dieta anty grzybowa Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Proszę napiszcie jaka jest dieta anty grzybowa?
  • jest jej wiele wariantów. natomiast to co je łączy to: brak drożdży, pszenicy,
    cukru oraz mleka (oraz wszystkiego co zawiera w/w) w diecie. zakazane produkty
    fermentujące. i tu zaczynają się rozbieżności.
    --
    [img]http://www.alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/776521.png[/img]
  • Bardzo dziękuje:)
  • I COS CO MALO KTO WIE A DAJE SWIETNE CZETSO REZULTATY:

    WYELIMINOWAC ZYWNOSC WYSOKOSIARKOWA:

    * artichokes, Jerusalem but not French
    * asparagus
    * bakery products containing whey, cysteine, eggs or enzymes
    * bean curd/tofu milk
    * bean sprouts
    * beans of all sorts
    * bok choy
    * broccoli
    * brussels sprouts
    * cabbage
    * carob
    * cauliflower
    * cheese of all sorts
    * chives
    * chocolate
    * coffee
    * collard greens
    * cream
    * daikon
    * dairy products
    * eggs
    * garlic
    * green beans
    * greens
    * horseradish
    * jicama
    * kale
    * leeks
    * lentils of all sorts
    * milk from any animal
    * miso soup
    * onions
    * papaya (slightly)
    * peas
    * peanuts
    * pineapple (slightly)
    * radishes
    * rutabaga
    * sauerkraut
    * shallots
    * sour cream
    * soy cheese
    * soy milk
    * spinach
    * split peas
    * tempeh
    * tofu
    * turnip
    * turmeric (though not high in thiols, it is really good at raising thiol
    levels)
    * whey
    * yeast extract

    a skupic sie na niskosiarkowej:

    Foods low in thiols

    * abalone
    * acorn squash
    * almond milk
    * anchovies
    * artichokes (french)
    * avocado
    * bacon
    * bamboo shoots
    * barley
    * beef
    * beef liver
    * beets
    * bilberry extract
    * bologna
    * breadfruit
    * brown sugar
    * buckwheat
    * bulgar wheat
    * butter
    * butternut squash
    * cantaloupe
    * caraway
    * carp
    * carrots
    * casaba melon
    * celery
    * chicken dark meat
    * chicken liver
    * cinnamon
    * clams
    * cod liver oil
    * corn (sweet)
    * cottonseed oil
    * dates
    * dried fish
    * duck
    * eel
    * eggplant
    * fermented fish
    * figs
    * flounder
    * game hen
    * game meat
    * gelatin
    * ginger root fresh
    * goose
    * grapefruit
    * grapefruit juice squeezed
    * guava
    * halibut
    * ham
    * herbs fresh – basil thyme, rosemary
    * honey
    * honeydew melon
    * jerky
    * king mackerel
    * kiwi
    * kumquats
    * lamb
    * lemons
    * lettuce
    * limes
    * lobster
    * loquats
    * mackerel
    * mahi mahi
    * mangoes
    * marjoram
    * meats prepared with tenderizer
    * mushrooms
    * non-frozen lemon juice
    * oats
    * octopus
    * oyster
    * parsley
    * parsnips
    * pears
    * pepper white
    * pepperoni (sometimes contains added ingredients such as garlic)
    * persimmon
    * pheasant
    * pickled fish
    * pigeon
    * pomegranate
    * pork
    * pork liver
    * potatoes
    * quail
    * rabbit
    * rice
    * rice milk – made from rice gluten
    * ryesalami
    * salmon
    * salt
    * sardines
    * scallopini
    * seeds – sunflower, linseeds, pumpkinseeds, flax
    * semolina
    * sesame oil , but sesame seeds are high in thiol sulfur
    * shark
    * shellfish
    * shrimp (fresh)
    * shrimp paste
    * smoked fish
    * smoked herring
    * snail
    * soybean oil
    * spaghetti squash
    * squashes - acorn, butternut, spaghetti, summer, winter, yellow crooked
    neck, zucchini
    * sweet potato
    * trout
    * tuna
    * turkey dark meat
    * turkey white meat
    * vinegar (white)
    * water chestnuts
    * watermelon
    * white sugar
    * whole-wheat flower
    * winter squash
    * Worcestershire sauce
    * yams
    * yellow crooked neck
    * zucchini


    sorry, trzeba wrzucic w translatora.

    siarka karmi grzyba rowniedobrze, jesli nie lepiej co cukier.

    mammajowa napisała:

    > jest jej wiele wariantów. natomiast to co je łączy to: brak drożdży, pszenicy,
    > cukru oraz mleka (oraz wszystkiego co zawiera w/w) w diecie. zakazane produkty
    > fermentujące. i tu zaczynają się rozbieżności.
  • jinx i tu jest dieta niskosiarkowa jako zaprzeczenie tych innych
    przeciwgrzybiczych bo: nie wolno ziemniaków w klasycznej np. a w niskosiarkowej
    mozna za to nie mozna jaj a w klasycznej można. gratuluje jak ktoś nie zwariuje
    od tego. aha niektórzy z powodzeniem stosują montignaca.
    --
    [img]http://www.alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/776521.png[/img]
  • No sorry, ale ta lista jest dość kontrowersyjna.
    Miód? Biały cukier? Przecież to karmi grzyba, aż miło! A z kolei czosnek
    zalecany jest jako naturalny środek przeciwgrzybiczny....
    --
    The truth is I love being alive. And I love feeling free. So if I can't have
    those things then I feel like a caged animal and I'd rather not be in a cage.
    I'd rather be dead. And it's real simple.
  • Z kolei zakazana jest wiekszosc warzyw, ktore w dietach BM i z
    ograniczeniem weglowodanow sa podstawa wyzywienia dziecka.
    Przynajmniej mojego. Kapusta, brokuly, kalafior, groszek, fasolka +
    kasze, mieso i jaja przepiorcze - ja na tym buduje diete mojego
    dziecka.
    Mysle, ze chyba trzeba zachowac zdrowy rozsadek i nie popadac w
    przesade, bo ona jest niebezpieczna. Zwlascza w kwestii tak waznej
    jak odzywianie dziecka.

    Zreszta tak jak ja zrozumialam, sa to listy produktow BOGATYCH i
    UBOGICH w siarke. A nie wskazanych i niewskazanych przy diecie
    antygrzybiczej. A to zasadnicza roznica. Z oczywistych wzgledow
    cukier, czy miod, nie zawieraja siarki, ale to nie znaczy, ze sa
    wskazana w diecie przeciwgrzybiczej. Natomiast jesli chodzi o
    ziemniaki, zawsze wydawalo mi sie, ze sa wlasnie w siarke bogate....
    A tak zupelnie na marginesie, wiekszosc jesli nie wszystkie bialka
    zawieraja siarke, to co tez wg Ciebie nalezaloby je wyeliminowac z
    diety? No jakas bzdura kompletna.


    --
    " Mysle sobie, ze ta zima kiedys musi minac
    Zazieleni sie, urosnie kilka drzew "
  • Nie no nie dajcie się zwariować. Zresztą czytałam też gdzieś, że
    takie stosowanie długo diety i to jeszcze takiej restrykcyjnej to też nie takie
    dobre. Grzyb przyzwyjczaja się do nowych warunków i potem jeszcze trudniej się
    go pozbyć. We wszystkim trzeba umiaru.

    --
    Mati, moje słońce
    Blog Mateuszka
  • 1.oczywscie zemiod,cukier etc to trzeba weliminowac.
    2. dla najelspzych efektow nalezy polaczyc diete niskoweglowodanowa i niskosriakowa
    3. ALE nie trzeba dac sie zwariwoac. przeciez dorzucenielisty ktore mozna
    wyleiminwoac daje nam wieksza *wolnosc* do pokombinowania co dziala. u jednch
    bardziej siarka moze karmic grzyba u innych weglowodany.
    nie musi byc tak ze musimy wszytsko eliminwoac, ale wiemy np. co ograniczac.

    poza tym mozna pokombinowac tak ze np eliminujemy, albo ograniczamy pocztakowo
    siarke dla najlepszych rezulatatow, a potem cos wprowadzamy.
    4.MIESO MOZNA i nalezy stosowac, fakt jest bogata w siarke ale ona jest w innej
    formie.
    5. nie widze problemy zeby zaczac od diety laczonej np. warzywa niskosiarkowe:
    marchew, pietruszka, seler, pomidor,etc ,zamiast ziemniakow kasza gryczana,
    mieso,plus zdrowe oleje, lniany, masla itp.pelnowartosicowy posilek.

    podsumowujac: nikt nie kaze dac sie zwariowacale fakt ze siarka tez karmi grzyba
    daje nam nowy 'kat' do walki z nim, otwiera przed nami wiecej opcji. wiec
    wyloozujcie dziewczyny.
  • Przepraszam, byc moze to co napisalam mialo niezbyt sympatyczny
    wydzwiek, ale nie bylo moim celem obrazanie Cie, a jesli sie tak
    poczules to przepraszam.
    Po prostu jest tyle - czesto sprzecznych ze soba dietetycznych
    koncepcji leczenia Candidy, ze mozna oszalec. Jedne diety wykluczaja
    np ryz pod kazda postacia, inne ziemniaki, jedne wykluczaja mleko,
    inne wrecz zalecaja jogurty (ze wzgledu na bakterie probiotyczne).
    Jedne zalecaja pelen przemial, inne wrecz przeciwnie zalecaja
    ograniczenie blonnika ze wzgledu na to ze uszkadza on jelita.
    Podobnie z miesami - jedne diety zalecaja wykluczenie cieleciny,
    inne wieprzowiny no i tak moglabym jeszcze dlugo :). Ogolnie jeden
    chaos.
    Ja zywie dziecko zdajac sie na wlasna intuicje i wiedze, ktora
    posiadam. Mam tez zalecenia dietetyka, ale nie traktuje ich jako
    Biblii, a raczej jako pewne wskazowki. Za wyjatkiem mleka i cukru
    moje dziecko dostaje prawie wszystko - przy czym niektore produkty w
    mniej lub bardziej ograniczonych ilosciach.
    Przy wprowadzaniu ograniczen dietetycznych u dziecka nalezy
    pamietac - i to zalecenie wydaje mi sie wazne - ze nie mozna
    przesadzic z ograniczaniem weglowodanow, poniewaz one sa wazne dla
    rozwoju dziecka, pracy mozgu itd. Metabolizm dziecka jest inny niz
    doroslego i takie drastyczne ograniczanie weglowodanow jak niektorzy
    proponuja nie jest tez wskazane.
  • nie ma sprawy, wiem ze mozna dostac w glowe bo sam przez to przechodzilem:).

    chcialem tylko sklaryfikwoac o co chodzilo, zeby nie bylo niepotrzebnych nerwow:)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.