Gazeta.pl   Forum   Kuchnia   Wino   słowniczek

słowniczek

Autor: docg 11.01.10, 00:11
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Kilka uwag dot. słowniczka (w nowym podwątku, bo tam się już zrobił bałagan). To są moje zastrzeżenia, od razu mówię, że mogę nie mieć racji (tak jak np. z putoniami), ale warto to sprawdzić:
"Brut: Francuskie określenie najbardziej wytrawnych szampanów" - mam zastrzeżenie do słowa "najbardziej"
"Demi-sec: Szampan półsłodki, zawierający większą ilość cukru resztkowego niż szampan brut" - mam zastrzeżenie do tego, czy cukier w szampanie demi-sec można nazwać cukrem resztkowym
"DOC: (...) Podobne oznaczenia występują w Hiszpanii (Denominacion de Origen Controlada)" - chyba powinno być Calificada?
"DOCG: (nie dziwicie się, dlaczego na tym szczególnie mi zależy? :-)) ) ... dotyczy to jedynie kilkudziesięciu włoskich win najwyższej jakości. (...)" - nie podoba mi się "najwyższa jakość", wyróżnik DOCG jej (niestety ;-) ) nie gwarantuje.
Miałbym jeszcze parę zastrzeżeń do słownika, ale nie są to sprawy zasadnicze, tylko uproszczenia, prawdopodobnie wzmocnione nie najlepszym tłumaczeniem.

Nie podoba mi się też - ale to już raczej moja obsesja, a nie uwaga dotycząca pomyłki - używanie słowa "piwniczka" kiedy mowa o domowym zapasie win. Ci, którzy przechowują wina, nie zawsze przechowują je w piwnicy - czasem w garażu, w kuchni, w szafie, czy w chłodziarce ustawionej w dowolnym miejscu. A nawet, jeśli się uprzeć na piwnicę, to po co to głupawe zdrobnienie? Ja swoje wina trzymam w kotłowni - przepraszam, może w kotłowience? Wiem że ta nieszczęsna piwniczka zadomowiła się w naszym języku i trudno ją czymś zastąpić. Ale trzeba walczyć. Piwniczki muszą zniknąć :-)

--
Pozdrawiam
Deo
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

SERWIS UGOTUJ.TO POLECA:

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.