Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    Po otwarciu butelki - mozna przechowywac?

    IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.10.11, 10:34
    Po otwarciu butelki, zasmakowaniu kieliszka, dwoch, mozna zamknac wino ponownie i zostawic na dluzszy czas(2 tyg. ; mies.)?
    Edytor zaawansowany
    • Gość: naczelny_słoik_wwy IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 14:00
      Nie.
    • kissmygrass 30.10.11, 15:04
      Gość portalu: naczelny_słoik_wwy napisał(a):

      > Nie.

      Tak po prostu zdecydowane "nie"? We wszystkich przypadkach?
      --
      Kids! Bringing about Armageddon can be dangerous. Do not attempt it in your home.
    • stokrotek11 31.10.11, 10:02
      Dokładnie tak - wino wietrzeje, alkohol się ulatnia itd. Tak samo jakbyś piwo zostawił na długi czas otwarte.
      Jeżeli chodzi o wina zamknięte (zakorkowane) to w zasadzie tylko niektóre z nich mogą leżakować 100-200 lat. 99 % musi zostać wypite ok 1-3 lat od zakupu, gdyż później ich okres świetności przemija i zwyczajnie stają się coraz gorsze. Nie jestem specjalistą, ale coś takiego właśnie słyszałem. Mam nadzieje że jakiś znawca się nie oburzy
      --
      Zapraszam na stronę Kasy fiskalne Warszawa. Znajdziecie tam wszystkie informacje o kasach fiskalnych.
    • Gość: rozdaes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 12:46
      ale kolega nie chce zamykać tego wina ponownie na 100 lat ...

      tylko na tydzien-dwa, góra miesiac

      wg. mnie jak dobrze zatkane to nic mu się nie stanie przez tydzień na pewno,
      w końcu jak ma wywietrzeć skoro dobrze zatkane ?

      wg tej teorii to po roku wszystkie wina zatkane oryginalnymi korkami tez by wywietrzały ...

      bardziej chodzi o to że po otwarciu "mikroklimat" się zmienia w butelce bo dostało się sporo świerzego powietrza ;)

      ja tam nie zauważyłem - do tygodnia czasu - jakiejś dużej utraty "jakosci", dłużej nie próbowałem bo jak juz otwarte to dłużej u mnie nie postoi :)

      zapewne zależy to jeszcze od wina gdyż jedne moga to dobrze znosić inne gorzej np. słynna Madera można ją otwierać i zamykać a potem zostawić na lata i nic mu sie nie dzieje
    • Gość: rozdaes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 12:48
      a zdażyło mi się nawet kilka razy razy ze po 3 dniach to samo winko lepiej smakowało ...

      dekantacja nie pomagała, dopiero odstanie kilka dni po ponownym zamknięciu pomagało
    • Gość: rozdaes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 12:50
      > Tak samo jakbyś piwo zostawił na długi czas otwarte.

      przecież on tego wina nie zostawi otwartego na tydzień czy miesiąc ....

      otworzy , napije sie i zamknie znowu
    • kissmygrass 31.10.11, 13:35
      stokrotek11 napisał:

      > Dokładnie tak - wino wietrzeje, alkohol się ulatnia itd. Tak samo jakbyś piwo z
      > ostawił na długi czas otwarte.

      Niekoniecznie tak samo. Wina też się między sobą różnią i nie sądzę, żeby pozostawienie w lodówce porządnego słodkiego tokaju nawet na dwa tygodnie (szczególnie po odpompowaniu powietrza) zrobiło na nim jakiekolwiek wrażenie.

      > Jeżeli chodzi o wina zamknięte (zakorkowane) to w zasadzie tylko niektóre z nic
      > h mogą leżakować 100-200 lat.

      Nie wiem jak to się ma do przechowywania wina po otwarciu butelki, ale idziesz w skrajności. Oprócz win długowiecznych jest cała masa win, które są najlepsze kilka (więcej niż 3) czy kilkanaście lat po zbiorach.

      W
      --
      Kids! Bringing about Armageddon can be dangerous. Do not attempt it in your home.
    • Gość: s. IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.11.11, 21:23
      Tak, chodzilo o mikroklimat, do tego po wcisnieciu korka wydaje sie, ze spreza sie w butelce powietrze.
    • Gość: krk IP: *.maxnet.biz 03.11.11, 00:55
      www.snooth.com/articles/put-a-cork-in-it/
    • madzia_stw 15.03.12, 11:53
      mozna, wystarczy zainwestować w dobry korek do wina www.stylemiasta.pl/ladne-rzeczy/single/galeria/winne-akcesoria/8/
    • Gość: krakuwer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 12:20
      madzia_stw napisała:

      > mozna, wystarczy zainwestować

      Polecam zainwestować w zapełnienie czymkolwiek tej pustki którą posiadasz pod czerepem. Choćby trocinami. Może wtedy napiszesz coś sensownego. Mimo to trzymałbym się tematów mniej skomplikowanych niż "inwestycja w korek do wina". Forum TVN Style będzie znakomitym miejscem na rozwijanie twoich talentów. Jeśli jednak nie, to może wracaj na Interię analizować metody podrywu za pomocą koleżanek.
    • madzia_stw 15.03.12, 12:24
      myslę, że z tą Interia nie jest gupi pomysl..
    • winkookniw 22.06.12, 18:30
      Kochani, wino możemy trzymać nie dłużej nisz 3dni. Dobrze zakorkowane przechowujemy w lodówce no chyba że mamy specjalną pompkę do wina w tedy nawet do tygodnia.
      A to że wina czerwone smakują lepiej następnego dnia to też prawda ponieważ wino oddycha napowietrza się.. uciekają tzn. kryształki kwasu po czym staje się łagodniejsze i bardziej wyczujemy w nim aromaty które chce nam pokazać;)

      Pzdr
    • Gość: Alkoholik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.12, 16:47
      Skoro otwarłeś to wypij do końca. Piwo też zostawiasz na za miesiąc?
    • hotelarz001 24.07.12, 15:08
      Nigdy w życiu.
      Wino powinno zostać wypite po otwarciu. Po 2 tygodniach możesz sobie z niego grzańca zrobić i czekać na fajerwerki.
      Czy jak otwierasz butelkę z wodą zostawiasz na 2 tygodnie ? po 2 dniach woda w butelce ma nieprzyjemny "zapach" a po 2 tygodniach ?
      Wino po tym okresie straci swój smak oraz zapach. Nie będąc smakoszem poczujesz znaczną różnicę w smaku.
    • k.sas 11.10.12, 11:55
      Z mojego doświadczenia wynika, że na pewno winu nic się nie stanie po jednym dniu od otwarcia, w lodówce, za resztę dni nie ręczę, bo czasami zdarzało się, że probowałem wino po ok 48 godzinach i to już nie było to samo.
    • Gość: sommelier IP: *.xdsl.murphx.net 11.10.12, 18:36
      biale wino przechowuje sie w lodowce, okres przydatnosci do spozycia ( zadowolenia z wina ), po otwarciu butelki zalezy od kilku czynnikow, jakosci wina, stylu wina ( delikatne, aromatyczne, slodkie etc) i od wieku wina. Wina mlode przechowuje sie lepiej, wciaz sa na etapie dojrzewania i dodatkowa ekspozucja na tlen wrecz pomaga. Wina starsze szybciej zmieniaja wlasna charakterystyke, traca atrakcyjne powonienie i eksponuja nieprzyjmny alkoholowy odor.
      Nie trzymalbym bialego wina otwartego dluzej niz 5 dni aby cieszyc sie pelnia jego aromatow.
    • kwatkiewska 24.10.12, 20:46
      po miesiącu na pewno nie będzie to samo...max 2 dni i wszystko!
    • vintrips1 25.10.12, 21:14
      Wino po otwarciu butelki zmienia swoją charakterystykę i traci na jakości. Wynika to z procesȯw chemicznych i rozwoju flory bakteryjnej jakie w nim następują, spowodowanych dostępem powietrza. Przyjmuje się, iż wino może wytrzymać (w lodȯwce) max. 2 – 3 dni bez pogorszenia swojej jakości. Podobna sytuacja jest szczegȯlnie krytyczna dla win najwyższej jakości, bowiem przecież nie zawsze chcemy wypijać od razu całą butelkę podobnego drogiego lub nawet bardzo drogiego wina. Ma to jednak największe znaczenie w gastronomii, bowiem o wiele łatwiej jest sprzedawać butelki najcenniejszych win na kieliszki jak na całe butelki.
      Badania wykazały, iż o ile do raz otwartej butelki zostanie dostarczony azot, zahamuje on skutecznie oba procesy tzn. zarȯwno zmiany chemiczne, jak i rozwȯj bakterii. Nawet przez okres trzech tygodni.

      Dlatego też wszystkie szanujące się WineBary w całym świecie, do sprzedaży najcenniejszych win stosują obecnie dystrybutory wina na kieliszki np. EASYWINE?.

      Do użytku domowego natomiast, stosuje się dyspensery wina, oparte na identycznej zasadzie, tzn. dostarczenia do otwartej butelki azotu. Wypada tutaj nadmienić, iż azot jest gazem obojętnym, a więc nie mającym żadnego wpływu czy to na smak, czy to na aromaty jakie odkrywamy w winach. Dyspensery rzeczone są od niedawna dostępne na polskim rynku. Cena (w promocji do połowy listopada) 385.- zł.
    • Gość: JA IP: *.mmj.pl 26.02.16, 20:39
      Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą mamy do zaoferowania najlepsze na rynku dozowniki do wina
      Dyspensery do wina
    • jola321 26.09.18, 21:42
      Myślę, że tak, ale dobrze byłoby zagwarantować mu odpowiednie warunki. Jeśli chodzi o mnie, to proponowałabym zakup chłodziarki do wina. Niektóre z nich, jak ta oferowana przez Candy (model CCVB 15) mieszczą 7 butelek i można ją zabudować (sprawdza się w większości mieszkań).

    Popularne wątki

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka
    Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.