas przygotowania:pol roku.
      Czeresniowa
      1.5kg bardzo dojrzalych jasnych czeresni wlozyc do gasiora. Wlac 1l spirytusu,
      rozprowadzony 1/3l przegotowanej i ostudzonej wody tak, aby alkohol przykryl
      owoce. Gasiorek dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu do poznej jesieni.
      Zlac ostroznie, aby nie zmacic nalewki. Na owoce nasypac cukier, liczac na 1l
      otrzymanej nalewki 1/2kg cukru. postawic w cieplym miejscu, az cukier sie
      rozpusci. nastepnie powstaly plyn zlac i zmieszac z uprzednio uzyskana nalewka.
      Poniewaz czeresnie maja mdly smak, dobrze jest do kazdego litra nalewki wcisnac
      sok z cytryny lub dodac lyzeczke do herbaty kwasku cytrynowego. Dobrze
      wymieszac. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic na kwartal.
      czas przygotowania pol roku.
      Malinowa kresowa
      1l dojrzalycg malin przebrac i wlozyc do gasiorrka. Wlac 45% wodke tak, aby
      przykryla owoce. Dobrze zamknac. Postawic w ciemnym miejscu na dobe. Po tym
      czasie nalewke zlac, a maliny nie wyciskane wyrzucic. Polowe tego samego
      gasiorka napelnic swiezymi, dijrzalymi malinami. Wlac nalewke zlana z
      poprzednich malin. postawic na dobe. Zlac i przefiltrowac przez bibule. Rozlac
      do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic w ciemne i chlodne miejsce na pol roku.
      malinowa bawarska
      Wziac 1l dojrzalych malin, przebrac i pzbawic ogonkow. Wycisnac sok, ale nie w
      sokowirowce. Wlac do gasiorka. Dodac 2 gozdziki sklepowe i 5 potluczonych pestek
      sliwkowych. Wlac 1l45% wodki. Dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu na
      miesiac. Po tym zcasie nalewke zlac i przefiltrowac przez bibule. Rozlac do
      butelek. Odstawic w chlodne miejsce na 5 miesiecy.
      czs przygotowania:pol roku.
      Jezynowa wytrawn
      Wziac 1kg dojrzalych jezyn. Przebrac, pozbawic ogonkow. Szybko umyc na sicie pod
      biezaca woda. Owoce wsypac do gasiorka, ale nie wyzej niz do 3/4 wysokosci. Wlac
      45% wodke, tak aby przykryla owoce. Dobrze zamknac. Postawic w slonecznym
      miejscu na tydzien. Nie dluzej bo straci kolor. Po tym czasie nalewke zlac. W
      zamknietej butelce schowac do lodowki. MNa owoce wsypac 1/4 kg cukru. Gasiorkirm
      energicznie wstrzasnac. Dobrze zamknac. Postawic w cieplym miejscu do
      rozpuszczenia sie cukru, mniej wiecej na dwa tygodnie. Zlac i polaczyc z
      nalewka. Wymieszac. Rozlac do butelek. Do kazdej butelki pollitrowj dodac krople
      olekju migdalowego. Wtedy przypominac bedzie nalewke wisniowa. Dobrze
      zakorkowac. Odstawic na 5 tygodni.
      czas przygotowywania:2 miesiace.
      Jezynowa:
      1.5 kg dojrzalych jezyn przebrac i oczyscic. Przetrzec przez sito. Dodac do nich
      1 kg cukru i bardzo dokladnie wymieszac.Wlozyc do szklanego lub emaliowanego
      naczynia. Przykryc gaza. Postawic w cieplym miejscu na 2 dni. Po dwocch dniach
      wlac 1l spirytusu. Dobrze wymieszac. Wlozyc do gasiorka. Po trech dniach nalewke
      zlac i przecedzis przez sito wylozone gaza. Postawic na tydzien, aby nalewka sie
      sklarowala. po tym czasie zlac nalewke i przefiltrowac przez bibule filtracyjna.
      Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic na pol roku
      czas przygotowania: ponad pol roku
      Czarna porzeczka smorodynowa
      !kg dojrzalych jagod czarnej porzeczki ugniesc, najlepiej w makutrze. Przelozyc
      je do gasiorka. Wlac 1i1/4l czystej45% wodki tak aby przykryc owoce. Dodac 5g
      cynamonu i 3g cozdzikow sklepowych oraz 1g kwiatu muszkatolowego. postawic w
      cieple i sloneczne miejsce na 2 miesiace. Po tym czasie nalewke zlac do osobnego
      sloja. Dobrze zamknac. na owoce czarnej porzeczki nasypac 150g cukru na kazdy
      litr wlasnego alkoholu. postawic w cieplym i slonecznym miejscu, az cukier sie
      rozpusci. Zlac plyn. pomieszac z wczesniej zlana nalewka.Dobrze wymieszac.
      Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. odstawic w cieple miejsce.
      czas przygotowywania:9 miesiecy
      Czarna porzeczka swiateczna
      Do gasiorka wrzucic przebrane jagody czarnejporzeczki do trzech czwartych jego
      wysokosci. Wlac wodke 45% tak, aby wszystkie owoce przykryte byly alkoholem.
      Dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu na dwa miesiace. Po tym czasie
      nalewke zlac. Na owoce nasypac cukru w ilosci 1/3 wagi wsypanych wczesniej
      owocow. pozostawic w slonecznym miejscu, az do rozpuszczenia sie cukru.
      nastepnie zlac syrop z owocow. Wziac spirytus w ilosci 1/3 czesci wodki wlanej
      wczesniej. Rozpuscic w nim dobrego miodu, biorac lyzke stolowa na 1/2l
      spirytusu. Tak przyrzadzonym spirytusem przelac szybko owoce i filtrujac przez
      bibule zlac do czystego naczynai. Obie nalewki dobrze pomieszac. Rozlac do
      butelek. Dobrz zakorkowac. Odstawic w ciemne miejsce do Swiat Bozego Narodzenia.
      czas przygotowania: okolo pol roku

      z bialej porzeczki nie ma. Jest z czerwonej. Moze znajde biala porzeczke w
      mieszance z innymi owocami. Jest tez cassis po polsku z czarnej
      porzeczki(przepis wyglada smakowicie). Ale to wysle pozniej. Poza tym jeszcze
      wiele wiecej jest malinowych. Tez pozniej. Moja nadal spi i wpisywalam. Juz ci
      zazdroszcze tych nalewek. Od samego czytania moze w glowie zaszumiec.Podam
      wszystkie zwiazane z twoimi owocami i wybierzesz sobie, te ktore ci najbardziej
      odpowiadaja. Ja osobiscie nie lubie gozdzikow i wybralabym taka, ktora ich nie
      ma , ale to rzecz gustu.

      --
      Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
      ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
    • babiana Re: Watek nalewkowy 27.07.06, 17:46
      No to teraz sliwki
      sliwowica
      2kg dojrzalych sliwek umyc i pozbawic pestek. Wlozyc do gasiorka. Dodac 30
      utluczonych pestek ze sliwek(trzeba mlotkiem). Wlac 1l spirytusu. Dobrze
      zamknac. postawic na cztery miesiace w jasnym miejscu. Po tym czasie przygotowac
      syrop z dwoch szklanek wody i 1/2 kg cukru. zagotowac.Wyszumowac. Zestawic z
      ognia. Gdy troche przestygnie, wlac do niego 1l spirytusu. Kiedy sie dobrze
      wymiesza wlewac ostroznie wczesniej przygotowana sliwkowa nalewke. Dobrze
      wymieszac. Odstawic na tydzien, aby sie sklarowala. Po tym czasie przefiltrowac
      przez sciereczke flanelowa lub bibule filtracyjna. Rozlac do butelek. Dobrze
      zakorkowac. Odstawic na pol roku w chlodne miejsce.
      czas przygotowania:okolo 9 miesiecy.
      Sliwowica gorzka
      Swieze sliwki wegierki poprzekrawac i pozbawic pestek. Wlozyc do gasiorka. 1/4
      wybranych ze sliwek pestek wlozyc takze do gasiorka. Wlac 45% wodke, biorac 1l
      wodki na 1kg sliwek. Gasiorek dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu na
      miesiac. Po tym czasie nalewke przefiltrowac przez bibule filtracyjna. Rozlac do
      butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic na miesiac.
      czas przygotowywania: dwa miesiace
      sliwowica wyborna
      Do gasiorka z szerokim otworem naklasc pelno dobrze dojrzalych sliwek wegierek.
      Wlac spirytus tak aby przykryl owoce. Dobrze zamknac. Postawic w ocienionym
      miejscu na cztery do szesciu tygodni. Po tym czasie zlac nalewke ze sliwek,
      wysaczajac dlugo i starannie gasiorek.Wlac do butelki. Dobrze zakorkowac. W
      miejsce nalewki wsypac na sliwki mialkiego cukru tyle, ile sie zmiesci. Cukier
      bedzie wyciagal ze sliwek alkohol w miare rozpuszczania sie. Powinno to trwac
      okolo dwoch tygodni. Wtedy syrop zlac. Wymieszac z poprzednio zlana nalewka.
      Przefiltrowac przez bibule filtracyjna. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac.
      Odstawic przynajmniej na pol roku, a powstanie wyborna i wystala sliwowica.
      czas przygotowania: co najmniej pol roku.
      dodam jeszcze przepis na cassis polski. To jest pycha.Moi rodzice to robili.
      3/4 kg dojrzalych owocow czarnej porzeczki przebrac, umyc i osuszyc. Wlozyc do
      gasiorka. Dodac 1/2 laski wanilii pokrojonej na male kawalki. Wlac 3/4l
      spirytusu. Dobrze zamknac. Postawic w cieplym miejscu na tydzien. Codziennie
      wstrzasnac gasiorkiem. Po tym czasie zlac nalewke. Postawic w chlodnym miejscu.
      owoce czarnej porzeczki lekko rozgniesc. zasypac 3/4kg cukru. Dobrze wymieszac
      wstrzasajac gasiorkiem. Gasiorek zamknac kilkoma warstwami gazy. postawic w
      slonecznym miejscu na 3 tygodnie, czekkajac, az cukier sie rozpusci. Codziennie
      gasiorkiem wstrzasac. Sok z owocow przefitrowac przez bibule i wlac do niego
      3/4l spirytusu. owoce czarnej porzeczki przelac 1/2szklanki przegotowanej
      cieplej wody. Przefiltrowac przez bibule i polaczyc z nalewka. Wsztstko razem
      wlac do gasiorka.Dobrze zamknac. Postawic na 3 tygodnie. Po tym czasie
      przefiltrowac przez bibule. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. odstawic w
      ciemne i chlodne miejsce na miesiac.
      czas przygotowania:okolo kwartalu
      Ze sliwek to sa wszystkie Balamuku. Sa jeszcze z suszonych, ale te pewnie cie
      nie interesuja. Nastepna bedzie z moreli i kolejne z malin. Moja mama robila.
      Jedna butelka morelowki zawieruszyla sie w szafie w spizarni i mama przez
      przypadek odkryla ja po 10 latach! Czegos tak pysznego w zyciu nie pilam. Swoja
      droga nie moge zrozumiec jak ona mogla sie zawieruszyc? U mnie to byloby
      niemozliwoscia.Wlasnie dzwonila do mnie w tej chwili moja sasiadka Serbka.
      Powiedzialam o sliwowicy i postanowilysmy zrobic wspolnie z asysta jej syna. Ja
      mam juz gasiory. W koncu to ich napoj narodowy.
      --
      Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
      ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
      • balamuk Re: Watek nalewkowy 27.07.06, 18:57
        Babiano, do nog Ci kornie padam... Sliwki do zbioru chyba w ten weekend, a mnie
        same przepisy wprawily w ekstaze. I z czarna porzeczka utrafilas, stoi zalana
        spirytusem od dwoch tygodni, ale nie na sloncu,tylko w spizarni, jakbym ja
        teraz z cukrem i wanilia (w drugiej, a nie w pierwszej fazie) postawila - jak
        myslisz, wyjdzie cos rozsadnego?
        A najlepsza nalewka, jaka pilam, byla z zielonych orzechow. Produkcji mamusi
        kolezanki z pracy. Kolezanka przyniosla, popijalismy sobie po odrobineczce "po
        godzinach", zeby nie bylo, a pewnego dnia reszta (tak z pol butelki) znikla i
        nikt sie nie przyznal. Moze panowie od remontu... W kazdym razie do tej pory mi
        smutno, pewnie dorownywala Twojej morelowcesad
        Niech wam sie uda serbsko-polska sliwowiczka, trzymam kciuki!
        • asia.sthm Re: Watek nalewkowy 27.07.06, 22:17
          Ludzie, no nareszcie jakis godny KUP-y watek. Babiano pozwolisz go umiescic w
          zajawce, jako szybki link do naszej Bimbrowni Trunkow Gatunkowych ?
          Szybko odpowiedz i uciekam z tego pieknego watka, zeby nam sie temat nie
          wypaczyl.
          --
          po prostu, prosto z mostu....
          i po chmielewsku
          • babiana Re: Watek nalewkowy 28.07.06, 01:44
            Dla naszego forum Asiu pasuje jak ulal Nalewka Damska.

            Szesc nieduzych gasiorkow lub litrowych slojow napelnic owocami
            jagodowymi(porzeczki, maliny,poziomki, agrest, wisnie,sliwki) do 3/4 wysokosci.
            Wlac spirytus ponad owoce. Dobrze zamknac. Postawic w cieple lub slonecznym
            miejscu. czas uzalezniony bedzie od tego jak szybko wypuszcza sok. I tak z
            porzeczek, malin, poziomek najlepiej zlac spirytus po 10 dniach, aby alkohol nie
            przeszedl kwasem. Mozna go wlac po ras zdrugi na swieze owoce i znow potrzymac
            10 dni. Nalewka bedzie wowczas bardziej esencjonalna. na wisniach i agrescie
            dluzej trzymac trzeba, ale najwyzej do miesiaca. Sliwki moga stac kilka
            miesiecy, az pestki swoj aromatyczny zapach polacza ze spirytuem. Gdy juz
            spirytus koloru i smaku owocowego nabierze, przepuscic przez bialy, sukienny
            worek, po trochu naciskany. Z malin i poziomek zlewac trzeba leciutko. Na kazdy
            1l spirytusu dodac 1/2 kg cukru mialkiego. Wlozyc cukier do rondla i zalac
            nalewka z owocow. Smazyc pod przykryciem, krotko do zagotowania. Mozna tez
            nalewke podzielic na plowe. W polowie usmazyc caly cukier, a po wystygnieciu
            pomieszac z odlana wczesniej polowa nalewki. ostudzona nalewke rozlac do
            butelek, filtrujac przez bibule. Dobrze zakorkowac. Odstawic na miesiac. W ten
            sposob mozna zrobic nalewke z kazdego owocu z osobna lub poszczegolne nalewki
            wymieszac otrzymujac rodzaj ratafii.
            czas przygotowania: od 1.5 mies do pol roku.

            Babskie lzy (mysle jednak, ze to za smutna)
            @ butelki piwa porter zagotowac z 1/4 kg cukru i 2 torebkami cukru waniliowego.
            osyudzic tak, aby plyn byl letni. Wymieszac z 1/4l spirytusu. ostudzic. Rozlac
            do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic w ciemne miejsce na rok.

            Jest tez babie lato, ale z suszonymi sliwkami, a ja nie mam do nich przekonania.
            Mysle, ze damska bedzie bardzo smaczna. Przy okazji wybaczcie bledy poniewaz
            pisze i nie sprawdzam. Moja powiedziala, ze mozna zeskanowac, ale trzeba pozniej
            wyslac na indywidualny e-mail? Poniewaz ona nie ma swojej website. Mysle, ze nie
            znajdziemy sie wszystkie w AA hahaha. Ja juz szykuje musztardowki.


            --
            Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
            ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
        • babiana Re: Watek nalewkowy 28.07.06, 03:41
          oj Balamuku, orzechowka. To pysznosci nad pysznosciami. Moja corka przywiozla
          butelke tej nalewki z klasztoru benedyktynow z Montserrat w Hiszpanii.To ich
          specjalnosc slynna na caly swiat. Nie wiem czy byla z zielonych orzechow, ale
          smaku do konca zycia nie zapomne. Podaje ci przepis na nalewke z zielonych
          orzechow wloskich.
          13 jeszcze zielonych orzechow wloskich sparzyc wrzatkiem. Po godzinie wode
          odlac. Orzechy zalac zimna woda. Pozostawic na trzy godziny, aby namokly. Wode
          zlac. Orzechy pokroic na male kawalki. Dodac cienko obrana skorke z 1/2 cytryny
          tak, aby zbialego miazszu nic nie pozostalo. Wlozyc do gasiorka. Dodac1/2
          lyzeczki do herbaty gozdzikow sklepowych i tyle galki muszkatalowej. Na to wlac
          1l spirytusu. Dobrze zamknac. postawic na miesiac. Po tym czasie zrobic syrop z
          1/2kg cukru i szklanki wody. Ostudzony syrop zmieszac z orzechowa nalewka.
          Przefiltrowac przez flanelowa sciereczke. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac.
          Odstawic na 5 miesiecy.

          Moja mama nie dodawala wanilii do czarnej porzeczki. Tak ze nie musisz. I tak
          bedzie pyszna. Zycze smacznego i szykujemy musztardowki.
          --
          Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
          ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
        • babiana Re: Dla Balamuka i Thorgalli 28.07.06, 14:59
          Atrakcyjny likier damski

          1kg dojrzalych, slodkich sliwek wegierek umyc i osuszyc. Pozabawic pestek.
          Wlozyc do gasiorka. Dodac 10 pestek do wlozonych tam wczesniej owocow. 1.5l
          spirytusu wlac do gasiorka. Sloj dobrze zamknac. Postawic w ciemnym miejscu na 2
          tygodnie. W 4 szklankach wody rozprowadzic 1/2kg cukru. Dolozyc duza laske
          wanilii, otarta skorke z 2 dobrze wyszorowanych i sparzonych wrzatkiem cytryn.
          Zagotowac stale mieszajac tak, aby powstal gesty syrop. Ze sliwek zlac nalewke i
          wymieszac ja z syropem. Dodac 2 lyzki brandy. Dobrze wymieszac. Rozlac do
          butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic w cieple miejsce na pol roku.
          Czas przygotowania: okolo pol roku

          Te z kolei pozwalaja na troche inwencji
          Dla wszystkich (owoce wedle uznania)

          Tutti frutti
          Do wiekszego gasiorka w miare dojrzewania (od czerwca do do pazdziernika)
          dosypywac swieze dowolnie wybrane owoce;porzeczki,jezyny, czarne jagody, maliny,
          wisnie, sliwki wegierki, jablka, gruszki. Owoce mozna dobirac dowolnie
          pamietajac jednak, aby nie bylo ich na koniec nie wiecej niz 2.5kg. Sliwki I
          wisnie pozbawic pestek. Jablek I gruszek nie obierac, tylko pokroic I usunac
          pestki. Dodac 35dkg dowolnie zestawionych, suszonych owocow:glogu,dzikiej rozy,
          rodzynek, pokrojonych fig oraz 30dkg owocow poludniowych:pomaranczy I cytryn
          9obranych ze skorek I popokrojonych w paski). Po wsypaniu kazdej porcji owocow
          wlac 1/4l 45% wodki zmieszanej z ¼ szklanki spirytusu. Co kilka dni energicznie
          wstrzasnac gasiorkiem. W 3 tygodnie po wlozeniu ostatniej porcji owocow nalewke
          zlac. Pozostale po nalewce owoce zalac syropem cukrowym przygotowanym z 1i ¼ kg
          cukru rozpuszczonego w 1/2l goracej wody, zagotowanym I wyszumowanym. Dodac do
          nalewki. Dobrze wymieszac. Rozlac do butelek, filtrujac przez bibule
          filtracyjna. Dobrze zakorkowac. Odstawic na 3 miesiace.
          Czas przygotowywania: pol roku

          Ratafia wiesniacza (tez rozne owoce)

          Dp sporego gasiorka wkladac kolejno wszystkie sezonowe owoce. Kazdego owocu brac
          po 1/2kg. Zalewac dobra czysta 45% wodka. Za kazdym razem, dokladajac swieze
          owoce wsypywac lyzke cukru. Wodki winno byc drugie tyle co owocow. Zamkniety
          gasiorek trzymac w temperaturze pokojowej. Drobne owoce:wisnie, agrest,
          poziomki, maliny, porzeczki, kladzie sie w calosci. Morele, renklody, wegierki,
          przekrawa sie na polowe. Skorke zostawic, a pestki odrzucic. Jablka I gruszki
          kroi sie na kawalki. Jesli wodka wsiaka w owoce, trzeba, nie czekajac na
          dolozenie nowej porcji owocow, dolac. Tak trzymac gasiorek do jesieni. Wtedy
          dolac do nalewki butelke rumu. Po paru dniach nalewke zlac, filtrujac przez
          bibule filtracyjna. Pozostale owoce mozna jeszcze raz zalac wodka pol na pol z
          rumem i odstawic na kilka tygoni. Po tym czasie polaczyc z poprzednia nalewka,
          rowniez filtrujac przez bibule. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Niech
          postoi do swiat Bozego Narodzenia.
          Czas przygotowywania: od czerwca do Bozego Narodzenia

          Dla Thorgalli

          porzeczkowa (moze sprobujesz zamiast z czerwonych zrobic z bialej porzeczki)

          Lekko przejrzalych czerwonych porzeczek rozgniesc tyle, aby uzyskac 1l soku. Sok
          postawic w cieplym miejscu na noc. Nastepnego dnia sok wycisnac na sicie
          wylozonym gaza. W1/2l wody rozprowadzic 1/2kg cukru. Zagotowac syrop.
          Wyszumowac. Po ostudzeniu syrop wymieszac z sokiem. Wlac 1l spirytusu. Przelac
          do gasiorka. Dobrze zamknac. Postawic na 2 miesiace. Po tym czasie nalewke zlac,
          filtrujac przez bibule filtracyjna. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac.
          Odstawic na miesiac.
          czas przygotowania: kwartal

          --
          Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
          ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
          • balamuk Re: Dla Balamuka i Thorgalli 28.07.06, 17:56
            Matko jedyna, przy takich perspektywach zamierzam zebrac sliwki nasze i
            sasiadki tez, ona niepijaca, bo ma 80 i ostatnio jej lekarz powiedzial, ze
            powinna dbac o siebie... W ogole pozbieram wszystko, co uroslo! I zaleje!!!
            Dobrze, ze kolejna robote dostalam, moze nastarcze na spirytussmile I stanowczo
            zamierzam dotrwac tu do najblizszej wiosny, bo w tym roku zielone wloskie
            wypatrzylam, jak juz nie byly zielone. Moze Ci probke czegos wyslac do oceny?
    • babiana Re: Watek nalewkowy 29.07.06, 13:13
      Dzieki Balamuku za dobre serce. Moze uda sie nam razem dokonac degustacji.
      Zawsze to przyjemniej w towarzystwie. Pilnuj tylko tych orzechow no i udanych
      zbiorow sliwkowych ci zycze.
      --
      Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
      ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
    • asia.sthm Nalewka pigwowa i wiśniowa 31.07.06, 12:20
      Mam pozwolenie od Jotki z TCHW smile))))

      • Nalewka pigwowa i wiśniowa
      jotka13 31.07.06, 11:40 + odpowiedz


      Nalewka pigwowa

      2 kg pigwy
      2 kg cukru
      1 l spirytusu
      0,5 l wódki

      Pigwę obrać, drobno pokroić, zasypać cukrem. Po 3-5 dniach (lub krócej, jeśli
      jest gorąco - żeby nie skwaśniało) zlać sok, odcisnąć wióry, sok zamrozić lub
      schować do lodówki (rzeczywiście trzeba mrozić, ale to dlatego, żeby się sok
      nie zepsuł), wióry zalać mieszaniną wódki i spirytusu. Powinno stać ok. 3-4
      tygodnie. Zlać alkohol, wycisnąć wióry, które można zużyć do herbaty lub
      wyrzucić. Połączyć sok z alkoholem, zlać do butelek i przechowywać jak
      najdłużej (im dłużej tym lepiej), po 2 – 3 miesiącach można próbować.
      Z czasem nalewka będzie ciemniejsza i może pojawić się osad, ale można go
      filtrować, lub ignorować.

      Nalewka wiśniowa:

      1,5 kg wiśni
      200 g cukru lub więcej, w zależności od tego czy chcesz, żeby była bardziej
      słodka
      0,5 l spirytusu
      0,5 l wódki

      Wiśnie wydrylować, wsypać do słoja, dodać połowę pestek i cukier, zalać
      spirytusem, i odstawić na 6 tygodni. Nalew zlać, owoce zalać wódką i
      macerować 3 tygodnie, potem owoce odcisnąć. Połączyć nalewy, przefiltrować,
      zlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy. Po 2 – 3 miesiącach można dodać 2
      krople esencji migdałowej, albo laskę cynamonu (z cynamonem jest pyszna).

      Jeśli chodzi o filtrowanie to można to robić przez filtry do kawy, watę na
      lejku, lub ściereczkę.


      --
      po prostu, prosto z mostu....
      i po chmielewsku
    • thorgalla Spróbowałam!! 31.07.06, 21:15
      Czerwony,ładny kolorek.
      Nie filtrowałam za bardzo,więc osad z truskawek został.
      Jak dla mnie,nieco za dużo alkoholu.
      Więcej truskawek,nieco więcej cukru i pół litra wódki wystarczy.No,może 0,75l.
      Może nieco spirytusu ale napewno nie pół litra,jak w przepisie.

      Ale przyjemnie cieplutko robi się w gardle.
      Może to będzie lepsza propozycja na długie,zimne wieczory zimą.
      Tak na rozgrzewkę bo na upalne dni to raczej się nie nadaje.
      SKåL
      --
      Nigdy nie jest tak zle aby nie moglo byc gorzej smile)
    • babiana Re: Morelowka 08.08.06, 04:28
      Z 1/4l wody i 1/2 cukru zrobic syrrop. zagotowac. Wyszumowac. 1/2kg dorodnych
      dojrzalych moreli przeciac na polowki. Pozbyc sie pestek. Polowki owocow wrzucic
      do syropu. Zagotowac. Odstawic z ognia. Przykryc gaza. Nastepnego dnia sok z
      moreli z cukrem przecedzic przez sito. Wlac do gasiorka. Wlac 1l spirytusu
      rozprowadzonego z 1/2l wody. Wymieszac. Dobrze zamknac. Odstawic na kwartal. Po
      tym czasie rozlac do butelek. Dpbrze zakorkowac. Z moreli mozna zrobic marmolade.
      Czas przygotowania: kwartal
      Oczywiscie musialam wpisywac da razy. Wpisalam, zaczelam cos czytac i zapomnialm
      czy juz wyslalam. Jak zaczelam sprawdzac to oczywiscie wszystko zginelo poniewaz
      nie zasejwowalam. Na tym polega moja pomrocznosc jasna.
      --
      Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
      ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
    • babiana Re:Cytrynowa 08.08.06, 04:46
      Bardzo lubie wloska Limonette.Moze ta bedzie podobna w smaku?
      Obrac cieniutenko 5 cytryn tak, aby nie zostawic na nich sladu bialego miazszu.
      Cytryny powinny byc swieze. Przed obieraniem mozna je na pol godziny wlozyc do
      letniej wody. Wrzucic do gasiorka. Wlac 2l spirytusu. Dobrze zamknac. Postawic
      na dobe. 1kg cukru zalac 1l wody.Zagotowac syrop, starannie go szumujac. Gdy sie
      kilka razy zagotuje, wlac go do wazy. Goracy zalac powoli nalewka cytrynowa,
      filtrowana przez bibule filtracyjna.Skorki wyrzucic. To znaczy chyba, ze trzeba
      ze skorkami obranymi zalac(te cytryny).Moj dopisek. Dalej mieszac przez chwile,
      aby sie spirytus z cukrem dobrze polaczyl.Trzeba zachowac nastepujacy porzadek:
      lac spirytus koniecznie do syropu, gdyz postepujac odwrotnie nalewka bedzie
      metna. Filtrowac jej nie trzeba, wystarczy tylko rozlac ja do butelki. Dobrze
      zakorkowac. Po dwoch dniach bedzie jak krysztal. Odstawic na miesiac.
      czas przygotowania: miesiac



      --
      Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
      ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
      • asia.sthm Re: Do frakcji skandynawskiej. 08.08.06, 20:20
        ja przeszmuglowalam niechcacy w 81 roku nie wiedzac, ze nie mozna. Moj M
        odbierajac mnie z lotniska omsknal sie z wozkiem z kraweznika i wlasnie ta
        torba sie mu gibnela i butelka poszla w diably, wycieklo wszystko na ulice. I
        dobrze, bo nie musze miec teraz wyrzutow sumienia, a jemu mozna zawsze
        marnotrawstwo wypominac. Jego bracia jeszcze nie przeboleli.
        --
        po prostu, prosto z mostu....
        i po chmielewsku
      • babiana Re: Do frakcji skandynawskiej. 09.08.06, 05:30
        Kranie, do Kanady nie mozna przywozic spirytusu.Jednak jest w sprzedazy w
        sklepach monopolowych. A moze tak po prostu do butelki po Wyborowej wlac
        spirytus? Kolorek taki sam. Pewnie celnik norweski nie bedzie probowal
        zawartosci butelki. A jakby mu sie zachcialo to juz pekam ze smiechu na ten widok.
        --
        Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
        ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
    • babiana Re: Cytrynowa wytrawna dla Krana 09.08.06, 05:44
      1/2kg srednich cytryn dobrze wyszorowac i sparzyc wrzatkiem. Cienko obrac tak,
      aby nie pozostawic na skorkach bialego miazszu. Skorki drobno pokroic. Wlozyc do
      gasiorka. Wlac 1l wodki 45%. Gasiorek postawic w cieple miejsce na dwie doby. Po
      tym czasie zlac, filtrujac przez bibule. Dodac do nalewki sok wycisniety z
      jednej cytryny, w ktorym rozpuszczono lyzeczke do herbaty cukru. Dobrze
      wymieszac. Pozostawic do nastepnego dnia. Po tym czasie rozlac do butelek.
      Dobrze zakorkowac. Odstawic na 2 tygodnie.
      czas przygotowania; dwa i pol tygodnia
      --
      Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
      ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
    • babiana Re: Watek nalewkowy 09.08.06, 05:55
      Jest tez przepis Bycza krew. Skladniki: buraki czerwone, cukier, cytryna,
      wodka. Nie wydaje mi sie zbyt smakowity, tak ze nie podaje przepisu. Poszukam
      innych nalewek bez spirytusu dla frakcji norweskiej. Tak przy okazji
      przegladajac moje archiwum przepisow kulinarnych natknelam sie na przepis
      chipsow z burakow czerwonych. Jak jest chetna osoba na te osobliwosc to moge podac.
      --
      Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
      ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
    • babiana Re: Gruszkowa na wloski sposob (bez spirytusu) 09.08.06, 08:00
      Ten przepis doprowadzil mnie do spazmow smiechu i postanowilam uruchomic
      wylaczonego juz kompa. Kranowi nie smiem polecac, chociazby ze wzgledu na slowo
      wloski.
      We wlasnym ogrodzie lub sadzie u przyjaciol wybrac galazke gruszy z zawiazkiem
      owocu. Wlozyc galazke do przezroczystej butelki. Butelke umocowac na drzewie. W
      takiej "prywatnej szklarni" gruszka dojrzeje wypelniajac czesc butelki.Wowczas
      butelke nalezy odlamac, a owoc zalac 45% wodka. Dobrze zakorkowac. Postawic w
      ciemnym miejscu na dwa miesiace. Po tym czasie efektownie wygladajaca nalewke
      mozna postawic na stole ku uciesze biesiadnikow.

      Ja juz mialam taka ucieche czytajac ten przepis. Nie moge sobie wyobrazic co
      dzialoby sie, gdybym zdecydowala sie wyprodukowac ja ku uciesze biesiadnikow.
      Skladniki:gruszka, wodka
      czas przygotowania: okolo dwoch miesiecy
      --
      Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
      ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
        • babiana Re: forum nalewkowiczow 14.08.06, 18:59
          Moj M. Wloch ciagle mnie pytal co z tymi winami polskimi, a ja mu na to iz
          Polacy nie gesi i nalewki swoje maja.
          --
          Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
          ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
          • mon101 Re: forum nalewkowiczow 14.08.06, 20:37
            babiana napisała:

            > Moj M. Wloch ciagle mnie pytal co z tymi winami polskimi, a ja mu na to iz
            > Polacy nie gesi i nalewki swoje maja.

            W gasiorach, oczywiscie wink)

            --
            Niemożliwe jest tylko gołemu w kieszeń nasrać
            • babiana Re: Likier meksykanski(bez spirytusu) 03.09.06, 17:10
              1l 45% wodki wlac do gasiorka. Wcisnac sok z dwocgh cytryn. Cytryny przed tym
              dobrze wymyc i sparzyc wrzatkiem. Wrzucic laske wanilii. Dobrze zamknac.
              Postawic na 8 dni. Po tym czasie nalewke zlac, filtrujac przez bibule
              filtracyjna. Zrobic syrop z 3/4kg cukru i 1/4l wody. Wymieszac z nalewka. Rozlac
              do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic na 3 tygodnie
              czas przygotowania: ponad miesiac
              --
              Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
              ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
                • babiana Re: Orzechowa (bez spirytusu) 03.09.06, 17:22
                  Sama nie wiem jak to sie stalo, ze wyslalam pusta koperte.
                  16 orzechow wloskich, tak miekkich, zeby przez nie szpilka na wylot
                  przechodzila, utluc w mozdzierzu. Wlozyc do gasiorka. Wlac 1l 45% wodki.
                  Postawic w jasnym miejscu na miesiac. Po tym czasie przecedzic przez geste sito,
                  nie wyciskajac plynu z orzechow. Do nalewki wsypac 1/4kg cukru, 3g galki
                  muszkatalowej i 3 gozdziki sklepowe( nie wiem czy sa jakies inne niz sklepowe?)
                  utarte z 1/2 lyzeczki do herbaty cukru. Wymieszac tak, aby cukier sie rozpuscil.
                  Postawic w obojetnym miejscu na miesiac. Po tym czasie nalewke zlac, filtrujac
                  przez bibule filtracyjna. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Odstawic w
                  chlodne i ciemne miejsce na miesiac.
                  czas przygotowania: dwa miesiace

                  Sliwowica gorzka, na ktora przepis podawalam juz wczesniej tez jest bez spirytusu.
                  --
                  Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
                  ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
                  • babiana Re: Sliwowica z roznych sliwek (bez spirytusu) 03.09.06, 17:33
                    Mozna ja zrobic z kilku rodzajow sliwek. Dobrac sliwki wedle wlasnego upodobania
                    zaczynajc od lubaszek, a konczac na poznych wegierkach. Pamietac tylko trzeba ,
                    aby bylo ich, w dowolnych proporcjach nie wiecej niz 1.5kg. owoce wsypywane do
                    gasiorka powinny byc bardzo dojrzale. Poniewaz sliwki sa owocem bardzo
                    soczystym, nalezy wlac 1.5l 45% wodki. Gasiorek dobrze zamknac. Postawic w
                    slonacznym miejscu, a korek zalc parafina. Jesienia przeniesc do spizarni w
                    chlodne i ciemne miejsce. Nalewke warto potrzymac nie mniej niz 3 miesiace. Po
                    tm czasie zlac. Pozostale w gasiorze owoce zasypac obficie cukrem, ale nie
                    wiecej niz 1/2 kg. Postawic w cieplym miejscu. gdy cukier sie rozpusci, zlac i
                    dodac do nalewki. Wymieszac. Przefiltrowac przez bibule filtracyjna i rozlac do
                    butelek
                    czas przygotowania:pol roku
                    --
                    Jesli jeden czlowiek powie ci, ze masz osle uszy, nie przejmuj sie, jesli powie
                    ci to dwoch ludzi, przygotuj sobie siodlo.
    • arim28 Re: Watek nalewkowy 16.03.07, 23:00
      A ja wrzuce ciasto, ktore niezle w glowach maciwink
      Tiramisu:
      3 jajka
      70 gr cukru
      750 gr serka maskapone
      ciastka podluzne biszkopty - 2 op.
      likier smietankowy
      0,4 l zaparzonej mocnej kawy
      czekolada do posypania.
      bialka utrzec, cukier z zoltkami, dodac serki i duuuuzo lieru na koniec dodac
      ubite bialka.
      Biszkopty moczyc (chwilke) w ostudzinej kawie z _duuuuza_ iloscia likieru i
      ulozyc warstwe w formie, na to polowa masy ciasta, potem warstwa biszkoptow i
      ciasto.
      Calosc posypac czekolada. Najlepiej smakuje po paru godzinach.

      I jest naprawde mocne - nie dawac dzieciom

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka