Witam.
Jeżeli będziesz chciał sprzedawać hurtowo wina i uzyskasz wszystkie niezbędne zezwolenia i błogosławieństwa odpowiednich urzędów - powinieneś też pomysleć o zezwoleniu na zakup tegoż wina ( nabycie wewnątrzwspólnotowe lub import ). I tu się zaczyna prawdziwa jazda :))
Urząd celny - trzeba zarejestrować się jako płatnik podatku akcyzowego (AKC-PR) i otrzymać numer akcyzowy, uzyskać tzw zarejestrowanego handlowca , ( możliwośc dokonywania odpraw akcyzowych ),złożyć kaucję na poczet tzw zabezpieczenia akcyzowego , zaprowadzić książkę ewidencji nabyć wyrobów akcyzowych z odroczoną akcyza lub z zapłaconą akcyza i z tym wszystkim oraz z tymi poprzednimi zezwoleniami z urzędu marszałkowskiego na hurt NIPEM Regonem , KRSem i zaświadczeniem o niezaleganiu z podatkiem złożyć wniosek o nabycie banderol na wino .
No oczywiście wcześniej trzeba założyć książkę ewidencji banderol na wina nabywane wewnątrzwspólnotowo i osobno na importowane ( spoza UE ) . Nie dodałem jeszcze , że wszystkie ewidencję musza być zarejestrowane , zapieczętowane i zaplombowane w urzędzie celnym :))
Z zezwoleniem na zakup banderol - jedzie się do druk pap wartościowych i odbiera banderole . Koszt banderol to 20,60 PLN za 1000 szt ( tzw koszt wytworzenia banderol ) i 0,08/szt ( zapłata za banderole) - płaci się wcześniej w urzędzie celnym .
Z banderolami trzeba sakramencko uważac . Należy uczulać dostawców , jak ważne jest właściwe i staranne przyklejanie . Wbrew pozorom - nie jest to takie łatwe .
A potem już tylko trzeba pamiętać o składaniu deklaracji AKC-4 i akc-4B do 25 dnia każdego miesiąca .
mam nadzieję , że nie wystraszyłem ....
Pozdrawiam
weteran odpraw celnych i akcyzowych
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.