Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    Jakie wino do kotletow cielecych na słodko?

    09.08.07, 22:18
    Witam!
    Mam problem, w sobote kolacja, na ktora podajemy chcemy podac kotlety cielece
    z czerwona cebula (oslodzona) do tego ryz z szafranem, miodem kardamonem i
    rodzynkami.
    Do klasycznego kotleta cielecego (np: w ziolach prowansalskich, czy czosnku)
    wybralbym czerwone wytrawne z Prowansji, lub tez cos z hiszpanskich, czy tez
    jakis inny Cabernet Savignon.
    Ale tu jest na slodko... i nie mam pojecia. Moglibyscie cos poradzic? Biale?
    Riesling? Slodkie greckie?

    Pozdrawiam!
    Maciej
    Edytor zaawansowany
    • tokcio 09.08.07, 22:36
      tokcio napisał:
      Boze, chyba juz za pozno na mnie... chodzilo mi o jagniecine, nie cielecine...
      Pozdrawiam!
      m
      > Witam!
      > Mam problem, w sobote kolacja, na ktora podajemy chcemy podac kotlety cielece
      > z czerwona cebula (oslodzona) do tego ryz z szafranem, miodem kardamonem i
      > rodzynkami.
      > Do klasycznego kotleta cielecego (np: w ziolach prowansalskich, czy czosnku)
      > wybralbym czerwone wytrawne z Prowansji, lub tez cos z hiszpanskich, czy tez
      > jakis inny Cabernet Savignon.
      > Ale tu jest na slodko... i nie mam pojecia. Moglibyscie cos poradzic? Biale?
      > Riesling? Slodkie greckie?
      >
      > Pozdrawiam!
      > Maciej
    • sofanes 10.08.07, 00:17
      Wiesz, wybor wina do posilku to czasem mocno indywidualna sprawa...
      Ja tam sobie mysle, ze Riesling (mozliwie wytrawny) mnie by tu
      niezle pasowal. Wytrawny, albo prawie wytrawny (off dry, albo
      halbtrocken to chyba nie zawsze sie tlumaczy jako pol-wytrawny...?).
      Generalnie, wybieralbym biale wino z dobra kwasowoscia, jakies Pinot
      Grigio, albo Sauvignon Blanc.

      Bardziej ryzykowne - ale to juz zalezy, jak patrzycie na wino Wy, i
      jak Wasi znajomi - jest dobranie czerwonego. Jest tu na forum sporo
      specjalistow od Europy, wiec moze ktos oprocz mnie Ci cos doradzi.
      Mnie tu sie nasuwa na mysl dobre Pinot Noir z Oregonu, albo
      Waszyngtonu, ale raczej bedziesz mial problem z zakupem ;-)






      --
      vitisvinifera.blox.pl/html
    • Gość: winersch IP: *.multimo.gtsenergis.pl 10.08.07, 12:32
      Poniewaz jednak to jagniecina, wcale nie lzejsza przez to ze na
      słodko - miód i kardamon tez swój cięzar mają, optowałbym za
      gruzińskim saperavi, wytrawnym lub półsłodkim. czerwone słodkie z
      roussillonu moga być za ciężkie, chyba żeby młode Maury. Mógłby byc
      tez jakiś ciężki Rodan, oparty na syrah, taki z czekoladowymi nutami
    • ducale 10.08.07, 12:40
      ja bym poeksperymentowal mimo wszystko z jakimis wytrawnymi
      tokajami ,kotre maja wlasnie odpowiedni ciezar do tego rodzaju
      mięcha na slodko
      pozdrawiam
      --
      nowy layout jest fatalny
    • shogun_smutku 10.08.07, 18:18
      mnie też Gruzja do głowy przyszła, raz, że miałbyś czerwone dwa, że charakterem
      by podpasowało,
      pozdrawiam
      --
      "gotowy by kiedyś zjawił sie nowy członek rodziny"
    • winoman 10.08.07, 18:46
      Rodowity Gruzin podał mi kiedyś białe półsłodkie wino z Gruzji do szaszłyków z
      baraniny i pasowało. Oczywiście to już ekstremalne połączenie, ale nie bałbym
      się tu win białych, w końcu można dusić baraninę i w białym winie, a więc jeść z
      białym też można. Cięższe, beczkowe białe może ładnie zagrać.

      Pozdrawiam!
    • Gość: star IP: *.ben.tuwien.ac.at 10.08.07, 11:21
      tokcio napisał:

      > Witam!
      > Mam problem, w sobote kolacja, na ktora podajemy chcemy podac kotlety cielece
      > z czerwona cebula (oslodzona) do tego ryz z szafranem, miodem kardamonem i
      > rodzynkami.

      wydaje sie ze Riesling z cukrem resztkowym (ile to juz zalezy) by sie nadal,
      greckie slodkie sa za slodkie

      pzdr
      star

      ps. mozna tez sprobowac rozowe (nawet z USA - White Zin to bedzie ciut slodyczy;-)
    • Gość: star IP: *.ben.tuwien.ac.at 10.08.07, 11:22
      niezly chyba tez bylby muskat ottonel (ale nie w wersji wytrawnej)

      pzdr
      star

    Popularne wątki

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka