Kiedy rozlewac z butli do butelek ??? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • W tym roku nastawilem 40 litrow wina z ciemnych winogron. Po ilu tygodniach
    rozlac je do butelek ?? Minelo juz ponad 8 tygodni a wino ciage
    jeszcze "pracuje". Bulgocze co jakies 10 min ;))

    Kiedy je rozlac? Az zupelnie przestanie fermentowac? Kolorek i klarownosc juz
    prawie OK, w smaku jeszcze "gazowane"

    Dzieki

    Miecz
  • miecz23 napisał:

    > W tym roku nastawilem 40 litrow wina z ciemnych winogron. Po ilu tygodniach
    > rozlac je do butelek ?? Minelo juz ponad 8 tygodni a wino ciage
    > jeszcze "pracuje". Bulgocze co jakies 10 min ;))
    >
    > Kiedy je rozlac? Az zupelnie przestanie fermentowac? Kolorek i klarownosc juz
    > prawie OK, w smaku jeszcze "gazowane"
    >
    > Dzieki
    >
    > Miecz
    A moze to jest tak zwana > dzika fermentacja< ????????, bo coś za długo proces
    trwa.
    PS. mam nadzieję, że nie dodawałaś/łeś drożdży - nawet szlachetnych.

  • Gość: bartek IP: *.olimpnet.pl 01.01.04, 20:11
    > W tym roku nastawilem 40 litrow wina z ciemnych winogron. Po ilu tygodniac
    > h
    > > rozlac je do butelek ?? Minelo juz ponad 8 tygodni a wino ciage
    > > jeszcze "pracuje". Bulgocze co jakies 10 min ;))
    > >
    > > Kiedy je rozlac? Az zupelnie przestanie fermentowac? Kolorek i klarownosc

    Ze swoich skromnych obserwacji i malego doswiadczenia poczekałbym spokojnie az
    przestanie fermentowac, a nastepnie sciagnolbym do innego balonu (zlewajac wino
    znad osadu) na pare tygodni aby dofermentowalo nastepnie przeprowadzilbym
    obciag do balonu,antałka i pozostawił w spokoju na pare miesiecy aby moglo sie
    uksztaltowac. Dopiero po tym okresie rozlalbym do butelek.
    bartek
  • to co napisal Bartek....czekaj dlugo!

    Wino musi byc kilka razy przelane do nastepnego
    (wysterilzowanego gasiora szklanego)
    i zupelnie stac sie super klarownym!

    Jak najmniej na dnie osadu i dopiero potem przelac do wysterylizowanych
    butelek...

    40 litrow - czyli czym wiecej wina w pojemniku,
    tym dluzej....dluzszy czasowo proces ...

    PS.
    masz fermentacje po 8 tygodniach - to:
    masz dzikie drozdze z powietrza, (czy mialesz zalozony korek fermentacyjny?)
    lub
    masz wino przechodzace w...ocet!

    lub musisz sprawdzic poziom alkoholu
    i moze poprostu zastabilizowac proces fermentcji...

    Zycze powodzenia...
  • Gość: Robert IP: *.grontmij.net 06.01.04, 08:53
    Większość odpowiedzi na temat domowego wyrobu win znajdziesz na www.wino.art.pl
    ale:
    Czas fermentacji uzależniony jest głównie od rodzaju drożdży oraz zawartości
    cukru w nastawie. Jak mocne wino więc planowałeś ? Wiadmo, że 12 % alkoholu
    uzyskasz znacznie szybciej niż 16 %.
    Do butelek zlewa się już tylko dobrze sklarowane wino - bez zawartości drożdży.
    Z pewnością nie można rozlać kiedy wino jeszcze pracuje bo będziesz miał
    szampana domowej roboty. Po fermentacji alkoholowej (która teraz ma miejsce)
    przyjdzie czas na fermentację jabłkowo - mlekową podczas której, wino straci
    trochę kwasu i się ułoży.
    Teraz po 8 tygodniach to z pewnością masz warstwę osadu w balonie. Zlej wino
    znad osadu (długotrwałe przetrzymywanie wina nad osadem ujemnie wpływa na smak
    wina)i jeżeli jest to możliwe przenieś balon do chłodniejszego pomieszczenia -
    ok. 16 - 17 st. C - wino szybciej dojrzewa w takiej temperaturze.
    Po następnych 2-3 zlaniach co 2-3- miesiące zrób test nalewając wino do
    kieliszka i zostawiając na 24 h w temp. pokojowej. Później delikatnie wylej z
    kieliszka i jeżeli na ściankach nie zauważysz nalotu na ściankach kieliszka
    albo, że wino jest zgazowane to nadszedł czas, że wino można przelać do
    butelek. W przypadki win mocnych ciężkich terminy te mogą znacznie się
    wydłużyć.
    Jeżeli jest to wino stołowe o małej zawartości alkoholu to radziłbym je
    zakonserwować- chyba, że zostanie skonsumowane w ciągu 2 lat.
    Powodzenia

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.