• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Vernaccia - Toskani Dodaj do ulubionych

  • 21.02.11, 13:57
    Witam ,
    Wybieram sie do miejscowości będącej stolicą tego białego wina (Vernaccia di San Gimignano) - San Gimingnano. Mam pytanie do znawców : Do jakiego wloskiego dania najlepiej próbować to wino ? Czy jak podpowiada zdrowy rozsądek - pasty i łagodne sery (jakie?) czy coś innego ?
    Zaawansowany formularz
    • 21.02.11, 14:19
      ja bym próbował do gorgonzoli...
      jeep
      • Gość: Maria Zakrzewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 13:50
        jeepwdyzlu napisał:

        > ja bym próbował do gorgonzoli...

        Gorgonzola żadna się nie nadaje do tego wina. Ani za ciepła ani za zimna. Ani ostra ani łagodna. Zwłaszcza do takiej najtańszej vernaccia jaką kupują polaczki. No ale co się dziwić, skoro całe życie wsuwa taki jeden z drugim kiełbasę słoikową i popija siurami za 5 euro. I tak wszystkie rozumy zjadł i będzie łaził z tym po wszystkich forach żeby się dowartościować.
        • 22.02.11, 15:21
          Gość portalu: Maria Zakrzewska napisał(a):

          > Zwłaszcza do takiej najtańszej vernaccia jaką kupują polaczki

          Kolejny mały frustrat.
    • 21.02.11, 16:28
      warmiak2 napisał:

      > czy coś innego ?

      Kilka pomysłów na przykład tutaj
      italianfood.about.com/od/aperitifscoffee/tp/aa101009.htm
      Prawie wszędzie pojawia się sugestia rybna ;)

      --
      Kids! Bringing about Armageddon can be dangerous. Do not attempt it in your home.
    • 21.02.11, 18:11
      Temperatura podawania to 8-10st C. Doskonałe z przystawkami rybnymi, zupami, daniami makaronowymi i świeżymi serami. jest to wino dla konesera który szuka czegoś więcej w smaku i aromacie. I to by było na tyle , pozdrawiam.
      • 22.02.11, 08:10
        ludek282 napisał:
        > jest to wino dla konesera który szuka czegoś więcej w smaku i aromacie

        -- więcej od czego? :-)

        --
        Pozdrawiam
        Deo
        • 22.02.11, 13:45
          Szanowny Kolego !!! Wino to powinno mieć barwę jasną, słomkowożółtą z lekkimi zielonkawymi refleksami. Bukiet powinien być bardzo delikatny, ale trwały, owocowy z lekkim odcieniem zielonych jabłek. W smaku powinno być zrównoważone, pozostawiające lekki posmak goryczki. Więc szukamy jeszcze innych smaków i zapachów, w winiarstwie co osoba to inne oceny i doznania smakowe, pozdrawiam.
    • 06.03.11, 14:37
      Polecam sorbet na bazie wina vernaccia, w lodziarni na rynku w San Gimignano - przepyszny! Jeżynowe z lawendą też niezłe:)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.