Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    jakie barolo

    27.08.07, 15:11
    witam serdecznie
    prosze o rade mam okzje kupic po dobrej cenie skrzynke barolo prosto
    z wloch , lecz mam do wybrania 3 rodzaje b. sarotto 2002 , b.
    castelvecchio 2003, b. neirano 2002 chcialbym zeby wino polezalo
    kilka lat w piwnicy np10 mam dobre waruki ktore barolo byscie
    polecili mi niestety nic w necie nie udalo sie znalezc wiec moze sa
    marne i w ogole nie oplaca sie kupowac
    pozdrawiam
    Edytor zaawansowany
    • Gość: gość IP: 195.117.255.* 27.08.07, 16:03
      Sporo było informacji, że 2002r. był dla Piemontu bardzo słaby (zła
      pogoda).Podobno niektórzy producenci nawet nie robili barolo żeby
      nie psuć sobie reputacji.
    • Gość: willycoyote IP: *.159.c78.petrotel.pl 04.09.07, 10:45
      Kiepski rocznik, to prawda. Ale Gaja produkował Barolo w 2002.
      Problem polega na to, że zdolniejsi winiarze wiedzą i przy
      winobraniu zdecydują wybierać tylko najlepsze kiści (nawet
      jagody...) z najlepszych krzaków. Próbują produkować Barolo, Po roku
      leżakowania w beczkach 500-litrowych (mezzo fusto) lub 1000-
      litrowych (fusto) gdyby sądzą że nie uda winu się jeszcze leżakować
      dwa lata i zostać Barolo, butelkują to wino jako Nebbiolo d'Alba.
      Myslę, że Neirano można pić za trzy lata do pięciu bez problemu.
      Castelvecchio 2003 potrzebuje więcej, aż do 10 lat, aby otwierało
      się jak najlepiej.

    Popularne wątki

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka
    Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.