Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    Najlepsze czerwone wino świata pochodzi z Węgier

    21.04.15, 16:32
    Znane już w Polsce od tysiąca lat węgierskie wina już od kilku lat, po raz kolejny zdobywają zaszczytne wyróżnienia. Tym razem Dúzsi Tamás Görögszó 2011 zostało uznane przez 2015 Vinalies Internationales w Paryżu za numer 1 na świecie wśród czerwonych wytrawnych win.

    W marcu odbył się jak co roku w Paryżu najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs winiarski na świecie Vinalies Internationales 2015. Trzeba pamiętać, że prawie 46% wystawianych do konkursu win, to wina z samej Francji. Do tegorocznego 21 Vinalies Internationales w Paryżu zgłosili się najlepsi winiarze z 40 krajów świata, przywożąc ze sobą razem 3575 win, z tego było 1637 win z Francji, resztę stanowiły wina z innych krajów. Wśród 1938 win przywiezonych do Francji z całego świata Węgry prezentowało 65 win. Na Międzynarodowym Konkursie Win odbywającym się w dniach od 27 lutego do 3 marca 2015 roku w Paryżu winiarze węgierscy zdobyli w sumie 20 medali. W tym 9 złotych Médaille d’Or, Vinalies Internationales Paris 2015 oraz 11 srebrnych Médaille d’ Argent, Vinalies Internationales Paris 2015. 1000 najlepszych win konkursu zostanie zaprezentowanych jesienią w publikacji „1000 Vins du Monde”, gdzie mogą się z nimi zaznajomić wszyscy koneserzy najlepszych światowych win.

    Węgierska marka Dúzsi Tamás Görögszó 2011 została wybrana za najlepsze wino czerwone na świecie. Wyróżnienie przyznali eksperci międzynarodowego konkursu 2015 Vinalies Internationales w Paryżu.

    Najlepsze wino świata GÖRÖGSZÓ wytwarzane jest od 10 lat przez węgierskiego winiarza Tamása Dúzsi. Jedną z tajemnic tak wysokiej jakości tego wina z regionu Szekszárd-Tolna jest to, że uprawa winogron odbywa się w sposób ręczny na stosunkowo niewielkim obszarze, bo 1,75 ha. Wino powstaje według tradycyjnych receptur, opartych na ponad 100 letnich przepisach dziadka Tamása, który posiadał winnice i gospodę w miejscowości Dúzs w komitacie Tolna. Prawie tysiąc lat temu greccy mnisi żyjący według Reguły św. Benedykta założyli wspólnotę w dzisiejszej miejscowości Grábóc. Mnisi benedyktyńscy często zapraszali do swoich winnic okoliczną ludność na liczne degustacje, głosząc przy okazji kazania związane z wiarą chrześcijańską oraz z filozofią i nauką grecką. Görögszó po polsku oznacza: słowo Greka lub greckie słowo i dotyczy nazwy terenu uprawy tych winnic znajdujących się w województwie Tolna.

    Trzykrotny złoty medalista Vinalies Internationales: wino Görögszó to kompozycja szlachetnych odmian winogron Cabernet Franc (85%) Cabernet Sauvignon (15%), uprawianych w winnicy Görögszó dűlő, gdzie rodzą się wina zdobywające liczne zaszczytne wyróżnienia na świecie. Choć za producenta najlepszych win Cabernet na świecie niezmiennie uważana jest Francja to okazuje się, że najlepsze na świecie wina Cabernet wcale nie pochodzą z winnic Bordeaux, tylko z jednego z najstarszych regionów winiarskich Europy położonego między Balatonem a Dunajem w odległości 100-160 km na południe od Budapesztu. To właśnie w regionie winiarskim Szekszárd-Tolna powstają wina Cabernet, których degustacja robią niesamowite wrażenie na zaawansowanych koneserach win.

    Warto poznać te nieznane dotąd wina poprzez napisanie listu do:

    fabropince.hu/

    Dla wszystkich zainteresowanych opracowano 75 stronicowy prospekt w języku polskim zawierający dalsze, niepublikowane jeszcze w Polsce informacje o regionie winiarskim Tolna i jego najsłynniejszych winach Kékfrankos, Merlot i Kadarka.

    Wszyscy planujący atrakcyjne wakacje na Węgrzech lub Chorwacji powinni odwiedzić region Tolna.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: wczasowicz IP: *.dsl.pool.telekom.hu 08.07.15, 23:59
      Między nowoczesnymi trendami a odwoływaniem się do tradycji stoją z pewnością winiarze z Paks, kolejnego przystanku na trasie naszej eskapady po województwie Tolna. O ile opanowana przez Niemców, Austriaków, Francuzów i Włochów zachodnia część regionu winiarskiego Tolna, czy też region Szekszárd z tak hołubionymi producentami jak Vesztergombi, Takler, Dúzsi, Heimann, Mészáros czy Sebestyén śmiało wpisuje się w tętniący międzynarodowy rynek, o tyle Paks zdaje się bardziej podążać własnymi ścieżkami.

      Doświadczenie pokazuje jednak, że można zachować styl i dobrą klasę nie ulegając napierającej modzie. Przykładem mogą być wina z Paks od takich winiarzy jak József Fehér, Attila Fillér, János Fritz, Ádám Girst, László Kertész, Mihály Kovács, Sándor Kovács, Antal Mayer, István Mayer, János Molnár, Henrik Nepp, Zsolt Plézer, Zoltán Polgár, István Szedmák, Ferenc Várszegi i wielu innych. Wina te dobrze pokazują, że winiarze z Paks idą własną drogą i bardzo rozważnie wprowadzają innowacje i zmiany. Są to ciągle w większości niewielkie, rodzinne przedsięwzięcia, z areałem winnic pozwalającym na familijne ogarniecie całości wykonywanych prac. W coraz bardziej unifikującym się winiarskim świecie, ten rozsądnie pielęgnowany konserwatyzm może być wartością samą w sobie. Maksymalna redukcja środków chemicznych, dbałość o jakość i indywidualny styl jest bowiem tutaj niewątpliwa. Ciepły i suchy klimat idealnie sprzyja Cabernet Sauvignon, choć dobre efekty dają również Kékfrankos, Kadarka, Merlot czy też Cabernet Franc.

      Królem win czerwonych jest Sándor Kovács, którego gospoda i piwnica „Fabro” jest odwiedzana przez rzesze turystów. Jednak najlepsze wina: Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc „tworzy” Henrik Nepp, którego Cabernety w latach 2013-2015 trzykrotnie zdobyły tytuły „wina miasta Paks”. Samotny Cabernet Sauvignon - niewielkiego, ale jednego z najciekawszych producentów w tej części regionu Henrika Neppa - daje wino z bardzo piękną budową, mocnym tanicznym kręgosłupem. Natomiast jego pełen aromatu Cabernet Franc zaostrza pikantność, wypełnia odpowiednio zmysłowe ciepło uzupełnione cudownym smakiem i jedwabistą miękkością. Przodkowie Henrika od wieluset lat uprawiali wino, a cała gama przedstawionych przez niego win wykazuje czystość i siłę tradycji, finezję i elegancję - poziom nieosiągalny dla dużych kombinatów i winiarzy produkujących na masową skalę.

      Henrik Nepp i jego żona Gabi ( neppne@npp.hu ) posiadają osobny, niewielki rodzinny domek zapewniający pobyt dla 10-12 osób (2-3 rodziny) w pokojach 2 i 3-osobowych w okresie od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Do dyspozycji gości jest w pełni wyposażona kuchnia pozwalająca na przygotowanie posiłku. Obok piwnicy z winem ogródek z drewnianymi ławami i stołem oraz piec opalany drewnem, służący do przygotowania pieczeni lub pizzy. Atrakcją pobytu w mieście Paks będą przejażdżki łódkami po rzece Dunaj, kąpiele w basenach letnich, całoroczne zabiegi lecznicze SPA oraz wizyty w okolicznych winnicach, na plantacji arbuzów oraz brzoskwiń.
    • Gość: ???? IP: *.google.com 23.07.15, 05:28
      Czy to mozna tak na serio okreslic ?
      Najdrozsze ale najlepsze !!!!
    • polak-wegier 28.07.15, 14:37
      Na pewno węgierskie wino Dúzsi Tamás Görögszó 2011 nie jest najdroższe, ale na najstarszym i najbardziej prestiżowym konkursie winiarskim na świecie Vinalies Internationales 2015 w Paryżu bez wątpienia kompozycja szlachetnych odmian winogron Cabernet Franc (85%) Cabernet Sauvignon (15%) Görögszó 2011 zyskała tytuł króla win czerwonych.

      Wina czerwone przywiezione do Francji z całego świata zdobyły łącznie 144 złotych medali, w tym 42 medali ze złota przyznano dla francuskich win. W tej historii są też polskie akcenty - wyróżniono dwa wina produkowane u podnóży Rodopów, w Dolinie Trackiej przez bułgarską winiarnię Katarzyna Estate, której właścicielem jest polska rodzina Trylińskich.

      Katarzyna Encore Malbec - złoty medal
      Katarzyna La verité Cabernet franc - złoty medal

      Nie zmienia to faktu, że na Vinalies Internationales 2015 wśród win czerwonych zdecydowanie dominowały Cabernety. Na wrażenia płynące z danego szczepu wpływ ma odmiana winogrona, ale również region, w którym są uprawiane winorośle. Bywa, że te same szczepy różnią się między sobą, w zależności od tego gdzie są uprawiane. Nie możemy więc oczekiwać, że francuski Cabernet Sauvignon będzie identyczny z węgierskim. Co więcej - Cabernety na Węgrzech dojrzewają szybciej niż w Bordeaux i dają potężne, taniczne wina nadające się zarówno do szybkiej konsumpcji, jak i długiego dojrzewania.

      Najdroższe wina Cabernet sprzedane do tej pory:
      1.Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, rocznik 1992, cena 500 000 $. - USA
      2.Kalimna Cabernet Sauvignon Ampoule, rocznik 2004, cena 168 000 $. - Australia

      Ceny win czerwonych, które zdobyły złote medale na Vinalies Internationales 2015 w Paryżu zaczynają się od około stu pięćdziesięciu, a nie rzadko potrafią kosztować nawet kilkaset złotych. Ilość tych win jest bardzo ograniczona i nie ma ich w sklepie, ale istnieje możliwość zakupu do domowych kolekcji unikatowych win.

      Butelka najlepszego na świecie wina Dúzsi Tamás Görögszó 2011 kosztuje 14.090 Ft - 14.990 Ft (ok. 220 PLN), natomiast butelka Görögszó 2009 kosztuje około 150 zł.

      www.arukereso.hu/bor-c1053/duzsi-tamas/gorogszo-2011-p252832057/?gclid=CLfB__TR9MYCFSTItAod39APzQ

      Smak i zapach tego szlachetnego trunku sprawia, że zaawansowani koneserzy i amatorzy znakomitych win, wydają każde pieniądze, aby móc dołączyć Görögszó 2011 do swojej kolekcji.

      Choć za producenta najlepszych win Cabernet na świecie niezmiennie uważana jest Francja to okazuje się, że najlepsze na świecie wina Cabernet wcale nie pochodzą z winnic Bordeaux, tylko z jednego z najstarszych regionów winiarskich Europy położonego między Balatonem a Dunajem w odległości 100-160 km na południe od Budapesztu. To właśnie w regionie winiarskim Szekszárd-Tolna powstają wina Cabernet, których degustacja robią niesamowite wrażenie na zaawansowanych koneserach win.

      Czy to można tak na serio określić ?
      Najdroższe ale najlepsze !!!!

      Z pewnością wino Görögszó 2011 nie jest najdroższe, ale bez wątpienia najlepsze.
    • Gość: !!! IP: *.57.88.7.mobile.3.dk 20.08.15, 05:47
      Sa wina najdrozsze ale nie ma wina najlepszego. Sa setki najlepszych tzn. poprawnych win. Te wszystkie "konkursy winiarskie" to zabawa dla doroslych dzieci. Wino ma smakowac "w mojej gebie", basta.
    • aster159 20.08.15, 13:28
      Wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji skosztować węgierskiego wina lub chcą sobie odświeżyć jego smak polecam sklep, który zawiera ciekawą ofertę tych oraz innych win www.dekanter.pl/category/wegry-59d.xhtml.
    • Gość: tradycja IP: *.dsl.pool.telekom.hu 05.12.15, 23:21
      Nadchodzi czas na degustacje młodego wina oraz zapomnianego już w Polsce przedświątecznego świniobicia przy aktywnym udziale węgierskiej młodzieży.

      W adwencie najważniejszym świętem na wsi węgierskiej oraz gospodarstwach agroturystycznych jest świniobicie, będące okazją dla winiarzy łatwego upłynnienia znacznych ilości wina, wesołej zabawy i wybornej uczty. W okresie tym we wszystkich miejscowościach węgierskich niosą się o brzasku jęki prosiaków. Przekazywanie tych tradycji i zwyczajów jest jednym z ważnych elementów wychowania młodego pokolenia.

      Praca/obrzędy zaczynają się już wieczorem dzień przed właściwym świniobiciem. Jeszcze główna bohaterka - nieznana w Polsce świnka mangalica - niczego nie podejrzewając pogodnie chrząka sobie w chlewiku kiedy uczestniczący w świniobiciu obierają olbrzymie ilości cebuli i czosnku. Przygotowuje się też stoły, drewnianą balię oraz narzędzia do wyrobu kiełbasy i kaszanki. Ważną rolę odgrywa nieużywany obecnie na Węgrzech parnik do gotowania ziemniaków, na którym w wielkim kotle (okrągła 20-30 litrowa miska z uszami) gotuje się wodę, podroby do kaszanek, głowiznę oraz topi się duże kostki słoniny.
      Następnego dnia o świcie przed ubojem gospodarz częstuje dorosłych gości węgierską wódką - palinką. Po uboju mangalicę obkłada się słomą i podpala, aby usunąć z niej kędzierzawą szczecinę. Słomę wykorzystuje się dla tradycji, dziś używa się raczej palników. Ale można zobaczyć jedną i drugą metodę. W międzyczasie polewa się ją wrzącą wodą, co powoduje tworzenie efektownych kłębów pary i ułatwia szybkie golenie.

      Na śniadanie smaży się krew na jasnozłotej cebuli podawanej z pajdą swojskiego chleba w towarzystwie wina podawanego na gorąco w glinianych dzbanach.

      Po rozdzieleniu mięsa lepsze kawałki są odkładane, mniej ładne zmielone na kiełbasę, Szynki, golonki oraz połcie boczku są odłożone do wędzenia. Mięso z kością trafia do lodówki, słoninę tnie się na kawałki, a cała reszta trafiła na kilka godzin do kotła z wrzątkiem by po ugotowaniu zostać przerobioną na kaszanki (po węgiersku: hurka). Następnie odbywa się mielenie mięsa na kiełbasę (kolbász), przyprawianie (sól, dużo papryki, czosnek, pieprz) i mieszanie. Wszystko razem umieszcza się w drewnianej balii i całość rozciera. ?Zmielone mięso przeciera się bardzo długo, najkrócej pół godziny, a po chwili przerwy na grzane wino oraz ewentualnym dołożeniu przypraw (wszystko jest brane ?na smak?) - trzeba rozcierać wszystko jeszcze raz. Mięso przeciera się do chwili, aż będzie odchodziło od ręki. Porcje przygotowanej masy mięsnej umieszcza się w urządzeniu do napełniania kiszek. Otrzymana kiełbasa częściowo przeznaczona jest do wędzenia (salami), częściowo do pieczenia (lodówka).

      Kto mieszka w Polsce nie spotka się ze świniobiciem jako wydarzeniem towarzyskim, który jest tutaj radosnym świętem, rytuałem obchodzonym wraz z zaproszonymi gośćmi. Uczestnictwo w tych imprezach jest wspaniałą zabawą, przygodą i dobrą szkołą życia dla młodych, którzy zapoznają się z podstawowymi zasadami szeroko rozumianej kultury picia wina.

      Zatem młodzi Węgrzy piją też wino, a mimo to trudno spotkać tam osobę pijaną.
    • saturn5 10.12.15, 02:55
      Nie ma czegos takiego jak najlepsze wino swiata. Vinalis Inaternacionales jest tylko jednym z welu takich konkursow, do tego tylko maly procent win z calego swiata w tym bierze udzial.
    • Gość: Grupa Tuzin IP: *.dsl.pool.telekom.hu 18.07.16, 23:12
      Jadąc do Chorwacji zatrzymamy się w tym rejonie winiarskim na 2-3 dni.

    Popularne wątki

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka