Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    wino korkowe

    14.02.05, 12:46
    Co rusz słyszę od ekspertów, że wino jest korkowe. Zastanawia mnie tylko czy
    wszyscy do końca zdajemy sobie sprawę co to znaczy. Nieraz już miałem okazję
    próbować win, które w jakis tam sposób były "naruszone" ale przesadą jest
    chyba wrzucanie wszystkiego pod wspólny mianownik "korkowe"?
    --
    SPv - Sanus per vinum
    Edytor zaawansowany
    • argonia 16.02.05, 19:48
      lub zakorkowane to określenie degustacyjne oznaczające wino wygaszone,skażone
      nieświeżym zapachem i smakiem drewna,któremu może towarzyszyć utlenianie.
    • Gość: winersch IP: *.chello.pl 16.02.05, 20:58
      niezupełnie. Utlenienie wynika na ogół z mechanicznego uszkodzenia korka, przez
      co powietrze dostaje się do wina znacznie szybciej. Korki, które powodują wade
      określana jako "korkowe" są bardzo często mechanicznie bez zarzutu. ładne i
      nieuszkodzone. Wadę korka powoduje trójchloroanizol zwany w skrócie TCA,
      związek chemivzny powstajacy wówczas gdy dezynfekuje się chlorem korki zarażone
      pewnym gatunkiem pleśni (poczas obróbki korka tego nie widać). Trójcloroznizol
      daje zapach pleśni, mokrej tektury, a przede wszystkim, co najłatwiej
      ocenić "zabija" w aromacie wina nuty owocowe i kwiatowe. Natomias ino korkowe
      nie ma nic wspólnego z utlenionym czy zamderyzowanym
      pozdrawiam

    Popularne wątki

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka
    Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.